Pljuvačka: Uloga i koristi u oralnom zdravlju i varenju hrane

Sveže informacije

Pljuvačka je jedan od najzanemarenijih faktora oralnog i opšteg zdravlja. Normalno lučenje pljuvačke je od ključnog značaja za zdravlje zuba i usta, ali i pravilno varenje.

Pljuvačka u ustima ima različite uloge, od uklanjanja ostataka hrane i razblažavanja kiselina, do izgradnje i održavanja mekih i tvrdih tkiva.

Osim oralnog zdravlja, pljuvačka ima važnu funkciju i u procesu varenja, koji počinje onog trenutka kada se hrana nađe u ustima, gde počinje njeno varenje usled prisustva enzima u pljuvački.

Kada se pljuvačka ne luči dovoljno, dolazi do stanja koje se naziva kserostomija (xerostomia), sindrom suvih usta, ili jednostavno suva usta.

U ovom članku objasnićemo šta će pljuvačka, kako nastaje, koje su njene uloge, kao i koji su mogući uzroci nedovoljnog ili povećanog lučenja pljuvačke.

Šta je pljuvačka?

Pljuvačka je vanćelijska tečnost koju proizvode pljuvačne žlezde u ustima.

Pljuvačka sadrži važne enzime koji razgrađuju čestice hrane, što je ujedno i prva faza procesa varenja. Takođe, pljuvačka omogućava mineralima i drugim hranjivim materijama da dođu do zuba, koji ih potom koriste za remineralizaciju.

Najveći deo sastava pljuvačke čini voda, od 95 do 98%, a pored toga sadrži i druge važne supstance.

Pljuvačka se sastoji od:

 • Vode, u 95 do 98%
 • Elektrolita, kao što su natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum, bikarbonat i fosfati
 • Sluzi
 • Enzima
 • Imunoglobulina
 • Proteina
 • Sekretornih mucina
 • Azotnih jedinjenja

Zdrava pljuvačka je blago kisela, u rasponu od oko 6 do 7 pH, što omogućava pljuvački da razlaže hranu i štiti usta i zube od prekomerne akumulacije bakterija.

Viskozitet, odnosno gustina i protok pljuvačke se menja na osnovu aktivnosti simpatičkog i parasimpatičkog nervnog sistema.

Drugim rečima, konzistentnost pljuvačke se menja u zavisnosti od različitih uslova tokom vremena.

Uloga pljuvačke

Pljuvačka igra značajnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja, doprinoseći izgradnji i održavanju zdravlja mekih i tvrdih tkiva usta.

Kada je protok pljuvačke smanjen, mogu se razviti oralni zdravstveni problemi kao što su karijes i oralne infekcije.

U nastavku slede glavne uloge i funkcije pljuvačke.

Uklanjanje ostataka hrane

Jedna od najvažnijih funkcija pljuvačke kada je reč o zdravlju zuba je uklanjanje ostataka hrane.

Kada je pljuvačka prisutna u dovoljnoj količini i ima normalan protok, manja je verovatnoća da će se čestice hrane sakupljati i fermentisati na zubima ili drugim delovima usne duplje.

Ovo smanjuje rizik od nastanka zubnog kamenca, karijesa i upalnih procesa mekih tkiva, kao što je gingivitis.

Početak procesa varenja

Kada se komad hrane nađe u ustima, pljuvačne žlezde počinju da luče pljuvačku, a ovaj proces može početi i samo pogledom ili mirisom hrane.

Osim što podmazuje usta, grlo i jednjak i čini da hrana lako klizi ka drugim organima sistema za varenje, ona sadrži i važne enzime i supstance zahvaljujući kojima varenje počinje već u ustima.

Na primer, enzim amilaza ima ulogu da složene ugljene hidrate pretvara u prostije šećere.

Uticaj na ukus, teksturu i doživljaj hrane

Pljuvačka utiče na aromu i ukus hrane i pića koje osoba oseća tokom njihove konzumacije.

Kada se neka hrana nađe u ustima, molekuli ukusa se rastvaraju u pljuvački, što ljudima omogućava da osete ukus hrane i sve njegove nijanse.

Pljuvačka takođe igra važnu ulogu u percepciji teksture hrane, budući da različiti sastojci iz hrane mogu dovesti do različitih osećaja.

Na primer, oporost će dovesti do osećaja suvoće dok će kisela hrana povećati količinu pljuvačke u ustima, pa konzumacija oporne hrane može biti prirodni lek za suva usta i grlo koji će dovesti gotovo do trenutnog olakšanja.

U jednoj španskoj studiji učesnici su procenjivali vino, a istraživači su zaključili da ljudi koji proizvode više pljuvačke doživljavaju intenzivnije ukuse.

