Stomatološke intervencije i trudnoća: Kada i šta je bezbedno?

Sveže informacije

Trudnoća je stanje žene koje se često naziva i graviditet ili još primerenije, drugo stanje.

Tokom same trudnoće koja ne predstavlja nikakvo patološko stanje, već kako nauka kaže, fiziološko, znači da se sve funkcije organizma odvijaju na potpuno normalan način samo u novim okolnostima.

Naravno, pojedini slučajevi u kojima je trudnoća rizična zahtevaju dodatni oprez, ali srećom ovo je znatno ređe slučaj.

Kada je reč o stomatologiji i trudnoći, često se mogu čuti neopravdane tvrdnje kako se u trudnoći ne obavljaju nikakve stomatološke intervencije.

Ovo je apsolutno pogrešno, a u ovom tekstu će biti detaljno objašnjeno sve što je potrebno da trudnice znaju o stomatološkim procedurama u toku trudnoće, kao i kada je najbolje obaviti koje stomatološke intervencije.

Prevencija

Prevencija svih, pa tako i bolesti usne duplje predstavlja imperativ u savremenoj medicini.

Sprečavanje nastanka bolesti oduvek je imalo veći značaj i od najuspešnijih metoda lečenja. Pored toga, u trudnoći je ovo od posebnog značaja radi sprečavanje svake vrste komplikacije.

Kada je usna duplja u pitanju prvi korak je obavljanje redovnih stomatoloških pregleda, uravnotežena ishrana sa obrocima pravilnog rasporeda i održavanje oralne higijene.

Ovo je trijas koji pacijentima obezbeđuje da ne budu podvrgnuti napornoj i skupoj terapiji bilo kakvih oboljenja zuba i usta. Prevencija je oduvek bila i najpovoljnija kada je finansijski aspekt u pitanju.

Stomatološki pregledi su najpovoljnija intervencija, a održavanje higijene i pravilna ishrana ne predstavljaju posebno opterećenje za budžet pacijenta.

Aspekt ishrane je i u dečjem i odraslom dobu od visokog značaja, imajući u vidu rastuće stope predijabetesa, odnosno insulinske rezistencije, dijabetesa i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta.

Uravnoteženim i pravilno raspoređenim obrocima se organizam uspešno bori protiv navedenih bolesti, a to je slučaj i kada je razvoj karijesa u pitanju.

Trudnice u cilju sprečavanja pojave bolesti zuba i usta treba da dolaze na redovne stomatološke preglede na šest meseci, a pojedini stručnjaci smatraju da je vrlo korisno da stomatologa posete jednom tokom svakog trimestra.

Konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija podrazumeva rutinske stomatološke procedure poput popravke zuba i ugradnje ili zamene plombe.

Popravka zuba je apsolutno bezbedno bezbedna procedura tokom trudnoće.

Ranije pomenutim redovnim kontrolama se obezbeđuje da se karijes dijagnostikuje u početnoj fazi, pa je popravka zuba u tom slučaju bezbolna, brza i jednostavna.

Takođe, ako je veći karijes u pitanju, takav zub se mora popraviti jer je svaka komplikacija nesaniranja tog problema izvor većeg stresa od same intervencije.

Anestezija u trudnoći

Upotreba anestezija je uobičajena i rutinska procedura, a budući da je naučnoistraživačko polje vrlo napredno, još pre više decenija dokazano je da je injektiranje anestetika tokom trudnoće potpuno bezbedno.

Posebno je važno napomenuti da je savremena vrsta anestetika koja se koristi bezbedna i kada su alergije u pitanje.

Naime, zabeležen je vrlo nizak procenat alergijskih reakcija i to ne na sam anestetik, već na konzervans koji je sastavni deo ampule.

Jednostavno rečeno, posledice koje može izazvati stres na majku i plod tokom bolne intervencije su drastično veće nego što je to lokalna anestezija koja će obezbediti da intervencija prođe bezbolno.

Jedina supstanca, koja se ranije mogla naći u anestezijama, a koja se nikada ne ordinira trudnicama jeste felipresin, vrsta vazokonstriktora, koji može izazvati spontante kontrakcije.

Ipak, nema nikakvog razloga za brigu, i informativnog karaktera jer se anestezije sa ovim vazokonstriktorom više ne koriste u praksi.

Anestezije koje stomatolozi obično koriste su lidokain sa adrenalinom ili artikain sa adrenalinom, gde je doza vazokonstriktora takva da retko može izazvati sistemsku reakciju.

