Korijander je biljka koja se koristi kao začin u različitim kuhinjama sveta, kao što su indijska, bliskoistočna i azijska.
Korijander je botanički blizak peršunu i celeru, i relativno često se brka sa ovim biljkama i začinima. Drugi naziv za korijander je kineski peršun.
Kada se kaže korijander, može se misliti na različite delove biljke u različitom obliku, i to:
- Seme korijandera
- Korijander u prahu, tj. mleveno seme korijandera
- Sveže ili sušeno lišće i stabljike korijandera
Sveže ili sušeno lišće korijandera naziva se na engleskom jeziku cilantro, dok se naziv korijander (engl. coriander) koristi za seme korijandera.
Upotreba, lekovitost i cena delova biljke korijander je različita, o čemu će biti reči u nastavku.
U ovom članku ćemo objasniti sve što treba znati o korijanderu, koje su zdravstvene koristi ove biljke, i kako je najbolje koristiti je.
Koji deo korijanera se koristi?
Kao začin ili prirodni lek koriste se i seme korijandera i list korijandera.
Kao što je u uvodu objašnjeno, srpski jezik koristi isti naziv za oba dela biljke, dok se na engleskom i većini drugih jezika pod nazivom korijander misli na seme, dok se lišće i stabljika ove biljke naziva cilantro.
Dakle, delovi biljke korijander koji se mogu koristiti su:
- Seme korijandera. Seme se koristi u prahu ili kao celo, sušeno seme.
- List korijandera. Lišće i stabljike mogu se koristiti sveže ili sušene.
Iako se radi o istoj biljci, ovi delovi biljke imaju značajno različit način upotrebe, ukus, nutritivna svojstva i pružaju različite koristi po zdravlje.
Ukus i aroma koju daju jelima znatno je različita, pa se seme i list korijandera ne mogu međusobno zameniti u receptima.
Listovi korijandera imaju mnogo više vitamina, ali manje minerala u odnosu na seme korijandera.
U nastavku je tabela u kojoj se može videti poređenje nutritivnog sastava porcije od 10 grama lišća i semena korijandera.
Vrednosti predstavljaju procenat od preporučenog dnevnog unosa (PDU) nutrijenta.
List korijandera (% PDU) | Seme korijandera (% PDU) | |
---|---|---|
Dijetetska vlakna | 1.1 | 16.8 |
Vitamin A | 13.5 | 0 |
Vitamin C | 4.5 | 3.5 |
Vitamin K | 38.8 | 0 |
Mangan | 2.1 | 9.5 |
Gvožđe | 1 | 9.1 |
Magnezijum | 0.6 | 8.2 |
Kalcijum | 0.7 | 7.1 |
Bakar | 1.1 | 4.9 |
Fosfor | 0.5 | 4.1 |
Selen | 0.1 | 3.7 |
Kalijum | 1.5 | 3.6 |
Cink | 0.3 | 3.1 |
Vrednosti u tabeli odnose se na svež list i seme korijandera. Sušeno lišće i seme je koncentrisaniji izvor vitamina i minerala.
Korijander seme
Seme korijandera se koristi kao sušeno, celo seme, ili u mlevenom obliku. Kada se pomene mleveni korijander ili korijander u prahu, najčešće se podrazumeva mleveno seme korijandera.
Mleveni korijander koristi se kao začin u brojnim kuhinjama sveta, pre svega meditaranskoj i azijskim.
Pored toga, seme korijandera koristi se i zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi.
Korijander se takođe ponekad upotrebljava kao konzervans za hranu.
Kako se koristi seme korijandera?
Mleveni korijander se najčešće koristi kao začin za poboljšanje ukusa jela, dok se celo i seme i listovi mogu koristiti za dodavanje i teksture i ukusa jelu.
Korijander se koristi u slatkim i slanim receptima, budući da je ukus korijandera u prahu zemljast, citrusan, slatkast, ponekad sa cvetnim aromama.
Veoma dobro se slaže sa drugim začinima, kao što su kim i kumin, kari i kurkuma, cimet, beli luk i muškatni orah.
Mleveni korijander takođe je i deo popularne indijske mešavine začina pod nazivom garam masala.
Pored dodavanja u kuvana jela, seme korijandera može se posuti po supama i čorbama, koristiti kao dodatak salata ili smutija.
Ukoliko neki recept zahteva upotrebu korijandera, a on nije trenutno dostupan, neki začini mogu zameniti mleveni korijander.
Dobre zamene za seme korijandera mogu biti kim, kumin ili komorač, ili kombinacija ovih začina.
Cena semena korijandera
Seme korijandera može se kupiti sušeno ili mleveno i može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.
Prodaje se kao rinfuzna roba, odnosno seme korijandera se može kupiti na meru, ili kao unapred pakovan proizvod.
