• Home
  • Ishrana
  • Vitamin B17 (amigdalin): Šta je i koje namirnice ga sadrže?

Vitamin B17 (amigdalin): Šta je i koje namirnice ga sadrže?

Vitamin B17 je ime koje se koristi za supstancu pod nazivom amigdalin.

Vitamin B17 se dobija iz koštica kajsije i gorkih badema, a iako nosi naziv vitamin B17, ni amigdalin i laetril nisu vitamini B, niti vitamini uopšte.

Amigdalin se koristi za pravljenje laetrila, jedinjenja za koje neki ljudi tvrde da može prirodno da leči rak.

Ipak, naučnih dokaza koji bi potvrdili efikasnost ovog jedinjenja i njegovoj bezbednosti je veoma malo.

Šta više, uzimanje vitamina B17 može dovesti do toga da telo proizvodi cijanid, otrovnu i opasnu hemikaliju.

U ovom članku objasnićemo šta je vitamin B17, gde se nalazi, a biće reči i o trenutnim dokazima i tvrdnjama o njegovoj upotrebi za lečenje raka, kao i rizicima i neželjenim efektima upotrebe ove supstance.

Šta je vitamin B17?

Vitamin B17 je takođe poznat kao laetril i amigdalin.

Laetril je sintetička verzija amigdalina, supstance koja se prirodno nalazi u maloj količini u nekim vrstama orašasih plodova, semenki, voća i povrća.

Laetril se može uzimati oralno ili intravenozno ili intramuskularno, uz pomoć injekcija. Iako se često naziva vitaminom, u pitanju nije vitamin B kompleksa.

Dr Ernst T. Krebs, stariji, je 1920. godine formulisao teoriju da amigdalin može biti efikasan u lečenju raka, ali da je previše toksičan za ljude.

Nastavljajući istraživanja, njegov sin, Ernst T. Krebs, mlađi, sintetizovao je 1952. godine manje štetnu verziju zvanu laetril 1952. godine.

Iako nije reč o vitaminu, on je laetrilu dao naziv vitamin B17. Na ovaj način pokušao je da izbegne propise Uprave za hranu i lekove SAD-a koji se odnose na lekove, ali ne i na vitamine.

Uprkos tome, Uprava za hranu i lekove SAD-a se 1977. izjasnila protiv leatrila, napominjući da nema dokaza o bezbednosti i efikasnosti leka.

Danas se ovaj lek proizvodi uglavnom u Meksiku, a Uprava za hranu i lekove i dalje ne odobrava njegovu upotrebu.

Uprkos nedostatku dokaza, ljudi koriste ili razmatraju upotrebu vitamina B17 za lečenje raka, ponekad u sklopu metaboličke terapije, koja uključuje visoke doze vitamina, poseban režim ishrane i uzimanje enzima pankreasa.

Moguće koristi vitamina B17

Najveći broj istraživanja i studija vitamina B17 bavio se njegovom efikasnošću u lečenju raka, dok su istraživanja o drugim potencijalnim koristima vrlo retka.

Ipak, neke studije sugerišu da vitamin B17 može dovesti do koristi kao što su:

Ipak, neophodno je više većih studija na ljudima koje bi dokazale moguće zdravstvene koristi vitamina B17.

Većina studija koja je obavljena su manjeg obima, verovatno zbog potencijalnih štetnih efekata ove supstance.

Rizici i neželjeni efekti

Kada se nađe u telu, vitamin B17 se pretvara u cijanid u tankom crevu.

Istraživanja pokazuju da 500 mg oralno uzetog amigdalina može sadržati do 30 mg cijanida.

Trovanje cijanidom je izuzetno opasno, i može biti fatalno. Smrtonosnom dozom smatraju se doze od oko 50 mg, ili oko 0.5 mg po kilogramu telesne mase.

Istraživanja su takođe pokazala da je amigalin koji se uzima oralno oko 40 puta jači od intravenskog oblika zbog načina na koji se pretvara u cijanid u digestivnom traktu.