Unapređen oralni mikrobiom

Pravilna ravnoteža dobrih i loših bakterija u celom digestivnom traktu je izuzetno važna za zdravlje i dobro varenje.

Usta, kao sam početak gastrointestinalnog trakta nije izuzetak, a normalna količina pljuvačke doprinosi očuvanju ovog krhkog odnosa u ustima.

Proteini u pljuvački uništavaju ili čuvaju različite vrste oralnih bakterija i mogu sprečiti bakterije i gljivice da se vežu za površine u ustima i preterano se razmnože i nastane u određenom području.

Ove funkcije pomažu u održavanju oralnog mikrobioma i sprečavaju patogene da se razviju i stvore karijes, upale mekih tkiva ili oralni drozd, u slučaju prisustve gljivice pod nazivom kandida u ustima.

Dobar odnos štetnih i korisnih bakterija može imati uticaja na ceo probavni sistem, pa ovo smanjuje rizik od stanja poput nervoznih creva ili SIBO, odnosno prekomernog razmnožavanja bakterija u tankom crevu.

Kada se ova ravnoteža poremeti, upotreba probiotika može biti od koristi.

Podmazivanje usta

Pljuvačka je seromukozna obloga, što znači da stvara barijeru u ustima između oralne sluzokože i svega što se nađe u ustima. Jedna od najvažnijih funkcija pljuvačke je podmazivanje ovih površina.

Podmazujući usta pljuvačka sprečava iritaciju jezika, desni, obraza, dna usta i gornjeg nepca usta.

Na ovaj način pljuvačka štiti od:

 • Štetnih enzima u plaku koji mogu oštetiti zubnu gleđ i dovesti do erozije gleđi i karijesa
 • Kancerogenih sastojaka iz cigareta i drugih hemikalija koje se udišu
 • Pojave sindroma suvih usta usled disanja na usta

Pljuvačka takođe omogućava normalan govor i gutanje hrane.

Neutralisanje kiselina u ustima

Pljuvačka ne samo da pomaže u uklanjanju ostataka i čestica hrane koja bi u suprotnom služila kao hrana bakterijama koje uzrokuju karijes, već i neutrališe i razblažuje kiseline koje mogu oštetiti zubnu gleđ.

Zubna gleđ je spoljašnji sloj zuba i u pitanju je najčvršće tkivo u ljudskom oganizmu, čvršće čak i od kostiju.

Ipak, gleđ nije otporna na negativan uticaj kiselina koje je mogu oštetiti i olakšati bakterijama stvaranje karijesa.

Neki od znakova oštećenja gleđi i ranog karijesa uključuju bele fleke na zubima ili osetljivost zuba.

Jedinjenja koja se nalaze u pljuvački a koja podstiču neutralisanje kiselina i održavanje zdrave pH vrednosti u ustima uključuju bikarbonat, peptide bogate histidinom, fosfat, ureu, neke vrste proteina i enzima i druge.

Bikarbonat se posebno širi u zubni plak i neutrališe kiseline. Bikarbonat takođe stvara amonijak, koji formira amine, koji dodatno utiču na smanjenje količine kiselina u ustima.

Kada se pljuvačka ne luči u dovoljnoj meri, ovaj efekat gotovo u potpunosti izostaje i rizik od karijesa i drugih oralnih problema se značajno povećava.

Održavanje jakih zuba

Kao još jedan način odbrane zuba od karijesa, pljuvačka može pomoći u održavanju i unapređenju čvrstoće zuba podržavajući njihovu remineralizaciju.

Zubi se tokom dana neprekidno mineralizuju i demineralizuju, u zavisnosti od uslova koji vladaju u ustima.

Dobar protok pljuvačke i zdrava pH vrednost u rasponu od 6 do 7 omogućuju pljuvački da zubima isporuči minerale koji su neophodni za zaštitu od kiselina i drugih negativnih uticaja koji slabe zubnu gleđ.

Izbeljivanje zuba, posebno kućno izbeljivanje zuba, može dovesti do demineralizacije zuba i osetljivosti.

Najsigurnija opcija izbeljivanja podrazumeva profesionalno izbeljivanje zuba koje obavlja stomatolog na tačno propisan način i koristeći najefikasnija sredstva sa najmanjim rizikom od oštećenja gleđi.

Kada je reč o dodatnim načinima koji mogu pomoći u remineralizaciji, to su upotreba pasta za zube sa fluorom ili tečnosti za ispiranje usta ovim mineralom.

Kako se proizvodi pljuvačka

Žlezde koje stvaraju pljuvačku zovu se pljuvačne žlezde i nalaze se unutar oba obraza, na dnu usta i blizu prednjih zuba, pored kosti vilice.

