• Home
  • Stomatologija
  • Čišćenje i održavanje zubnih krunica i mostova: Praktični saveti

Čišćenje i održavanje zubnih krunica i mostova: Praktični saveti

Čišćenje, nega i održavanje zubnih krunica i mostova može u velikoj meri da utiče na njihovo trajanje, ali i sačuva zdravlje zuba koji nose ove protetske radove i druge prirodne zube.

Zubne krunice su izrađene od keramike ili kombinacije keramike i metala i imaju ulogu da učvrste ili vrate funkciju i izgled oštećenog zuba.

Zubni mostovi čini niz od nekoliko krunica kojima se nadoknađuje prostor jednog ili dva izgubljena zuba.

U ovom članku daćemo praktične savete kako brinuti o krunicama i mostovima, odnosno kako ih čistiti i održavati, kao i koje su potencijalne komplikacije koje mogu nastati ukoliko se ne održava pravilna oralna higijena.

Kako brinuti o zubnim krunicama i mostovima?

Pravilnom negom, odnosno redovnim i pravilnim održavanjem higijene i pridržavanjem određenih životnih navika, u velikoj meri može se uticati na zdravlje zuba i desni, ali i životni vek krunica i mostova.

Imajući u vidu da cena ovih protetskih radova nije zanemarljiva, održavanje krunica i mostova može se smatrati i zaštitom investicije.

Uz adekvatnu negu, zubne krunice i mostovi mogu da traju veoma dugo, čak i duže od 15 godina.

U nastavku slede praktični saveti kako održati i unaprediti oralno zdravlje i produžiti životni vek protetskih radova.

Redovno pranje zuba

Osnovni vid održavanja dobre oralne higijene i očuvanja zdravlja zuba i desni predstavlja redovno pranje zuba.

Jutarnje i večernje pranje zuba u trajanju od najmanje dva minuta ne bi trebalo ni u kom slučaju preskakati, budući da se na ovaj način uklanja zubni plak, koji ukoliko se na vreme ne ukloni sa površine zuba, može da dovede do različitih stomatoloških problema.

Naime, zubni plak je tanak biofilm koji čine bakterije, ostaci hrane, kiseline i pljuvačka iz usta, i ukoliko na zubima ostane dovoljno dugo, pretvara se u zubni kamenac koji više nije moguće ukloniti u kućnim uslovima.

Skidanje kamenca sa zuba može obaviti samo stomatolog, a pored kamenca, plak može dovesti do razvoja karijesa, upale desni i drugih problema.

Kako bi se sprečilo oštećivanje gleđi, uobičajena preporuka stomatologa je da se koristi mekana četkica za zube.

Pored toga, važno je birati paste za zube sa fluorom, izuzetno važnim mineralom koji sprečava nastanak karijesa i pomaže u remineralizaciji zuba.

Ukoliko bakterije uđu u prostor ispod krunice i oštete prirodni zub za koji je krunica vezana, može doći do različitih tegoba kao što su bol na zagrižaj, konstantna zubobolja ili neprijatan zadah i dovesti do potrebe da se krunica ili most uklone radi lečenja.

Čišćenje interdentalnih prostora

Prostor između zuba posebno je pogodan za nakupljanje ostataka hrane, koje zatim služe kao hrana bakterijama prirodno prisutnim u ustima.

Bakterije proizvode kiseline koje neminovno dovode do razvoja karijesa, pa je pravilno čišćenje interdentalnih prostora veoma bitno.

Budući da je prostor između zuba najčešće veoma teško dostupan za čišćenje četkicom za zube, preporučuje se upotreba zubnog konca ili interdentalnih četkica najmanje jednom dnevno.

Alternativu zubnom koncu i interdentalnim četkicama predstavljaju aparati za čišćenje zuba mlazom vode, koji se nazivaju i oralni irigatori.

Krunice i mostovi se ne mogu izbeleti, pa se dobrim održavanjem higijene produžava i njihov dobar izgled.

Upotreba antibakterijskih tečnosti za ispiranje usta

Upotrebom antibakterijskih tečnosti za ispiranje usta može se u značajnoj meri unaprediti zdravlje budući da ove tečnosti veoma efikasno smanjuju broj štetnih bakterija u ustima.

Brojne studije su pokazale da ispiranje usta ovim tečnostima dovodi do smanjenja rizika od razvoja karijesa i upala desni, kao što je blaga upala desni odnosno gingivitis, koji, ako se ne leči, može da se razvije u uznapredovalu bolest desni, paradentozu.

Bolesti desni su jedan od najčešćih uzroka gubitka zuba, usled činjenice da kod njih vremenom dolazi do oštećenja potpornih struktura zuba.

Osim upotrebe komercijalnih tečnosti za ispiranje usta, mućkanje ulja u ustima je podjednako efikasno u smanjenju broja bakterija u ustima, dokazano je različitim studijama.

Najčešće se za ispiranje usta uljima koriste kokosovo ili susamovo ulje.

Izbegavanje određenih namirnica

Ugradnja mosta ili krunice nije prepreka da se sve vrste hrana i pića konzumiraju kao i sa prirodnim zubima.

Ipak, može biti korisno ograničiti određene namirnice ili tokom njihove konzumacije biti veoma oprezan, budući da lako mogu da oštete ove protetske radove.

Pre svega, ovo se odnosi na veoma tvrde namirnice, pa tako grickanje leda, neiskokanih kokica, tvrdih bombona, orašastog voća, dvopeka i sličnih može lako dovesti do oštećenja.

