Kardamon: Upotreba, lekovitost, cena, izgled i vrste

Sveže informacije

Kardamon se koristi kao začin u slatkim i slanim jelima i ima široku upotrebu u indijskoj, bliskoistočnoj, arapskoj i švedskoj kuhinji.

Drugi naziv za kardamon je kardamom, i reč je o istoj biljci iz roda familije đumbira.

Može se koristiti u prahu ili u semenu, no bez obzira na to u kom obliku se koristi, ova biljka ima impresivna lekovita svojstva i koristi se u tradicionalnoj medicini vekovima.

Neke od koristi koje kardamon može pružiti su pomoć kod stanja kao što su visok krvni pritisak, infekcije, digestivni problemi uključujući i čir na želucu, povišen šećer u krvi i neprijatan zadah.

U ovom članku bavimo se kardamonom, i objasnićemo njegovu upotrebu u kulinarske svrhe, ali i njegova lekovita svojstva i zdravstvene koristi koje pruža.

Šta je kardamon i kako se koristi?

Kardamon je začin napravljen od mahuna semena biljke kardamon, botanički biljke koja je bliska đumbiru i kurkumi.

Mahune kardamona su vretenaste, trouglastog oblika i sadrže više semenki, a može se koristiti i cela mahuna, u komadu ili mlevena.

Samo seme je vrlo malo i crno, a mahune mogu da se razlikuju po boji i veličini u zavisnosti od vrste kardamona.

Vrste kardamona

Postoje dve osnovne vrste kardamona:

  • Crni kardamon
  • Zeleni kardamon, koji se naziva i obični kardamon

Postoji i beli kardamon, koji je zapravo izbeljena verzija zelenog kardamona, iako se ponekad pogrešno smatra da je beli kardamon još jedna sorta ove biljke.

Kada se pomene kardamon, obično se misli na zeleni kardamon i ovo je najčešća sorta koja se koristi i koja se lakše može naći u prodaji.

Zeleni kardamon može biti dobar dodatak kako slatkim, tako i slanim jelima. Beli kardamon, odnosno izbeljena verzija zelenog kardamona ima nešto blaži ukus.

Crni kardamon ima veće mahune tamno smeđe boje, i zahvaljujući ukusnim notama koje podsećaju na dim obično se koristi u slanim jelima.

Ceo ili mleveni kardamon

Uvek je bolje koristiti ceo kardamon u odnosu na mleveni, budući da kardamon u prahu neće imati tako intenzivan i specifičan ukus, jer će eterična ulja semena kardamona izgubiti svoj miris i ukus relativno brzo nakon mlevenja.

Recepti u kojima se koristi crni kardamon obično podrazumevaju upotrebu cele mahune, koje se nakon kuvanja odbacuju budući da seckanje cele mahune crnog kardamona može dati neprijatan ukus.

Zeleni kardamon se često koristi u mlevenom obliku.

Najefikasniji način da se iskoristi što veći deo kardamona je da se on najpre blago istostira na suvom tiganju nekoliko minuta, nakon čega je potrebno ostaviti mahune da se ohlade.

Potom se seme može izvaditi iz mahune i samleti, te koristiti dalje prema receptu, dok se mahune mogu sačuvati i upotrebiti kao dodatak čaju ili kafi.

Ukus kardamona

Zeleni kardamon ima jedinstven i karakterističan ukus. Ukuse je uvek teško opisati, no može se reći da kardamon ima note nalik na biber, bor, eukaliptus i mentol, ali ukus kardamona je takođe cvetni sa primesama citrusnog voća.

Ova mešavina slatkih, ljutih, oštrih i aromatičnih ukusa zapravo ga čini izrazito raznovrsnim začinom i jednim od veoma cenjenih začina.

Crni kardamon ima prilično drugačiji ukus od zelenog, koji se obično opisuje kao zemljani, drveni, ukus koji podseća na dim, ali takođe ima i hladnu notu mentola.

