Metalokeramičke krunice: Karakteristike, cena, iskustva

Metalokeramičke krunice predstavljaju vrstu zubnih krunica koje su izrađene od kombinacije metala i keramike.

Preciznije rečeno, spoljni sloj metalokeramičkih krunica čini keramika, dok unutrašnji sloj čini metalna osnova.

Ovo znači da je najveći vidljiv deo metalokeramičke krunice od keramike, dok je unutrašnji deo izrađen od metala.

Krunice, uključujući i metalokeramičke, prave se tako da svojim izgledom odgovaraju prirodnim okolnim zubima po veličini, obliku i boji, tako da svojim izgledom gotovo u potpunosti odgovaraju prirodnim zubima pacijenta koje zamenjuju.

Osim metalokeramičkih krunica, pacijentima su dostupne i krunice izrađene u potpunosti od keramike, i one se nazivaju keramičke krunice, bezmetalne krunice ili cirkonijumske krunice.

Keramički sloj metalokeramičke krunice je debljine od 1 do 1.2mm, dok sama metalna osnova ne sme biti prevelike debljine kako se ne bi narušila estetika zuba, i iznosi od 0.2 do 0.3mm.

Procedura ugradnje

Krunice se mogu koristiti na više načina:

  • Kao navlaka na prirodnom zubu pacijenta
  • Kao zamena za nedostajući zub ugrađen na zubni implant
  • Kao član zubnog mosta

U najvećem broju slučajeva krunice se ugrađuju na prirodni zub pacijenta. Ova procedura podrazumeva brušenje prirodnog zuba u debljini od 2mm.

Brušenje zuba obavlja se u lokalnoj anesteziji, pa je samim tim bezbolno za pacijenta.

Po prestanku dejstva anestezije pacijent može osetiti bol ili nelagodu, koji najčešće spontano prestaje nakon 24 sata.

U slučaju potrebno, bol se može tretirati lekovima poput brufena.

Po brušenju zuba, stomatolog uzima otisak zuba pacijenta i pristupa se izradi krunice.

Krunice je neophodno isprobati pre finalnog cementira za izbrušeni zub, kako bi se obezbedilo dobro i komforno prianjanje.

Proba i dorada krunice može da se ponovi više puta sve dok se ne dođe do zadovoljavajućeg rešenja.

Konačno, krunica se cementira za izbrušni zub, a kao što smo objasnili, cela procedura zahteva nekoliko poseta stomatologu radi, brušenja, uzimanja otiska, jedne ili više proba, i samog fiksiranja odnosno cementiranja krunice.

Pročitajte naše tekstove ugradnji metalokeramičkih krunica na implantima ili kao deo zubnog mosta kako bi saznali više detalja o ovim radovima.

Sama procedura je iste bez obrzira od toga da li je reč o metalokeramičkim ili bezmetalnim krunicama.

Cena metalokeramičkih krunica

Cena metalokeramičkih krunica u Srbiji iznosi od 100 do 150 evra, u zavisnosti od ordinacije u kojoj se krunice ugrađuju.

Reč je o povoljnijem rešenju u odnosu na sve popularnije keramičke krunice, koje dolaze sa cenom od 150 do 300 evra.

O sličnostima i razlikama sa keramičkim krunicama više u nastavku.

Iskustva sa metalokeramičkim krunicama

Metalokeramičke krunice se ugrađuju već veoma dugo, i jedan su od najčešćih protetskih radova.

Keramika se izliva na metalnu bazu na osnovu otiska zuba pacijenta i odgovara prirodnom izgledu zuba koji nadoknađuje.

Obzirom da je osnova metalna, na ivici desni metalna baza može biti vidljiva u obliku tamne linije.

Iako ovaj uzrok koji dovodi do pojave crnog dela zuba nije opasan niti štetan, estetski je često neprihvatljiv za određen broj pacijenata koji se zbog toga često odlučuju za bezmetalne krunice.

Osim toga, tokom vremena keramika na metalokeramičkoj krunici može se istanjiti od upotrebe i metalni delovi mogu postajati blago vidljivi kroz keramiku.

Iako ovo obično nije funkcionalni problem, pacijentima često smeta iz estetskih razloga, pa je u tim slučajevima potrebno zameniti krunicu.

Prosečan vek trajanja krunice je uobičajeno između pet i 15 godina.

Trajanje krunice je u direktnoj vezi sa količinom habanja, pa navike poput grickanja noktiju, škrgutanja zubima, grickanja leda ili otvaranje ambalaže zubima može da drastično smanji trajanje.

U slučaju da krunica otpadne ili počne da se klima, treba bez odlaganja posetiti stomatologa.

Ukoliko je krunica otpala treba je sačuvati jer postoji velika mogućnost da će nakon obrade zuba i krunice stomatolog ponovo moći da je zacementira za zub pacijenta.

Pacijenti sa ugrađenim krunicama treba da strogo vode računa o higijeni usta i zuba, kako bi sprečili pojavu infekcija koje mogu dovesti do otkaza.

Dobra oralna higijna je osnovni vid nege zubnih krunica, čime se njihov životni vek produžava.

Prednosti i mane metalokeramičkih krunica

Metalokeramičke krunice su dobar izbor za prednje i zadnje zube.

Sa aspekta funkcionalnosti, obe vrste krunica podjednako dobro rešavaju funkcionalni problem i imaju veoma sličan vek trajanja.

Neke studije pokazuju da cirkonijumske krunice imaju nešto duži vek trajanja.

Ipak, ukoliko je estetski aspekt veoma važan, posebno kada je reč o zubima koji su vidljivi tokom govora ili osmeha, pacijenti bi trebalo da razmotre ugradnju bezmetalnih krunica.

U slučajevima kada je potrebno ugraditi veći broj zuba, kombinovanje bezmetalnih i metalokeramičkih krunica može biti dobro kompromisno rešenje koje će dati dobre estetske rezultate ali i smanjiti ukupnu cenu.

Kod čisto estetskih radova, kao što je Hollywood smile, gotovo uvek se biraju keramičke ili cirkonijumske krunice.

Zaključak

Metalokeramičke krunice veoma su popularno i svestrano rešenje koje može da se primeni kod različitih funkcionalnih, medicinskih i estetskih problema.

Izrađene su od metalnog jezgra na koju je napečena keramika, u boji, obliku i veličini prirodnih zuba pacijenta, tako da po ugradnji je veoma teško ili nemoguće prepoznati krunicu.

Ipak, loša osobina metalokeramičkih krunica je moguća pojava sive linije, koja je zapravo vidljiv deo metala na ivici sa desnima, što nije karakteristika bezmetalnih krunica.

U odnosu na keramičke krunice, metalokeramičke krunice su jeftinije i zbog toga su i dalje čest izbor pacijenata, iako nemaju prednosti u odnosu na keramičke krunice.