Vizil proteze: Šta su, cena, vrste, održavanje

Kada je reč o mobilnoj protetici, vizil proteze predstavljaju njen vrhunac. Sinonim za vizil protezu je skeletirana proteza, i reč je o istom protetskom rešenju, samo drugog naziva.

U nastavku objasnićemo šta su vizil proteze, kada se koriste, koje vrste postoje, koja je cena vizil proteza i kako se pravilno održavaju.

Šta je vizil proteza?

Parcijalne proteze koriste se kod pacijenata kojima je preostao mali broj prirodnih zuba.

Vizil proteza nadoknađuje sve nedostajuće zube u vilici, a bazu ove proteze čini metalni skelet zbog čega se ove proteza naziva i skeletirana proteza.

Vizil proteze pričvršćene su za prirodne zube pacijente, a zahvaljujući svojoj čvrstoći dobro raspoređuje pritisak koji nastaje žvakanjem i usporava resorbciju vilične kosti do koje neminovno dolazi nakon gubitka prirodnog zuba.

Postoje i takozvane bele vizil proteze, kod kojih se umesto metalnog skeleta koristi boliuretanska baza.

U pitanju je zapravo providna, poluelastična vizil proteza, koja je lakša i nema veliku površinu koja dodiruje nepce pacijenta i može da izazove neprijatnost tokom nošenja, zbog toga se često naziva i proteza bez nepca.

Vizil proteze najćešće se koriste kada problem nedostajućih zuba nije moguće rešiti zubnim mostovima.

Na slici ispod možete videti sliku parcijalne skeletirane vizil proteze:

Vizil proteze mogu biti sa kukicama ili sa atačmenima, o čemu ćemo detaljnije govoriti u narednoj sekciji.

Vizil proteze su mobilne, što znači da se mogu skinuti i izvaditi iz usta radi boljeg održavanja higijene.

Ovo je glavna razlika u odnosu na klasične parcijalne proteze, pored manje glomaznosti i veće čvrstoće koje pruža skelet proteze.

Prilikom ugradnje ovog tipa zubne proteze, nije potrebno brusiti zube kao što je to slučaj kod ugradnje krunica ili mostova.

Detaljno poređenje mostova i proteza za nadoknadu zuba dostupno je u članku koji se upravo bavi temom izbora između proteza ili mostova.

Koliko traje vizil proteza?

Vizil proteze najčešće traju od pet do deset godina, mada u nekim slučajevima i duže. Na dužinu trajanja proteze utiču životne navike pacijenta kao i način održavanja higijene proteze i usta i zuba.

Neke ordinacije daju garanciju na vizil proteze, i ona je najčešće od jedne do tri godine.

Vrste vizil proteze

Prema tipu retencije, odnosno vezivanja za okolne zube pacijenta, postoje tri vrste vizil proteza:

 1. Vizil proteza sa kukicama
 2. Vizil proteza sa atačmenima
 3. Vizil proteza sa namenskim krunicama ili dvostrukim teleskop krunicama

Vizil proteza sa kukicama

Vizil proteza sa kukicama ili parcijalna skeletirana proteza sa kukicama kače se za prirodne zube uz pomoć livenih kukica koje su znatno bolje rešenje u odnosu na standarne žičane kukice.

Zahvaljujući livenim kukicama sama proteza bolje leži u ustima pacijenta i njeno nošenje je komfornije.

Iako ova proteza pacijentu donosi znano veći komfor prilikom nošenja u odnosu na klasične pločaste proteze, ovo rešenje je lošije od vizil proteze sa atačmenima, jer se livene kukice mogu videti kada se pacijent osmehne.

Ove proteze poznate su i pod nazivom standardne vizil proteze.

Upravo zbog ovoga se pacijenti najčešće odlučuju za protezu sa atačmenima.

Vizil proteza sa atačmenima

Vizil proteza sa atačmenima je relativno komforno i estetski prihvatljivo rešenje za pacijente koji žele da reše problem većeg broja nedostajućih zuba.

Za razliku od proteze sa kukicama, vizil sa atačmenima za prirodne zube pacijenta fiksira se uz pomoć kopči (drikera) – atačmena koji se vezuju za prirodne zube sa unutrašnje strane zuba.

Činjenica da se veza između proteze i prirodnih zuba nalazi sa unutrašnje strane omogućuje da se ova veza uopšte ne vidi kada pacijent govori ili se smeje, pa je reč o estetski značajno boljem rešenju od kukica.

Vizil proteza sa namenskim krunicama i dvostrukim teleskop krunicama

Vizil proteze sa namenskim krunicama i dvostrukim teleskop krunicama predstavljaju najbolje rešenje zahvaljujući sledećim karakteristikama:

 • Najboljem prianjanju i komforu
 • Estetici
 • Dugotrajnosti

Ovo rešenje podrazumeva ugradnju po dve krunice koje pružaju stabilnost i retenciju proteze, a kruce se ugrađuju na prirodne zube pacijenta koji se prethodno pripreme brušenjem.