Recepti i upotreba kardamona

Kardamon se koristi u jelima inspirisanim indijskom kuhinjom, kao što su različiti kariji, kheer tj. indijski puding od pirinča, kao dodatak čaju i kafi, a deo je i popularne indijske mešavine začina pod nazivom garam masala.

Pored toga, kardamon se često dodaje u jela poput kolača i drugih pečenih slatkiša.

Kardamon se može dodati i supama, čorbama, kuvanim jelima ili mesu.

Zahvaljujući svom specifičnom slatkasto-ljutkastom ukusu ovaj začin se dobro uklapa sa većinom namirnica pripremljenim na najrazličitije načine.

Zdravstvene koristi kardamona

Kardamon je izuzetno cenjen zbog svog karakterističnog ukusa i arome koje daje jelima, ali je istovremeno veoma zdrav začin koji može pružiti brojne zdravstvene koristi.

Lekovitost kardamona pre svega je posledica visokog nivoa antioksidanasa, ali i vitamina i minerala kao što su vitamin C, magnezijum, kalijum i niacin, odnosno vitamin B-3.

Antioksidansi neutrališu slobodne radikale iz ćelija koji dovode do oštećenja ćelija usled oksidacije.

Na ovaj način antioksidansi smanjuju rizik od razvoja različitih hroničnih bolesti, uključujući i neke vrste raka, bolesti srca i druge.

Kardamon kao prirodni lek se može koristiti u sledećim oblicima:

  • Cela mahuna sa semenom unutar nje
  • Mleveno seme kardamona, odnosno kardamon u prahu
  • Esencijalno ulje kardamona
  • Biljni dodatak, obično u vidu kapsule

U nastavku je deset benefita koje po zdravlje pruža konzumacija kardamona.

Digestivni problemi

Kardamon se hiljadama godina koristi za pomoć pri varenju, a važno mesto zauzima i u ajurvedskoj, tradicionalnoj indijskoj medicini.

Zajedno sa drugim lekovitim začinima, poput korijandera, kardamon je često deo mešavina za ublažavanje problema sa varenjem, mučnine i povraćanja.

Istraživanja su se najviše bavila uticajem kardamona na čir na želucu.

Različite studije na životinjama su pokazale da ekstrakt kardamona može pomoći u prevenciji pojave čira na želucu, ali i u lečenju već prisutnih čireva i sprečavanju komplikacija poput pucanja čira na želucu.

Šta više, u nekim studijama je ekstrakt kardamona bio efikasniji od konvencionalnih lekova protiv čira na želucu.

Pored toga, istraživanja su pokazala da kardamon može pomoći i u prevenciji infekcije heliko bakterijom.

Infekcije

Zahvaljujući antioksidativnim i antibakterijskim osobinama koje poseduje, kardamon može biti veoma koristan u lečenju infekcija.

Istraživanja pokazuju da ekstrakt i eterično ulje kardamona sadrže jedinjenja koja pomažu u lečenju nekoliko vrsta uobičajenih bakterija, kao što su Ešerihija koli, stafilokok i salmonela.

Salmononela i E. koli su jedni od vodećih uzroka pojave dijareje u razvijenom delu sveta.

Osim bakterija, ekstrakt kardamona se pokazao kao efikasan u inhibiciji rasta kandide, gljivice koja može da izazove oralni drozd u slučaju kandide u ustima, ili različite stomačne tegobe kada je ova gljivica prisutna u crevima u prevelikoj meri.

Neki od simptoma kandide u crevima mogu da uključuju sluz u stolici, penastu stolicu ili pojavu dijareje.

Šećer u krvi

Studija na pacovima koji bili na režimu ishrane sa visokim sadržajem masti i ugljenih hidrata, pokazala je da kardamon u prahu može smanjiti nivo šećera u krvi.

Naime, kada je pacovima na ovom režimu ishrane davan kardamon u prahu, njihov šećer u krvi nije ostao povišen duže od šećera u krvi pacova na normalnoj ishrani.

