Gingivektomija: Šta je, postupak, oporavak, cena

Sveže informacije

Gingivektomija je hirurška procedura koja uključuje uklanjanje bolesnih desni i tkiva, čime se smanjuje rizik od širenja infekcije, bola, krvarenja u drugih tegoba i komplikacija.

Ovom procedurom se mogu tretirati gingivitis, bolesti desni, uvećane desni i rešavanje gingivalnog osmeha, kozmetičkog problema.

U ovom članku govorimo o gingivektomiji, i između ostalog biće reči o tome šta je ova procedura, kako izgledaju postupak i oporavak, kao i koja je cena i koje potencijalne rizike nosi sa sobom.

Šta je gingivektomija?

Gingivektomija je stomatološka operacija tokom koje se uklanja tkivo desno na ivici desni, kao na slici na početku članka koja ilustruje postupak.

Najčešći razlozi za obavljanje gingivektomije su lečenje teškog gingivitisa i bolesni desni, kod kojih se bakterije akumuliraju u tkivima desni i izazivaju upalni proces.

Osim zdravstvenih razloga, gingivektomija se može obaviti i iz kozmetičkih razloga, kada se unapređuje izgled desni i osmeha.

Ovom procedurom najčešće se reševa problem takozvanog gingivalnog osmeha, odnosno Gummy Smile.

Gingivektomija može biti potrebna ili preporučena od strane stomatologa kod stanja kao što su:

  • Višak tkiva desni
  • Lečenje teškog gingivitisa
  • Lečenje povlačenja desni
  • Lečenje povređenih desni
  • Bakterijske infekcije

Kada se jednom obavi gingivektomija, linija desni trajno i izgled desni su trajno promenjeni, i desni neće ponovo izrasti nakon ove procedure.

Oralnih hirurzi često obavljaju gingivektomiju kao deo lečenja parodontalne bolesti, koja može izazvati parodontalne džepove, infekciju desni i gubitak koštane mase oko zuba, što na kraju može dovesti do gubitka zuba.

Na ovaj način se smanjuje ili u potpunosti eliminiše hronična iritacija desni i poboljšava oralna higijena, čime se sprečava širenje infekcije i moguće komplikacije.

Gingivektomija ili gingivoplastika

Gingivektomija i gingivoplastika su slične procedure, no nije reč o istim procedurama.

Ove dve hirurške intervencije se često obavljaju istovremeno.

Gingivektomija podrazumeva uklanjanje obolelog tkiva desni, i iz medicinskih ili estetskih razloga.

Sa druge strane, gingivoplastika uključuje oblikovanje zdravog tkiva desni, često da bi se unapredio izgled desni, poboljšao osmeh osobe ili sprečila pojava karijesa.

Postupak

Gingivektomija ne zahteva posebne pripreme, no savetuje se da pacijent nekoliko dana pre operacije konzumira zdravu, izbalansiranu ishranu i dođe na proceduru odmoran, kako bi se ubrzao period oporavka, a operacija lakše podnela.

Preporuka je da se prestane sa upotrebom alkohola i pušenjem pred operaciju, ili da se barem u najvećoj mogućoj meri samenji.

Pored toga, ukoliko se upotrebljavaju lekovi koji mogu uticati na zarastanje rane neophodno je ovu informaciju podeliti sa hirurgom.

Prilagođavanje doza ovih lekova ili privremeno prestajanje korišćenja može biti neophodno.

Na samu operaciju važno je doći sa temeljno opranim zubima, očišćenim zubnim koncem, interdentalnim četkicama ili irigatorom za zube, kako bi se uklonile bakterije koje mogu uzrokovati infekciju.

Sama procedura traje od 15 do 60 minuta, u zavisnosti od toga da si se obavlja laserom ili skalpelom, ali i stanja desni, odnosno vrste i količine tkiva koje je neophodno ukloniti.

Laserska gingivektomija obično traje oko 15 minuta.

U slučajevima kada je neophodno ukloniti veću količinu tkiva desni, procedura se može podeliti u nekoliko etapa, kako bi se desnima omogućilo da u međuvremenu zarastu.

Manje procedure koje uključuju samo jedan ili nekoliko zuba obično se mogu obaviti u jednoj intervenciji.

Uklanjanje desni oko većeg broja zuba ili preoblikovanje desni može zahtevati da se operacija podeli u nekoliko poseta stomatologu.

Cela procedura obavlja se u lokalnoj anesteziji i samim tim je bezbolna.