Ovo utiče i na cenu, no prosečna cena za 100 grama semena je oko 200 dinara za sušenog semena, i nešto više za mleveno seme korijandera.
Korijander list
List korijandera je začin koji verovatno izaziva najviše podela, budući da ljudi vrlo često ili obožavaju ili ne mogu da podnesu njegov ukus.
Pošto izgledaju veoma slično, nije retka pojava da se list korijandera pogrešno smatra peršunom ili lišćem celera, što nije prevelika greška budući da pripadaju istoj porodici biljaka.
Ponekada se list korijandera naziva i meksičkim ili kineskim peršunom, a važan je deo osim ovih kuhinja, i indijske, bliskoistočne i azijske kuhinje.
Svež list korijandera ima oštar, blago kiselkast ukus sa notama bibera ili limuna.
Ljudi kojima ukus lista korijandera ne prija, obično ga opisuju kao ukus sapuna. Ovo zapravo ima smisla, budući da list korijandera sadrži aldehid, supstancu koja je često deo sapuna.
Na prepoznavanje ovog ukusa u velikoj meri utiče genetika, a istraživanja pokazuju da 4 do 14% ljudi primećuje ovaj ukus.
Oni koji ga primećuju, najčešće ne vole ukus korijandera i izbegavaju njegovu upotrebu.
Lišće korijandera može se kupiti u svežem ili sušenom obliku, a jednostavan je i za gajenje u kućnim uslovima, u saksijama, na zatvorenom ili otvorenom.
Za razliku od semena korijandera, lišće korijandera je teže naći u prodaji, a cena iznosi nekoliko stotina dinara za 100 grama sušenog lišća.
Kako se koristi lišće korijandera?
Lišće korijandera može se dodati kuvanim jelima, kada se obično koristi u sušenom obliku.
Svež korijander se pak koristi kao deo različitih soseva, salse i preliva kao što je gvakamole, ali se može posuti po supama i čorbama i drugim jelima.
Lišće i stabljike svežeg korijandera mogu se koristiti za pravljenje pesto sosa.
Čaj od korijandera
Čaj od korijandera je popularan prirodni način za detoksikaciju organizma, a podrazumeva pripremu čaja od 2 kašičice svežih listova po šolji vode.
Studija na životinjama objavljena 2001. godine bavila se lišćem korijandera kao potencijalnog agensa za detoksikaciju.
Istraživači su otrili da jedinjenja u korijadnerovom lišću smanjuje oštećenja bubrega i kostiju miševa koji su pili toksičnu vodu sa olovom.
Oni su dokazali da listovi korijandera vezuju olovo i druge teške metale i uklanjaju ih iz krvotoka, no studije na ljudima nisu sporvedene kako bi se ovi efekti potvrdili i kod ljudi.
Trovanje teškim metalima poput olova je povezano sa mnogim bolestima, pa bi korijander za čišćenje organizma mogao biti veoma koristan.
Osim toga, lišće korijandera sadrži izuzetno visoku količinu vitamina K, važnog za pravilno zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.
Dve kašičice listova korijandera obezbeđuje trećinu potrebnog dnevnog unosa kod odrasle osobe.
Ovo može biti naročito korisno nakon operacija, uključujući i stomatološke operacije, i pomoći kod zarastanja rane od zuba.
Osim toga, od korijandera može pomoći i kod varenja, smanjujući nadimanje, gasove, bol i nelagodu u stomaku.
Lekovitost i zdravstvene koristi
Za razliku od engleskog i nekih drugih jezika, na srpskom jeziku ne postoje različiti termini za seme korijandera, i listove i stabljiku korijandera, odnosno cilantro na engleskom.
Ovo može stvoriti konfuziju, pa ćemo u nastavku uz svako lekovito svojstvo i objašnjenje zašto je zdrav korijander naznačiti da li se radi o listu, semenu, ulju ili ekstraktu korijandera.
Snižavanje nivoa šećera u krvi
Visok nivo šećera u krvi je faktor rizika za dijabetes tipa 2.
Seme korijandera, ekstrakt i ulja mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi pokazuju studije.
Šta više, ljudi koji uzimaju lekove za dijabetes ili imaju nizak nivo šećera u krvi trebalo bi da budu oprezni prilikom upotrebe korijandera, budući da je on izuzetno efikasan u njegovom snižavanju.
Do ovoga dolazi tako što seme korijandera podstiče aktivnost enzima koji pomaže u uklanjanju šećera iz krvi.
Studije na pacovima pokazuju da ekstrakt semena korijandera smanjuje nivo šećera u krvi podjednako efikasno kao i neki lekovi, kao i da povećava oslobađanje insulina.
Izvor antioksidanasa
Antioksidansi su jedinjenja u hrani koja uklanjaju i neutrališu slobodne radikale, a dosadašnja istraživanja pokazuju da suplementi nisu efikasni kao prirodni antioksisansi iz hrane.
