Povraćanje: Uzroci, lekovi, kako zaustaviti, šta jesti posle

Povraćanje, odnosno izbacivanje sadržaja želuca kroz usta, je način na koji se telo rešava štetnog sadržaja ili odgovor na iritaciju u crevima.

Povraćanje nije stanje već simptom drugih stanja i bolesti.

Iako nekad može ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme, povremeni slučajevi povraćanja obično nisu razlog za zabrinutost.

Ipak, ukoliko se često ponavlja, povraćanje može ukazivati na zdravstveni problem koji zahteva lečenje, a ponekada i hitnu medicinsku pomoć.

U ovom članku objasnićemo koji su najčešći uzroci povraćanja kod odraslih, dece, beba i trudnica, kako zaustaviti povraćanje i druge važne teme povezane sa ovim neprijatnim simptomom.

Uzroci povraćanja

U nastavku slede najčešći uzroci povraćanja kod odraslih, dece, beba i trudnica.

Uzroci povraćanja kod odraslih

Povraćanje je uobičajeno i može se javiti usled prejedanja ili prekomerne konzumacije alkohola, i obično nije razlog za zabrinutost.

Stanja koja mogu biti uzrok povraćanja kod odraslih, od kojih su neka i veoma ozbiljna i životno ugrožavajuća, uključuju:

Osim navedenih stanja, do povraćanja može dovesti i upotreba nekih vrsta lekova, poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova, ali i terapije kancera ili hipervitaminoza, odnosno prevelika koncentracija vitamina u organizmu.

Povraćanje žute tečnosti, odnosno žuči, može se javiti kod intenzivnog povraćanja, kada je želudac potpuno prazan, pa ne ostaje ništa osim žuči što bi se moglo izbaciti.

Osim toga, često povraćanje žuči može biti simptom refluksa žuči, želudačne kile, blokade creva i drugih stanja.

Uzroci povraćanja kod dece

Povraćanje kod dece može imati različite uzroke. Najčešće je uzrok stomačni virus, trovanje hranom ili infekcija želuca ili creva.

Stomačni grip, odnosno gastroenteritis, obično je izazvan virusima, no može biti i posledica bakterijske infekcije ili prisustva parazita u crevima.

Uzroci povraćanja kod dece ne razlikuju se od uzroka koji mogu dovesti do povraćanja kod odraslih, i uključuju:

Često povraćanje koje traje do 10 dana, a nema jasan uzrok među ranije pomenutim, može biti simptom sindroma cikličnog povraćanja.

Ciklično povraćanje se uglavnom javlja tokom detinjstva, od treće do sedme godine, i praćeno je mučninom i ekstremnim nedostatkom energije.

Ipak, ciklično povraćanje može pogoditi i stariju decu ili odrasle.

Ovo stanje zahteva pravilno lečenje, budući da se može ponavljati više puta u toku godine.

Najveći rizik koje ciklično povraćanje nosi sa sobom je rizik od dehidratacije, što može biti naročito opasno kod dece mlađeg uzrasta.

Pored toga, česte epizode povraćanja povećavaju rizik od karijesa, uključujući i cirkularni karijes, ezofagitisa i oštećenja jednjaka.

Generalno, često povraćanje može imati negativan uticaj na oralno zdravlje, dovodeći do erozije zubne gleđi, pojave suvih usta, osetljivosti zuba i drugih tegoba.

Uzroci povraćanja kod beba

Bebe od rođenja do 12 meseci često povraćaju i u većini slučajeva ovo nije razlog za brigu.

Organi digestivnog trakta, a pre svega creva, se u ovom periodu još uvek razvijaju, pa je iritacija i vraćanje hrane uobičajeno.

Drugi, manje česti uzroci koji dovode do povraćanja kod beba mogu zahtevati posetu pedijatru.

Neki od njih uključuju:

 • Gastroenteritis
 • Prebrzo gutanje mleka, što može biti posledica prevelikog protoka cucle flašice
 • Alergije na hranu
 • Intoleranciju na mleko
 • Infekcije, uključujući infekcije urinarnog trakta, srednjeg uha, pneumoniju ili meningitis
 • Piloričnu stenozu
 • Intususcepciju

Povremeno povraćanje i izbacivanje hrane potpuno je normalno. Ipak, ukoliko ono ne prestaje, ili je značajnije nego što je to uobičajeno, neophodna je hitna poseta lekaru.

Povraćanje kod beba može izazvati brzu dehidrataciju i izazvati veoma ozbiljne posledice, čak i ugroziti život bebe.

Uzroci povraćanja u trudnoći

Mučnina i povraćanje tokom trudnoće su uobičajene tegobe sa kojima se susretne većina trudnica.

