Zelena stolica kod beba, dece i odraslih: 7 najčešćih uzroka

Sveže informacije

Zelena stolica kod kod beba, dece i odraslih može se javiti iz različitih uzroka, kao što su konzumirana hrana, određeni lekovi, suplementi, medicinska stanja ili infekcije.

Promena boje stolice, poput zelene stolice, obično nije razlog za brigu i izazvana je namirnicama koje su konzumirane, a pre svega biljnim namirnicama koje sadrže velike količine holorofila, poput zelenog lisnatog povrća.

Ipak, ukoliko promenjena boja stolice traje duže vreme, to može biti simptom medicinskih stanja koja zahtevaju lečenje.

U ovom članku govorimo o promenjenoj boji stolice, pre svega o zelenoj stolici i objasnićemo koji su najčešći uzroci, kao i kada je potrebo potražiti medicinski savet ili pregled.

Boja stolice

Stolica je uobičajeno smeđe ili braon boje, kao posledica mešavine mrtvih crvenih krvnih zrnaca i otpadnog materijala od bakterija koje nastanjuju creva i organe za varenje.

Žuč je žućkasto zelene boje, a bakterije dodaju ostale nijanse. Bakterije imaju važnu ulogu u varenju i omoguću da se hrana pravilno koristi, odnosno da se hranjive materije iz hrane apsorbuju i koriste.

Do promene boje stolice može doći kada hrana previše brzo prolazi kroz digestivni trakt, na primer usled dijareje.

U tom slučaju, sadržaj creva prolazi isuviše brzo da bi dobre bakterije mogle da daju stolici uobičajenu boju.

Pre nego što objasnimo najčešće uzroke koji utiču da se javi zelena stolica, podelićemo i druge boje stolice koje mogu da se jave, i moguće uzroke:

Boja stoliceMogući uzroci
Braon stolicaUobičajena boja stolice
Tamno crvena stolicaKonzumacija crvenih hrana i pića; krvarenje u gornjem delu GI trakta
Bela, svetla stolicaKorišćenje lekova protiv dijareje ili nedostatak žuči
Crna ili veoma tamna stolicaUpotreba suplemenata gvođža; krvarenje u gornjem delu GI trakta
Svetlo crvena stolicaKonzumacija crvenih hrana i pića; hemoroidi ili krvarenje u donjem delu GI trakta
Žućkasta stolicaPrevelik unos masti; infekcija tankog creva
Zelena stolicaKonzumacija povrća bogatog hlorofilom; upotreba antibiotika; bakterijske infekcije

Osim navedenih uzroka, i neka medicinska stanja koja pogađaju gastrointestinalni trakt mogu da dovedu do promene boje stolice, kao što su:

 • Bolest žučne kese, poput kamena u žuči, napada žuči ili presavijene žučne kese
 • Celijakija
 • Inflamatorne bolesti creva, odnosno ulcerozni kolitis i Kronova bolest
 • Divertikularna bolest
 • Bakterijske ili parazitske infekcije
 • Hemoroidi
 • Krvarenje u crevima
 • Tumori

Najčešće, konzumirana hrana je uzrok privremene promene boje stolice. Poznato je da konzumacija cvekle, spanaća ili velike količine masti može utiče na boju stolice.

Ukoliko je promenjena stolica prisutna duže od nekoliko dana, neophodno je javiti se lekaru radi utvrđivanja uzroka.

Uzroci pojave zelene stolice

U nastavku sledi sedam najčešćih uzroka koji utiču na pojavu zelene stolice kod ljudi svih uzrasta.

Nakon njih, biće reči o specifičnim mogućim uzrocima zelene stolice kod beba, mlađe i starije dece, kao i kod trudnica.

Konzumacija zelenog voća i povrća

Najćešći uzrok koji dovodi do zelene stolice je konzumacija povrća koje je bogato hlorofilom.

Ovo je pre svega zeleno lisnato povrće, ali i drugo zeleno povrće.

Hrana koja može izazvati zelenu stolicu uključuje:

 • Spanać i blitvu
 • Brokoli
 • Kelj
 • Rukolu
 • Avokado
 • Kivi
 • Zelene jabuke i grožđe

Zelena stolica posle konzumacije većih količina ovih namirnica nije znak da nešto nije u redu, niti je na bilo koji način štetna, te se ne treba uzdržavati od konzumacije ovih namirnica, koje su izuzetno zdrave.