Poređenja radi, u stresnim situacijama organizam sam luči adrenalin koga je u tom slučaju mnogo više nego što je to u jednoj ampuli anestetika.

Endodoncija

Endodoncija je stomatološka procedura koja podrazumeva lečenje kanala korena zuba.

Kao što se može pretpostaviti, lečenje zuba u trudnoći takođe je bezbedno.

Bilo da je uzrok upala živca, fraktura ili lom zuba kao i periodontalni procesi, stomatolog će minimalno invazivno i u nekoliko seansi pokušati da spase zub koji je nepohodno lečiti.

Medikamemti koji se koriste tokom lečenja potpuno su bezbedni i ne mogu ugroziti zdravlje majke i ploda.

Takođe, radi boljeg razumevanja, nelečen ili inficiran zub postaje izvor bakterija koje cirkulišu krvotokom majke, a samim tim i bebe, te mogu izazvati komplikacije ukoliko se ovaj problem problem ignoriše i dozvoli rast broja bakterija.

Izvor infekcije je poželjno sanirati endodontskm lečenjem ili apikotokijom, a ukoliko lečenje nije moguće, kao opcija preostaje ekstrakcija zuba.

Oralnohirurške intervencije

Najčešća oralnohirurška intervencija koja se izvodi je vađenje zuba.

Razlozi mogu biti različiti, ali ukoliko stomatolog kao terapiju može ponuditi jedino vađenje zuba, trudnice nemaju razloga za strah, budući da je vađenje zuba u trudnoći potpuno bezbedno.

Obično veći strah vlada od same anestezije za koju je već objašnjeno da je bezbedna, a nakon što je zona vađenja zuba obezboljena, problemi i strah nestaju.

Ono što vađenju zuba prethodi je obavezno snimanje zuba, što je još jedan od uzroka mnogo neopravdanih strahova.

Izrada ortopan snimka, kao i retroalveolarnih snimaka koji se rade digitalnim metodama je potpuno bezbedna.

Preporuka je da se snimanje radi tek nakon četvrtog meseca trudnoće, budući da je u prva tri meseca proces organogeneze kod bebe posebno brz, pa se teži izbegavanju čak i minimalnih remetilačkih faktora.

Ukoliko je trudnoća u prvom trimestru, a ekstrakcija zuba je nužna i hitna, snimanje se isključivo radi digitalnim metodama radiografisanja, uz isključivu izradu retroalveolarnog, odnosno malog, ciljanog snimka.

Hirurško vađenje umnjaka radi se samo ako postoji jasna simpotomatologija u vidu oticanja, bola i diskomfora.

Ukoliko je umnjak u mirnoj fazi, hirurško odstranjivanje istog se odlaže za period nakon trudnoće.

Ugradnja implantata je još jedna procedura za koju se savetuje da se odloži za period nakon trudnoće.

Osim što nije naučno istraženo kako trudnoća može uticati na oseointegraciju, odnosno zarastanje implanta u viličnu kost, trebalo bi izbeći i 3D snimanje koje ipak ima veću dozu zračenja nego mali snimci, a predstavlja sastavni deo ove intervencije.

Antibiotici

Neretko nakon određenih hirurških intervencija ili u fazama aktivnih upala porekla zuba, neophodno je uzimati lek sa antibiotskim dejstvom.

Izuzetno je važno da trudnice apsolutno nikada ne posegnu za antibiotikom samoinicijativno, već je neophodno da lekar proceni koji antibiotik će im prepisati i kojim režimom.

Pored toga, važno je spomenuti da postoje antibiotici koji su potpuno bezbedni za korišćenje i tokom trudnoće, dok se upotreba pojedinih antibiogika izbegavati.

Lekar koji će uzeti u obzir i vrstu infekcije, stepen izraženosti kao i anamnestičke podatke pacijentkinje o prethodnim alergijama i druge faktore, moćiće da donese odluku o tome koji antibiotik je najbolji izbor u svakoj konkretnoj situaciji.

Beljenje zuba

Beljenje zuba je bezbedna intervencija kada se radi pod nadzorom stomatologa i sa proverenim preparatima koji su adekvatno čuvani i nabavljeni zvaničnim putem.

Na tržištu je dostupan veliki broj proizvoda za kućno izbelljivanje zube, koje se oglašavaju kao efiksni i bezbedni.

Ipak, neki od ovih preparata nisu prošli zvanične procedure u kontroli lekova i medicinskih sredstava, te se preporučuje njihovo izbegavanje, a posebno u toku trudnoće.

