Parodontalni džep: Simptomi, čišćenje i lečenje, bol

Sveže informacije

Parodontalni džepovi su prostori koji se nalaze ispod linije desni i simptom su parodontitisa, uznapredovale bolesti desni.

U ovim prostorima mogu se akumulirati bakterije i izazvati infekciju i ukoliko se ne leče mogu dovesti do gubitka zuba.

Zapravo, bolesti desni poput parodontitisa su vodeći uzrok gubitka zuba, pa je lečenje koje podrazumeva unapređenu oralnu higijenu ili određene stomatološke tretmane apsolutno neophodno.

U ovom članku bavimo se parodontalnim džepovima, objasnićemo šta su, koji su njihovi simptomi, kako ih prepoznati i kako izgledaju lečenje, prevencija i koje su potencijalne komplikacije povezane sa ovim stanjem.

Šta su parodontalni džepovi?

Bolesti desni mogu izazvati eroziju tkiva desni i kosti, što dovodi do pojave praznog prostora u desnima koji okružuju zube, koji se nazivaju parodontalni džepovi.

Kada se u ovim džepovima akumuliraju bakterije, mogu oštetiti viličnu kost i potporne strukture zuba i izazvati klimanje stalnih zuba, bol i druge tegobe, a na kraju i gubitak zuba.

Uznapredovale i nelečene bolesti desni, poput paradentoze, su najčešći uzrok gubitka zuba, pa pojavu bolesti desni treba shvatiti ozbiljno i pristupiti lečenju bez odlaganja.

Parodontalni džepovi se mere u milimetrima, a njihova dubina govori o težini stanja. Ukoliko je do 3 milimetra dubine, parodontalni džep se ne smatra štetnim.

Na ilustraciji na početku članka može se videti kako izgleda parodontalni džep koji je normalan, a kako onaj koji je štetan.

Leva strana ilustracije prikazuje normalno stanje, dok se na desnoj strani nalazi parodontalni džep kod osoba koje pate od bolesti desni.

Veličina i težina parodontalnih džepova:

 • 1 do 3 mm: Normalno stanje
 • 4 do 5 mm: Rani ili blagi parodontitis, prisutna je bolest desni
 • 5 do 7 mm: Umereni parodontitis
 • 7 do 12 mm: Uznapredovali parodontitis

Kako bi izmerili dubinu parodontalnog džepa stomatolozi koriste mali lenji, koji se još naziva i sonda.

Razvoj bolesti desni i parodontalnog džepa počinje gingivitisom, blagom infekcijom desni do koje dolazi usled lošeg održavanja oralne higijene i nakupljanjem plaka u ustima.

Zubni plak je lepljivi film sastavljen od bakterija i ostataka hrane koji se formiraju na zubima.

Plak se može ukloniti svakodnevnim temeljnim pranjem zuba i upotrebom konca, a kada se ne ukloni, plak može izazvati upale i infekcije, kao i pojavu zubnog kamenca.

Kada se gingivitis ne leči gotovo je izvesno da će se razviti u parodontalnu bolest, koja ima nekoliko faza. Parodontalna bolest u kasnijim stadijumima naziva se parodontitis.

Jedan od prvih i jasnih simptoma gingivitisa je krvarenje desni tokom pranja zuba.

Tokom kasnijih stadijuma bolesti desni dolazi do oštećenja tkiva desni i vilične kosti, što dovodi do produbljivanja džepova i drugih tegoba.

Usled fluktuacije hormona i drugih faktora, gingivitis u trudnoći je veoma česta pojava, no uz adekvatno održavanje higijene zuba on obično spontano prolazi nakon porođaja i ne razvija se u ozbiljnu bolest.

Lečenje

Lečenje parodontalnog džepa zavisi od njegove dubine i stanja desni i vilične korsti, odnosno od uznapredovalosti i stadijuma bolesti.

Postoji nekoliko različitih mogućnosti lečenja o kojima će biti reči u nastavku.

Profesionalno čišćenje

Manji parodontalni čepovi, dubine do 5 milimetara, mogu se tretirati detaljnim profesionalnim čišćenjem zuba i unapređenim navikama oralne higijene kod kuće.

Tokom procedure stomatološkog čišćenja zuba, uklanjaju se zubni plak i kamenac sa zuba, posebno oko ivice desni.

Pored toga, stomatolog može dati preporuke kako unaprediti održavanje higijene zuba kod kuće.

Održavanje dobre higijene zuba podrazumeva temeljno pranje zuba dva puta dnevno, u trajanju od dva minuta, koristeći mekanu četkicu i pastu za zube sa fluorom.

Podjednako važno kao i redovno pranje zuba, jeste korišćenje zubnog konca ili interdentalnih četkica za zube, kojima se uklanjaju ostaci hrane sa teško dostupnih prostora između zuba.

Pored toga, stomatolog može preporučiti upotrebu antibakterijske tečnosti za ispiranje usta.

Kiretaža parodontalnog džepa i zuba

Kiretaža podrazumeva nehiruršku proceduru koja se obavlja uz pomoć različitih ručnih instrumenata, ali i laserskih i ultrazvučnih uređaja.

Kiretaža parodontalnog džepa podrazumeva uklanjanje zubnog plaka, kamenca i bakterija ispod desni i čišćenje parodontalnog džepa.

Ova procedura ponekad može uključivati i nanošenje antibakterijskih gelova ili čak upotrebu antibiotika kako bi se suzbila bakterijska infekcija.

