• Home
  • Protetika
  • Bezmetalne krunice: Šta su, cena, prednosti i mane, iskustva

Bezmetalne krunice: Šta su, cena, prednosti i mane, iskustva

Sveže informacije

Bezmetalne krunice poznate su i pod nazivima keramičke krunice ili cirkonijumske krunice.

Krunice se ponekada nazivaju i navlake, ali u pitanju su termini koji govore o istom protetskom radu.

Jedna od najčešćih dileme koje pacijenti imaju kada je reč o krunicama je da li su bolji izbor bezmetalne ili metalne krunice? U ovom članku daćemo Vam odgovor na ovo, ali i druga važna pitanja.

Osim bezmetalnih i metalnih postoji i kombinacija metalnih i bezmetalnih krunica, metalokeramičke krunice.

Šta su bezmetalne krunice?

Bezmetalne krunice su veštačka zamena za prirodan vidljiv deo zuba pacijenta, izrađene od savremenih stomatoloških materijala, najčešće keramike ili cirkonijuma.

Krunice od keramike smatraju se vrhuncem savremene stomatologije, pre svega zbog svojih fantastičnih estetskih karakteristika, ali i svoje dugotrajnosti.

Samim tim što bezmetalne krunice ne sadrže metalne delove, kod njih za razliku od metalokeramičkih krunica ne vidi metalna linija na ivici desni niti na bilo kom drugom mesto nakon dužeg korišćenja.

Keramičke krunice imaju široku primenu u stomatologiji i mogu se ugraditi na više načina:

  • Na prirodan zub
  • Na zubni implant
  • Kao član zubnog mosta

Kada se bezmetalna krunica ugrađuje na prirodan pacijenta, neophodno je da se izbrusi spoljni sloj zuba, na koji se trajno fiksira krunica. Brušenje se obavlja u lokalnoj anesteziji i samim tim je potpuno bezbolna procedura.

Nakon brušenja, krunica se cementira na prirodni zub i time se završava postupak ugradnje. Detaljnije o samom procesu ugradnje krunica možete pročitati u našem tekstu gde smo detaljno pisali o zubnim krunicama.

U slučajevima kada dođe do gubitka zuba, najbolji način za njegovu nadoknadu je ugradnja zubnog implanta. Za razliku od mostova, implanti pružaju veću stabilnost i dugotrajnost, ali i sprečavaju da dođe do gubitka vilične kosti.

Zubni implanti sastoje se od tri dela, samog implanta koji menja prirodni koren zuba, krunice, i suprastrukture (abatmenta) koji služi kao veza između implanta i krunice.

Treći način na koji se krunice koriste je zubni most, odnosno niz od tri ili četiri krunice.

Uloga mosta je da nadoknadi jedan ili dva nedostajuća zuba pacijenta, a zdravi prirodni zubi koji se nalaze pored nedostajućih zuba koriste se kao oslonac mosta i na njih se zubna krunica fiksira.

Bezmetalne cirkonijum krunice

Cirkonijumske krunice ubedljivo su najbolji izbor i krunice od cirkonijuma gotovo u potpunosti izgledaju kao prirodni zubi, zahvaljujući prelamanju svetlosti i transparentnosti koju ovaj materijal pruža.

Osim toga, cirkonijum je biokompatibilni materijal1, a koristi se čak i u svemirskim tehnologijama što govori o njegovoj čvrstoći i dugotrajnosti.

Studija iz 2016. godine pokazala je da je verovatnoća loma najmanja kod monolitne krunice od cirkonijuma2 u poređenju sa ostalim materijalima.

Bezmetalne ili metalne krunice?

Metalne krunice se u savremenoj stomatologiji gotovo i ne koriste, ali metalokeramičke krunie i dalje imaju svoju primenu.

Iako su bezmetalne krunice superiorne u svim aspektivma u odnosu na krunice kod kojih je keramika izlivena ne metalnu osnovu, one su i skuplje, i to je jedini razlog zbog kog se pacijenti odlučuju za metalokeramičke krunice.

Ugradnja bezmetalnih krunica uvek se preporučuje kada je potrebno da se ugrade na prednje zube, radi postizanja optimalnog estetskog efekta.

