Krčanje creva: Zašto se javlja i kako smiriti?

Sveže informacije

Krčanje creva, želuca ili stomaka, kako se zvuci koji dolaze iz abdomena često nazivaju, obično je prirodna pojava do koje dolazi kao posledica gladi, sporog ili nepotpunog varenja ili konzumiranja određene hrane.

Ovi zvuci mogu dolaziti iz želuca, tankog ili debelog creva, i mogu se javiti bilo kada, a do njih dovodi kretanje gasova ili hrane kroz sistem organa za varenje.

Krčanje creva se najčešće javlja kada je osoba gladna, a ponekad, često i intenzivno krčanje creva može ukazivati i na zdravstveni problem, poput inflamatornih bolesti creva, intolerancije na hranu, upalu tankog creva, dijareju i drugih.

U ovom članku govorimo o krčanju creva, uzrocima i tome kako smiriti krčanje creva, ali i kako proceniti kada je potrebno javiti se lekaru.

Uzroci krčanja creva

Krčanje creva u najvećem broju slučajeva ne treba da predstavlja razlog za brigu, i uzrokovano je uobičajenim procesa varenja.

Do krčanja creva i zvukova iz abdomena dolazi usled crevne peristaltike, odnosno grčenja i pokreta creva, što omogućava kretanje hrane, tečnosti i gasova kroz sistem organa za varenje.

Ipak, ako je prisutno gotovo konstantno krčanje creva, ili je ono izuzetno često i intenzivno, ili ukoliko je praćeno i drugim simptomima, poput dijareje, bola u stomaku i slično, ono može ukazivati na stanja ili bolesti koje pogađaju digestivni trakt.

U nastavku slede najčešći uzroci krčanja creva.

Varenje hrane

Pored gladi, varenje hrane je najčešći uzrok pojave krčanja creva i stomaka, do kog dolazi usled kretanja hrane, tečnosti, probavnih sokova i gasova kroz creva.

Kako bi se hrana kretala kroz digestivni trakt, zidovi creva se u talasima grče i opuštaju, mešajući na taj način hranu sa probavnim sokovima i gurajući je dalje niz digestivni trakt.

Ovo naizmenično grčenje i opuštanje creva naziva se i crevna peristaltika ili pokreti creva, i povremeno može dovesti do pojave zvuka sličnog krčanju.

Kada je uzrok krčanja u stomaku varenje, ono se obično javlja nekoliko sati nakon jela, a može se intenzivirati u ležećem položaju.

Glad

Poput procesa varenja hrane, do pojačane aktivnosti creva može doći i usled gladi ili želje za hranom.

Naime, kada je telu potrebna hrana, supstance slične hormonima u mozgu aktiviraju želju za hranom, koji potom šalje signale crevima i želucu.

Kao odgovor na to, aktiviraju se mišići u gastrointestinalnom traktu, što može dovesti do pojave krčanja.

Pored toga, telo može početi da proizvodi kiseline i enzime potrebne za varenje, kako bi se spremio za varenje obroka koji sledi.

Višak gasova

Višak gasova može izazvati različite simptome, poput osećaja sitosti, nadutosti stomaka i nadimanja, učestalog podrigivanja, ali i krčanja stomaka i creva.

Do veće količine gasova u stomaku može doći usled prekomernog unosa hrane, prebrzog jela, odabira namirnica, gutanja vazduha tokom jela, konzumacije gaziranih pića i na druge načine.

Pored toga, na višak gasova mogu uticati i različita stanja, poput intolerancija na hranu ili infekcije heliko bakterijom.

Dijareja

Dijareja može imati različite uzroke, ali najčešće je u pitanju infekcija, bilo bakterijska, virusna ili parazitska. Do infekcije često može doći kao posledica trovanja hranom.

Najčešće uzrok dijareje ostaje nepoznat, a simptomi prestaju nakon nekoliko dana, bez potrebe za medicinskom negom ili lečenjem.

Tokom trajanja dijareje mogu se javiti i drugi simptomi i promene, koje uključuju krčanje stomaka, pojavu zelene stolice, grčeve, bol u stomaku i druge.

Do krčanja stomaka kod dijareje obično dolazi zbog povećane količine tečnosti i gasova u crevima.

