Laksativi: Lekovi i prirodni načini koji pomažu protiv zatvora

Sveže informacije

Zatvor podrazumeva teško pražnjenje creva, koje je ređe od tri puta nedeljno, ili suvu, tvrdu stolicu. Rešenja za zatvor mogu da uključuju upotrebu lekova i laksativa, različite prirodne načine i povećan unos vode i vlakana.

Do zatvora može doći usled različitih faktora, koji uključuju način ishrane, primenu nekih lekova, trudnoću, ili samo promene u rutini.

Veliki broj prirodnih laksativa i prirodnih lekova za zatvor može da bude od koristi, a pored njih tu su i klasični lekovi i laksativi koji se mogu kupiti sa ili bez recepta.

U ovom članku bavićemo se rešenjem problema zatvora, odnosno dati pre svega odgovor na pitanje koji je najbolji napitak protiv zatvora, koji prirodni lekovi mogu pomoći kao i koji su najčešće korišćeni lekovi za zatvor.

Šta je zatvor?

Zatvor je jedan od najčešćih problema sa varenjem koji povremeno pogađa većinu ljudi, dok je kod nekih osoba ovo hronično prisutno stanje.

Kada se pomene zatvor, može se misliti na jedno od dva stanja:

 • Konstipacija. Konstipacija je otežano ili neredovno pražnjenje creva, ređe od tri puta nedeljno.
 • Opstipacija. Opstipacija je ozbiljnije stanje koje podrazumeva potpuni prestanak pražnjenja creva.

Kada je reč o pražnjenju creva, svaka osoba ima drugačije navike. Neke osobe u toalet odlaze više puta dnevno, a neke samo nekoliko puta nedeljno.

Ipak, o zatvoru se može govoriti kada je pražnjenje creva ređe od tri puta nedeljno, i to je osnovni simptom zatvora.

Pored toga, simptomi zatvora mogu da uključuju suvu ili tvrdu stolicu, bol tokom pražnjenja creva, osećaj nadutosti stomaka i sitosti čak i nakon pražnjenja creva.

Ozbiljniji simptomi mogu da podrazumevaju pojavu krvi u stolici, uporan bol, povraćanje, groznicu i neobjašnjivi gubitak telesne mase.

Pojava krvi ili sluzi u stolici najčešće je uzrokovana prisustvom hemoroida do kojih veoma često dolazi kao posledica otežanog i neredovnog pražnjenja.

Zatvor može biti povremeno ili hronično stanje, a može se javiti kod dece, odraslih ili u trudnoći.

Prirodni lekovi protiv zatvora

U nastavku ćemo objasniti najbolje načine kako pospešiti rad creva, izbaciti tvrdu stolicu i rešiti problem zatvora.

Načini o kojima će biti reči su:

 • Laksativi i lekovi protiv zatvora
 • Prirodni laksativi i kućni načini
 • Probiotici za zatvor
 • Namirnice sa laksativnim efektom
 • Suplementi
 • Životne navike

Povećan unos vlakana

Jedan od vodećih uzroka zatvora je nedovoljan unos vlakana, a vrsta hrane koja se unosi u velikoj meri utiče na pokrete creva, mikrobiom i kako se čovek generalno oseća.

Povećan unos biljne hrane bogate vlaknima pomoćiće da se reguliše rad creva tako što će povećati stolicu i pomoći joj da se brže kreće kroz creva.

Namirnice koje su bogate vlaknima uključuju:

 • Integralne žitarice i integralni hleb (ječam, ovas, kinoa, pirinač, heljda, pšenica, raž)
 • Mahunarke (leblebije, pasulj, sočivo, grašak, edameme – mlada soja)
 • Voće (kupine, maline, jagode, jabuke, kruške, avokado, suve šljive, manje zrele banane)
 • Povrće (artičoke, prokelj, spanać, batat, cvekla, brokoli, špargla)
 • Semenke i orašasti plodovi (chia i lanene semenke, bademi, pistaći, semenke suncokreta, kikiriki)
 • Psilijum ljuspice, odnosno ljuspice semena indijske bokvice

U slučajevima kada se iz ishrane ne može uneti dovoljna količina vlakana, na raspolaganju su i suplementi vlakana koji mogu biti od koristi.

