• Home
 • Stomatologija
 • Otok zuba: Zašto se javlja, kako ga smanjiti, lečenje, antibiotici

Otok zuba: Zašto se javlja, kako ga smanjiti, lečenje, antibiotici

Otok zuba zapravo predstavlja oticanje okolnih tkiva zuba, a nikada oticanje samog zuba.

Ipak, među pacijentima je rasprostranjen termin „otok zuba“, pa će se taj termin koristiti u nastavku teksta.

Otok zuba obično je praćen bolom ili neprijatnim osećajem, a javlja se kao posledica upalnog procesa, vađenja zuba ili nakon popravke zuba.

Drugi simptomi koji mogu pratiti otok uključuju modrice i podlive, povišenu temperturu, groznicu, pojavu gnoja.

Imajući sve ovo u vidu, ne treba da čudi što su dva najčešće postavljena pitnja kako smanjiti otok zuba, i da li je otok zuba opasan.

U ovom članku objasnicemo uzroke pojave otoka, način lečenja kao i neophodnost i efikasnost antibiotika u terapiji ovih oboljenja.

Osim u slučajevima vađenja zuba, ili operacija poput ugradnje implanata, ukoliko se javi otok i bol, potrebno je bez odlaganja javiti se stomatologu kako bi se upalni proces što pre rešio i sprečilo širenje infekcije u okolne prostore.

Opasnost ovih infekcija leži u njihovoj mogućnosti širenja u okolne strukture, i dalje, u prostore lobanjske jame ili prostora sredogrđa (medijastinum), što može ugroziti život.

Ako bol i otok nakon vađenja zuba traju duže nego što je to očekivano, ili je otok značajan ili je bol veoma intenzivan, ili se pojačavaju, takođe se treba javiti stomatologu.

Pacijentima se apsolutno ne preporučuje upotreba antibiotika bez konsultacije sa stomatologom.

Zašto se javlja otok zuba?

Otok zuba može biti blag, jedva primetan, ali i veoma ozbiljan i praćen drugim simptomima, a do njega može doći iz više razloga.

Otok posle vađenja zuba

Oticanje je normalan odgovor ljudskog tela na traumu i uobičajen je i očekivan nakon vađenja zuba.

Otok nakon vađenja zuba obično se javlja dan nakon ekstrakcije, a koliki će otok biti i koliko traja otok nakon vađenja zavisi od toga koji zub je izvađen i na koji način.

Jednostavno vađenje zuba će imati minimalan otok, dok složeno vađenje uraslih, odnosno impaktiranih umnjaka ili uklanjanje više zuba može dovesti do značajnog otoka.

Po pravilu, što više je povređeno meko tkivo, to će otok biti veći.

Nije neuobičajeno da se otok nakon vađenja javi oko usta, obraza, strane lica, pa čak i očiju. Otok može trajati nekoliko dana, što je normalna reakcija na operaciju.

Nakon ekstrakcije zuba potrebno je pažljivo pratiti upustva stomatologa kako bi se smanjilo trajenje otoka, krvarenje i bol.

U nekim slučajevima, stomatolog može preventivno prepisati upotrebu antibiotika, ali pacijenti nikada ne bi trebalo da samoinicijativno počnu sa upotrebom antibiotika.

Za terapiju bola nakon vađenja zuba preporučuje se upotreba lekova za zubobolju iz grupe ibuprofena, koji ne utiču na krvarenje.

Apsces zuba

Apsces zuba, koji je rezultat bakterijske infekcije, može se pojaviti na vrhu korena (periapikalno) ili na strani korena zuba (parodontalno).

Apscesi su ispunjeni gnojem i obično su posledica karijesa, povrede ili stomatološkog rada, jer pukotine obezbeđuju puteve za bakterije da uđu i inficiraju zub.