Na ovaj način se izbegava upotreba atačmena, kukica i žica, i iz tog razloga su estetski najbolje rešenje.

Praktično jedina mana ove vrste proteza jeste nešto veća cena u odnosu na prethodna dva rešenja.

Totalna vizil proteza

Vizil proteze su parcijalne proteze, ali pacijenti često traže totalne vizil proteze. Kada se govori o totalnim vizil protezama, pričamo zapravo o skeletiranim totalnim protezama.

Ipak, za rešavanje kompletne bezubosti pacijenta znatno bolje rešenje od totalne proteze je All-On-4.

Totalne proteze su najčešće veoma neudobne za nošenje, često zahteva korišćenje lepka za protezu ili čak izradu nove proteze kada dođe do promene oblika vilične korsti kod pacijenta.

All-On-4 podrazumeva kombinovani protetski rad, gde četiri zubna implanta nose fiksni protetski rad.

Ovim se omogućava znatno veća stabilnost proteze, ali i neuporedivo veći komfor nošenja i bolji estetski utisak.

Cene vizil proteza

Cena vizil proteze u Srbiji varira u zavisnosti od grada i ordinacije, ali naše istraživanje pokazuje da je prosečna cena vizil proteze sa atačmenima između 450 i 600 evra, dok je prosečna cena vizil proteze sa kukicama od 350 do 450 evra.

Vrsta protezeProsečna cena
Vizil proteza sa kukicama350 – 450 evra
Vizil proteza sa atačmenima450 – 600 evra
Vizil proteza sa namenskim krunicama650 – 800 evra
All-On-43,500 – 6,000 evra (cena znatno varira u zavisnosti od proizvođača implantata)

Pacijentima koji žele da reše kompletnu bezubost vilice ili kojima je ostao jako mali broj prirodnih zuba u vilici, najčešće se savetuje ugradnja All-On-4 rešenja ukoliko za to postoje finansijski uslovi, jer je reč o rešenju koje je superiorno u odnosu na vizil proteze u svim segmentima.

Ovaj tip proteze koji se ugrađuje na implante naziva se vizil proteza na teleskopima.

Procudura i trajanje ugradnje vizil proteze

Procedura ugradnje vizil proteze najčešće obuhvata četiri posete stomatološkoj ordinaciji.

Tokom poseta stomatologu biće uzet otisak zuba pacijenta i isprobana sama proteza. Po potrebi proteza se može prilagoditi.

Sama procedura je potpuno bezbolna za pacijenta.

Skeletirana proteza ili most na implantima?

Pacijenti kojima nedostaje veći broj zuba mogu se odlučiti i za mostove na implantima umesto proteze.

Ovo rešenje podrazumeva ugradnju jednog ili više implanata koji će biti korišćeni kao osnova za zubne mostove, koji će nadoknaditi prostor nedostajućih zuba.

Mostovi podržani implantima su skuplji, ali donosi prednosti kao što su:

 • Veća stabilnost
 • Veća čvrstoća
 • Dugotrajnost
 • Bolja udobnost nošenja
 • Bolji estetski utisak

Održavanje vizil proteze

Vizil proteze su jednostavne za održavanje. Neophodno je redovno je prati mekanom četkicom i pastom za zube bez abraziva koja bi mogla da oštete površinu proteze.

Pacijentima se preporučuje da koriste konac za čišćenje zuba i interdentalne četkice.

Korišćenje električne četkice za zube može da spreči prejak pritisak na zube koji može da dovede do oštećenja.

Vizil protezu je potrebno skinuti preko noći, iako nije mali broj pacijenata koji vizil protezu nerado skida jer se plaši da će se olabaviti i da će doći do loma, a nošenje proteze tokom noći im ne predstavlja problem.

Ipak, važno je skinuti protezu, oprati je, i čuvati u kutiji koja je namenjana za to nakon što se proteza potpuno osušila posle pranja.

Jednom nedeljno savetuje se potpanje proteze u rastvor za dezinfekciju proteze kako bi sprečila pojava kamenca, bakterija i gljivica.

Zaključak

Vizil proteze koriste se za rešavanje problema velikog broja nedostajućih zuba, kada nije moguće ugraditi zubne mostove.

Za razliku od mostova i ugradnje implanta, ne zahteva brušenje zuba ili hiruršku operaciju, i cenovno su znatno povoljnije rešenje od rešavanja bezubosti uz pomoć implanata.

Izuzetak od ovoga predstavljaju vizil proteze sa namenskim krunicama, kod kojih je neophodno brušenje zuba radi ugradnje krunica koje nose protezu.

Ipak, All-On-4 i mostovi na implantima, iako skuplja, znatno su bolja rešenja po svim karakteristikama. Ova rešenja pružaju veću stabilnost i čvrstoću, duže traju, udobnija su za pacijenta i estetski zahvalnija.