Iako se mogu javiti bilo kada u toku dana, posebno je česta jutarnja mučnina.

Neki od uzroka povraćanja tokom trudnoće uključuju:

 • Jutarnju mučninu
 • Vraćanje kiseline
 • Trovanje hranom
 • Migrene
 • Trudničku hiperemezu, odnosno ekstremnu jutarnju mučninu izazvanu fluktuacijom hormona

Povraćanje tokom trudnoće najčešće nema uticaja na fetus, no može ometati svakodnevne aktivnosti.

Kada povraćanje može biti stanje opasno po život

Povraćanje se javlja relativno često, i obično ima relativno bezazlene uzroke koji nisu razlog za brigu.

U nekim slučajevima, povraćanje može ukazivati na prisustvo stanja koje zahteva lečenje ili hitnu medicinsku pomoć.

Lekaru bi se trebalo javiti u sledećim slučajevima:

 • Povraćanje traje duže od jednog dana
 • Sumnja na trovanje hranom
 • Intenzivna glavobolja i ukočenost vrata
 • Jak bol u stomaku
 • Povraćanje krvi ili tragovi krvi u povraćenom sadržaju
 • Pojava krvi u stolici ili crne stolice

Povraćanje krvi naziva se i hematemaza, a simptomi uključuju prisustvo sveže ili tamne krvi, kao i izbacivanje sadržaja koji podseća na talog kafe.

Uzroci povraćanja krvi mogu biti različiti, a neki od uobičajenih su čir na želucu ili dvanaestopaalčnom crevu i pucanje čira na želucu, pucanje krvnih sudova u digestivnom traktu, ali i krvarenje u gastrointestinalnom traktu usled drugih stanja, uključujući i rak.

Povraćanje krvi u bilo kojoj količini zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Kako zaustaviti povraćanje?

Povraćanje može zahtevati lečenje koje se razlikuje u zavisnosti od njegovog uzroka.

Kako bi se ublažili i zaustavili povraćanje i mučnina obično su dovoljne privremene promene u ishrani i više odmora uz obavezno povećan unos tečnosti.

Tokom perioda u kojima se javlja povraćanje, trebalo bi birati mekšu hranu, budući da čvrsta hrana može dodatno iritirati želudac i povećati šanse da dođe do povraćanja.

Najbolje je konzumirati više malih, jednostavnih obroka koji su bazirani na pirinču, hlebu, slanim krekerima, ili pratiti takozvanu BRAT dijetu.

BRAT dijeta preporučuje se i kod slučajeva dijareje, a zapravo je akronim od engleskih naziva namirnica koje na ovom režimu ishrane treba birati. To su banane, pirinač, pire od jabuke i tost.

U svakom slučaju, trebalo bi smanjiti unos teške, masne i začinjene hrane koja se teško vari, a prednost dati hrani koja će se lako svariti i neće stvoriti dodatne tegobe.

Pored toga, hidriranje je izuzetno važno. Najbolje je birati vodu i bistre tečnosti koje sadrže elektrolite.

Najpopularniji prirodni lek protiv povraćanja i mučnine je đumbir, koji se može koristiti svež ili u prahu za pripremu čaja.

Pored toga, čaj od nane, limun, cimet, ekstrakt kumina, komorač i vitamin B6 mogu biti od koristi.

Lekovi protiv povraćanja

Upotreba lekova protiv povraćanja može biti od koristi kod težih slučajeva povraćanja.

Ovi lekovi nazivaju se antiemetici, a treba imati u vidu da oni ne leče primarni uzrok, već samo smanjuju šansu da dođe do povraćanja.

Njihova upotreba može maskirati i stvoriti pogrešan utisak da dolazi do prolaska tegoba, pa samoinicijativna upotreba ovih lekova nije preporučljiva, već isključivo kada su prepisane od strane lekara.

Kod povraćanja koje ne prestaje duže od jednog dana trebalo bi javiti se lekaru, koji u terapiju može uključiti i lekove iz ove grupe.

Pored lekova za povraćanje, i drugi lekovi za želudac ponekad mogu biti od koristi, kao što su antacidi koji smanjuju želudačnu kiselinu i drugi.

Zaustavljanje i lečenje povraćanja kod beba

Intenzivno povraćanje kod beba može biti veoma opasno, budući da može dovesti do dehidracije i komplikacija ozbiljnih po život.

Zbog toga je važno da beba konzumira dosta tečnosti, poput vode, biljnih čajeva, šećerne vode i rastvora za oralnu rehidraciju. Ukoliko beba i dalje sisa, važno je nastaviti sa čestim dojenjem.