Ipak, celovite namirnice pružiće pored vlakana i brojne vitamine i minerale, ali i druge mikronutrijente, pa se uvek preporučuje povećan unos vlaknaste hrane u odnosu na suplementaciju.

Kada je reč laksativima za decu, povećan unos vlaknaste hrane ili korišćenje psilijuma i suvih šljiva, o čemu će biti reči nešto kasnije u ovom članku, smatraju se za najbolji izbor i prvu pomoć kod zatvora kod dece.

Vlaknasti laksativ za decu treba pravilno dozirati, a u nastavku su preporuke dnevnog unosa vlakana u zavisnosti od uzrasta i pola:

UzrastMuškarciŽene
1 do 3 godina14 g14 g
4 do 8 godina19.6 g16.8 g
9 do 13 godina25.2 g22.4 g
14 do 18 godina30.8 g25.2 g
19 do 50 godina38 g25 g
51 i više godina30 g21 g

Izbegavanje namirnica koje zatvaraju

Prethodno je objašnjeno da celovite biljne namirnice mogu da pomognu u redovnom pražnjenju creva zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.

Ishrana koja se bazira na ovim namirnicama dugoročno će prevenirati pojavu zatvora, ali i dovesti do brzog pražnjenja creva kod akutnih problema.

Sa druge strane, određene namirnice mogu da dovedu do pojave zatvora i njih bi trebalo izbegavati ili ograničiti njihovu konzumaciju, barem tokom akutne epizode zatvora.

Ove namirnice uključuju:

 • Grickalice sa malo vlakana, poput čipseva
 • Meso
 • Gotova ili zamrznuta jela
 • Brzu hranu
 • Prerađenu hranu, kao što su delikates, viršle i slično
 • Rafinisane žitarice, kao što su beli hleb, beli pirinač ili proizodi od belog brašna

Osim toga, osobe koje koje imaju neku od intolerancija na hranu, kao što su intolerancija na gluten ili laktozu, konzumacijom ovih namirnica mogu pogoršati stanje.

Zamena glutenskih namirnica za namirnice bez glutena i izbacivanjem ili smanjivanjem konzumacije glutena i laktoze može brzo olakšati tegobe.

Povećan unos vode

Iako je konzumacija vode prirodna stvar, većina ljudi ne pije dovoljno tečnosti tokom dana.

Preporuke stručnjaka za dnevni unos vode se razlikuju, i kreću se od dva do četiri litra za muškarce, i od litar i po do tri litra za žene.

Smatra se da je apsolutno neophodno uneti najmanje 1.8 litara vode dnevno kako bi se omogućilo nesmetano pražnjenje creva.

Tačna količina zavisi od pola, telesne mase, aktivnosti, spoljašnje temperature i drugih faktora poput trudnoće ili dojenja.

Povećan unos vode posebno je važan kod upotrebe suplemenata na bazi vlakana ili visokog unosa vlakana iz hrane, budući da velika količina vlakana uz nedovoljno tečnosti samo može dodatno pogoršati situaciju i blokirati creva.

Fizička aktivnost

Lagana fizička aktivnost će stimulisati sistem organa za varenje i podstaći peristaltiku creva, odnosno pokrete creva koji će dovesti do pražnjenja.

Redovna šetnja, joga, ili bilo kakva fizička aktivnost pružiće brojne koristi, a jedan od njih je i poboljšano pražnjenje creva i rešavanje konstipacije.

Smatra se da je idealno da se u dnevnu rutinu uvede lagana šetnja nakon svakog obroka, od 30 do 90 minuta nakon obroka, u trajanju od 10 do 15 minuta.

Ova navika ne samo što će pomoći kod varenja hrane, već će smanjiti i skok šecera u krvi i fluktuacije u energiji.

Kafa

Istraživanja pokazuju da kafa stimuliše mišiće digestivnog trakta, što može da posluži kao prirodan laksativ.

Iako i kafa bez kofeina ima laksativni efekat, koji dolazi usled prisustva gastrina, hormona koji izaziva kontrakciju debelog creva, njen efekat je slabiji.

Kafa sa kofeinom ima do 60% snažniji laksativni efekat, a smatra se da je bezbedno konzumirati do 400 mg kofeina dnevno, odnosno oko četiri šoljice kafe.

