• Home
  • Konzervativa
  • Gingivitis u trudnoći: Prevencija i lečenja upale desni kod trudnica

Gingivitis u trudnoći: Prevencija i lečenja upale desni kod trudnica

Sveže informacije

Gingivitis ili upala desni u trudnoći javlja često, a statistički podaci govore da se između 60 i 75% trudnica susretne sa ovim stanjem.

Neki od osnovnih simptoma gingivitisa u trudnoći su krvarenje desni, crvenilo, otok ili osetljivost desni.

Upala desni javlja se kada se higijena zuba ne održava na adekvatan način, i omogućuje bakterijama da se nagomilaju na zubima formirajući tanak lepljiv sloj koji se naziva plak.

Ovo nakupljanje plaka može dovesti do pojave zubnog kamenca, karijesa, ali i upale desni.

Osnovni razlog zbog kog je upala desni u trudnoći tako česta je porast hormona koji trudnicu čini podložniju upalnim procesima, uključujući i upalu desni, odnosno gingivitis.

U ovom članku bavićemo se trudničkim gingivitisom, objasniti njegove uzroke, lečenje ali i kako prevenirati pojavu ovog stanja.

Zašto dolazi do gingivitisa u trudnoći?

Gingivitis u trudnoći je uzrokovan povećanjem nivoa estrogena i progesterona. Ovo su esencijalni hormoni koji pomažu fetusu da raste i razvija se, ali takođe izazivaju mnoge promene u telu.

Jedna od ovih promena je upravo povećan rizik od upale desni.

Tačan razlog zbog kog dolazi do povećanog rizika od pojave gingivitisa u trudnoći nije u potpunosti jasan.

Pretpostavlja se do njega dolazi zbog povećanog protoka krvi u desni, kao i smanjene sposobnosti organizma da odgovori na bakterije plaka i ukloni ih.

Simptomi

Gingivitis je blaga upala desni, i simptomi koji se javljaju su u najvećem broju slučajeva su relativno blagi, a u nekim slučajevima pacijentkinja nije ni svesna da je upala desni prisutna.

Kada su prisutni, simptomi gingivitisa u trudnoći mogu da uključuju:

  • Krvarenje desni tokom pranja zuba ili čišćenja stomatološkim koncem
  • Crvenilo
  • Otok
  • Osetljivost
  • Loš zadah, čak i nakon pranja zuba

Simptomi su obično najizraženiji počevši od drugog tromesečja trudnoće, i mogu da potraju sve do kraja trudnoće.

Važno je napomenuti da blagi gingivitis u trudnoći neće prouzrokovati nikakve zdravstvene probleme po trudnicu ili plod.

Ipak, ukoliko se ne leči, gingivitis može dovesti do znatno ozbiljnije bolesti desni pod nazivom parodontitis ili paradentoza, koji se dovodi u vezu sa prevremenim porođajem i drugim komplikacijama.

Osim toga, parodontitis može dovesti do povlačenja desni i gubitka zuba u krajnjem stadijumu bolesti.

Budući da se javlja kod 60 do 75% trudnica, preporučuje se poseta stomatologu radi preventivnog pregleda čak iako simptomi nisu prisutni, kako bi se sprečilo napredovanje upalnog procesa.

Postavljanje dijagnoze gingivitisa u trudnoći

Prilikom pregleda usta, zuba i desni stomatolog će proceniti njihovo zdravstveno stanje i tražiti simptome koji ukazuju na upalu desni.

Osim toga, stomatolog će postaviti čitav niz pitanja kako bi procenio da li su, i koji, simptomi trudničke upale desni prisutni.

U ređim slučajevima, biće potreban i ortopan snimak zuba kako bi se bolje procenilo stanje i našao eventualni uzrok problema.

Mnoge trudnice zabrinute su da će zračenje tokom snimanja zuba uticati na plod.

Srećom, savremeni aparati za snimanje zuba emituju jako malu količinu zračenja u trajanju od samo nekoliko sekudni, i potpuno su bezopasni, budući da je u pitanju zračenje koje je fokusirano isključivo na vilični deo glave.

Kao dodatna zaštita, trudnica će nositi olovnu kecelju koja će zaustaviti svako zračenje koje ide u pravcu stomaka, te je ova procedura potpuno bezbedna za izvođenje i u toku trudnoće.

