Bol u želucu: 15 najčešćih uzroka i rešenja

Sveže informacije

Bol u želucu su doživeli gotovo svi i obično nije razlog za zabrinutost. No ukoliko se bol u želucu ponavlja često ili je hroničan, može ukazivati na neki zdravstveni problem.

Bol u želucu može se povremeno javiti usled problema sa varenjem ili kao posledica nervoze i stresa.

Ukoliko je bol hroničan, često se ponavlja ili je veoma intenzivan može ukazivati na stanja kao što su čir na želucu, refluks kiseline, gastritis, nervozna creva, intoleranciju ili alergiju na određenu hranu i druga.

U ovom članku objasnićemo 15 najčešćih razloga koji mogu biti uzrok bola u želucu, kao i šta se može učiniti kako bi se smanjio ili prekinuo bol.

Kako boli želudac?

Pre nego što objasnimo koji su najčešći uzroci bola u želucu, važno je prepoznati da li bol koji se javlja u abdomenu potiče od želuca ili nekog drugog organa.

Bol koji potiče od želuca obično se javlja između grudnog koša i pupka.

Želudac može boleti na različite načine, te bol može biti:

 • Blag ili veoma intenzivan
 • Tup ili oštar
 • Konstantan i povremen
 • Lokalizovan na jednom mestu ili opšti bol stomaka

Bol u želucu mogu pratiti i drugi simptomi, kao što su:

 • Osećaj pečenja
 • Pulsiranje
 • Nadutost stomaka i osećaj sitosti
 • Dijareja ili zatvor
 • Groznica

Najčešći uzroci

Brojni razlozi mogu dovesti do bola u želucu, od bezazlenih poput prejedanja, pa sve do veoma ozbiljnih stanja koja zahtevaju neodložno lečenje.

U nastavku slede najčešći uzroci bola u želucu.

Gastroezofagealni refluks i GERB

Refluks kiseline i hronični refluks kiseline, poznat kao gastroezofagealna refluksna bolest, GERB, dovode do vraćanja kiseline iz želuca u jednjak.

Osim osećaja pečenja u grudima, odnosno gorušice, ova stanja mogu izazvati i bol u želucu, ali i gorak ukus u ustima, mučninu, otežano gutanje i neprijatan zadah.

Uzroci refluksa kiseline mogu biti različiti, i uključuju konzumaciju obilnog obroka ili određenih vrsta namirnica, ležanje odmah nakon jela i druge.

Povremeno vraćanje kiseline pogađa oko 20% svetske populacije.

Dispepsija

Dispepsija, odnosno loše varenje, je simptom a ne bolest, i podrazumeva povremeni ili stalni bol i nelagodu u gornjem delu abdomena.

Različiti uzroci mogu dovesti do dispepsije, uključujuči:

 • Refluks kiseline ili GERB
 • Čir na želucu
 • Upotrebu određenih lekova
 • Ishemijske bolesti creva
 • Kancer želuca, jednjaka ili pankreasa
 • Bolesti i stanja koja pogađaju pankreas
 • Intolerancije na hranu

Ipak, loše varenje je u čak 60% slučajeva funkcionalni poremećaj, odnosno stanje kod kog nisu prisutne organske bolesti.

Druge tegobe povezane sa ovim stanjem uključuju nadimanje, mučninu i povraćanje, gorušica, podrigivanje i hronični umor.

Čir na želucu

Peptički ulkus, odnosno čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu još jedan je od veoma čestih uzroka pojave bola u želucu.

Čir na želucu predstavlja otvorenu ranu na sluzokoži želuca ili duedenuma, a u najvećem broju slučajeva izazvan je infekcijom heliko bakterijom ili dugotrajnom upotrebom nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao što je ibuprofen.

Osim bola u želucu koji je osnovni simptom ovog stanja, mogu se javiti i osećaj punoće stomaka i nadutost, problemima varenjem masne hrane, posebno one bogate zasićenim i trans mastima, gorušica, mučnina i druge tegobe povezane sa varenjem.