Simptomi apscesa zuba uključuju:

Tretiranje apscesa zuba mora se obaviti uz pomoć stomatologa. Čak i ako apsces sam nestene, i dalje je neophodno posetiti stomatologa radi definitivnog rešenja uzroka apscesa.

Njihov tretman će uključivati rešavanje infekcije i povlačenje samog apscesa. Terapija može obuhvatati i upotrebu antibiotika.

Teža stanja mogu zahtevati lečenje kanala korena zuba, apikotomiju ili čak ekstrakciju zuba .

Pored toga, kod nelečenog apsecesa može doći i do pojave fistule na desnima, kroz koju će se drenirati gnoj i sukrvica.

Antibiotik za otok zuba

Pacijenti veoma često samoinicijativno posežu za upotrebom antibiotika za otok zuba, kako kod odraslih, tako i kod dece.

Ovo je veoma loša ideja i nikako se ne preporučuje samostalna upotreba antibiotika. Primena antibiotika možda nije potrebna, a može dovesti do neželjenih efekata ili stvaranja rezistentnosti, pa se u slučaju pojave otoka toplo preporučuje poseta stomatologu.

Uprkos tome, pitanje koji je najbolji antibiotik za otok zuba je nešto što stomatolozi jako često čuju. Lekovi iz za otok zuba iz grupe antibiotika uključuju amoksiklav (panklav), orvagil, dovicin, clindamycin, chymoral i drugi.

Iritacija umnjaka

Rast i nicanje umnjaka je prirodan proces koji obično počinje između 17. i 25. godine, no nekada čak i kasnije. Tako se mogu sresti slučajevi rasta umnjaka u 40-im godinama.

Međutim, ponekad ova promena može izazvati oticanje okolnih tkiva.

U slučajevima kada umnjaci ne mogu da izbiju iz desni oni mogu lako stvoriti otok.

Sa druge strane, ako se umnjaci probiju, mogu stvoriti prostore u kojima bakterije mogu inficirati desni, što je ujedno i odgovor zašto rast umnjaka boli i dovodi do pojave otoka.

Ovo stanje, kada upaljene desni delimično prekrivaju umnjak koji niče, naziva se perikoronitis.

Najčešće rešenje ovog problema predstavlja upravo njihovo uklanjanje, što je rutinska operacija i može se obaviti i u slučajevima kada su umnjaci vidljivi odnosno kada su probili desni, ali i kada su urasli ili impaktirani.

Ova operacija izvodi se u lokalnoj anesteziji te tokom trajajna pacijent ne oseća bol, a nakon prestanka delovanja anestezije bol se kupira lekovima iz grupe ibuprofena.

Gingivitis

Gingivitis je rani oblik bolesti desni.

Ovo stanje je čest uzrok natečenih, crvenih i iritiranih desni koje mogu krvariti nakon pranja zuba i konzumiranja tvđre hrane.

Srećom, gingivitis se može rešiti kod kuće odličnom oralnom negom i higijenom, kao i promenom životnih navika.

Ove promene uključuju smanjivanje unosa slatkiša i sokova, kao i prestajanje pušenja.

U svakom slučaju pojave gingivitisa preporučljivo je javiti se stomatologu radi detaljnog pregleda i plana lečenja. Tokom pregleda, stomatolog može tražiti da se uradi ortopan snimak zuba.

Nicanje zuba kod beba

Nicanje zuba kod beba vrlo često praćeno je otokom mekih tkiva i pojavom svraba, bola i nelagode kod bebe.

Ovo dovodi do povećane razdražljivosti bebe i potrebe za upotrebom glodalica i grickanja predmeta, no otok najčešće spontano prolazi po erupciji mlečnog zuba.

Ukoliko je otok duže prisutan kod bebe ili nije praćen rastom zuba, trebalo bi javiti se dečjem stomatologu.

Drugi uzroci

U prethodnim sekcijama mogli ste da pročitate najčešće uzroke otoka zuba.