Intolerancije na hranu

Intolerancije na hranu su još jedan od čestih uzroka krčanja stomaka.

Neke od najčešćih intolerancija uključuju intoleranciju na laktozu, gluten, fruktozu, kikiriki, jaja i druge.

Pored toga, zaslađivači iz grupe šećernih alkohola, u koje spadaju eritritol, maltitol, ksilitol ili sorbitol, mogu izazvati povećanu količinu gasova i tegobe kod ljudi čiji digestivni trakt nije navikao na konzumaciju ovih zaslađivača.

Do intolerancija na hranu obično usled odsustva specifičnih enzima potrebnih za varenje određene hrane.

Budući da nema dovoljno enzima kako bi se namirnica svarila, ona putuje do debelog creva gde se razlaže na gas i kiselinu, izazivajući tegobe.

Sa druge strane, alergija na gluten, celijakija, takođe može biti uzrok intenzivnog krčanja stomaka.

Ovo stanje je značajno ozbiljnije u odnosnu na intoleranciju, i podrazumeva oštećivanje digestivnog trakta, posebno tankog creva, usled i najmanje konzumacije glutena.

Gluten je vrsta biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Osobe koje pate od celijakije moraju se pridržavati posebnog režima ishrane, koji podrazumeva konzumaciju isključivo bezglutenske hrane.

Nervozna creva i SIBO

Nervozna creva predstavljaju funkcionalni poremećaj, odnosno stanje kod kog ne postoji organska bolest, ali su simptomi hronično ili dugotrajno prisutni.

Kod sindroma nervoznih creva mogu se javiti najrazličitije tegobe, uključujući i krčanje stomaka, dijareju, zatvor, bol u želucu, nadimanje, bol u donjem delu stomaka, mučninu, osećaj sitosti odnosno gubitak apetita i druge.

Budući da su dijareja i zatvor veoma česti simptomi nervoznih creva, ovo može dodatno pogoršati krčanje creva i akumulaciju gasova i tečnosti u digestivnom traktu, a ponekada dovesti i do pojave hemoroida.

Iako se ne zna tačan uzrok koji dovodi do ovog stanja, prekomerni rast bakterija u tankom crevu, SIBO, jedan je od mogućih uzroka.

Još jedan od mogućih uzroka krčanja u stomaku je i gastritis, odnosno upala sluzokože želuca.

Inflamatorne bolesti creva

Inflamatorne bolesti creva, odnosno ulcerozni kolitis i Kronova bolest su ozbiljne bolesti koje pogađaju creva, izazivajući njihovo oštećenje i posledično brojne tegobe.

Zatvor i dijareja koji se smenjuju u talasima su karakteristični za ove bolesti, a osim ovih simptoma mogu izazvati i brojne druge, uključujući i krčanje creva.

Nažalost ne postoji pravi lek za inflamatorne bolesti creva, već se lečenje fokusira na držanje simptoma pod kontrolom.

Ovo se postiže posebnim režimom ishrane, upotrebom različitih lekova i ponekada hirurškim intervencijama.

Uzrok inflamatornih bolesti creva nije u potpunosti jasan, a osobe koje pate od ovih stanja su pod povećanim rizikom od nutritivnih nedostataka, budući da apsorpcija vitamina i minerala može biti smanjena.

Posebno često sreću se nedostatak vitamina B12 ili vitamina D.

U odvojenom članku može se pročitati više informacija o tome kako izabrati najbolji vitamin B12, i koje su to karakteristike na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora suplementa.

Zatvor i opstrukcija creva

Opstrukcija creva, odnosno suženje ili potpuna blokada creva koja sprečava da čvrsta hrana i tečnosti prođu, može biti još jedan od uzroka krčanja u crevima.

Slična situacija je i sa zatvorom, kod kog preterano čvrsta stolica može blokirati creva, te dovesti do akumulacije gasova i tečnosti i izazvati nelagodu.

Opstrukcija creva može izazvati veoma glasne zvuke creva, zajedno sa bolom u stomaku, mučninom, povraćanjem, grčevima i zadržavanjem gasova.

Ovo stanje obično zahteva medicinsko lečenje, dok je u slučaju povremenog zatvora upotreba laksativa, kako prirodnih, poput napitaka protiv zatvora, tako i različitih vrsta lekova vrlo često najbolja opcija.