Lečenje čira ne želucu je veoma važno kako bi se sprečile komplikacije, uključujući i pucanje čira na želucu, stanja koje može biti opasno po život.

Gastritis

Gastritis je termin koji se odnosi različita stanja do kojih dolazi usled upale sluznice želuca.

Ova stanja mogu uključivati bakterijske infekcije, zloupotrebu alkohola, neželjeno dejstvo lekova, alergije ili sistemske bolesti.

Različiti simptomi mogu ukazivati na gastritis, kao što su:

 • Bol u želucu
 • Mučnina i povraćanje
 • Osećaj gorenja ili pečenja u stomaku
 • Štucanje i podrigivanje
 • Slab apetit
 • Promenjena boju stolice ili pojava krvi u stolici

Način na koji će se pristupiti lečenju gastritisa zavisi od njegovog uzroka, a može uključivati lekove poput antibiotika, inhibitora protonske pumpe ili H2 blokatora.

Pored toga, niskomasna ishrana bogata vlaknima, kao i izbegavanje kiselih pića i namirnica, može pomoći da se tegobe ublaže.

Stres

Bol u želucu od stresa je izuzetno čest, a stres može dovesti do bola na više načina.

Pre svega, stres utiče na povišeno lučenje kortizola, hormona koji može uticati i na funkcionisanje želuca i creva.

Osim toga, nervoza, stres i anksioznost mogu dovesti do tenzije i napetosti u mišićima, uključujući i one koji se nalaze u abdomenu, što izaziva nelagodu, grčeve i bol.

Ne treba zanemariti ni način ishrane pod stresom, kada može doći do prejedanja ili pak nedovoljnog unosa hrane, kao i izbora manje kvalitetnih namirnica.

Grickanje je čest način na koji osoba može reagovati kada je nervozna, a ovi proizvodi po pravilu sadrže veliku količinu masti i soli, što može u velikoj meri uzrokovati probavne tegobe.

Posebno opasna vrsta masti jesu trans masti, koje su štetne po opšte zdravlje čak i u najmanjim količinama.

Prekomeran unos masti sem nelagode može dovesti i do masne, žute stolice.

Hijatus hernija

Hijatus hernija, odnosno želudačna kila, je stanje kada gornji deo želuca prođe kroz otvor jednjaka u grudni koš.

Želudačna kila često se javlja kod starijih osoba, a budući da je osnovni simptom ovog stanja bol u gornjem delu stomaka i grudima, često se pogrešno tumači kao bol povezan sa srcem.

Osim bola, simptomi hijatus hernije mogu uključivati gorušicu, probleme sa gutanjem, nadimanje, podrigivanje i druge tegobe, koje se obično pogoršavaju neposredno nakon obroka.

Ipak, treba reći da želudačna kila u većini slučajeva ne izaziva nikakve simptome, pa je nije neophodno ni lečiti.

Kada izaziva tegobe, lečenje obično podrazumeva promenu načina ishrane, povećanje fizičke aktivnosti, redukciju telesne mase, i eventualnu upotrebu lekova koji će olakšati prisutne simptome.

Iako retko, ovo stanje može zahtevati hiruršku intervenciju koja se naziva fundoplikacija, kojom se želudac vraća u pravilan položaj. Fundoplikacija se obično obavlja laparoskopski.

Gojaznost je jedan od najvećih faktora rizika za pojavu kile na želucu. BMI kalkulator može pomoći u određivanju zdravstvenog statusa telesne mase.

Trovanje hranom

Trovanje hranom kao osnovni simptom obično ima pojavu dijareje, bola u stomaku i povraćanje.

Usled dijareje, može se javljiti zelena stolica, budući da se hrana ne zadržava u sistemu organa za varenje dovoljno dugo kako bi se pravilno svarila.

Pored dijareje, povraćanja i bolova u stomaku, mogu se javiti i druge tegobe koje nisu direktno vezane za digestivni trakt, kao što su groznica, slabost ili glavobolja.