Probiotici

Probiotici mogu pomoći u sprečavanju hroničnog zatvora, ali i kod akutnih epizoda konstipacije.

Probiotici su zapravo žive, dobre bakterije koje se prirodno nalaze u crevima čoveka. Smatra se da su najbolji za zatvor oni koji sadrže sojeve bifidobacteria and lactobacillus bakterija.

Unos probiotika može se povećati suplementacijom ili konzumiranjem određenih vrsta namirnica, tj. fermentisanih namirnica poput jogurta, kefira, kiselog kupusa, tempeha, miso paste, kombuhe ili turšije.

Za izbor pravog suplementa koji sadrži probiotike protiv zatvora najbolje je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom, budući da od prisutnih sojeva zavisi i primarna upotreba svakog od ovih proizvoda.

Sena

Sena je jedan od najpopularnijih i najefikasnijih prirodnih laksativa za lečenje zatvora.

Ovaj biljni laksativ može se kupiti u slobodnoj prodaji, a dostupan je u obliku koji se koristi oralno i rektalno.

Najčešće se upotrebljava kao čaj, i čaj od sene za probavu je najčešće prvi izbor za mnoge osobe koje žele prirodno rešenje zatvora.

Čaj od sene često je i deo biljnih mešavina koje čine čaj za zatvor, a sena je dostupna i u obliku kockica za probavu ili kockica za zatvor, koje obične sadrže list sene, suvo voće poput šljiva i smokvi i laneno ili chia seme.

Sena sadrži biljna jedinjenja pod nazivom glikozidi, a koja stimulišu nerve u crevima i dovode do pražnjenja creva.

Ipak, senu ne bi trebalo koristiti duži vremenski period. Takođe, obično se ne preporučuje trudnicama, dojiljama ili osobama sa bolestima creva, a posebno sa Kronovom bolešću ili ulceroznim kolitisom.

Čaj od sene smatra se za najbolji napitak protiv zatvora.

Trifala

Trifala je još jedan snažan prirodni laksativ koji ima veoma dugu istoriju upotrebe u tradicionalnon indijskoj, odnosno ajurvedskoj medicini.

Trifala je zapravo prah koji čini mešavina sušenih plodova biljaka amalaki, haritaki i bibhitaki u jednakim delovima.

Efikasnost trifale je dokazana naučnim studijama, a pored rešavanja problema zatvora trifala može pomoći i kod smanjenja upale creva, bola u stomaku i nadimanja.

Osim toga, studije pokazuju da ovaj drevni indijski suplement ima antiupalna i antikancerogena dejstva, ali i da može pomoći kod upale desni.

Trifala je dostupna u obliku praha ili kapsula, i smatra se da se bezbedno sme koristiti u dužem vremenskom periodu, odnosno da neće izazvati zavisnost kao sena ili neki drugi prirodni laksativi ili lekovi.

Ukus trifale se često opsiuje kao neprijatan, no za mnoge ljude korišćenje praha je mnogo efikasnije u odnosu na upotrebu kapsula.

Magnezijum citrat

Magnezijum citrat je forma magnezijuma i popularan kućni lek protiv zatvora, a koristi se u većim dozama kao priprema za operaciju, odnosno za čišćenje creva pre operacije ili drugih medicinskih procedura poput kolonoskopije.

Magnezijum citrat deluje protiv zatvora tako što povećava količinu vode u crevima, što tvrdoj stolici olakšava prolazak kroz creva.

Laksativi sa ovim efektom nazivaju se osmotski laksativi.

Magnezijum citrat se smatra bezbednim kada se koristi za povremeni zatvor, uz obavezno praćenje uputstva o pravilnom doziranju, ali nije rešenje za hroničnu kostipaciju.

Budući da povlači vodu iz ostatka organizma u creva, važno je povećati unos vode tokom njegove primene.

Suve šljive

Suve šljive su pomenute u delu članka koji govori o hrani bogatoj biljnim vlaknima, no suve šljive su toliko efikasan i popularan prirodni lek za zatvor da zaslužuju da budu samostalno pomenute.

Suve šljive i sok od šljiva osim vlakana sadrže sorbitol, vrstu alkoholnog šećera koji kada se konzumira u većoj količini ima laksativni efekat.

Šta više, neke studije su pokazale da suve šljive mogu biti efikasnije od suplemenata vlakana poput psilijuma.