Lečenje upale desni u trudnoći

Kao što je ranije objašnjeno, glavni uzroci zbog kojih dolazi do upale desni tokom trudnoće uključuju neadekavatnu higijenu zuba, ali i disbalans hormona, nedostatak određenih vitamina i minerala, i potencijalnog pada imuniteta.

Lečenje desni pre svega je fokusirano na temeljno stomatološko čišćenje zuba, koje podrazumeva uklanjanje nakupljenog plaka, skidanje zubnog kamenaca i karijesa.

Pored toga, stomatolog će dati preporuke kako unaprediti održavanje higijene zuba kako bi se smanjili simptomi.

Ovo može da uključuje:

Ako primena ovih preporuka ne daju rezultate, ili je u pitanju uznapredovali oblik gingivitisa, stomatolog može prepisati antibiotike koji će pomoći u neutralisanju bakterijske infekcije.

Osim antibiotika, dostupne su i tečnosti za ispiranje usta koje se prepisuju na recept, kao i paste za zube za koje se tvrdi da pomažu kod smirivanja upalnih procesa desni.

Pacijentkinje bi trebalo da sa svojim stomatologom podele kompletnu listu lekova i suplemenata koje koriste kako bi bili sigurni da neće doći do neželjenih reakcija ili smanjene efikasnosti primene lekova i dodataka ishrani.

Prevencija

Budući da je nemoguće kontrolisati promene nivoa hormona u trudnoći, prevencija trudnočke upale desni pre svega se odnosi na pažljivo održavanje oralne higijene, raznovrsnu ishranu bogatu hranjivim materijama, kao i redovne stomatološke preglede.

Posebno se savetuje preventivni pregled tokom drugog tromesečja trudnoće, kada se upala desni najčešće javlja u trudnoći.

Naravno, izbegavanje konzumacije šećera i slatkih hrana i pića, kao i prestanak pušenja i konzumacije alkohola u velikoj meri će pomoći u prevenciji pojave gingivitisa.

Oporavak

Dobra vest je da će se uz pridržavanje relativno jednostavnih preporuka stomatologa o unapređenju oralne higijene omogućiti desnima da se nakon trudnoće samostalno oporave.

U najvećem broju slučajeva, nije potrebno uzimanje antibiotika niti pribegavanje komplikovanim i napornim stomatološkim tretmanima.

Ipak, važno je pratiti stanje jer uznapredovali gingivitis može dovesti do razvoja znatno opasnijeg stanja, parodontitisa.

Ova bolest desni sa sobom nosi rizike od ranog porođaja i rođenja bebe sa malom porođajnom težinom.

Nelečeni parodontitis takođe može da bude izuzetno bolan, i na kraju da dovede do gubitka zuba. Zapravo, jedan od najčešćih razloga gubitka zuba je upravo parodontitis.

Zaključak

Blaga upala desni, odnosno gingivitis, često je stanje koje se javlja u trudnoći, a brojke govore da između 60 i 75% trudnica doživi upalu desni.

Razlog ovako čestu pojavu trudničkog gingititisa su u najvećem broju slučajeva promenjeni nivoi hormona, na šta je nemoguće uticati u toku trudnoće.

Zbog toga se kao najbolji način prevencije preporučuje održavanje odlične higijene zuba, koja podrazumeva pranje zuba dva puta dnevno po najmanje dva minuta, korišćenje zubnog konca i ispiranje usta antimikrobnim tečnostima ili slanim rastvorom.

Kako je učestalost ovog stanja veoma česta u trudnoći, i to posebno u drugom tromesečju trudnoće, trudnicama se preporučuje preventivan stomatološki pregled u tom periodu čak iako simptomi nisu prisutni.

Ukoliko se ne leči, gingivitis može dovesti do parandontitisa, ozbiljne bolesti desni koja može imati negativan uticaj na plod, ali i dovesti do gubitka zuba.

Ipak, za lečenje trudničkog gingivitisa najčešće je dovoljno poboljšati higijenu i eventualno obaviti temeljno stomatološko čišćenje zuba, odnosno skidanja plaka i kamenca, i eventualne popravke pokvarenih zuba.