Blago do umereno trovanje cijanidom može izazvati različite simptome, uključujući:

  • Glavobolju
  • Mučninu
  • Slabost
  • Povećanu brzina disanja
  • Iritaciju očiju i kože

Teško trovanje cijanidom može izazvati:

  • Vrtoglavicu
  • Nedostatak kiseonika u krvi, što dovodi do plave boje kože, usnana, desni ili regije oko očiju
  • Oštećenje jetre
  • Otežano hodanje zbog oštećenih nerava
  • Konfuziju
  • Komu
  • Konvuzije, odnosno nevoljno grčenje mišića
  • Srčane aritmije, preskakanje srca i srčani zastoj
  • Smrt

Vitamin B17 i rak

Vitamin B17 se koristi kao lek za rak od 1800-ih godina, kao samostalan lek ili kao deo terapije.

Međutim, klinička ispitivanja obavljena na ljudima i životinjama nisu pronašla dokaze da je laetril efikasan lek za rak.

Neke studije u epruvetama sugerišu da laetril može smanjiti pojavu tumora tako što utiče na gene koji učestvuju u njegovom širenju.

Ipak, nema dokaza da bi vitamin B17 doveo do istog efekta u ljudskom telu.

Studije na ljudima su veoma retke, budući da je mala verovatnoća da će vitamin B17 biti efikasan, a sa druge strane može izazvati ozbiljne nuspojave, pa čak i trovanje cijanidom.

Kako vitamin B17 navodno deluje

Tvrdnje da je vitamin B17 prirodni lek protiv raka baziraju se na na mehanizmu koji se zove apoptoza, što je vrsta ćelijske smrti do koje dolazi kada je ćelija kancerogena ili zaražena, ili zato što je vreme da je nove ćelije zamene.

Apoptoza je jedan od načina na koji ljudsko telo održava zdravlje.

Neki ljudi tvrde da laetril oslobađa hemikaliju zvanu cijanid u telu koja izaziva apoptozu, odnosno ćelijsku smrt u ćelijama raka.

Navodno, ovo može pomoći kod nekoliko vrsta raka, uključujući rak prostate, dojke, bešike, pluća, bubrega i rak grlića materice.

Iako određena istraživanja sugerišu da bi laetril mogao imati određenu aktivnost protiv raka, u pitanju su izuzetno mala istraživanja na osnovu kojih se ova susptanca ne može proglasiti korisnom, a još manje bezbednom.

Pored toga, neke teorije glase da je rak izazvan nedostatkom vitamina B17, te da unosom ovog vitamina može da se prevenira ili leči rak.

Istina je međutim da nema dokaza da telo ima bilo kakvu korist ili potrebu za ovom supstancom.

Vitamin B17 u hrani

Amigdalin, jedinjenje iz kojeg se dobija vitamin B17, nalazi se u različitim namirnicama, poput orašastih plodova, a pre svega gorkih badema i koštica kajsije.

Drugi izvori uključuju orašaste plodove, sirak, semenke nekog voća, poput trešnji, šargarepe, kajsije, breksve, celer, mahunarke i klice mahunarki, boraniju, lan i druge.

Pored toga, treba reći da hrana koja sadrži beta-glukuronidazu ili vitamin C može povećati konverziju amigdalina u cijanid.

Gde kupiti vitamin B17 i cena

Vitamin B17 se može kupiti u slobodnoj prodaji, bez lekarskog recepta u većini apoteka.

Na tržištu je dostupno više brendova i različitih veličina pakovanja, pa su i doze u određenoj meri drugačije.

Pored toga, dostupni su i proizvodi koji pored amigdalina sadrže i druge sastojke.

Cena vitamina B17 iznosi oko 1,600 dinara za pakovanje od 30 tableta, odnosno oko 3,200 dinara za pakovanje od 90 tableta.

Zaključak

Vitamin B17, naziva se i amigdalin i laetril, zapravo nije vitamin kao što ime sugeriše.

U pitanju je supstanca koja se proizvodi od biljnih izvora, a prirodno se nalazi u nekim vrstama orašastih plodova i smeneki, poput semenki koštica kajsije i gorkih badema.

Najčešća se vitamin B17 upotrebljava kao lek protiv raka, no izuzetno je važno napomenuti da nema dokaza o njegovoj efikasnosti u ove svrhe.

Sa druge strane, rizici upotrebe vitamina B17 su jasni, budući da se ova supstanca u organizmu pretvara u cijanid, posebno kada se koristi u formi tableta, odnosno kada se uzima oralno.

Trovanje cijanidom je izuzetno opasno i može dovesti do teških posledica, čak i smrtnog ishoda.