Za optimalne efekte, preporučuje se uzimanje 50 grama, što je sedam suvih šljiva, dva puta dnevno.

Suve šljive su potpuno bezbedne i ne stvaraju zavisnost, no osobe koje pate od sindroma nervoznih creva trebalo bi da budu oprezni, budući da je sorbitol jedna od namirnica sa visokim sadržajem FODMAP-a.

FODMAP su vrste ugljenih hidrata koji često dovode do tegoba kod ljudi koji pate od ovog stanja, ali i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu, SIBO.

Za ostale, suve šljive mogu biti najbolji prirodni lek za zatvor.

Psilijum

Psilijum se često pominje kao suplement vlakana, ali je zapravo reč o prirodnoj namirnici, tj. ljuspicama indijske bokvice. Psilijum se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Zapravo, psilijum se može naći i u receptima za zdrave hlebove i palačinke, budući da ima izuzetnu sposobnost vezivanja vode za sebe.

Naime kada se potopi u vodu, psilijum nabubri i zapremina mu se drastično povećava što hranama daje vazdušastu strukturu, ali može biti izuzetno korisno i kao prirodan način kako izbaciti tvrdu stolicu.

Brojne studije su pokazale da psilijum pomaže kod zatvora i on ima široku primenu širom sveta kao efikasan prirodni laksativ.

Budući da psilijum sadrži 71 gram vlakana na 100 grama, važno je ne preterivati sa njegovom konzumacijom i piti dovoljno tečnosti kako ne bi došlo do blokade creva.

Uobičajena doza psilijuma za zatvor je jedna kafena kašičica koja se razmuti sa oko 250 ml vode, čaja ili drugog napitka.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je prirodni laksativ koji brzo deluje i koji se uzima oralno. Budući da izaziva brzo pražnjenje creva, obično se uzima tokom dana.

Uobičajena doza je 15 ml, a najbolje je konzumirati ga ohlađenog, budući da za većinu ljudi ima neprijatan ukus.

Ricinusovo ulje može se pomešati sa voćnim sokom kako bi se maskirao ukus, ili kupiti preparat na bazi ricinusovog ulja sa ukusom.

Kao što je pomenuto, ricinusovo ulje deluje veoma brzo, i dovodi do pražnjenja creva za dva do šest sati, a kod nekih ljudi izaziva gotovo trenutno pražnjenje creva.

Zbog toga ga ne treba uzimati uveče, neposredno pre spavanja, kao što je to slučaj sa nekim drugim laksativima.

Ricinusovo ulje, kao i većinu drugih laksativa, ne treba uzimati dugoročno. Duža upotreba može smanjiti tonus mišića u crevima i izazvati hronični zatvor.

Pored toga, ricinusovo ulje se ne preporučuje trudnicama, kao ni deci mlađoj od 12 godina, starijima od 60 godina niti osobama koje pate od hroničnih bolesti.

Ukoliko osoba želi da koristi ricinusovo ulje, a spada u neku od ovih kategorija, preporučljivo je prvo se konsultovati sa doktorom.

Lekovi protiv zatvora i laksativi

U nekim slučajevima prirodni lekovi i načini za rešavanje zatvora nisu dovoljno efikasni, pa je neophodna upotreba lekova za zatvor.

Oni su dostupni u različitim oblicima, kao što su tablete, čepići, prahovi ili ulja.

Postoji više vrsta laksativa, koji deluju na drugačije načine, ali svi će dovesti do brzog pražnjenja creva.

Laksative bi trebalo koristiti samo po preporuci doktora, koji može preporučiti neku od sledećih vrsta laksativa:

 • Sredstva za povećanje zapremine stolice. Laksativi na bazi vlakana koji povećavaju sadržaj vode u stolici i samim tim zapremninu, olakšavajući njeno izbacivanje.
 • Omekšivači stolice. Najčešće je reč o uljima za omekšavanje stolice koja olakšavaju kretanje kroz creva.
 • Stimulativni laksativi. Laksativi koji stimulišu nerve u crevima i povećavaju pokrete creva, odnosno crevnu peristaltiku.
 • Osmotski laksativi. Poput pomenutog magnezijum citrata, ovi laksativi povlače vodu iz okolnih tkiva u probavni sistem.