Osim tvrdih namirnica i veoma lepljive i žilave namirnice kao što su žvakaće gume, gumene bombone, neke vrste mesa i druge, mogu da predstavljaju rizik po oštećenje mosta i krunica, budući da lako mogu povući most.

U nekim slučajevima nakon oštećenja moguće je isti protetski rad ponovo cementirati za prirodne zube, dok je u slučajevima loma i većih oštećenja neoophodna zamena krunice odnosno mosta.

Sprečavanje oštećenja

Osim tvrdih namirnica, određena stanja i životne navike i ponašanja mogu da utiču na povećan rizik od oštećivanja protetskih radova.

Osobe koje se bave kontaktnim sportovima su pod povećanim rizikom od oštećenja kako prirodnih zuba, tako i mostova i krunica.

Pored kontaktnih i ekstremnih sportova, škrgutanje ili škripanje zubima, odnosno bruksizam, može dovesti do oštećenja zuba.

U oba slučaja, upotreba guma za zube, odnosno splintova, efikasan je vid prevencije traume zuba.

Korišćenje previše tvrde četkice za zube može da ošteti spoljašnji sloj krunica, ali i dovesti do oštećenja zubne gleđi prirodnih zuba.

Zubna gleđ je najtvrđe tkivo u ljudskom organizmu, tvrđe čak i od kostiju, no nije u potpunosti otporno na spoljne uticaje, a kad se jednom ošteti može izazvati osetljivost zuba i nelagodu.

Oštećivanje zubne gleđi naziva se i erozija gleđi ili erozija zuba, a regeneracija gleđi je veoma spor ili čak nemoguć proces.

U slučaju da izaziva tegobe, oštećena zubna gleđ mora biti sanirana uz pomoć kompozitnih ili keramičkih faseta, krunica ili luminira.

Na kraju, još jedna navika koja može ugroziti protetske radove je grickanje noktiju, slamčica, plastičnih kašičica i slično.

Redovni stomatološki pregledi

Redovni stomatološki pregledi koji podrazumevaju i redovno skidanje kamenca i čišćenje zuba veoma je važan korak u očuvanju oralnog zdravlja.

Na ovaj način svi potencijalni problemi sa zubima i mekim tkivima usta otkrivaju se na vreme, a pravovremenim lečenjem sprečavaju se dodatne komplikacije i potencijalno ugrožavanje protetskih radova i implanata.

Redovni, preventivni stomatološki pregledi preporučuju se jednom do dva puta godišnje, u zavisnosti od stanja zuba, prisutnih tegoba i prethodne istorije bolesti i tegoba sa zubima i desnima.

Sličnosti i razlike između krunica i mostova

Zubni most je zapravo niz krunica, sačinjen od tri ili četiri krunice, i koristi se za nadoknadu jednog ili dva zuba u nizu.

Ukoliko je potrebno nadoknaditi jedan zub, most ima tri člana, odnosno sastoji se od tri krunice.

Po jedna krunica sa strane prostora nedostajućeg zuba cementirana je za prethodno izbrušene zube, dok središnji član nadoknađuje izgubljen zub.

U slučaju da je potrebno nadoknaditi dva zuba u nizu, most se izrađuje kao četvoročlani, kod kog su po jedna krunica sa svake strane mosta vezane za prirodne zube, a središnji članovi imaju ulogu da premoste prazan prostor nastao gubitkom zuba.

Zubnim mostom može se nadoknaditi najviše dva vezana zuba.

Ukoliko je potrebno nadoknaditi više od dva zuba, neophodna je ugradnja zubnih implanata, ili odabir alternativnih rešenja poput proteza za nadoknadu zuba ili kombinovanih protetskih radova.

Zubne krunice ne nadoknađuju izgubljen zub, već prirodnom zubu pacijenta daju novi izgled, čvrstoću i rešavaju sve funkcionalne i estetske probleme koji mogu postojati.

One se ugrađuju kada dođe do loma ili pucanja zuba u većoj meri, ali i u slučajevima ozbiljnih oštećenja zubnim karijesom.

U savremenoj stomatologiji koriste se dve vrste navlaka za zube, kako se krunice još nazivaju, i to:

  • Metalokeramičke krunice. Kod metalokeramičkih krunica krunica je izlivena na metalnu osnovu.
  • Bezmetalne krunice. Bezmetalne ili keramičke krunice u potpunosti su izrađene od keramike, bez metalnih delova, i smatraju se estetski boljim rešenjem.

Zaključak

Krunice i zubni mostovi, protetski radovi koji su najzastupljeniji u stomatologiji, zahtevaju strogo održavanje higijene i korekcije određenih životnih navika kako bi im se produžio životni vek, ali i izbegli drugi problemi sa zubima i desnima.

Održavanje dobre oralne higijene, što podrazumeva redovno pranje zuba i korišćenje zubnog konca ili interdentalnih četkica, glavni je vid prevencije problema sa zubima i desnima.

Pored toga, osobe koje imaju ugrađen most ili krunicu, mogu da dodatno unaprede svoje oralno zdravlje korišćenjem tečnosti za ispiranje usta i oralnih irigatora.

Na kraju, korekcijom određenih navika i izbegavanjem nekih tvrdih i lepljivih hrana, može se značajno smanjiti rizik od oštećivanja ili loma protetskog rada.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.