• Home
 • Konzervativa
 • Afte u ustima: Šta su, kućno lečenje, lekovi, zašto nastaju, prevencija

Afte u ustima: Šta su, kućno lečenje, lekovi, zašto nastaju, prevencija

Sveže informacije

Afte su male, plitke otvorene rane koje se razvijaju u ustima. Za razliku od herpesa, afte se ne pojavljuju na površini usana i nisu zarazne.

Afte su bolne i mogu u velikoj meri da otežaju jelo i govor. Mogu se naći na različitim mestima:

 • Afta u ustima
 • Afta na jezislku
 • Afta na desnima
 • Afta na nepcu

Najčešći uzroci afte uključuju stres, pad imuniteta, kiselu hranu i manje povrede u unutrašnjosti usta.

Tretmani afta uključuju gelove, masti i tečnosti za ispiranje koji se mogu kupiti sa ili bez recepta. Čak i bez terapije i lečenja, afte obično nestaju u roku od dve nedelje.

Nastavite sa čitanjem kako bi saznali sve detalje o aftama, uključujući razloge nastajanja, mere prevencije i koji tretmani postoje i koji su najefikasniji.

Šta su afte?

Afte su male, plitke otvorene rane koje se razvijaju u ustima, na unutrašnjoj strani obraza, jeziku, desnima ili nepcu i predstavljaju najčešću vrstu rana u ustima.

Afte i hepres se mogu lako razlikovati po mestu na kome se nalaze. Herpes se pojavljuje na površni usana, sa spoljne strane, dok su after uvek unutar usta, na jeziku, desnima ili nepcu.

Iako je herpes na usni najčešći, on se može javiti i na drugim mestima uključujući i unutrašnjost usne duplje, nos i obraze.

Još jedna važna razlika je da afte nisu zarazne za razliku od herpesa.

Pored toga, afte ne treba mešati sa upalom desni, leukoplakijom ili drugim vrstama bubuljica na jeziku.

Na kraju, prebojenost jezika nije povezana sa aftama i najčešće je posledica neadekvatne higijene, usled čega se skupljaju naslage na jeziku.

Higijena jezika može se poboljšati redovnim čišćenjem jezika, bilo četkicom za zube, čistačom jezika ili oralnim tušem sa nastavkom za čišćenje jezika.

Simptomi afte

Afte su najčešće bele ili žute, okružene crvenim, upaljenim mekim tkivom.

Bolne su i mogu da predstavljaju problem prilikom govora, jela i pića, ali srećom osim bola i neprijatnosti u daleko najvećem broju slušajeva neće stvoriti ozbiljnije probleme.

Procenjuje se da je preko 20% stanovništa u nekom trenutku imalo aftu u ustima tokom života.

Simptomi afte uključuju:

 • Male bele ili žute rane ovalnog oblika u ustima
 • Bolno crveno područje u ustima
 • Osećaj peckanja u ustima

U ređim slučajevima mogu biti prisutni i drugi simptomi, uključujući:

 • Otok limfnih čvorova
 • Groznica
 • Malaksalost

Bol i neprijatnost može početi nekoliko dana pre nego što se afta odnosno ranija pojavi.

Postoje tri vrste afti: male, velike i herpetiformne afte.

Male afte su najčešća vrsta, veličine od nekoliko milimetara do jednog centimetra, tipično ovalnog oblika. Uobičajeno spontano nestaju nakon sedam do deset dana, a nakon njih ne ostaju nikakvi tragovi ili ožiljci.

Velike afte su ređa vrsta, ali su veće i dublje i znatno bolnije od malih afti. U zavisnosti od veličine mogu biti ovalnog ali i nepravilnog oblika, i proces oporavka može trajati do šest nedelja.

U zavisnosti od veličine i dubine, nakon velikih afti može ostati ožiljak.

Herpetiformne afte su takođe radak tip afti, koji se obično javlja u kasnijoj životnoj dobi. Reč je o velikom broju malih afti (često od deset do sto) koje se mogu spojiti u jednu veliku ranu.

Najčešće imaju nepravilne ivice, i nestaju bez ožiljaka u roku od nedelju do dve dana.

Kako lečiti afte?

Kao što ste mogli da pročitate, afte u najvećem broju slučajeva spontano nestaju sedam do 14 dana od pojavljivanja.

Imajući u vidu da mogu biti veoma neprijatne, pacijenti se često pitaju da li je moguće ubrzati ovaj proces lečenja afte.

Lečenje afte kod kuće

Apliciranje leda ili male količine mleka magnezijuma (vodenog rastvora magnezijum hidroksida) može pomoći da se ublaži bol i neprijatan osećaj, kao i da afta brže zaraste.

Ispiranje usta rastvorom tople vode i sode bikarbone (jedna kafena kašika na pola šolje vode) takođe može pomoći u smanjenju bola i lečenju.