Nakon prestanka dejstva anestezije, mogu se javiti bol, osetljivost i nelagoda u operisanom području.

Za olakšavanje bola mogu se koristiti uobičajeni lekovi za zubobolju koji ne utiču na krvarenje i zarastanje rane, poput lekova na bazi ibuprofena.

Gingivektomija laserom

Laserska gingivektomija je sve češća budući da nudi nekoliko prednosti u odnosu na konvencionalnu proceduru skalpelom.

Neke od prednosti laserske gingivektomije su veća preciznost, brže zarastanje rane, kao i smanjen rizik od infekcije nakon operacije.

Oporavak

Oporavak od gingivektomije je obično brz i traje do sedam dana.

Budući da se koristi samo lokalna anestezija, pacijent može da napusti ordinaciju odmah po završetku procedure i nesmetano vozi i obavlja sve druge radnje.

Pojava bola i krvarenje desni nekoliko dana nakon operacije je očekivano i normalan deo toka oporavka nakon gingivektomije.

Sve dok krvarenje desni ne prestane važno je nositi zavoje koje treba menjati po uputstvima stomatologa.

Kako bi se izbegla iritacija desni, pogoršavanje bola i druge tegobe, u prvih nekoliko dana od operacije najbolje je pridržavati se mekane, nezačinjene hrane sobne temperature.

Preporuke šta jesti nakon operacije pacijent obično dobija od stomatologa, no neki od dobrih izbora su potaži i bistre supe, krompir pire, kajgana, avokado, zrele banane, humus, sitne ovsene pahuljice i druge slične namirnice.

Osim toga, neki od prirodnih lekova za zubobolju mogu biti od koristi da se smanje tegobe, kao što su apliciranje hladnih obloga ili ispiranje usta slanim rastvorom.

Slani rastvor pomoćiće da se smanji iritacija, ali i broj bakterija.

Tokom perioda oporavka treba održavati strogu oralnu higijenu, u regijama koje su operisane veoma pažljvo i samo površine zuba, kako se ne bi povredile operisane desni.

Takođe, trebalo bi izbegavati tečnosti za ispiranje usta do završetka oporavka, posebno one koje sadrže alkohol.

Nakon oko sedam dana, desni bi trebalo da su u potpunosti zarasle, i pacijent se može vratiti uobičajenom načinu ishrane i održavanja higijene zuba.

Cena

Cena gingivektomije zavisi od broja zuba i načina na koji se obavlja.

U pitanju je pristupačna procedura za koju se prema našem istraživanju cena kreće od 1,500 do 3,000 dinara po zubu.

Laserska gingivektomija može imati nešto višu cenu u odnosu na tradicionalnu gingivektomiju skalpelom.

Na cenu mogu uticati i dodatne procedure koje je neophodno obaviti u procesu pripreme za operaciju, kao što su detaljno čišćenje zuba, peskiranje ili uklanjanje kamenca.

Rizici

Rizici gingivektomije su mali i uključuju pre svega manji bol i nelagodu neposredno nakon operacije.

Glavni rizik je pojava infekcija, pa kod pacijenta koji su iz određenog razloga podložniji infekcijama može se prepisati preventivna upotreba antibiotika pre i posle operacije.

Kako bi se sprečilo ubijanje dobrih bakterija i poremećaj crevne flore, tokom primene antibiotika preporučljivo je koristiti i probiotike, dobre bakterije.

Neki od simptoma koji ukazuju da su se javile komplikacije uključuju:

  • Krvarenje koje ne prestaje
  • Intenzivan bol koji se ne smanjuje ni nakon potrebe lekova
  • Pojavu gnoja
  • Groznicu

U slučaju da se jave neki od ovih simptoma potrebno je neodložno javljanje stomatologu.

Zaključak

Gingivektomija je stomatološka operacija kojom se uklanja obolelo tkiva desni, čime se rešava medicinski ili estetski problem.

Procedura se obavlja u lokalnoj anesteziji, a u zavisnosti od toga koliko je tkiva neophodno ukloniti, može se obaviti u jednoj ili zahtevati više poseta stomatologu.

Nakon operacije koju obavlja oralni hirurg, oporavak traje do nedelju dana, tokom kojih je važno konzumirati mekanu hranu koja neće iritirati desni i održavati strogu higijenu u cilju sprečavanja infekcija.

Iako se smatra veoma bezbednom i sa sobom nosi veoma male rizike, upravo infekcije predstavljaju glavni rizik kod gingivektomije.