Bol u donjem delu stomaka: 13 najčešćih uzroka i rešenja

Sveže informacije

Bol u donjem delu stomaka može imati različite uzroke, no srećom obično je uzrok bezazlen, poput nakupljanja gasova ili problema sa varenjem.

Ponekad uzrok bola u donjem delu stomaka može zahtevati lečenje, ali i stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć, kao što je upala ili pucanje slepog creva.

Dodatni simptomi koji ukazuju da je stanje ozbiljno mogu da uključuju bol koji dugo traje ili je izuzetno jak, povraćanje krvi, tamnu ili katranastu stolicu, ili osećaj konfuzije i nizak krvni pritisak.

U ovom članku detaljno govorimo o bolu u stomaku, objasnićemo koji su najčešći uzroci koji do njega dovode i koje korake treba preduzeti u svakom od ovih slučajeva.

Uzroci bola u donjem delu stomaka

Bol u donjem delu abdomena može biti hronični ili akutni.

Akutni bol se javlja iznenada i može da isto tako prođe, bez ikakve terapije ili upotrebe lekova.

Hroničnim bolom se smatra bol koji traje duže od šest meseci, a obe vrste bola mogu da imaju potpuno benigne uzroke, kao što su nervozna creva, ali i biti simptom veoma ozbiljnih stanja poput inflamatornih bolesti creva.

U nastavku slede najčešći uzroci bola u donjem delu stomaka.

Gasovi

Do veće količine gasova u digestivnom traktu može doći iz više razloga, a najčešće se tegobe javljaju nakon obroka koji je sadržao više hrane bogate vlaknima nego što je organizam navikao.

Kada dođe do nakupljanja gasova, ovo može izazvati različite tegobe, kao što su osećaj težine, krčanje u crevima, nadimanja, nadutost stomaka, ali i pojava bola, posebno u donjem delu stomaka.

Tegobe obično prolaze nakon što se hrana u potpunosti svari, a lagana šetnja može pomoći u varenju i izbacivanju gasova.

Kako bi se ovo stanje sprečilo, povećavanje unosa vlakana mora biti postepeno, kako bi se creva i korisne bakterije u njima privikle i adaptirale.

Pored vlakana, povećanu količinu gasova mogu izazvati i veštački zaslađivači, a pre svega polioli kao što su eritritol, ksilitol ili sorbitol.

Ako je problem nadimanja hronično prisutan, dostupni su određeni lekovi koji se mogu kupiti bez recepta i pomoći u njihovom izbacivanju.

U slučajevima hronične nadutosti stomaka koja se ne može povezati sa ishranom preporučuje se poseta lekaru radi utvrđivanja uzroka.

Zatvor

Zatvor je stanje koje povremeno pogađa gotovo sve ljude, a koje podrazumeva teško ili neredovno pražnjenje creva.

Glavni uzroci uključuju nedovoljan unos vode, ishranu siromašnu vlaknima i blokade u crevima.

Zatvor koji se povremeno javlja može se tretirati prirodnim laksativima ili lekovima, a od koristi mogu biti i probiotici, dobre bakterije.

Zatvor može dovesti do pojave hemoroida, proširenih vena na kraju debelog creva, ali i bola u donjem delu stomaka i osećaja težine.

Usled hemoroida, mogu se javiti sveža krv u stolici ili tanka stolica usled naprezanja i otežanog pražnjenja creva.

Tople kupke sa sodobom bikarbonom mogu pružiti olakšanje kod povremenih problema sa hemoroidima, ali i skratiti trajanje hemoroida.

Upala slepog creva ili pucanje slepog creva

Do upale slepog creva obično dolazi usled blokade, koja može biti uzrokovana stolicom, nakon čega dolazi do upalnog procesa.

Kada dođe do upale, ona iritira zid abdomena što može da izazove jak bol.

Ukoliko se ne leči, mogu se javiti komplikacije poput pucanja slepog creva i širenja infekcije. Pucanje slepog creva smatra se životno ugrožavajućim stanjem.

Bol koji se javlja kod upale ili pucanja slepog creva brzo se pogoršava, a obično počinje od pupka i širi se ka donjoj desnoj strani stomaka.

Bol se obično pojačava na dodir, pritiskanje, kretanje ili tokom dubokoh udaha ili kašljanja i kijanja.

Lečenje slepog creva je neophodno, i ono obično podrazumeva upotrebu antibiotika i njegovo hirurško uklanjanje.

Kamen u bubregu ili infekcije bubrega

Do infekcije bubrega dolazi usled bakterijske ili virusne infekcije, koja obično počinje u bešici, a zatim se širi na bubreg.

Osnovni simptomi infekcije bubrega su bol, koji počinje u leđima, a može se širiti na bok ili prepodne, ali i učestalo mokrenje koje može biti bolno.