Neke studije su pokazale da nanošenje meda na aftu može biti od koristi takođe.

Lekovi za afte

Na našem tržištu dostupni su različiti lekovi, kao i dodaci u vidu gelova i masti koji se mogu kupiti na recept ili u slobodnoj prodaji.

Ukoliko smatrate da je situacija sa aftom vrlo loša, ili je bol prevelik, preporučujemo Vam da se konsultujete sa svojim stomatologom, lekarom ili farmaceutom pre uzimanja bilo kakve terapije na sopstvenu inicijativu.

Lekar može predložiti lokalni anestetik, korišćenje chlorhexidine spreja, ispiranje usta vodinik peroksidom (hidrogenom), i slično.

U zaista teškim slučajevima može biti prepisani antibiotici ili kortikosteroidi.

Ipak, treba naglasiti da su kućne metode lečenja uz dobro održavanje oralne higijene i redovan unos vitamina i minerala sasvim dovoljna terapija koja će pomoći da afta nestane relativno brzo.

Neki od prirodnih lekova koji mogu pomoći i kod afti su ispiranje usta slanim rastvorom ili rastovorom sode bikarbone, kao i korišćenje nekih esencijalnih ulja ili čak mućkanje ulja u ustima.

Osim toga, dokazano je da upotreba određenih sojeva probiotika može pomoći kod smanjenja broja loših bakterija u ustima.

Stomatologu ili lekaru se treba javiti u slučajevima kada se afta širi, neobično je velika, traje duže od dve nedelje ili je praćena groznicom.

Zašto nastaju afte?

Medicinski stručnjaci nisu u potpunosti sigurni zašto uopšte dolazi do pojave afti, i zašto su neki ljudi podložniji aftama od drugih.

Rizik od sklonosti ka aftama je veći ukoliko imate porodičnu istoruju problema sa aftama, ali ne i siguran znak da će se nekada tokom života razviti i kod Vas.

Faktori koji utiču na pojavu afti uključuju:

 • Stres
 • Povredu u ustima
 • Konzumaciju kiselih hrana, poput citrusnog voća
 • Korišćenje nesteroidni antiinflamatornih lekova kao što su ibuprofen, diklofenak i piroksikam
 • Nošenje stomatoloških aparata poput proteza za ispravljanje zuba ili proteza koje ne odgovaraju ustima
 • Virusne infekcije
 • Nedostatak vitamina i minerala
 • Menstrualni ciklus
 • Pad imuniteta
 • Hormonalni dizbalans

Nedostatak pojedinih vitamina, kao što su B-3, B-9 ili B-12 mogu Vas učiniti podložnijim za pojavu afti. Niske vrednosti minerala cink, gvožđe i kalcijum takođe mogu da budu uzročnik pojave afti u ustima.

Osim afti, nedostatak nekih vitamina i minerala može biti uzrok i ispucalih usana, pre svega gvožđa i vitamina B-2.

Aftozni stomatitis je stanje kod kog dolazi do upale sluzokože usne duplje koje je praćeno pojavom afti.

Prevencija

Ukoliko ste primetili da određena hrana ili vrsta hrane uzrokuje pojavu afti, možete smanjiti šansu za njihovo ponovno pojavljivanje tako što ćete izbegavati tu vrstu hrane. Problematične hrane uključuju začinjenu, slanu ili kiselu hranu.

Vođenje dobre oralne higijene odličan je način prevencije afti, a pacijentima podložnim ovom problemu preporučuje se upotreba mekših četkica za zube kako ne bi povredili meko tkivo i stvorili prostor za afte.

Ukoliko pacijent koristi električne četkice za zube, može pokušati da vrši manji pritisak na zube kako bi sprečio nastajanje ranica koje se mogu inficirati.

Smanjenje i kontrola nivoa stresa takođe može da smanji šanse za pojavu afti.

Ako mislite da uzrok može biti nedostatak određenih vitamina i minerala, preporučuje se javljanje lekaru kako bi odredili da li postoji određen nedostatak koji može biti nadoknađen izbalansiranom ishranom ili suplementacijom ako je potrebno.

Zaključak

Iako nije tačno poznato zašto afte u ustima nastaju, one mogu biti veoma bolne i neprijatne i otežavati govor, jelo i piće kod pacijenta.

Srećom, afte najčešće spontano nestaju nedelju do dve dana od pojavljivanja, i ne zahtevaju nikakvo specijalno lečenje.

Ukoliko se afte javljaju često, ili su neobično velike ili bolne, preporučuje se javljanje stomatologu ili lekaru radi detaljnijih ispitivanja uzroka.

Najčešći uzroci uključuju stres, pad imuniteta, lošu higijenu, povrede unutar usta i deficit nekih vitamina ili minerala.