Čistač jezika: Koje koristi čišćenje jezika donosi?

Sveže informacije

Čišćenje jezika može pomoći u uklanjanju ostataka hrane, bakterija i mrtvih ćelija, ali i poboljšati čulo ukusa.

Čistač jezika je blago zaobljeno plastično sredstvo koje će pomoći da se jezik bolje očisti, kao dodatak redovnom pranju zuba i čišćenju zubnim koncem.

Iako nije zamena za redovno pranje zuba, čistač jezika može dovesti do smanjenja lošeg zadaha nastalog nakupljanjem ovih materija i pomoći u prevenciji pojavi problema sa zubima i desnima.

U ovom članku objasnićemo kako pravilno održavati higijenu jezika uz pomoć čistača za jezik i koje prednosti donosi redovno čišćenje jezika.

Šta je čistač jezika?

Čistač jezika najčešće je napravljen od plastike, ali može biti napravljen i od drugih materijala, kao što su bakar ili nerđajući čelik, i izgleda poput plastičnog čistača jezika na slici na početku ovog članka.

Jezik se može čistiti i četkicom za zube, četkanjem od korena ka vrhu jezika nekoliko puta, no korišćenje čistača za jezik je jednostavnije i efikasnije će očistiti ostatke hrane, bakterije, mrtve ćelije i gljivice sa jezika.

Budući da je čistač za jezik relativno jeftin i jednostavan za uključivanje u rutinu održavanja oralne higijene, vredi posvetiti mu pažnju i pružiti priliku

Važno je napomenuti da čišćenje jezika nije zamena za redovno pranje zuba i korišćenje zubnog konca, već isključivo dodatna rutina koja će dovesti do poboljšane higijene.

Ukoliko čistač jezika nije dostupan, kao zamena se može iskorisiti i ivica kašike, kojom se nežno mogu sastrugati naslage sa jezika.

Kako se koristi čistač jezika?

Korišćenje čistača jezika i samo čišćenje jezika izuzetno je jednostavno.

Naime, potrebno je da se zaobljeni deo čistača postavi na zadnji deo jezika, i polako povuče napred, ka vrhu jezika, nikada u suprotnom smeru.

Nakon svakog povlačenja, odnosno struganja jezika, ostatke sa čistača trebalo bi ukloniti pod mlazom mlake vode ili uz pomoć maramice.

Ovaj postupak je potrebno ponoviti sve dok se ne očisti cela površina jezika, a najčešće je dovoljno jedno ili dva povlačenja po istoj površini jezika kako bi se naslage uklonile.

Nakon korišćenja, čistač jezika neophodno je oprati toplom vodom i sapunom, kako bi se uklonile bakterije i druge naslage sa jezika.

Ceo postupak čišćenja jezika traje nekoliko minuta, a može se ponoviti više puta u toku dana. Uobičajeno, čišćenje jezika obavlja se jednom ili dva puta dnevno, tokom pranja zuba.

Cena čistača za jezik

U zavisnosti od materijala od kog je napravljen čistač jezik, ali i proizvođača, zavisi i cena čistača za jezik.

Cena plastičnog čistača jezika se obično kreće u rasponu sto do nekoliko stotina dinara. Za bakarni čistač jezika potrebno je izdvojiti nekoliko stotina dinara.

Koristi čišćenja jezika

Ostaci hrane, bakterije i mrtve ćelije mogu se nakupiti na jeziku, što može dovesti do različitih neželjenih posledica, kao što su pojava belog jezika ili neprijatnog zadaha.

Redovno čišćenje jezika može pomoći kod ovih stanja, ali i doneti druge prednosti.

Povezan članak Bubuljice, izrasline i kvržice na jeziku: Razlog za brigu?

Poboljšano oralno zdravlje

Pranje zuba i čišćenje koncem uklanjaju ostatke hrane i bakterije, međutim ako se one nakupe na jeziku četkica za zube će teško da ih efikasno ukloni.

Različite studije su se bavile posmatranjem efekata čišćenja jezika i pokazale da redovno čišćenje jezika sa sredstvima za tu namenu može da značajno smanji količinu bakterija na jeziku i ustima.

Samim tim, čišćenje jezika ima preventivno dejstvo kada je reč o pojavi upale desni i akumulaciji zubnog plaka.

Zubni plak je zapravo kombinacija bakterija i ostataka hrane koja se skuplja na zubima, a ukoliko se ne uklanja redovno može očvrsnuti i pretvoriti se u zubni kamenac.

Pored toga, plak i kiseline dovode do pojave karijesa, pa redovno korišćenje čistača za jezik može smanjiti i rizik od nastanka ovog stanja.

Uklanjanje oralnog drozda

Oralni drozd, stanje do kog dolazi kada se kandida nekontrolisano razmnožava, može dovesti do pojave fleka i naslaga na jeziku, gornjem nepcu, unutrašnjosti obraza ili desnima.