U najvećem broju slučajeva trovanje hranom ne zahteva medicinsku terapiju, već adekvatno hidriranje i odmor do prestanka simptoma.

Javljanje lekaru je neophodno ukoliko dijareja ne prestaje nakon tri dana, ili u slučaju visoke temperature, kao i problema sa govorom, disanjem ili vidom.

Rak želuca

Rak želuca je česta vrsta kancera koji se može uspešno lečiti ukoliko se dijagnostifikuje na vreme.

Budući da obično u ranim fazama ne izaziva nikakve tegobe, postavljanje dijagnoze može biti otežano, pa kancer želuca može biti otkriven tek kada se raširi.

Osim bola, česta gorušica, gubitak apetita, konstantna nadutost stomaka, problemi sa varenjem, umor i drugi simptomi mogu ukazivati na ovu bolest.

Infekcija heliko bakterijom, tumori u drugim delovima digetivnog trakta, polipi i genetika predstavljaju faktore rizika za razvoj raka želuca.

Pored toga, ishrana koja sadrži veliku količinu soli, mesa, prerađenih proizvoda i konzumacija dimljenih proizvoda takođe su povezani sa ovom bolešću.

Sa druge strane rizik povećavaju i konzumacija alkohola, nedovoljan unos voća, slaba fizička aktivnost i pušenje.

Nervozna creva

Sindrom nervoznih creva, koji se vrlo često naziva i akronimom IBS, predstavlja funkcionalni poremećaj rada creva.

Ovo stanje dovodi do najrazličitijih problema sa varenjem i digestivnim traktom, uključujući i bol u želucu. Osim u želucu, moguće je da se javi bol u donjem delu stomaka.

Postavljanje dijagnoze nervoznih creva može biti dugotrajno, budući da ne postoje organske bolesti povezane sa ovim stanjem.

Samim tim, dijagnoza se postavlja tek kada su tegobe prisutne duži vremenski period, a pregledima i analizama su isključeni svi drugi mogući uzroci.

Neki od dijagnostičkih procedura koje mogu biti korišćene uključuju kolonoskopiju i gastroskopiju, ali i različite testove krvi i stolice.

Jedan od uobičajenih testova stolice je i kalprotektin test, kojim se mogu isključiti inflamatorne bolesti creva, koje mogu imati veoma slične simptome IBS-u.

Inflamatorne bolesti creva su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Intolerancije i alergije na hranu

Intolerancije na hranu izazivaju različite probavne smetnje poput bola u želucu, nadimanja, mučnine, povraćanja ili dijareje.

Najčešće namirnice koje se izazivaju ovu vrstu tegoba uključuju mlečne proizvode, odnosno laktozu i kazein, gluten, kofein, jaja, orašaste plodove, fruktozu, alkoholne šećere kao što su eritritol, sorbitol, maltitol ili ksilitol, soju, morske plodove i druge.

Polioli, naročito sorbitol, mogu izazvati dijareju ukoliko se konzumiraju u većoj količini. Šta više, ovaj zaslađivač se koristi i kao laksativ.

Alergije na hranu izazivaju slične tegobe poput intolerancije, no obično se tegobe javljaju značajno brže nego u slučaju intolerancije i mogu biti intenzivnije.

Osim toga, alergije mogu uključivati i simptome koji nisu povezani sa varenjem, koji mogu biti opasni po život, kao što su problemi sa disanjem i anafilaktički šok.

Jedna od čestih alergija na hranu je alergija na gluten, odnosno celijakija, koja izaziva oštećenje sluzokože tankog creva prilikom konzumacije čak i najmanje količine ovog proteina.

Gluten se nalazi u žitaricama pšenici, ražu i ječmu, kao i svim proizvodima koji sadrže ove žitarice ili su došli u kontakt sa njima.

Ovo stanje se u potpunosti može držati pod kontrolom strogom bezglutenskom ishranom.

Varikoziteti

Varikoziteti su proširene vene u sluznici želuca, koje mogu izazvati krvarenje u gornjem delu digestivnom traktu opasno po život.