Osim toga, urin može sadržati krv ili biti neprijatnog mirisa, a tamna mokraća je još jedan od mogućih simptoma.

Lečenje infekcije bubrega uključuje upotrebu antibiotika i povećan unos tečnosti.

Kad je reč o kamenu u bubregu, govori se o prisustvu kristalizovanih minerala unutar jednog ili oba bubrega.

Bol obično počinje u leđima, no kada se kamen u bubregu pokrene i nađe u ureteru, odnosno mokraćovodu koji prenosi urin od bubrega do bešike, može se zaglaviti i izazvati bol u donjem delu stomaka i preponama.

Ovaj bol može biti konstantno prisutan i tup, ili se oštar bol može javljati i nestajati u talasima.

Korišćenje nesteroidnih antiinflamatornih lekova kao što su lekovi na bazi acetilsalicilne kiseline, ibuprofena ili naproksena mogu pomoći u terapiji bola.

Kako bi se kamen izbacio neophodna je povećana konzumacija tečnosti, dok je kod velikog kamenja moguća primena drugih lekova koji se kupuju uz lekarski recept, ultrazvučna terapija ili hirurško uklanjanje.

Endometrioza

Endometrioza je stanje u kojem sluzokoža materice, koja se nanziva endometrijum, raste izvan materice.

Ove izrasline mogu izazvati bol na različitim mestima u zavisnosti od toga gde se nalaze, a bol se takođe može javiti u donjem delu stomaka ili leđa.

Obično se bol javlja i prestaje u ciklusima, i može se brzo intenzivirati, ili javiti tokom snošaja, mokrenja ili pražnjenja creva.

Većina tretmana endometrioze za cilj ima smanjenje simptoma i tegoba. Lekovi koji se najčešće koriste su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, progestini, hormonski kontraceptivi i drugi.

Inflamatorne bolesti creva

Inflamatorne bolesti creva oštećuju sluzokožu creva, izazivajući bol i upalu. Postoje dve vrste inflamatornih bolesti creva, Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Kronova bolest može pogoditi bilo koji deo gastrointestinalnog trakta, dok ulcerozni kolitis pogađa debelo crevo ili rektum.

Kod inflamatornih bolesti creva bol se obično javlja u donjem desnom kvadrantu stomaka, a najčešće su prisutni i drugi simptomi, kao što su dijareja koja može sadržati krv ili sluz, gubitak telesne mase, slabost, mučninu, čest lažni nagon za stolicom i povraćanje.

U zavisnosti od vrste bolesti i težine simptoma zavisi i lečenje. Inflamatorne bolesti creva su hronične bolesti koje se ne mogu izlečiti, već se nastoji da se simptomi u najvećoj meri smanje.

Kod velikog broja pacijenata neophodna je hirurška procedura u nekom trenutku života.

Sindrom nervoznih creva

Sindrom nervoznih creva naziva se još i IBS, skraćeno od engleskog naziva ovog stanja, irritable bowel syndrome.

Nervozna creva često izazivaju bol u stomaku, i različite tegobe kao što su:

  • Dijareja ili zatvor
  • Grčevi
  • Mučnina i povraćanje
  • Gasovi, nadimanje i nadutost
  • Osećaj težine u stomaku

Dijagnoza nervoznih creva se ne može postaviti na osnovu analiza krvi ili stolice, kao ni radioloških pregleda niti gastroskopije ili kolonoskopije, budući da su svi rezultati kod ovog sindroma normalni.

Jedan od najčešće obavljanih testova stolice je kalprotektin, analiza koja govori u nivou upale i ukazuje na inflamatorne bolesti creva.

Kod nervoznih creva, nivo kalprotektina je u normalnim vrednostima.

Zbog toga postavljanje dijagnoze IBS-a traje dugo i postavlja se kada su simptomi dugo prisutni, a svi drugi mogući razlozi su različitim gastroenterološkim pregledima i analizama isključeni.

Lečenje podrazumeva pre svega izbegavanje namirnica okidača tegoba i održavanje zdravog načina života. Kod nekih osoba koje pate od ovog stanja upotreba probiotika može biti veoma korisna.

Probiotici se mogu uzimati pre ili posle jela, no važno je odabrati suplement koji sadrži odgovarajuće sojeve probiotskih bakterija.

Divertikulitis

Divertikule su male kese na sluzokoži debelog creva, koje najčešće ne izazivaju nikakve tegobe.

Kada se upale, divertikule dovode do stanja koje se naziva divertikulitis, dok se divertikularnom bolešću naziva divertikulitis koji izaziva tegobe.

Divertikularna bolest može izazvati iznenadni, tupi bol u donjem delu stomaka. Drugi simptomi koji se mogu javiti su dijareja, zatvor i nadimanje.