Slobodni radikali su povezani sa brojnim hroničnim bolestima, poput kardiovaskularnih bolesti i nekih vrstama raka.
Korijander, kako listovi, tako i seme, sadrži nekoliko vrsta antioksidanata koji imaju zaštitni efekat smanjujući broj slobodnih radikala.
Pored toga, antioksidansi iz korijandera pomažu organizmu da se bori protiv upala u telu.
Ova jedinjenja uključuju terpinen, kvercetin i tokoferole, koji mogu imati antikancerogene, imunostimulativne i neuroprotektivne efekte, pokazuju studije i istraživanja.
Jedna studija pokazala je da antioksidansi u ekstraktu semena korijandera smanjuju upalu i usporavaju rast ćelija raka pluća, prostate, dojke i debelog creva, a razni začini i dodaci ishrani su bogati ovim važnim jedinjenjima.
Karanfilić se smatra najsnažnijim prirodnim antioksidansom, dok drugi izvori uključuju zlatnu maku, nanu, cimet, origano, ruzmarin, šafran i druge.
Zdravlje srca
Određen broj studija na životinjama pokazao je da korijander može pozitivno uticati na snižavanje krvnog pritiska i lošeg, LDL holesterola, što smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Pored toga, ekstrakt korijandera ima diuretička dejstva, olakšavajući telu da izbaci višak vode i natrijuma, što takođe dovodi do smanjenje krvnog pritiska.
Studija na pacovima pokazala je da seme korijandera osim što dovodi do smanjenja lošeg LDL holesterola, dovodi i do povećanja dobrog, HDL holesterola.
Konzumacija začina poput listova korijandera može smanjiti potrebu za upotrebom soli, a kuhinje u kojima se lišće korijandera obilato koristi koriste manje soli i šećera.
Ovo dugoročno smanjuje rizik od razvoja različitih srčanih oboljenja, što korijander svrstava u grupu korisnih začini koji mogu smanjiti krvni pritisak.
Zdravlje mozga
Mnoga neurološka oboljenja povezana su sa upalom, kao što su Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest i multipla skleroza.
Studija na pacovima pokazala je da ekstrakt korijandera ima zaštitni efekat kada je reč o moždanim ćelijama, pretpostavlja se usled njegovih antioksidativnih svojstava.
Pored toga, korijander može poboljšati pamćenje, što može biti posebno korisno kod Alchajmerove bolesti.
Prirodni anksiolitik
Iako je potrebno obaviti dodatne studije na ljudima, ekstrakt korijandera je u jednoj studiji na životinjama pokazao značajan anksiolitički efekat.
Studija je pokazala da je ekstrakt korijandera bio gotovo podjednako efikasan kao diazepam, jedan od često korišćenih lekova za smanjenje anksioznosti.
Uključivanjem ovog začina u ishranu može dovesti do opuštanja i smanjenja nivoa stresa i anksioznosti bez upotrebe lekova i mogućih neželjenih efekata koji oni mogu imati.
Poboljšano varenje i rad creva
Ulje iz semena korijandera može ubrzati i olakšati varenje, i na taj način smanjiti probavne tegobe.
Studija koja je obavljena na ljudima sa sindromom nervoznih creva pokazala je da uzimanje kapi od ulja korijandera može značajno smanjiti bol, nelagodu i nadutost u stomaku.
Šta više, korijander se smatra jednim od najboljih prirodnih lekova za nadutost stomaka.
Ekstrakt korijandera se u tradicionalnoj iranskoj medicini koristi kao prirodni stimulans apetita, te se koristi kao jedan od prirodnih načina za vraćanje apetita.
Na kraju, seme korijandera je veoma bogato dijetetskim vlaknima, a 100 grama semena korijandera sadrži čak 41.9 grama vlakana, i to pre svega nerastvorljivih vlakana.
Povećan unos vlakana odličan je prirodan lek protiv protiv zatvora, a preventivno će uticati i na pojavu hemoroida i drugih problema sa varenjem.
List korijandera bogat je hlorofilom koji ovoj biljci daje zelenu boju, a ukoliko se konzumira u velikoj količini, hlorofil može dovesti do pojave zelene stolice.
Ovo nije opasno, niti razlog za paniku, već isključivo posledica povećanog unosa ovog začina ili hlorofila i zelenog povrća uopšteno.
Pomoć protiv infekcija
Korijander sadrži antimikrobna jedinjenja koja mogu pomoći u borbi protiv nekih infekcija i bolesti koje se prenose hranom.
Dodecenal jedno od ovih jedinjenja koje se može boriti poput salmonele i sličnih bakterija koje izazvaju trovanje hranom koje može biti opasno po život.
