Irigator za zube: Upotreba, prednosti, cena, iskustva

Sveže informacije

Irigator za zube, odnosno aparat za ispiranje zuba, je mali uređaj sa specijalno dizajniranim vrhom koji prska vodu u prostore između zuba.

Ispiranje usta vodenim mlazom pod pritiskom pomaže u uklanjanju ostataka hrane, plaka i bakterija koje se mogu zalepiti za zube i ispod desni.

Irigatori za zube poznati su pod različitim nazivima, a reč je o istom uređaju:

 • Oralni tuš
 • Oralni irigator
 • Aparat za ispiranje zuba i desni
 • Aparat za ispiranje zuba

Oralni tuševi ne zamenjuju pravilno pranje zuba već se koriste kao dodatni vid poboljšanja higijene zube, poput korišćenja tečnosti za ispiranje usta.

Vrh ovih aparata može se razlikovati u zavisnosti od namene za koju je napravljen, pa tako postoje različiti nastavci za ispiranje, koji mogu da uključuju:

 • Klasičan nastavak za ispiranje zuba i desni
 • Nastavak za čišćenje zubnih džepova
 • Nastavak za čišćenje jezika
 • Nastavak za čišćenje proteze
 • Nastavak za skidanje zubnog plaka
 • Nastavak za čišćenje fiksne proteze

Osim različitih nastavaka, neki aparati su specifično dizajnirani prvenstveno za jedan način upotrebe, na primer za održavanje higijene proteza za nadoknadu zuba.

Za osobe koje imaju problem sa prebojenošću jezika, ili kod kojih se javljaju naslage na jeziku usled pušenja, konzumacije kafe i drugih namirnica i životnih navika, mogu u značajnoj meri smanjiti ovaj problem ili ga potpunosti rešiti poboljšanom higijenom korišćenjem oralnog tuša.

Ukoliko aparat nema poseban nastavak za čišćenje jezika, upotrebom čistača, jeftinih pomoćnih sredstava za poboljšanje higijene jezika može biti veoma korisno.

Koristi od upotrebe oralnih irigatora

Uključivanje oralnih tuševa u svoju svakodnevnu rutinu održavanja oralne higijene može dodatno poboljšati higijenu zuba i desni.

Glavne koristi od upotrebe ovih uređaja uključuju:

Poboljšano uklanjanje plaka i ostataka hrane

Manje plaka, ostataka hrane i naslaga na zubima neminovno dovodi do manjeg rizika od nastanka karijesa, zubnog kamenca i bolesti desni.

Zahvaljujući pritisku pod kojim voda izlazi iz ovih aparata, ostaci hrane i plak koji se mogu zadržati na zubima i desnima nakon četkanja i čišćenja koncem mogu biti uklonjeni.

Ipak, redovni tretmani skidanja kamenca su i dalje neophodni, a koliko često treba skidati kamenac sa zuba zavisi od kvaliteta održavanja higijene, stanja zuba i navika u ishrani.

Poboljšano zdravlje desni

Mlaz vode koji izlazi iz oralnog irigatora efikasno čisti zube i desni, ali istovremeno nije previše intenzivan i neće povrediti ili iritirati desni.

Ovo je naročito korisno za trudnice, koje su sklone pojavi upala desni, takozvanog trudničkog gingivitisa.

Osim trudnica, ovo može biti od velike koristi i kod pacijenata kod kojih je prisutna upala i krvarenje desni, kao i bilo koji vid iritacije desni i mekih tkiva usta.

Poboljšanu higijenu protetskih radova

Vodeni mlaz može u velikoj meri olakšati održavanje svih vrsta protetskih radova, koji uključuju implante, zubne krunice, mostove ili različite vrste proteza za nadoknadu zuba.

Pored pacijenata sa ugrađenim protetskim radovima, pacijenti koji nose fiksnu protezu ili imaju veliki razmak između zuba takođe će osetiti benefite od korišćenja ovih uređaja.

Na kraju, kada je prisutan određen broj prirodnih zuba koji nose skeletirnu protezu, odnosno kod kombinovanih protetskih radova, održavanje može biti u velikoj meri unapređeno uz pomoć irigatora za zube.

Smanjenje lošeg zadaha

Glavni uzrok pojave zadaha iz usta je loše održavanje higijene i nakupljanje hrane koju bakterije potom razgrađuju.

Bolje uklanjanje ovih ostataka može pomoći neutralisanju neprijatnog zadaha iz usta.

Kombinovanje korišćenja oralnih tuševa i tečnost za ispiranje usta može biti naročito korisno u ove svrhe.

Ipak, ovi aparati neće pomoći kod zadaha koji je uzrokovan problemima sa sistemom za varenje, poput celijakije.

Pacijenti koji imaju ove probleme opisuju ovu vrstu zadaha kao „zadah iz želuca„, mada pravi uzroci mogu biti različiti.

Loš zadah može biti izazvan i kamenjem u krajnicima.

Zapravo, lekari preporučuju da se vađenje kamenja u krajnicima najpre pokuša uz pomoć oralnog irigatora i mlaza vode pod pritiskom, budući da je rizik od povreda najmanji i u pitanju je potpuno neinvanzivna metoda.

Kako se koristi irigator za zube?

Korišćenje uređaja za ispiranje zuba je prilično jednostavno.

Pre svega, potrebno je rezervoar aparata napuniti prijatno toplom vodom i odabrati jačinu pritiska ukoliko uređaj ima mogućnost podešavanja pritiska.