Međutim, mleveni kardamon možda neće imati isti efekat kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Druga studija obavljena je na više od 200 odraslih osoba sa dijabetesom tipa 2, tokom koje su učesnici podeljeni u grupe koje su uzimale samo crni čaj ili crni čaj sa tri grama cimeta, kardamona ili đumbira svaki dan tokom osam nedelja.

Rezultati su pokazali da cimet, ali ne i kardamon ili đumbir, poboljšava kontrolu šećera u krvi.

Neophodan je veći broj studija kako bi se izvukli definitivni zaključci.

Loš zadah i oralno zdravlje

Upotreba kardamona za lečenje zadaha iz usta i poboljšanje oralnog zdravlja takođe ima veoma dugačku istoriju.

Kardamon može dovesti do svežeg daha koji podseća na mentu kao posledica njegove sposobnosti da se bori protiv loših bakterija koje se prirodno nalaze u ustima i prisustva eteričnih ulja.

Jedno istraživanje je pokazalo da je ekstrakt kardamona efikasan i u borbi protiv bakterija koje mogu izazvati karijes.

Pored toga, dokazano je da ekstrakt kardamona može smanjiti broj bakterija u pljuvački za čak 54%, što može dovesti do značajnog smanjenja rizika kako od karijesa, tako i upalnih procesa desni poput gingivitisa.

Krvni pritisak

Osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska mogu imati značajne benefite od uključivanja kardamona u ishranu.

Tokom studije obavljene na 20 odraslih osoba sa visokim krvnim pritiskom, učesnicima je svakodnevno davano tri grama kardamona u prahu.

Nakon 12 nedelja, njihove vrednosti krvnog pritiska su se značajno smanjile i vratile na nivo normalne vrednosti.

Ovi izuzetno obećavajući rezultati pripisuju se visokim nivoom antioksidanasa u kardamonu, koji se povezuju sa nižim krvnim pritiskom.

Kod učesnika u ovoj studiji nivo antioksidanasa povećao se za čak 90% do kraja studije.

Osim ovoga, kardamon ima dieritički efekat, odnosno podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, što takođe može dovesti do snižavanja vrednosti krvnog pritiska.

Kancer

Već više puta pomenuti antioksidansi prisutni u kardamonu u velikoj količini mogu pomoći u borbi protiv ćelija raka.

Osim toga, kardamon u prahu prema više studija može da podstakne aktivnost određenih enzima koji pomažu u borbi protiv ove bolesti, kao i prirodnih ćelija ubica koje napadaju tumore.

Ovi rezultati su veoma obećavajući i brojne studije pokazuju značajnu ulogu kardamona u prevenciji nekih vrsta kancera, poput kancera usne duplje.

Treba napomenuti da su studije obavljene samo na miševima ili u epruvetama, te da je neophodno obaviti više istraživanja na ljudima kako bi se potvrdio antikancerogeni efekat kardamona kod ljudi.

Hronične bolesti

Zahvaljujući jedinjenjima koje se bore protiv upale i slobodnih radikala, kardamon može delovati preventivno protiv nastanka različitih hroničnih bolesti.

Usled visokog nivoa antioksidanasa, broj slobodnih radikala koji usled oksidacije mogu dovesti do oštećivanja ćelija značajno je smanjen nakon konzumacije ekstrakta kardamona i kardamona u prahu, pokazuju različite studije.

Ovo može dovesti do smanjenog rizika od nastanka bolesti jetre i drugih organa digestivnog trakta, kardiovaskularnih bolesti i razvoja nekih vrsta kancera.

Anksioznost

Veruje se da sastojci u esencijalnim uljima kardamona poseduju antidepresivna svojstva i stoga se koriste u aromaterapiji.

Mlevenje semena kardamona u prah i kuvanje u vodi sa listovima čaja, proizvodi umirujuću aromu i piće koje je efikasan lek za anksioznost.

