Zadah iz usta: Najčešći uzroci i rešenja za neprijatan zadah

Neprijatan zadah iz usta događa se svima ponekad. Najčešće je loš zadah izazvan nečim u ustima ili grlu, ali i neka druga zdravstvena stanja mogu da izazovu poseban, neprijatan miris iz usta.

Loš zadah naziva se i halitoza i može biti privremeni problem ili hronično stanje, a kako lečiti zadah iz usta zavisi od njegovog uzroka.

U ovom članku objasnićemo koji su najčešći uzroci neprijatnog zadaha iz usta i šta pacijenti mogu da urade po tom pitanju kako bi se zadaha rešili.

Uzroci zadaha iz usta

U najvećem broju slučajeva, neprijatan zadah je uzrokovan nečim u ustima ili grlu poput upale desni ili karijesa, ali u nekim slučajevima loš zadah može biti znak i drugog oboljenja, poput problema sa želucem ili dijabetes.

U nastavku ćemo objasniti najčešće uzroke i rešenja za svaki od uzroka neprijatnog zadaha.

Loša oralna higijena

Ukoliko se ne higijena usta i zuba ne održava redovno i pravilno, ostaci hrane ostaju u ustima i uzrokuju loš zadah.

Osim neprijatnog zadaha, bakterije u kombinaciji sa ostacima hrane formiraju plak na zubima, koji dovodi do neprijatnog mirisa, a može uticati i na pojavu zubnog kamenca, karijesa i upale desni.

Jezik je takođe mesto na kome se mogu nakupiti bakterije i prouzrokovati neprijatan miris, zbog čega je važno redovno čišćenje jezika.

Jedan od znakova loše higijene jezika može biti beo jezik. Osim loše higijene, u ređim slučajevima ovo može biti simptom i drugih stanja.

Na kraju, proteze koje se ne čiste redovno su pogodno tlo za razvoj bakterija i nakupljanje ostataka hrane, i mogu dodatno doprineti pojavi neprijatnog zadaha iz usta, ali i drugih stanja poput recesije gingive.

Kako bi se sprečio loš zadah koji je posledica neadekvatne higijene usta i zuba, potrebno je praktikovati svakodnevno pranje zuba, dva puta dnevno u trajajnu od najmanje dva minuta i korišćenje zubnog konca.

Korišćenje tečnosti za ispiranje usta ili čistača jezika takođe može biti od koristi kada je reč o uklanjanju bakterija i ostataka hrane, koji neminovno dovode do lošeg zadaha.

Jezik ne treba čistiti previše grubo, jer tog može dovesti do povrede jezika i pojave iritacija i bubuljica na jeziku. One su bezopasne, ali mogu stvoriti nelagodu.

Na kraju, ukoliko pacijent nosi protezu za zube, trebalo bi da je održava svake večeri.

Namirnice i pića intenzivnog ukusa i mirisa

Neke namirnice i pića imaju intenzivan miris, kao što su crni i beli luk, a njihova ulja se upijaju kroz stomak i dolaze do pluća kroz krvotok.

Ovo dovodi do neprijatnog mirisa koji može da traje do 72 sata, nezavisno od temeljnog pranja zuba, ispiranja sa tečnostima za osvežavanje daha ili korišćenjem žvakaćih guma.

Sa druge strane, pića poput kafe ili mlečnih proizvoda mogu dovesti do pojave lošeg zadaha.

Pušenje

Duvanski proizvodi kao što su cigarete, cigare i elektronske cigarete donose neprijatan miris sam po sebi.

Međutim, to nije jedini način na koji pušenje negativno utiče na pojavu lošeg zadaha.

Pušenje suši usta i predstavlja faktor rizika kada je pojava gingivitisa u pitanju, dva dodatna uzroka ovog neprijatnog stanja.

Prestanak pušenja ne samo da će poboljšati svežinu daha, već će smanjiti rizik od bolesti zuba i desni, ali i smanjiti rizik od otkaza zubnih implanata između ostalog.

Suva usta

Pljuvačka igra značajnu ulogu u zdravlju zuba i usta i pomaže u čišćenju usta, uklanjajući čestice koje mogu da uzrokuju loš miris.

Stanje koje se zove suva usta ili kserostomija može doprineti lošem zadahu.

Suva usta se prirodno javljaju tokom spavanja, što dovodi do jutarnjeg zadaha, a ovo stanje se dodatno pogoršava ako pacijent spava otvorenih usta.

Konzumacija sirovog voća i povrća ne samo što će unaprediti opšte zdravlje unosom vitamina i minerala, već će i pospešiti proizvodnju pljuvačke.

Hronično suva usta mogu biti uzrokovana problemom sa pljuvačnim žlezdama i nekim bolestima.

Bolesti desni

Do parodontalne bolesti ili bolesti desni dolazi kada se plak ne uklanja na vreme sa zuba.

Vremenom, plak će se neminovno stvrdnuti u kamenac koji je nemoguće ukloniti u kućnim uslovima, već će morati da bude uklonjen od strane stomatologa.

Pojava plaka i kamenca utiče na stvaranje prostora, odnosno parodontalnih džepova i malih otvora u predelu između zuba i desni, u kojima se mogu nakupljati ostaci hrane, bakterije i plak koji će izazvati smrad.