Korišćenje veoma hladne ili vruće vode može dovesti do bola i osetljivosti zuba ili desni.

Nakon toga, mlaznicu je potrebno staviti u usta i usmeriti mlaz vode u prostor između zuba i duž desni.

Svaki zub i prostor između zuba, kao i prostor između zuba i desni je potrebno temeljno isprati kako bi efekti bili maksimalni.

Mlaznicu treba držati pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zub, i svaki prostor treba ispirati oko pet sekundi.

Tokom ispiranja usta oralnim tušem treba ostati iznad lavaboa blago otvorenih usta, kako bi voda odlazila direktno u slivnik.

U svakom slučaju, pre prvog korišćenja preporučuje se pažljivo čitanje proizvođačkog uputstva, kako bi se sprečile bilo kakva neželjena dejstva, kao što je iritacije desni.

Pacijenti kod kojih je prisutan bilo kakav stomatološki problem trebalo bi da se najpre konsultuju sa stomatologom o primeni aparata za ispiranje.

Aparat za ispiranje zuba ili zubni konac?

Kao što smo u samom početku naglasili, irigator za zube ne može da zameni četkanje zuba.

Šta više, većina stomatologa savetuje da se nezavisno od upotrebe oralnih tuševa iz redovne rutine čišćenja zuba ne isključuje ni korišćenje zubnog konca.

Zubni konac može da dođe do svih površina zuba, uključujući i prostor između zuba i linije desni, gde voda pod pritiskom možda neće moći da dođe ili efikasno očisti ostatke hrane i naslage.

Preporučuje se čišćenje koncem najmanje jednom dnevno, idealno nakon večernjeg pranja zuba, kako bi se uklonio plak i sprečila pojava karijesa i upala desni.

Najviše koristi od upotrebe oralnih irigatora mogu imati pacijenti koji imaju ugrađene zubne implante, mostove, ortodontske aparate ili imaju velike razmake između zuba.

Cena aparata za ispiranje zuba

Kao što je to slučaj sa većinom tehničkih uređaja, cena aparata za ispiranje usta varira u velikoj meri, i na nju utiču brojni faktori kao što su karakteristike uređaja i proizvođač uređaja.

Generalno govoreći, cena oralnih irigatora se kreće u rasponu od pet do 20 hiljada dinara.

Na cenu utiče proizvođač, jačina pritiska i mogućnost promene pritiska, posedovanje specijalnih filtera, veličina i dizajn aparata, broj nastavaka za različite upotrebe i slično.

Na tržištu su dostupni i specijalizovani aparati, poput onih za ispiranje proteza, aparata za decu i drugih varijanti.

Kako odabrati oralni irigator?

Broj različitih uređaja za ispiranje usta na tržištu je ogroman, pa odabir može biti komplikovan.

Neke od saveta na šta treba obratiti pažnju uključuju:

 • Podešavanja pritiska: Modeli sa mogućnošću promene i podešavanja pritiska su najbolji izbor, posebno za pacijente koji imaju osetljive desni ili zube. Na početku korišćenja aparata za ispiranje usta i desni obično se počinje sa nižim pritiskom, koji se vremenom može povećavati.
 • Specifične namene: Osim uobičajenih, univerzalnih modela, dostupni su i aparati namenjeni posebno za održavanje proteza za nadoknadu ili ispravljanje zuba, kao i modeli za decu. Neki uređaji sadrže više nastavaka za različite upotrebe.
 • Veličina: Manji oralni tuševi veoma su praktični za osobe koje čestu putuju, dok su modeli sa velikim rezerovarom odličan izbor za porodice i velika kupatila.
 • Dizajn i ergonomija: Različiti modeli dolaze u različitim oblicima i pružaju drugačiji osećaj tokom korišćenja. Neki rade na baterije, dok je kod drugih neophodno korišćenje strujnog kabla.
 • Cena: Cene oralnih tuševa kreću se od nekoliko hiljada, do nekoliko desetina hiljada dinara.
 • Garancija: Tehnički uređaji dolaze sa garancijom od minimalno dve godine, ali neki proizvođači nude i duže garancije.
 • Rezervni delovi i nastavci: Pre kupovine uređaja trebalo bi proveriti da li je jednostavno naći zamenske nastavke i promenjive i potrošne delove.
 • Saveti i iskustva: Nakon sužavanja izbora, trebalo bi potražiti savet stomatologa, prodavca ili poznanika koji imaju iskustva sa istim ili sličnim modelom.

Zaključak

Aparat za ispiranje zuba, poznat i pod nazivima kao što su oralni tuš, oralni irigator ili aparat za ispiranje zuba i desni je mali uređaj koji koristi vodu pod pritiskom da bi očistio prostore između zuba, uklonivši tako ostatke hrane, bakterije i plak koje mogu da se zalepe na zube i ispod desni.

Uloga oralnih irigatora nije da zamene pravilno i redovno pranje zuba i korišćenje zubnog konca, već služe kao dodatna pomoć pri održavanju oralne higijene.

Čišćenje zuba mlazom vode pod pritiskom posebno može biti korisno za pacijente koji imaju zubne implante, mostove ili velike razmake između zuba, kao i pacijente koji nose protezu za ispravljanje zuba.

Upotreba oralnih tuševa može poboljšati oralnu higijenu, uklanjajući plak, ostatke hrane i naslage, smanjujući tako rizik od karijesa, zubnog kamenca i bolesti desni.