Veruje se da je glavni sastojak koji pruža umirujuće efekte flavonoidno jedinjenje koje se naziva kvercetin.

Istraživanja kvercetina pokazala su smanjenu anksioznost i depresiju kod malih životinja koje su ga konzumirale, zahvaljujući smanjenom lučenju kortikoliberina, hormona koji se javlja kao odgovor organizma na stres.

Telesna masa

Studija iz osamdesetih godina obavljena na osobama sa prekomernom težinom i gojaznošću pronašla je vezu između kardamona i smanjenja obim struka.

Pored ove studije, studije na životinjama pokazale su da kardamon povećava apetit, ali i potrošnju energije i dovodi do smanjenja mase masnog tkiva.

BMI kalkulator može biti koristan alat u proceni zdravstvenog statusa telesne mase, a regulisanje telesne mase utiče preventivno na brojna stanja i bolesti.

Astma i upotreba kiseonika

Jedinjenja u kardamonu mogu pomoći u povećanju protoka vazduha u pluća i dovesti do unapređenja disanja.

Kada se koristi u aromaterapiji, kardamon može poboljšati sposobnost tela da koristi kiseonik tokom vežbanja.

Pored toga, kardamon može opustiti disajne puteve i na taj način poboljšati disanje i upotrebu kiseonika, što može biti naročito korisno za lečenje astme.

Studija na pacovima i zečevima pokazala je da injekcije ekstrakta kardamona mogu poboljšati prolaz vazduha u grlu.

Ukoliko bi se potvrdilo da ekstrakt ima sličan efekat kod ljudi sa astmom, to bi značilo da kardamon može sprečiti upaljene disajne puteve da ograniče protok kiseonia i dovesti do olakšanja disanja.

Cena kardamona

Kardamon je začin koji je veoma cenjen, ali i prilično skup. Cena kardamona varira od nekoliko faktora, kao što su oblik u kom se kardamon kupuje, odnosno razlikuje se cena kardamona u prahu i cena mahuna kardamona.

Pored toga, na cenu utiče da li je kardamon u komadu ili mleven, kao i koja vrsta kardamona je u pitanju, odnosno da li je u pitanju zeleni kardamon, crni ili beli kardamon.

U zavisnosti od proizvođača, veličine pakovanja i trgovca, može se očekivati da cena kardamona iznosi oko 300 do 500 dinara za 10 grama kardamona u prahu.

Ukoliko je izbor cela mahuna, cena može biti nešto povoljnija, pa obično iznosi od 350 do 500 dinara za 20 grama mahune kardamona.

Uvek se preporučuje kupovina i korišćenje nemlevenog kardamona, odnosno zrna ili mahune, kako bi se očuvao ukus, miris i lekovita svojstva ove biljke, koji brzo po mlevenju počinje da gubi svoja svojstva.

Kardamon se može naći u prodaji u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Zaključak

Kardamon, ili kardamom, je začinska i lekovita biljka koja ima široku upotrebu u različitim kuhinjama sveta, kao što su indijska, bliskoistočnjača, arapska i švedska.

Pored toga, kardamon ima izuzetno dugu istoriju upotrebe kao prirodnog leka u tradicionalnoj medicini.

Postoje dve vrste kardamona, zeleni ili obični kardamon, i crni kardamon. Beli kardamon je izbeljena verzija zelenog kardamona, i ne predstavlja drugu vrstu ove biljke.

Kardamon kao začin svoje mesto pronalazi podjednako u slatkim i slanim jelima zahvaljujući svom specifičnom ukus.

Kada je reč o lekovitosti kardamona, on se može koristiti u prevenciji i borbi protiv različitih stanja i bolesti, kao što su stanja koja pogađaju digestivni trakt, infekcije, povišen šećer u krvi, visok krvni pritisak, hronične bolesti, anksioznost, oralno zdravlje i astma.