Tokom povraćanja beba bi trebalo da leži na stomaku ili boku kako bi se smanjio rizik od gutanja povraćenog sadržaja.

Javljanje doktoru je neophodno ako povraćanje ne prestaje, ili beba odbija da jede ili pije bilo šta duže od nekoliko sati.

Šta jesti posle povraćanja?

Povraćanje podrazumeva izbacivanje velike količine tečnosti, pa je povećan rizik od dehidriranosti i svih komplikacija koje ono sa sobom nosi.

Zbog toga je važno da se izgubljena tečnost nadoknadi, najbolje konzumacijom vode, ali i sportskih pića ili napitaka sa elektrolitima, kao i prirodnim sokovima.

Napitak koji će nadoknaditi izgubljene tečnosti i elektrolite može se napraviti i u kućnim uslovima, tako što će se u litar vode dodati limunov sok, pola kafene kašičice soli i nekoliko kašičica šećera.

Posle povraćanja ne bi trebalo jesti težak, obilan obrok koji može izazvati povraćanje ili nelagodu.

Pirinač, hleb, slani krekeri, babane i slične namirnice koje se lako vare su dobar izbor za prvi obrok nakon epizode povraćanja.

Iako je hrana bogata vlaknima izuzetno zdrava, prvi obrok trebalo bi da sadrži malo vlakana, budući da se hrana sa manjom količinom vlakana brže i lakše vari, pa je i verovatnoća da će izazvati tegobe sa varenjem manja.

Pored toga, trebalo bi izbegavati i druge namirnice koje se teško vare i mogu da iritiraju želudac, kao što su mleko i mlečni proizvodi, kofein, masna i pržena hrana, kao i jako začinjena hrana.

Nakon samog povraćanja trebalo bi samo isprati zube hladnom vodom, bez četkanja zuba.

Zubna gleđ je oslabljena usled kiselina, pa četkanje, posebno četkicom koja nije veoma mekana, može dovesti do oštećenja zubne gleđi, takozvane dentalne erozije.

Komplikacije povraćanja

Kao što je prethodno objašnjeno, dehidracija je najčešća komplikacija do koje može dovesti povraćanje.

Tokom povraćanja ne izbacuje se samo hrana, već i tečnost, što naročito može biti opasno kod beba i male dece.

Starije osobe, osobe koje pate od dijabetesa, bolesti bubrega, ili povraćaju usled prekomernog unosa alkohola takođe su pod povećanim rizikom od dehidracije.

Stomačni grip, trovanje hranom i problemi sa varenjem kao najčešći uzroci povraćanja često kao simptom mogu imati i dijareju, koja takođe povećava rizik od dehidriranosti.

Pored toga, usled dijareje može se javiti zelena stolica, budući da se hrana ne zadržava u crevima dovoljno dugo kako bi poprimila karakterističnu braon boju, što u većini slučajeva nije razlog za brigu.

Simptomi da je došlo do dehidracije uključuju:

U slučaju da se jave ovi simptomi, ili da se sumnja na dehidraciju kod beba i mlađe dece, neophodno je javljanje doktoru.

Prevencija

Povraćanje nije moguće u potpunosti sprečiti, budući da su uzroci koji do njega dovode veoma različiti.

Najčešći uzrok je stomačni grip izazvan virusnom infekcijom, a rizik od razvoja ovog stanja može smanjiti temeljnim i čestim pranjem ruku, kao i pravilnim rukovanjem hranom.

Pored toga, ukoliko povraćanje ima za poznati uzrok, prevencija je jednostavnija.

Na primer, promene životnih navika koje slede mogu smanjiti rizik od povraćanja:

 • Smanjenje konzumacije alkohola
 • Konzumiranje manjih obroka više puta u toku dana
 • Lečenje migrene
 • Izbegavanje vežbanja nakon jela
 • Smanjenje konzumacije ljute i začinjene hrane
 • Dovoljno sna i smanjenje nivoa stresa

Zdravije životne navike i pridržavanje zdravog, izbalansiranog načina ishrane može smanjiti rizik od povraćanja.

Zaključak

Povraćanje je čest simptom, čiji najčešći uzroci obično nisu razlog za zabrinutost, poput stomačnog gripa, problema sa varenjem ili trovanja hranom.

Ipak, u nekim slučajevima povraćanje može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema, posebno ukoliko se često ponavlja, kada je neophodno posetiti lekara.

Tokom povraćanja organizam gubi puno tečnosti, pa povraćanje može izazvati dehidraciju, pa je adekvatno hidriranje i nadoknada tečnosti od ključne važnosti kako bi se sprečile moguće komplikacije.

Ovo može biti posebno opasno stanje kod beba i dece, u nekim slučajevima čak i životno ugrožavajuće.