Orašasti plodovi poput pistaća, semenke poput konoplje i začinsko bilje kao što su peršun, bosiljak i korijander, takođe su bogati hlorofilom.

Matcha, vrsta zelenog čaja u prahu, takođe dovesti do pojave svetlo zelene stolice.

Boje za hranu, plave i ljubičaste namirnice

Plava ili ljubičasta hrana i pića takođe mogu izazvati zelenu boju stolice. Ovo se odnosi kako na namirnice koje su prirodno ove boje, tako i one sa veštačkim bojama.

Primeri plavih i ljubičastih namirnica uključuju:

 • Borovnice i kupine
 • Crveni kupus
 • Glazure sa veštačkim bojama
 • Gazirana pića

Prirodne i veštačke boje mogu proći kroz probavni sistem bez apsorpcije, što izaziva prebojavanje stolice.

Tokom procesa varenja, u kombinaciji sa drugim supstancama ove boje mogu da promene svoju nijansu, pa tako ljubičasta, plava ili crna boja mogu da budu razlog iz kog se javlja zelena stolica.

Veštačke boje se ponekad koriste u prerađenim proizvodima za koje se to možda ne bi očekivalo, poput konzerviranog graška ili različitih slatkiša, soseva i preliva.

Žučni pigment

Žuč se luči u jetri i skladišti i po potrebi otpušta iz žučne kese, a ima ulogu u varenju i razgradnji masti i na taj način pomaže tankom crevu da apsorbuje više masti.

Ova tečnost prirodno ima žuto zelenu boju.

Kako bi se žuč izbacila iz organizma, ona se mora razgraditi kretanjem kroz creva. U slučaju dijareje ili nekih drugih problema sa varenjem, žuč se ne razgrađuje efikasno, što može dovesti do pojave žuto zelene stolice.

Pored toga, konzumacija kafe, začinjene, a posebno ljute hrane, kao i alkohola može da ubrza varenje i dovede do blagog laksativnog efekta.

Samim tim, žuč ima manje vremena da se razgradi, te pojava zelenkaste stolice može imati i ovaj uzrok.

Žuta ili penasta stolica moguća je i nakon operacije uklanjanja žučne kese. U prvom periodu posle operacije žuči ne treba jesti previše masne hrane kako bi se smanjile tegobe.

Antibiotici, lekovi, suplementi i dodaci ishrani

Antibiotici imaju izuzetno važnu ulogu u medicini i koriste se za lečenje najrazličitijih bakterijskih infekcija, kao što su upala zuba ili infekcija heliko bakterijom.

No, antibiotici, posebno jaki antibiotici, budući da neselektivno ubijaju bakterije, kako loše, tako i one korisne.

Ovo može dovesti do neravnoteže crevne flore i uticati na varenje, izazivajući različite tegobe i simptome, poput promene boje stolice, tanke stolice, nadutosti stomaka, mučnine, dijareje ili zatvora.

Kako bi se očuvale dobre bakterije, tokom primene antibiotika se uvek preporučuje upotreba probiotika, odnosno živih dobrih bakterija.

Vremenski razmak od dva sata neophodan je između uzimanja antibiotika i probiotika, a probiotik se može uzimati pre ili posle obroka.

Osim antibiotika, i drugi lekovi i suplementi mogu dovesti do promene boje stolice.

Jedan od suplemenata koji ima široku upotrebu a veoma često je uzrok pojave tamno zelene stolice jeste suplement gvožđa.

Osim njega, sena, suplementi vlakana, spirulina, pšenična trava, hlorela, i neki laksativi mogu izazvati sličan efekat.

Paraziti, virusi i bakterije

Paraziti u crevima, kao i infekcije različitim virusima i bakterijama mogu da izazovu pojavu zelene stolice.

Stolica ponekada može sadržati i krv, kao na primer u slučaju dizenterije ili usled trovanja hranom.

Infekcija gljivicom kandida, odnosno prisustvo kandide u crevima, može dovesti do pojave žučkaste ili zelene stolice. Ova gljivica se osim u crevima može naći i u ustima, kada se naziva oralna kandidijaza.

Kandida u stolici može biti posledica kandide u digestivnom traktu, no treba imati u vidu da je kandida prirodno prisutna u organizmu, te da se kandida u stolici može naći kod 65% zdravih ljudi.