Magnezijum citrat jedan je od popularnih laksativa za terapiju povremenih epizoda zatvora, dok se za prevenciju zatvora preporučuje pre svega više kretanja, povećan unos tečnosti i hrane bogate vlaknima.

Kako smiriti krčanje creva?

Krčanje creva je obično normalan deo varenja ili posledica gladi, ali u nekim situacijama ovi zvuci mogu izazvati neprijatnost.

U nastavku slede neki od načina da se smiri krčanje creva, kako trenutno, tako i dugoročno.

Konzumacija vode

Čaša vode ili biljnog čaja može biti brzo i efikasno rešenje za krčanje stomaka, posebno ako naredni obrok nije blizu.

Pravilno hidriranje pruža širok spektar koristi po zdravlje čoveka.

Kada je reč o varenju, osim što voda učestvuje u procesu varenja hrane, ona istovremeno i ispunjava želudac, što može pomoći da se smanje ili barem priguše zvuci krčanja.

Pored toga, čaša vode ili čaja može smanjiti glad, pružajući prolazni osećaj sitosti.

Konzumacija hrane

Kao što je prethodno objašnjeno, jedan od najčešćih uzroka krčanja creva je glad, odnosno potreba tela za unosom hrane.

Čak i mali obrok ili užina, poput banane ili šake orašastih plodova, može biti dovoljno da se smiri krčanje stomaka.

Kao i voda, hrana koja ispunjava želudac obično će smanjiti ili prigušiti zvuke, ali i smiriti creva.

Temeljno žvakanje hrane

Proces varenja počinje u ustima, pre svega samim žvakanjem hrane, ali i pod uticajem kiselina i enzima koji se nalaze u pljuvački.

Sporije jelo i temeljno žvakanje olakšava posao drugim organima digestivnog trakta, odnosno smanjuje šansu od lošeg varenja, te je odličan način da se smanji rizik od pojave neobičnih zvukova iz stomaka.

Pored toga, pravilno žvakanje hrane i sporije, svesno jelo, smanjuje rizik od prekomernog gutanja vazduha i prejedanja, koji mogu izazvati probavne smetnje.

Ukoliko osoba ne može da pravilno žvaće zbog nedostatka zuba ili problema sa zubima, rešavanje ovog problema je od ključnog značaja za očuvanje opšteg zdravlja, ali i sprečavanje daljeg propadanja zuba.

Savremena stomatologija ima brojna moguća rešenja za rešavanje problema nedostajućih zuba, sa različitim cenama i karaktaristikama, od skeletiranih proteza za zube, preko mostova, do zubnih implanata.

Ograničavanje unosa šećera, alkohola i kisele hrane, kao i namirnica koje izazivaju gasove

Alkohol, slatka i kisela hrana mogu izazvati zvukove u stomaku, a posebno šećeri i zaslađivači kao što su fruktoza i sorbitol.

Kisela hrana, uključujući citrusno voće, kafu i paradajz mogu izazvati krčanje creva.

Alkohol se smatra toksinom u svakom količini, koji jetra i bubrezi moraju filtrirati, te povećava rizik od masne jetre i brojnih drugih zdravstvenih problema.

U kontekstu krčanja u stomaku, on povećava lučenje želudačne kiseline i izaziva upalu sluzokože želuca, što može odložiti pražnjenje i izazvati bol u želucu.

Alkohol iritira probavni trakt i može izazvati stomačne zvuke. Takođe povećava proizvodnju kiseline i izaziva upalu u sluznici želuca. Veće količine alkohola mogu odložiti pražnjenje želuca i izazvati bol u stomaku.

Pored toga, neke namirnice mogu izazvati povećanu proizvodnju gasova, posebno kod osoba koje ove namirnice ne konzumiraju često.

Neke od njih uključuju mahunarke, brokoli, prokelj, kupus i karfiol, crni i beli luk, prženu i prerađenu hranu, špargle, ali i neke vrste voća poput jabuka ili krušaka.

Otkrivanje intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu čest je uzrok nadimanja, gasova i krčanja stomaka. Iako za razliku od alergija nije u pitanju stanje koje je opasno, može biti vrlo neugodno za osobu koja pati od određene intolerancije.