Varikoziteti se obično javljaju kao posledica ciroze jetre, a ređe kao komplikacija akutnog pankreatitisa, hepatitisa C ili tumora.

Krvarenje varikoziteta je izuzetno opasno stanje, sa smrtnošću od čak 30%, pa ja izuzetno važno lečenju pristupiti što pre.

Simptomi da je došlo do krvarenja uključuju povraćanje koje sadrži krv, tamnu stolicu usled prisustva krvi, ili pojavu krvi u stolici.

Gastropareza

Gastropareza je stanje koje smanjuje pokretljivost mišića želuca, usled čega je smanjena pokretljivost stomaka ili ona uopšte ne funkcioniše, što otežava ili u potpunosti sprečava pražnjenje želuca.

Tačan uzrok gastropareze nije poznat, no ovo stanje se dovodi u vezu sa dijabetesom, određenim lekovima i komplikacijama nakon operacija.

Osnovni simptomi gastropareze su bol u stomaku, loše varenje, mučnina i povraćanje.

Iako ne postoji lek za ovo stanje, ono se može držati pod kontrolom promenama u režimu ishrane i simptomatskom terapijom lekovima sa ciljem smanjenja prisutnih tegoba.

Lekovi koji se obično koriste imaju zadak da stimulišu mišiće želuca ili da smanje mučninu i povraćanje.

Paraziti

Paraziti u stolici i crevima su još jedan od uzroka bola u želucu, ali i drugim delovima stomaka.

Osim bola, simptomi infekcije crevnim parazitima mogu uključivati:

 • Dijareju ili zatvor
 • Mučninu i povraćanje
 • Nadimanje
 • Gubitak težine i promene u apetitu

Crevni paraziti mogu dovesti do dizenterije, infektivne bolesti koja pogađa sluzokožu debelog creva, koja može dovesti do pojave sluzi u stolici ili iritacije analnog otvora.

Način lečenja zavisi od uzročnika parazitske infekcije i najčešće uključuje upotrebu antiparazitskih lekova.

Lekovi

Veliki broj lekova kao potencijalni neželjeni efekat ima i bol u želucu.

Lekovi protiv bolova koji se mogu kupiti bez recepta često se povezuju sa bolom u stomaku i drugim tegobama koje pogađaju digestivni trakt, poput gorušice ili iritacije sluzokože.

Neki od analgetika koji se često koriste, a mogu izazvati bol u želucu uključuju:

 • Aspirin
 • Ibuprofen
 • Naproksen

Osim toga, antibiotici mogu dovesti do različitih problema sa varenjem, budući da neselektivno ubijaju bakterije, kako štetne, tako i one korisne.

Iz ovog razloga se tokom antibiotske terapije preporučuje upotreba probiotika, dobrih bakterija, koje će pomoći da se sačuva zdrava crevna flora.

Drugi lekovi koji mogu izazvati stomačni bol su lekovi za holesterol, suplementi gvožđa, opioidni analgetici, lekovi za smanjenje želudačne kiseline kao i lekovi za smirivanje dijareje.

Zollinger-Ellisonov sindrom (ZES)

Zollinger-Ellisonov sindrom je veoma retko stanje koje dovodi do pojave tumora u crevima, pankreasu ili želucu, koji se nazivaju gastrinomi.

Ovi tumori izazivaju povećano lučenje želudačne kiseline, koja može dovesti do komplikacija kao što je čira na želucu i druge.

Sami gastrinomi su obično benigni, dok u oko 20% slučajeva mogu biti maligni i zahtevati hirurško uklanjanje.

Najčešći simptom ZES-a je bol u gornjem delu stomaka, iznad ili oko pupka. Drugi simptomi uključuju slab apetit, neobjašnjiv gubitak težine, kao i pojavu česte dijareje.

Lečenje obično ne podrazumeva operaciju, već upotrebu lekova koji smanjuju lučenje želudačne kiseline.

Kada posetiti lekara?