Češće uklanjanje zubnog kamenca može biti neophodno kod pacijenata koji ne održavaju dobru oralnu higijenu, kao i kod kojih je došlo do erozije zuba.

Jedan od osnovnih simptoma upale desni je krvarenje desni tokom pranja zuba, a uznapredovale bolesti desni mogu dovesti do gubitka zuba.

Oboljenja sinusa i disajnih puteva

Neprijatan zadah može se razviti i u slučajevima kada su prisutna stanja poput infekcija sinusa, bronhitisa ili infekcija u donjem ili gornjem respiratornom sistemu.

Upale krajnika su takođe jedan od čestih uzroka neprijatnog zadaha, kao i pojava kamenja u krajnicima.

Suzbijanjem infekcija ili upala u sinusima, nosu i grlu pomoćiće kod eliminacije lošeg zadaha.

Pored toga, sinusitis i zubobolja mogu biti povezani, odnosno sinusitis često dovodi do pojave bola u zubima, koja se obično oseća u zadnjim zubima gornje vilice.

Druge bolesti i stanja

Prethodno navedena stanja su najčešći, ali ne i jedini potencijalni uzroci neprijatnog mirisa iz usta.

Druge bolesti i stanja koja mogu dovesti do halitoze uključuju:

  • Bolest bubrega. Uloga bubrega je filtriranje toksina iz organizma, no kada onu ne funkcionišu pravilno, može doći do neprijatnog mirisa budući da se toksini ne izbacuju u potpunosti.
  • Bolest želuca. Želudac takođe igra važnu ulogu u uklanjanju toksina iz ljudskog tela. Zadah iz usta zbog želuca javlja se kada je iz nekog razloga došlo do slabljenja funkcije ovog organa ili prisustva heliko bakterije.
  • Dijabetes. Ljudi sa dijabetesom imaju povećan rizik od bolesti desni, a pored toga visok nivo ketona u krvi dovodi do neprijatnog zadaha.
  • Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB/GERD). U pitanju je digestivni poremećaj u kome se želudačna kiselina ili tečnost vraća nazad u jednjak.
  • Određeni lekovi. Neki lekovi mogu indirektno dovesti do lošeg zadaha, sušeći usta pacijenta. Drugi pak mogu da sadrže hemikalije koje će kroz krvotok dospeti do usta, a neprijatnog su mirisa.
  • Strano telo. Loš zadah iz usta kod dece može biti uzrokovan kada se strano telo zaglavi u nosnoj šupljini.
  • Kandida. Kandida je uporna bakterija koja donosi brojne neugodnosti, a ponekad uzrokuje i halitozu. Primena stomatoloških probiotika možda može biti od pomoći u ovom slučaju, kako bi se uspostavila ravnoteža dobrih i loših bakterija.
  • Drugi uzroci. Drugi, ređi uzroci uključuju određene autoimune bolesti, kancere, ketoacidozu, opstrukcija creva i druga stanja.

Lečenje lošeg zadaha iz usta

Univerzalni lek za neprijatan zadah iz usta ne postoji, već se lečenje lošeg zadaha prilagođava uzroku koji je doveo do njegove pojave.

Najbolji način borbe protiv lošeg zadaha je redovno održavanje higijene usta i zuba, kao i održavanje higijene proteze kod pacijenata koji je koriste.

Ukoliko je halitoza, ili smrad iz usta kako se često pežorativno naziva, posledica nakupljanja plaka, detaljno čišćenje zuba od strane stomatologa može rešiti problem.

Ova procedura može biti neophodna ukoliko je prisutna bolest desni.

U drugim slučajevima, lečenje osnovnih zdravstvenih problema, kao što su infekcija sinusa, bolest bubrega ili želuca, mogu dovesti do poboljšanja mirisa daha.

Stomatolog može dati dodatne predloge kako ukloniti zadah iz usta, kao što su ispiranje usta posebnim tečnostima, ili povećana konzumacija vode i vlaknaste hrane koja će dovesti do povećanog lučnja pljuvačke.

Prirodni lekovi za loš zadah uključuju metode kao što su ispiranje sodom bikarbonom, korišćenje esencijalnih ulja, ispiranje usta uljima i slično.

Brojni su biljni sastojci koji imaju koristi po oralno zdravlje, uključujući majčinu dušicu, origano, zeleni čaj, karanfilić, vanilu, kardamon i drugi.

Ipak sa ovim metodama treba biti oprezan kako ne bi došlo do oštećivanja zubne gleđi ili drugih zdravstvenih problema.

Zaključak

Loš zadah u ustima javlja se kao posledica različitih stanja i bolesti.

Najčešće je vezan za probleme sa ustima, ali i druge bolesti i stanja mogu dovesti do neprijatne pojave koja u mnogome može uticati na raspoloženje i samopouzdanje pacijenta.

Osnovni vid lečenja halitoze uključuje poboljšanje higijene usta i zuba, detaljno stomatološko čišćenje i lečenje bolesti koji su uzroci pojave halitoze.

Neprijatan zadah kod dece može se javiti kao posledica gutanja stranog tela, koje ostaje zaglavljeno u nosnoj šupljini.