Kliničkom studijom iz 2017. godine poredeći životni vek metalokeramičkih i cirkonijum krunica došla zaključenom da ova dva tipa krunica imaju sličan životni vek3.

Sličan ili duži životni vek i bolje estetske karakteristike bezmetalnih krunica jasno sugerišu šta je najbolji izbor za pacijenta.

Bezmetalne krunice imaju svoju primenu i u estetskog stomatologiji i koriste se za Hollywood smile, proceduru kompletne transformacije osmeha.

Bezmetalne krunice cena

Cena bezmetalne krunice po zubu iznosi od 150 do 250 evra, u zavisnosti od materijala, grada i ordinacije koja krunicu ugrađuje. Na cenu utiče i način ugradnje krunice, odnosno ugradnja bezmetalne krunice je jeftinija kada se cementira na zdrav zub, dok je ugradnja bezmetalne krunice na implant nešto skuplja.

Cena cirkonijum krunice po zubu iznosi od 200 do 300 evra, a kada je reč o mostovima od bezmetalnih krunica, potrebno je pomnožiti broj bezmetalnih krunica sa pojedinačnom cenom.

Tako će most od tri člana koštati između 450 i 900 evra, dok će most od četiri bezmetalne krunice koštati između 800 i 1,200 evra.

Procedura ugradnje bezmetalne krunice

Bezmetalna krunica na prirodnom zubu

Kada se bezmetalna krunica ugrađuje na prirodni zub, najpre je neophodno da se izbrusi spoljašnji deo zuba, u deblji od oko 2mm, kako bi se na tako smanjen i oblikovan zub potom ugradila krunica.

Brušenje zuba je postupak od kog pacijenti zaziru, ali je on potpuno bezbolan i obavlja se u lokalnoj anesteziji. Ipak, nakon brušenja i prestanka delovanja anestezije može doći do prolazne osetljivosti zuba i desni.

Nakon brušenja, stomatolog uzima otisak pacijenta zuba, u istoj ili narednoj poseti, po dogovoru sa pacijentom. U nekim slučajevima postupak uzimanja otiska se odlaže kako bi se desni oporavile od brušenja i kako bi otisak bio što je moguće precizniji i kako bi buduća navlaka što bolje prianjala na desni.

Po uzimanju otiska, izrada bezmetalne krunice ili više njih traje nekoliko dana, nakon čega pacijent proba izrađene krunice. Najčešće je potrebno nekoliko proba kako bi se došlo do optimalnog rešenja, kako vizuelno tako i funkcionalno.

Kada je krunica dobila svoj finalni oblik, ona se fiksira na prirodni zub u postupku koji se naziva cementiranje čime se postupak završava.

Postupak ugradnje mosta je isti kao i ugradnje krunice, budući da je most niz od tri ili četiri krunice, od čega se dve krunice cementiraju na zdrave zube, dok jedna ili dve krunice imaju ulogu da nadoknade prazan prostor nedostajućih zuba.

Bezmetalna krunica na implantu

Kada je reč o ugradnji bezmetalne krunice na implant, postoje dve vrste krunica: privremene i trajne krunice.

Odmah po ugradnji implanta za njega se preko abatmenta vezuje privremena krunica, koja ima pre svega estetsku ulogu, i ne sme se preterano opterećivati, sve ok se ne završi proces zarastanja i oseointegracije odnosno srastanja zubnog implanta sa viličnom kosti.

Nakon tri do šest meseci, privremena krunica zamenjuje se trajnom, i ovim se postupak ugradnje bezmetalne krunice na implant završava.

Bezmetalne krunice iskustva

Iskustva pacijenata odgovaraju studijama koje govore da su bezmetalne krunice dugotrajno rešenje sa najboljim dostupnim estetskim karakteristikama.

Reference i izvori

1. Hyeongsoon Shin, Hyunjung Ko, Miri Kim, (2016), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4977346/
2. Carlo Monaco, Altin Llukacej, Paolo Baldissara, Antonio Arena, Roberto Scotti, (2017), https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300571217301628?via%3Dihub
3. Yu Zhang, Zhisong Mai, Amir Barani, Mark Bush, Brian Lawn, (2016) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4764450/
4. Cleveland Clinic, (2020), https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10923-dental-crowns