Jedna od najčešćih intolerancija je intolerancija na laktozu, šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, i procenjuje se da oko 65% populacije ima određenih teškoća u varenju laktoze.

Do ovoga dolazi usled odsustva ili nedostatka enzima koji se zove laktaza, koji je potreban za varenje mlečnog šećera.

Testovi intolerancije na hranu su nepouzdani, pa je najbolji način privremeno isključivanje namirnica i vođenje dnevnika ishrane kako bi se otkrile problematične namirnice, koje se potom mogu smanjiti ili isključiti iz ishrane.

Fizička aktivnost i kontrola stresa

Fizička aktivnost podstiče crevnu peristaltiku i pomaže u procesu varenja, ubrzavajući pražnjenje želuca.

Lagana šetnja posle obroka, posebno obilnog obroka, može značajno pomoći da se smanje tegobe koje pogađaju mnoge ljude nakon obroka, kao što su gorušica, mučnina, nadutost i gasovi, ali i krčanje creva.

Fizička aktivnost može pomoći i u smanjenju nivoa stresa i održanju zdrave težine, faktora rizika za probleme sa varenjem.

Nervoza, stres i anksioznost povećavaju aktivnost creva, bez obzira na to da li je želudac pun ili prazan, što može dovesti do različitih tegoba.

Neki od njih su i grčevi, mučnina, krčanje stomaka ili čak promenjen uobičajen ritam pražnjenja creva.

Lečenje osnovnih stanja digestivnog trakta

Ređe, krčanje creva i stomaka može biti uzrokovano ozbiljnijim stanjima ili bolestima koji su pominjani ranije, poput infekcija ili blokade creva.

Lečenje i držanje pod kontrolom ovih stanja može značajno poboljšati simptome, uključujući i neobične i česte zvukove iz stomaka.

Način lečenja zavisi od uzroka bolesti, a može uključivati promene u režimu ishrane i načina života, lekove kao što su inhibitori protonske pumpe, antacidi i H2 blokatori ili upotrebu probiotika.

Ukoliko se u terapiji koriste antibiotici, važno je kada se uzima probiotik, odnosno odvojiti uzimanje probiotika i antibiotika najmanje dva sata.

Kada posetiti lekara?

Krčanje creva u najvećem broju slučajeva nije razlog za brigu, i prirodna je pojava koja prati varenje hrane ili do koje dolazi usled gladi.

Ipak, lekara bi trebalo posetiti ukoliko su krčanje i neobični zvukovi iz stomaka često prisutni, i posebno ako su prisutni i drugi simptomi, kao što su:

 • Konstantan višak gasova i nadimanje
 • Groznica
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Česta dijareja
 • Zatvor
 • Krv u stolici ili veoma tamna, gotovo crna stolica
 • Tanka stolica više pražnjenja creva za redom
 • Česta ili stalna gorušica
 • Nagli neplaniran gubitak težine
 • Osećaj punoće i nakon veoma malog obroka ili gubitak apetita

Lekarski pregled počinje uzimanjem detaljne anamneze, nakon čega mogu biti potrebne dalje dijagnostičke procedure.

One mogu da uključuju ultrazvuk abdomena ili radiološke preglede, gastroskopiju i kolonoskopiju, analize krvi i stolice, kao što su test na okultno krvarenje, kalprotektin test i drugi.

Zaključak

Krčanje creva je u najvećem broju slučajeva prirodna pojava koja ne bi trebalo da predstavlja razlog za brigu.

Do krčanja stomaka obično dolazi tokom varenja hrane ili kao posledica gladi, a ređe za uzroke ima ozbiljnija stanja i bolesti koje pogađaju sistem organa za varenje.

Sporije jelo i pravilno žvakanje, izbegavanje prejedanja ili izgladnjivanja, kao i fizička aktivnost mogu pomoći da se krčanje stomaka dugoročno smanji.

Za brzo smirivanje krčanja creva može se pokušati sa ispijanjem čaše vode ili konzumiranjem manjeg obroka ili užine, kako bi se napunio želudac.

Konstantno prisutno krčanje creva praćeno drugim simptomima može ukazivati na osnovno stanje koje pogađa sistem organa za varenja, i u ovom slučaju bi trebalo posetiti lekara.

Najbolji gastroenterolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg gastroenterologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.