Zelenu stolicu može izazivati i heliko bakterija, ali i druge bakterijske infekcije kao što je salmonela. Ishrana kod heliko bakterije može značajno smanjiti tegobe, uključujući i dijareju, no sama heliko bakterija retko izaziva neobičnu boju stolice.

Na kraju, stomačni virusi i paraziti poput norovirusa ili parazita giardije ili đardije mogu dovesti do bržeg pražnjenja creva, a samim tim uticati i na promenu boje stolice.

Bolesti digestivnog trakta

Inflamatorne bolesti creva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis, obično su praćeni lošim varenjem hrane i njenog brzog prolaska kroz creva, izazivajući zelenu stolicu.

Ishrana kod inflamatornih bolesti creva može pomoći u smanjenju tegoba, uključujući i probleme sa varenjem, iako ne postoji univerzalna ishrana za Kronovu bolest ili ulcerozini kolitis.

Zelena stolica može biti posledica celijakije, odnosno alergije na gluten koja oštećuje tanko crevo i dovodi do različitih tegoba, kao što su gasovi, nadimanje, dijareja ili bol u stomaku.

Dijareja praćena lošim varenjem kod osoba koja pate kod celijakije, ali i druge intolerancije na hranu, može dovesti do promenjene boje stolice.

Sindrom nervoznih creva ili IBS kako se često naziva, kao i funkcionalna dispepsija, i problemi sa žučnom kesom još neki su od potencijalnih uzroka zelene stolice.

Najčešća stanja koja pogađaju žučnu kesu jesu upala i napad žuči, kamenje u žučnoj kesi i presavijena žučna kesa.

Različiti uzroci mogu dovesti do refluksa žuči, uključujući i upalu žučne kese ili želudačnu kilu. U nekim slučajevima vraćanje žuči može izazvati i povraćanje žute tečnosti.

Oporavak od holecistektomije

Holecistektomija je operacija uklanjanja žučne kese, koja se obavlja kada dođe do napada žuči, odnosno kada se kamen iz žučne kese pokrene i blokira žučne kanale.

Nakon uklanjanja žučne kese, žuč koja se proizvodi u jetri se ne skladišti, već se direktno ispušta u creva.

U periodu navikavanja organizma na nedostatak žučne kese može doći do pojave dijareje i bržeg prolaska hrane kroz creva, pa se može javiti zelena ili žuta stolica, ponekada penasta ili sa prisustvom sluzi u stolici.

Nakon nekoliko nedelja stanje se obično vraća u normalu, a osoba može da se hrani na uobičajen način i vari hranu kao i pre uklanjanja žučne kese, što uključuje i varenje masti.

Zelena stolica kod beba i dece

Prva stolica novorođenčeta naziva se mekonijum i obično je zelene ili crne boje i najčešće prestaje nakon tri dana starosti.

Kod starijih beba i dece zelena stolica može biti posledica osetljivosti na novu hranu ili virusne ili bakterijske infekcije, kao i kod odraslih osoba.

No, budući da su bebe i mala deca posebno osetljiva, svaka promena ove vrste trebalo bi da bude adekvatno ispraćena od strane pedijatra.

Formula za bebe

Neke formule mogu da učine bebinu stolicu zelenom. Tamnozelena ili zeleno crna stolica kod beba obično je posledica dodataka gvožđa ili hranjenja formulom obogaćenom gvožđem.

Drugi razlozi mogu biti osetljivost na mlečne proteine i šećere, kazein i laktozu, nedostatak digestivnih enzima ili malapsorpcija ugljenih hidrata, koji takođe mogu izazvati zelenu stolicu kod beba hranjenih formulom.

Zelena stolica kod dojenih beba

Zelena stolica kod dojenih beba obično se javlja kao posledica načina ishrane majke, poput povećanog unosa zelenog povrća i voća, ili aditiva za bojenje hrane.

Ponekad zelena stolica kod dojene bebe može biti znak da su majka ili beba osetljivi ili alergični na određenu hranu.

Zelena stolica kod bebe može ukazivati na to da beba dobija previše niskomasnog, niskokaloričnog mleka, takozvanog prvog mleka, budući da ono dolazi prvo u hranjenju, a nedovoljno mleka koje sadrži više masti.

Konsultacija sa doktorom u slučaju promenjene stolice kod bebe je neophodna.

Zelena stolica kod male dece

Kod male dece, zelena stolica, ponekad praćena dijarejom neprijatnog mirisa, često može biti povezana sa nicanjem zuba.