Pored toga, seme korijandera može pomoći u protiv bakterija koje dovode infekcije urinarnog trakta.
Poboljšano oralno zdravlje
U ustima se prirodno nalaze bakterije i gljivice, no kada dođe do njihovog nekontrolisanog razmnožavanja mogu se javiti različiti stomatološki problemi.
Pre svega, mogu se javiti upala desni i razvoj karijesa.
Budući da sveži listovi korijandera imaju antibakterijsko dejstvo, njihova konzumacija može smanjiti rizik od nastanka ovih problema.
Pored toga, zahvaljujući antifungalnim svojstvima, listovi korijandra mogu pomoći u prevenciji i lečenju kandide u ustima, ali i kandide u crevima, te je dobar dodatak ishrani protiv kandide.
Seme korijandera dobar je izvor kalcijuma, što je važno za održavanje zdravih kostiju i zuba.
Porcija od 10 grama semena korijandera zadovoljava 6% dnevnih potreba odrasle osobe za kalcijumom, jednim od najvažnijih minerala za zdravlje zuba.
Potencijalni rizici
Korijander se smatra bezbednim za najveći broj ljudi.
Iako retke, alergije na korijander su moguće. Osobe koje imaju alergiju na korijander ili druge biljke iz porodice Apiaceae trebalo bi da ga izbegava u svakom obliku.
Bilje iz porodice Apiaceae osim korijandera su anis, šargarepa, peršun, celer, kim, komorač i kopar.
Naučni dokazi o bezbednosti korijandera za trudnice i dojilje su oskudni, pa je tokom ovih perioda najbolje konzumirati korijander u umerenim količinama i izbegavati suplemente na bazi korijandera.
Preporuka o izbegavanju davanja suplemenata korijandera deci važi iz istog razloga.
Pored toga, korijander može da stupi u interakciju sa određenim lekovima, kao što su sedativi ili lekovi za snižavanje šećera u krvi ili krvnog pritiska.
Osobe koje konzumiraju neke od ovih lekova trebalo bi da se pre upotrebe korijandera konsultuju sa lekarom ili farmaceutom.
Ovo se posebno odnosi na korišćenje koncentrovanog korijandera u formi ulja, ekstrakta ili suplemenata, a u manjoj meri na uporebu kao začina.
Začini slični korijaneru
Korijander se veoma često ne razlikuje od peršuna ili celera, pa dolazi do zabune.
Korijander ili persun
Na prvi pogled, ove dve lisnate zelene biljke mogu delovati isto, a ljudi ih često mešaju i pitaju se da li mogu da se koriste na isti način.
Iako su botanički veoma bliske, imaju različit ukus i kulinarsku upotrebu pa nije preporučljivo koristiti peršun ako se u receptu nalazi lišće korijandera, i obrnuto.
Nutritivne vrednosti ovih biljaka su slične, no peršun se lakše uklapa u većinu jela, dok lišće korijandera ima intenzivniji ukus, ponekada opisivan kao citrusan.
Korijander ili celer
Sitacija sa celerom i lišćem korijandera slična je kao i sa peršunom.
Celer spada u istu porodicu biljaka kao i korijander i peršun, no ima blago opor, zeljast ukus sa gorkim i slanim notama, te podseća više na peršun nego na korijander.
Lišće i stabljike celera se najčešće koriste sveže, dok lišće korijandera može biti korišćeno u svežem ili sušenom obliku.
Kao i kod peršuna, ukoliko određeni recept nalaže upotrebu celera, ne bi ga trebalo zameniti korijanderom, i obrnuto.
List celera i peršun imaju sličiniji ukus, dok je ukus korijandera specifičan i veoma je lako razlikovati ga.
Zaključak
U ovom članku smo objasnili šta je korijander, u kojim oblicima je dostupan, koji delovi biljke se korisete i na koji način.
Pored toga, objašnjeno je i koje su potencijalne zdravstvene prednosti uključivanja korijandera u ishranu.
Korijander se koristi kao začin, ali i kao lek, budući da je u pitanju izuzetno zdrava biljka.
Zdravstvene koristi korijandera uključuju antiinflamatorna, antifungalna i antioksidativna svojstva, poboljšanje kardivaskularnog, digestivnog i neurološkog zdravlja i druge benefite.
U kulinarske svrhe, može se koristiti seme ili lišće korijandera.
Lišće korijandera kod određenog broja ljudi ima intenzivan ukus na sapun, što ga čini izuzetno odbojnim za ove ljude.
Drugi, pak, uživaju u ukusu lišća korijandera, a smatra se da genetika igra važnu ulogu u sposobnosti osobe da prepozna ukus sastojka koji korijanderu daje ovaj specifičan sapunjast ukus.
Seme korijandera, celo ili mleveno, ima mnogo prihvatljiviji ukus za većinu ljudi.