Kiretaža je bezbolna, budući da se obavlja u lokalnoj anesteziji, ali nakon prestanka dejstva anestezije, mogu se javiti bol i nelagoda.

Ovo se pre svega odnosi na osetljivost zuba na toplo i hladno, a ponekada se može javiti i bol, koji se može kupirati uobičajenim lekovima za zubobolju.

Ispiranje usta slanim rastvorom takođe može biti od koristi kako bi se smanjila iritacija nakon obrade parodontalnog džepa.

Ovaj tretman daje brze rezultate, i dovodi do smanjenja otoka, povlačenja crvenila i krvarenja desni. U težim slučajevima potrebno je ponoviti ga više puta.

Operacija

U teškim slučajevima uznapredovale bolesti desni i prisustva dubokih parodontalnih džepova, kao i kod gubitka kosti, može biti neophodna hirurška intervencija kako bi se zub sačuvao ili sprečilo dalje napredovanje bolesti.

Operaciju izvodi oralni hirurg ili parodontolog, koji na raspolaganju imaju nekoliko mogućnosti:

 • Gingivektomija. Ovom procedurom uklanja se bolesno tkivo desni, čime se smanjuje iritacija i upala.
 • Operacija režnja. Podrazumeva pravljenje reza u desnima i pomeranja tkiva kako bi se ovaj prostor očistio, i ukoliko je potrebno preoblikovala vilična kost.
 • Presađivanje mekog tkiva. Kako bi se koren zuba zaštitio, na mesto na kom je došlo do povlačenja desni može se presaditi meko tkivo, najčešće sa nepca.
 • Presađivanje kosti. Nadoknada i presađivanje kosti obavlja se kada bolest dovede do oštećenja i uništavanja vilične kosti.

Faktori rizika

Loše održavanje higijene zuba je glavni okidač za nastanak i razvoj bolesti desni, a samim tim i nastanka parodontalnih džepova.

Ovo posebno dolazi do izražaja u slučaju da ishrane osobe uključuje velike količine šećera, koji mogu ubrzati proces razvoja karijesa ili gingivitisa.

Drugi faktori rizika uključuju:

 • Pušenje
 • Sindrom suvih usta
 • Hormonalne promene povezane sa trudnoćom i menopauzom
 • Insulinsku rezistenciju i dijabetes
 • Stres
 • Hronične bolesti, poput bolesti srca, raka, HIV-a, Kronove bolesti i reumatoidnog artritisa

Osim toga, genetski faktor, starost i nedostatak određenih vitamina i minerala, poput vitamina C, mogu dodatno povećati rizik od nastanka bolesti desni.

Prevencija

Životne navike mogu u velikoj meri smanjiti šansu od pojave bolesti desni i parodontalnih džepova.

Ovo se pre svega odnosi na više puta pomenuto strogo održavanje oralne higijene, koristeći mekanu ili električnu četkicu za zube.

Pored toga, korišćenje zubnog konca, interdentalnih četkica ili irigatora za zube smatra se podjednako važnim kao i redovno pranje zuba.

Mućkanje ulja u ustima može biti prirodna alternativa za korišćenje tečnosti za ispiranje usta. Kada je reč o komercijalnim tečnostima, važno je uvek birati one bez alkohola, kako bi se izbegla pojava suvih usta.

Prestajanje sa pušenjem, smanjenjem unosa slatke hrane i uobročavanjem dodatno se može pomoći u prevenciji i poboljšanju oralnog zdravlja.

Ishrana koja sadrži veliku količinu voća i povrća imaće pozitivan uticaj na opšte zdravlje, ali i zdravlje zuba.

Na ovaj način se povećava unos vitamina i minerala, ali i unos vlakana koji pomažu u čišćenju ostataka hrane sa zuba i sprečavanju nastanku suvih usta.

Povećan unos sirovog voća i povrća je jedan od efikasnih prirodnih lekova za suva usta.

Na kraju, redovni stomatološki pregledi, čišćenje zuba i redovno uklanjanje kamenca jedan je od osnovnih načina prevencije bolesti zuba i desni.

Komplikacije

Parodontalni džepovi pogodni su za akumulaciju, razvoj i rast bakterija.

Ako se ovo stanje ne leči, infekcija se može raširiti i izazvati različite komplikacije i tegobe, kao što su:

Kada dođe do gubitka zuba, ili se oni moraju izvaditi kako bi se sprečilo širenje infekcije, preporučuje se njihova nadoknada u najkraćem mogućem roku.

U suprotnom, počinje prirodni proces razgradnje vilične kosti, koji kasnije može zahtevati dodatne procedure poput operacija podizanja sinusa ili nadogradnje vilične kosti.

Izgubljeni zubi mogu se nadoknaditi na različite načine, koji uključuju zubne implante, mostove ili različite vrste proteza za nadoknadu zuba, poput vizil ili valplast proteza.

Zaključak

Parodontalni džepovi posledica su uznapredovale bolesti desni, koja se mora lečiti kako bi se sprečilo njeno širenje i komplikacije koje mogu dovesti do gubitka zuba.

Do bolesti desni nastaje usled loše oralne higijene, pa je njeno unapređivanje preduslov za lečenje.

Stomatološki tretmani parodontalnih džepova uključuju čišćenje zuba, kiretažu ili hirurške intervencije, poput operacije režnja ili presađivanja mekih tkiva i vilične kosti.