Bol u želucu obično ima relativno bezazlen uzrok, i prestaje sam od sebe ili korišćenjem određenih lekova ili prirodnih lekova, poput čajeva, hrana ili probiotika.

Ukoliko je bol prisutan duže vreme ili je veoma jak, kao i kada se javlja kao posledica povrede, neophodno je javljanje doktoru.

Javljanje lekaru je takođe neophodno u slučaju da su prisutni neki od sledećih simptoma:

 • Uporna groznica ili temperatura preko 38.9° C
 • Uporna mučnina ili povraćanje
 • Krv u povraćenom sadržaju, stolici ili urinu
 • Oticanje stomaka i osetljivost na dodir
 • Žutica
 • Problemi sa disanjem, govorom ili vidom

Trudnice takođe ne smeju odlagati posetu lekaru u slučaju bola u stomaku.

Kako se rešiti bola u želucu?

Neki od lekova koji su često deo kućnih apoteka, a koji se koriste kao lek za bol u želucu uključuju sledeće lekove:

 • Nolpaza: Lek iz grupe inhibitora protonske pumpe koji smanjuje lučenje želudačne kiseline.
 • Rantidin: Lek iz grupe H2 blokatora koji smanjuje lučenje želudačne kiseline.
 • Simetikon: Supstanca koja mehanički razgrađuje mehuriće gasa u digestivnom traktu, koji se potom lakše eliminišu.

Lekove i tablete za bol u želucu ne bi trebalo uzimati samoinicijativno, bez prethodne konsultacije sa lekarom, budući da odabir pogrešnog leka može dodatno pogoršati stanje ili izazvati komplikacije.

Prirodni lekovi za bol u želucu

Ukoliko je bol praćen vraćanjem kiseline, ona se može ublažiti konzumacijom nezaslađene limunade, ili rastvorom sode bikarbone u mlakoj vodi.

Uvek treba koristiti medicinsku, čistu sodu bikarbonu, i to najviše polovinu kafene kašičice, rastvorenu u čaši mlake vode. Unos veće količine može biti štetan po zdravlje, a ovaj način neutralisanja kiseline ne treba se koristiti često.

Ako se gorušica često ponavlja, neophodno je javljanje lekaru radi adekvatne terapije.

Različiti biljni čajevi mogu da pomognu kod nervoznog stomaka ili bola u želucu. Čaj za bol u želucu koji se često preporučuje je nana, kao i čaj od svetog bosilja, koji se naziva još i tulsi.

Drugi čajevi koji mogu pomoći kod tegoba sa stomakom su zeleni čaj, kamilica, čaj od đumbira, komorača ili sladića.

Još jedan prirodni način koji može pomoći kod uznemirenog stomaka jeste konzumacija banana.

Banane stimulišu proizvodnju sluzi iz sluznice želuca, koja stvara barijeru između sluzokože i želudačne kiseline, koja izaziva gorušicu i stomačne tegobe.

Probiotici i digestivni enzimi mogu biti od koristi, posebno za osobe koje pate od nervoznih creva, ili intolerancije na hranu.

Na primer, tegobe nakon konzumacije laktoze kod osoba koje imaju problem sa varenjem mlečnog šećera mogu se ublažiti ili potpuno sprečiti suplementacijom enzima laktaze, enzima zaduženog za razgradnju laktoze.

Zaključak

Bol u želucu događa se povremeno gotovo svima, a najčešće nije razlog za zabrinutost i uzrokovan je konzumiranom hranom, stresom ili upotrebom određenih vrsta lekova.

Ipak, ukoliko se često ponavlja, bol u želucu može ukazivati i na ozbiljniji zdravstveni problem.

Bolesti i stanja koja mogu izazvati bol u želucu uključuju vraćanje kiseline i GERB, nervozna creva, čir na želucu, želudačnu kilu, gastritis ili tumore.

Pored toga, trovanje hranom kao i intolerancije i alergije na hranu mogu biti okidač pojave bola.

Lečenje zavisi od uzroka koji dovodi do bola, a određeni lekovi i čajevi mogu biti od koristi kod povremenog bola.