Osim njih, najčešći uzroci su gangrenozni zubi, neadekvatno lečeni kanali korena zuba, prisustvo granuloma (gnojne kese), prisustvo zubnih cista, traumatske povrede mekih tkiva usta, koštanih struktura i korenova zuba.

Povreda operisanog mesta može dovesti do stanja pod nazivom alveolitis, koje može stvoriti otok, intenzivan bol i produžiti oporavak.

Drugi, ređi uzroci uključuju nedostatak određenih vitamina poput vitamina C, kao i reakcije na određene lekove i suplemente.

Neke alergije, posebno na supstance iz pasta za zube i sredstva za ispiranje zuba, mogu se manifestovati kroz otok. Osim toga, udarci i traume, poput sportskih povreda, na primer udarac u zube tokom skijanja, mogu uzrokovati pojavu otoka.

Ipak, ovo su relativno retki slučajevi u poređenju sa prethodno nabrojanim.

Kako smanjiti zubni otok?

Koji god da je uzrok pojave otoka zuba sa ili bez bola, stomatolog će nakon pregleda moći da prepiše najadekvatniju terapiju koja će u najkraćem roku dovesti do smanjenja i nestanka otoka.

Osim toga, postoje i određene stvari koje možete uraditi kod kuće kako bi smanjili otok.

Kako smanjiti otok zuba prirodno?

Slana voda

Slana voda može da smiri upalu desnu i ubrza oporavak po studiji iz 2016. godine.

Procedura je jednostavna:

 • Jednu kafenu kašičicu soli rastopiti u 250ml mlake vode
 • Ispirajte usta ovim rastvorom 30 sekundi
 • Ispljunice rastvor
 • Ponovite nekoliko puta

Osim ispiranja slanom vodom, ispiranje usta hidrogenom može biti od koristi kod smanjenje otoka i upala.

Hladne obloge

Još jedan prirodni lek za otok zuba su hladne obloge koje mogu ublažiti bol i smanjiti otok.

Uputstvo:

 • Zamotajte led u čistu krpu ili peškir i držite je na licu do 20 minuta
 • Napravite pauzu, i zamenite istopljeni led, i ponovite dva ili tri puta
 • Ovu proceduru možete ponavljati do deset puta tokom dana

Led nikada ne sme da se aplicira direktno na obraz, već isključivo umotan u čistu krpu ili peškir.

Hladne obloge su efikasan vid pomoći kod smanjenja otoka, ali su i prirodan lek za zubobolju.

Hidrogen

Ispiranje usta rastvorom vode i 3% hidrogena može pomoći sa crvenim, bolnim ili otečenim desnima.

 • Pomešajte tri supene kašike 3% hidrogena sa tri supene kašike vodet
 • Ispirajte usta ovim rastvorom 30 sekundi
 • Ispljunice rastvor
 • Ovu proceduru možete ponavljati dva do tri puta nedeljno

Gelovi na bazi kurkume i aloe vere

Studije su pokazale da apliciranje gelova na bazi kurkume i gelovi na bazi aloe vere mogu da pomognu oko otoka.

Veoma je važno da koristite gelove koji su nisu namenjeni isključivo spoljašnjoj upotrebi.

Zaključak

Otok zuba i desni može se javiti iz više razloga, od kojih su najčešći upalni procesi, vađenje, popravke zuba ili operacije poput operacije ugradnje implanta.

Najsigurnije i preporučljivo je pri svakoj pojavi otoka i bola javiti se stomatologu kako bi se efikasno rešio uzrok otoka i sprečilo širenje upalnog procesa ili infekcije na ostale zube.

Pacijenti treba da apsolutno izbegavaju samoinicijativnu upotrebu antibiotika, te da koriste antibiotike samo koji su prepisani od strane stomatologa.

Kao dodatak ili zamena konvencionalnim lekovima postoje i prirodni lekovi za skidanje otoka koji mogu da pomognu u ublažavanju otoka i ubrzavanju oporavka.