Postoji šest velikih pljuvačnih žlezda i stotine manjih. Pljuvačka se kreće kroz kanale koje se nazivaju pljuvačnim kanalima.

Obično se izluči od jednog do dva litra pljuvačke dnevno, najviše u kasnim popodnevnim satima, a najmanje u toku noći.

Smanjeno lučenje pljuvačke

Određene bolesti i lekovi mogu uticati na količinu pljuvačke koja se luči u pljuvačnim žlezdama.

Kada se ne proizvodi u dovoljnoj meri, usta postaju suva i dovode do stanja koje se naziva kserostomija.

Pored povećanog rizika od karijesa i parodontalnih bolesti, suva usta mogu dovesti i do pojave lošeg zadaha, kao i nelagode i otoka mekih tkiva usta.

Do ovoga često dolazi kod starijih osoba, iako uzroci nisu sasvim jasni.

Neki od uzroka koji mogu dovesti do smanjenog lučenja pljuvačke i pojave suvih usta uključuju:

 • Bolestima kao što su HIV/AIDS, Sjogrenov sindrom, dijabetes i Parkinsonova bolest
 • Blokadom ili opstrukcije jednog ili više pljuvačnih kanala
 • Hemoterapijom i radioterapijom
 • Nedovoljnim unosom tečnosti ili dehidratacijom
 • Odgovorom organizma na stres
 • Pušenjem
 • Upotrebom lekova, kao što su antihistaminici, anksiolitici i antidepresivi, lekovi za krvni pritisak, diuretici i neki analgetici

Ipak, najčešći razlog privremene suvoće usta jeste nedovoljna konzumacija tečnosti, pre svega vode.

Kako povećati lučenje pljuvačke?

Konzumacija dovoljno tečnosti i hrane bogate vlaknima prvi je i osnovni način koji bi trebalo da dovede do povećanog lučenja pljuvačke i održavanja njenog protoka na normalnom, zdravom nivou.

Žvakanje žvakaćih guma bez šećera može biti od koristi, kao i povećan unos voća i povrća, namirnica koje su bogate kako vlaknima, tako i vodom.

Ukoliko ovi prirodni načini ne daju rezultat, trebalo bi posetiti lekara ili stomatologa radi utvrđivanja uzroka i eventualnog lečenja.

Korišćenje veštačke pljuvačke u obliku tečnosti ili spreja može pomoći kod osećaja nelagode usled suvoće usta, ali ove tečnosti ne sadrže proteine, minerale i druge supstance koje se nalaze u pravoj pljuvački i koje pomažu u varenju i prevenciji problema sa zubima.

Povećano lučenje pljuvačke

Povećana proizvodnja pljuvačke obično nije razlog za brigu ukoliko ne traje duži vremenski period.

Normalno je da se ponekad luči više ili manje pljuvačke u zavisnosti od hrane i pića koja se konzumiraju, kao i nivoa stresa, hidriranosti i drugih faktora koji utiču na pljuvačne žlezde.

Na primer, uobičajeno je da se lučenje pljuvačke poveća nakon jela veoma začinjene hrane. Kisela hrana ima tendenciju da izazove lučenje mnogo više pljuvačke nego slatka hrana.

Samim tim, promenama u načinu ishrane može se uticati na količinu stvaranja pljuvačke.

Ukoliko je povećano lučenje pljuvačke stalno prisutno stanje odnosno traje duži vremenski period, trebalo bi javiti se doktoru, budući da to može biti neželjeni efekat leka ili simptom određene bolesti ili stanja.

Zdravstvena stanja koja mogu dovesti do pojave previše pljuvačke uključuju:

Pored toga, različiti lekovi mogu da izazovu pojačano lučenje pljuvačke.

Kako smanjiti lučenje pljuvačke?

Lečenje prekomerne proizvodnje pljuvačke zavisi od toga šta je uzrok ovog problema.

Terapija može uključivati lekove, injekcije botoksa kao i hirurške procedure.

Zaključak

Važnost pljuvačke u oralnom zdravlju često se zanameruje, no njena uloga u očuvanju i unapređenju oralnog zdravlja je veoma velika.

Pljuvačka pomaže u uklanjanju ostataka hrane sa zuba, neutralisanju kiselina, održavanju normalnog balansa dobrih i loših bakterija u ustima, a ima važnu ulogu i u remineralizaciji zuba.

Pored toga, pljuvačka pomaže da se oseti ukus i tekstura hrane i predstavlja prvi korak u varenju hrane, pre svega ugljenih hidrata koje razgrađuju enzimi koji se u njoj nalaze.

Adekvatno hidriranje i konzumacija vlaknaste hrane pomoćiće u proizvodnji potrebne i zdrave količine pljuvačke.