Iako se laksativi mogu kupiti bez recepta, njihova produžena upotreba nije preporučljiva bez konsultacije sa lekarom.

Upotreba laksativa u dužem vremenskom periodu može da ulenji creva i stvori dugoročne probleme sa probavom, te dovesti do hronične konstipacije ili opstipacije.

Komplikacije povezane sa zatvorom

Najčešće komplikacije povezane sa zatvorom su:

 • Hemoroidi
 • Rektalno krvarenje
 • Analne fisure

Ponekad poteškoće sa pražnjenjem creva mogu izazvati ozbiljnije komplikacije, kao što je rektalni prolaps, stanje kada se debelo crevo se odvaja i izlazi iz rektuma.

Neželjeni efekti laksativa

Većina laksativa i lekova protiv zatvora, ali i neki prirodni laksativi, kada se koriste u dužem vremenskom periodu mogu dovesti do lenjih creva, i problema sa pražnjenjem bez upotrebe laksativa.

Ovo dovodi do hroničnog zatvora, uzrokovanog smanjim tonusom mišića u crevima.

Osim toga, i zavisnosti od vrste laksativa koji se koristi, mogu se javiti neželjeni efekti poput:

 • Dijareje
 • Grčeva
 • Gasova, nadutosti i nadimanja
 • Mučnine i povraćanja
 • Podgrivanja
 • Mekane stolice

Zbog ovoga je važno da se kod hroničnog zatvora uz pomoć lekara utvrdi primarni uzrok zatvora i počne sa njegovim lečenjem ili promenama u ishrani i nekim životnim navikama kako bi se postiglo redovno pražnjenje creva.

Kada ne treba uzimati laksative?

Laksative ne treba uzimati u nekim situacijama, a pre svega ukoliko je prisutna akutna ili hronična upala slepog creva. Laksativi mogu dovesti do pucanja slepog creva i izazvati ozbiljne komplikacije.

Osim toga, laksative ne treba uzimati duže od nedelju dana, čak iako njihova upotreba nije dala rezultate. Ovo se odnosi na lekove, a ne na povećan unos vlakana i slično.

Ako se jave bilo kakve neželjene reakcije poput osipa na koži, oticanja jezika, problema sa disanjem, ili ukoliko su se ovakve reakcije na slične lekove već javljalje u prošlosti, sa primenom laksativa treba odmah prestati.

Na kraju, vreme kada se laksativ uzima igra važnu ulogu, pa se preporučuje najmanje dva sata od uzimanja drugog leka, kako bi se sprečilo smanjenje efekta drugog leka, ili potencijalne interakcije.

Zaključak

Pod terminom zatvora obično se podrazumeva teško i retko pražnjenje creva, ređe od tri puta nedeljno, uz suvu ili tvrdu stolicu. Ovo stanje naziva se konstipacija.

Potpuni prestanak pražnjenja creva je opasnije, ali i ređe stanje koje se naziva opstipacija.

Uzroci zatvora mogu biti mnogobrojni, poput načina ishrane sa nedovoljnim unosom vlakana, neadekvatnog hidriranja, sedentarnog načina života, ali i upotreba nekih lekova ili prisustva drugih medicinskih stanja.

Kada je reč o dnevnom unosu tečnosti, aktuelne preporuke govore o 2.7 litara za žene i 3.7 litara za muškarce, no ove vrednosti su samo polazna osnova i na njih utiče veliki broj faktora.

Osobe koje pate od zatvora mogu da pronađu pomoć u prirodnim laksativima i kućnim načinima koji će olakšati i pospešiti pražnjenje creva, ili se odlučiti za upotrebu lekova.

Najbolji prirodni laksativi protiv zatvora su suve šljive, sena, trifala, ricinusovo ulje i drugi.

Pored toga, povećan unos vlaknaste hrane ili suplemenata vlakana, adekvatan unos vode i fizička aktivnost mogu pomoći kod pražnjenja creva.

Lekovi za zatvor, odnosno lekovi koji se mogu kupiti u apoteci bez recepta su takođe dostupni i mogu pružiti brže rezultate i dovesti do gotovo trenutnog pražnjenja creva.

Laksative ne treba koristiti u dužem vremenskom periodu bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Produžena upotreba lekova protiv zatvora može oslabiti tonus mišića creva i dovesti do hroničnog zatvora.