Jedina sigurna procedura u cilju beljenja zuba je odlazak kod stomatologa koji će proceniti okolnosti i predstaviti pacijentu mogućnosti beljenja zuba, u proceduri koja se naziva ordinacijsko ili profesionalno izbeljivanje zuba.

Kako je trudnoća period života u kome se ne obavljaju naučnoistraživačke procedure, često na pojedinim proizvodima može naći obaveštenje da upotreba nije preporučljiva za trudnice i osobe mlađe od 18 godina.

Ovo ne znači da preparat nebezbedan za te grupe, već te grupe nisu bile uključene u istraživanje, pa se preporučuje postupanje prema savetu proizvođača.

Stoga, trudnicama se generalno savetuje da izbeljivanje zuba odlože za period nakon trudnoće.

Protetsko zbrinjavanje

U procedure iz oblasti protetike spadaju izrada i ugradnja krunica, mostova i različitih vrsta proteza za nadoknadu zuba.

Iako je bezbeno izraditi krunicu ili most tokom same trudnoće, ove procedure zahtevaju nekoliko faza, uključujući i brušenje zuba i druge nelagodne procedure.

Iz ovog razloga, protetske intervencije se obično odlažu za period nakon trudnoće.

Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi zdravljem tkiva koja drže zub u viličnoj kosti.

Samim tim bavi se i lečenjem parodontopatije. Parodontološka procedura koja je potpuno bezbedna u trudnoći je uklanjanje zubnog kamenca koji može loše delovati na već iritirane desni pogođene trudničkim gingivitisom.

Sam zubni kamenac je rezervoar bakterija i često uzrok neprijatnog zadaha te ga je neohodno uklanjati redovno.

Ukoliko dođe do aktiviranja parodontalnog džepa, takođe je bezbedno da stomatolog obavi obradu tog aktivnog parodontalnog džepa koji može biti vrlo neprijatan ukoliko se ne sanira.

Ortodoncija

Ortodoncija podrazumeva različite načine lečenja nepravilnosti u zubnom nizu, a nošenje fiksnih proteza ili folija za ispravljanje zuba neke su od najčešćih.

Nikakav razlog ne postoji da se odlaže ili izbegava ugradnja fiksne proteze ili drugih ortodontskih aparata u toku trudnoće, budući da su ove procedure u potpunosti bezbedne.

Trudnički gingivitis može otežati sam proces, budući da je tokom nošenja fiksne proteze neophodno održavanje odlične oralne higijene, a krvarenje desni mogu učiniti ovaj proces napornijim.

Gingivitis u trudnoći jedan je od najčešćih problema sa oralnim zdravljem u trudnoći do kog dolazi usled hormonalnih promena, ali svakako neće negativno uticati na uspešnost ortodontske terapije.

Ukoliko majka ima izražene mučnine i povraćanje, proces izrade otisaka može biti neprijatan pa se u tim slučajevima može odložiti ugradnja aparata za period nakon trudnoće.

Zaključak

Period trudnoće je za svaku buduću majku veoma važan. Neretko postoje različiti neopravdani strahovi, pa između ostalih i kako sve stomatološke intervencije treba odložiti za period posle porođaja.

Trudnicama se savetuje odlazak na stomatološke preglede najmanje na svakih šest meseci, odnosno najmanje dva puta u toku trudnoće, a poželjno je i tokom svakog trimestra.

Estetske i procedure koje nisu od vitalnog značaja za sprovođenje poželjno je odložiti za period nakon trudnoće.

Ovo ukljucuje ugradnju implantata, krunica i izbeljivanja zuba, kao i nošenje fiksnog aparata u slučajevima kada to izaziva dodatnu nelagodu ili je prisutna upala desni.

Sa druge strane, popravke zuba, uklanjanje zubnog kamenca kao i vađenje zuba su kontrolisane, bezbedne procedure koje ne treba da izazivaju strah kod trudnica.

Najbolji period za sve veće popravke zuba ili esktrakciju zuba predstavlja drugi trimestar.

Ipak, u situacijama koje zahtevaju hitno lečenje, ove procedure se mogu obaviti bilo kada budući da je važno izbeći sve eventualne komplikacije nelečenja tih oboljenja.

Dobijanje anestezije, snimanje zuba i antibiotsko lečenje takođe su bezbedne procedure uz neophodno strogo pridržavanje uputstava dobijenih od doktora i medicinskih radnika.

Trijas koji je od velikog značaja za trudnice, ali i sve ostale, jesu redovne kontrole, uravnotežena ishrana i pravilna oralna higijena, kako bi se sprečio nastanak bolesti zuba i usta.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.