Kada se nalazi na jeziku, oralni drozd ne treba uklanjati čistačem budući da će ovo dovesti do krvarenja i pogoršanja tegoba.

Ukoliko osoba sumnja na kandidu u ustima, trebalo bi da se javi stomatologu ili lekaru radi pregleda i adekvatnog lečenja.

Lečenje podrazumeva antifungalnih lekova, a oralni drozd se najčešće povlači između jedne i nekoliko nedelja od početka terapije.

Leukoplakija je stanje koje podseća na oralni drozd, budući da se i kod ovog stanja javljaju bele fleke unutar usta.

Ove fleke ne mogu se skinuti čistačem jezika, a uzroci i lečenje razlikuje se od terapije za oralni drozd pa je važno pravilno postavljanje dijagnoze.

Leukoplakija može biti rani znak oralnog karcinoma.

Bolji ukus

Istraživanje Klivlend klinike pokazuje da upotreba čistača za jezik dva puta dnevno može poboljšati čulo ukusa, i pomoći da se bolje razlikuju gorki, slatki, slani i kiseli ukusi.

Ova studija je trajala dve nedelje, tokom kojih se količina naslaga na jeziku značajno smanjila kod osoba koje su redovno čistile jezik.

Učesnici su mogli da biraju između čistača za jezik i četkice, a naslaga je bilo manje kod učesnika studije koji su koristili čistač.

Zaključak studije je da se nakon čišćenja jezika počinje sa svežim nepcem koje sada može da oseti znatno širu paletu ukusa.

Svežiji dah

Neprijatan zadah može biti simptom loše oralne higijene, a kada se ostaci hrane ne uklanjaju sa zuba i jezika redovno, ona počinje da truli i raspada se, uzrokujući neprijatan zadah.

Samim tim, poboljšano uklanjanje ostataka hrane, ali i drugih materija koje se smatraju nepoželjnim sa površine jezika može pomoći kod poboljšanja daha.

Loš zadah nije isključivo rezultat loše higijene. Neka stanja poput suvih usta, ili čak stanja digestivnog trakta, poput infekcije heliko bakterijom mogu dovesti do pojava neprijatnog zadaha.

Kod lošeg zadaha može pomoći i korišćenje tečnosti za ispiranje usta, a preporučuju se sredstva sa antibakterijskim dejstvom koja ne sadrže alkohol.

Povezan članak Hidrogen za ispiranje usta: Koristi i rizici

Poboljšano opšte zdravlje

Bakterije koje su skupljaju u ustima mogu imati širi uticaj od izazivanja stomatoloških problema.

Čišćenje jezika dovešće do smanjenja količine loših bakterija u organizmu, što može pozitivno uticati na imunitet i pojavu svih problema koji nastaju kada se naruši zdrav balans dobrih i loših bakterija u organizmu.

Zdravlje crevne flore može se dodatno unaprediti korišćenjem probiotika.

Poboljšana probava

Čišćenje jezika je tradicionalno deo ajurvedske medicine, prema kojoj naslage na jeziku govore da sistem za varenje nije apsorbovao hranjive materije onako kako bi trebalo.

Prema studiji iz 2018. godine, učesnici su podeljeni u dve grupe. Obe grupe su održavale uobičajenu oralnu higijenu, dok je jedna grupa učesnika u svoju rutinu uključila i čistač jezika.

Nakon četiri nedelje jutarnjeg čišćenja jezika, kod grupe koja je koristila čistač za jezik je prijavila značajna poboljšanja kada je reč o zatvoru, dijareji, kao i stolici neprijatnog mirisa, ali i umoru.

Drugi načini za unapređenje oralnog zdravlja

Redovno pranje zuba pastom za zube sa fluorom dva puta dnevno u trajanju od dva minuta, kao i korišćenje zubnog konca osnovni su načini održavanja higijene zuba i usta.

Osim čišćenja jezika, osobe koje žele da unaprede kvalitet održavanja oralne higijene, u svoju rutinu mogu da uvedu i neke od sledećih procedura:

Zaključak

Korišćenje čistača jezika i redovno čišćenje jezika jedan je od načina kojim se može dodatno unaprediti oralna higijena.

Različite studije pokazale su da redovna upotreba čistača jezika smanjuje količinu bakterija, što može da donese različite koristi po oralno zdravlje, uključujući:

  • Manji rizik od nastanka kamenca i karijesa
  • Svežiji dah
  • Poboljšano oralno zdravlje i smanjen rizik od upale desni
  • Izraženije čulo ukusa
  • Bolje varenje

Pored toga, manja količina bakterija u ustima može dovesti do boljeg imuniteta, što će pozitivno uticati na opšte zdravlje.

Čišćenje zuba nije zamena za redovno pranje zuba i korišćenje konca, kao i redovne stomatološke preglede, već dodatni način da se higijena usta unapredi.