Pored toga, kao i kod odraslih, promenjena boja stolica može biti znak virusne infekcije. Kod mlađe dece je ovo relativno čest slučaj, budući da njihov imuni sistem još uvek nije potpuno razvijen.

U slučaju da je prisutna dijareja, važno je obezbediti adekvatan unos tečnosti kako bi se sprečila dehidratacija i komplikacije.

Uporna dijareja koje traje više dana ili je prisutna i značajno povišena temperatura zahteva pregled lekara.

Zelena stolica i starija deca

Deca često konzumiraju grickalice i slatkiše raznih boja, koje često sadrže veštačke boje i aditive koji mogu izazvati zelenu stolicu.

Glazure na tortama često sadrže veliku količinu veštačkih boja, pa je pojava stolice čudne boje nakon rođendanskih proslava uobičajen slučaj.

Druge namirnice koje mogu sadržati veštačke boje su sokovi, prerađene žitarice i kaše za doručak, slatkiši, kolači i slično.

Kao i kod odraslih, suplementi gvožđa, virusni gastritis ili nedostatka digestivnih enzima mogu biti okidač za promenjenu boju stolice i zelenu stolicu.

Ishrana za gastritis podrzumeva povećan unos biljnih vlakana uz nizak unos masti, što može pomoći i formiranju stolice te olakšavanju tegoba izazvanih dijarejom.

Zelena stolica u trudnoći

Zelena stolica tokom trudnoće je veoma česta i nije razlog za brigu.

Organizam tokom trudnoće prolazi kroz različite promene, kao što su promene u nivou hormona i nutrijenata.

Osim toga, tokom trudnoće veoma često se koriste dodaci ishrani i suplementi koji mogu dovesti do zelene stolice.

Kod nekih trudnica dolazi do zelene stolice u prvom tromesečju, čak i pre nego što i znaju da su trudne.

Tokom drugog tromesečja, dodaci gvožđa i prenatalni vitamini se često uključuju što je uobičajen uzrok tamno zelene stolice.

Treće tromesečje trudnoće često donosi i brži prolazak hrane kroz creva, a kao što je više puta pomenuto, ovo može biti okidač za promene u boji stolice.

Na kraju, treba reći da se zelena stolica može javiti i u nedeljama nakon porođaja. Uobičajeni uzrok je dijareja, do koje dovodi ponovno uvođenje kofeina, veštačkih zaslađivača poput eritritola ili mlečnih proizvoda.

Tokom trudnoće pojava trudničkog gingivitisa usled fluktuacije hormona takođe je veoma česta pojava, i pogađa do 75% trudnica.

Kada posetiti doktora

Ukoliko je zelena stolica prisutna duže vreme i ne može se povezati sa konzumiranom hranom, neophodno je posetiti doktora kako bi se odredio uzrok i počelo sa eventualnim lečenjem.

Pored toga, hronična dijareja, koja traje duže od tri dana, zahteva posetu lekaru. Nelečena dijareja može dovesti do dehidracije, neuhranjenosti i drugih komplikacija.

Za procenu stanja telesne mase može se koristiti BMI kalkulator sa godinama, koji daje precizne procene kako za odrasle i za decu.

Veoma tamna stolica može biti znak prisustva krvi u stolici, te zahteva neodložnu posetu doktoru.

Na kraju, ukoliko su prisutne i druge tegobe sa varenjem, ne treba odlagati pregled kako bi se utvrdio uzrok koji do njih dovodi i krenulo sa primenom adekvatne terapije.

Zaključak

Zelena stolica može se javiti kod odraslih, beba, dece i trudnica.

Ovo često zna da zabrine i uznemiri, no najčešće je reč o bezopasnom uzroku, kao što je povećana konzumacija zelenog voća i povrća, a ponekada i tamne, plave ili ljubičaste hrane, kao i veštačkih boja za hranu.

Određeni lekovi, pre svega antibiotici, suplementi i dodaci ishrani poput gvožđa mogu dovesti do tamno zelene stolice.

Pored toga, ozbiljniji uzroci koji mogu dovesti do zelene stolice uključuju parazite i infekcije, bolesti digestivnog trakta i druga stanja koja mogu zahtevati lečenje.

Kada je boja stolice promenjena duže vreme, ili su prisutne i druge tegobe, neophodno je javiti se doktoru radi utvrđivanja uzroka i evenutalnog lečenja.