Kako bi se debelo crevo oporavilo, lečenje obično zahteva pridržavanje režima ishrane koji uključuje samo tečnu hranu u trajanju od nekoliko dana.

Po potrebi, u lečenje divertikulitisa mogu se uključiti lekovi protiv bolova ili antibiotici, dok teški slučajevi mogu zahtevati hiruršku intervenciju kojom se ove promene uklanjaju.

Jedna od komplikacija nelečene divertikularne bolesti je peritonitis, abdominalna infekcija koja može biti opasna po život.

Adhezije i priraslice

Adhezije i priraslice su tkiva koje se formiraju u digestivnom traktu, između dva organa ili između organa i trbušnog zida.

Do adhezija obično dolazi nakon operacije digestivnog trakta, a mogu se formirati i kao posledica Kronove bolesti ili endometrioze.

Najčešće ove promene ne izazivaju simptome, no kada izazivaju, do njih obično dolazi usled povlačenja sluzokože želuda ili drugih organa, ili samog oblika priraslica.

Najčešći simptomi su grčevi i bol u stomaku, ali i nadutost, zatvor ili povraćanje.

Lečenju se pristupa samo ukoliko se javlja bol u stomaku ili druge tegobe, upotrebom lekova ili hirurgijom.

Disfunkcija karličnog dna

Poremećaj funkcije karličnog dna je abnormalna aktivnost mišića karlice.

To može značiti da su mišići ili preaktivni ili nedovoljno aktivni, što može izazvati probleme sa kontrolom pražnjenja creva, odnosno defekacijom, kontrolom bešike i seksualnom funkcijom, a osim toga može se javiti i bol u donjem delu stomaka.

Za osobe koje pate od ovog stanja dostupne su različite opcije terapije, u zavisnosti od težine stanja.

Neke od opcija za lečenje disfunkcije karličnog dna, uključuju:

  • Promene u ishrani. Zdrava izbalansirana ishrana, i smanjen unos alkohola, kofeina, kisele i jako začinjene hrane može pomoći u smanjenju tegoba.
  • Kegelove vežbe i vežbe za jačanje centralnog stuba. Ove vežbe pomažu jačanju mišića, i mogu dovesti do smanjenja bola i drugih simptoma.
  • Lekove. Različiti lekovi mogu pomoći kod terapije simptoma koji pogađaju vaginu i bešiku.
  • Fizikalnu terapiju. Fizikalnom terapijom mogu se ojačati i opustiti mišići, što dovodi do olakšavanja tegoba i poboljšanja funkcije karličnog dna.

Fibroidi materice

Fibroidi materice su nekancerozne izrasline koje se formiraju na ili izvan materice, i veoma često ne izazivaju nikakve simptome.

Kada izazivaju simptome, oni mogu biti bol u karlici ili leđima, krvarenje iz materice i različiti problemi sa crevima i bešikom.

Budući da je reč o beningnim promenama, one se obično ne leče ukoliko nisu prisutni bol i druge tegobe.

Kada je potrebno, lečenje se fokusira na smanjenje bola i drugih simptoma, i može uključivati hormonske kontraceptive, lekove protiv bolova i hormone koji deluju direktno na hipofizu mozga.

Teški slučajevi mogu zahtevati hiruršku intervenciju komom se uklanjaju fibroidi. Iako retko, ponekad je neophodno hirurško uklanjanje cele materice u proceduri koja se naziva histerektomija.

Intersticijalni cistitis

Intersticijalni cistitis se smatra jednim od najneprijatnijih stanja koje izaziva bol u regiji oko bešike, a ponekada i u donjem delu leđa.

Do intersticijalnog cistitisa može doći kao posledica hronične upale mokraćne bešike ili nepravilnim funkcionisanjem nerava.

Osim bola, simptomi uključuju nagon za čestim mokrenjem, koje može biti bolno ili neprijatno, a bol se može javiti i tokom seksualnog odnosa.

Lečenje podrazumeva pre svega smanjenje simptoma i tegoba, budući da pravi lek za ovo stanje ne postoji.

Tretman može uključivati različite vežbe za karlično dno, smanjenje stresa, promene u ishrani i električnu stimulaciju nerava bešike.

U lečenje težih slučajeva mogu biti uključeni i lekovi ili hirurške procedure.

Drugi uzroci

Bol u donjem delu stomaka može imati i druge uzroke, kao što su:

Odgovor na pitanje gde boli jetra nije lako dati, budući da ovaj organ nema receptore za bol, pa se bol može javiti oko ovog organa, sa gornje desne strane stomaka, ali i u drugim delovima abdomena, leđa ili ramenu.

Kada se javiti lekaru

Bol u donjem delu stomaka može biti veoma neugodan i ometati normalne aktivnosti, ali najčešće nije reč o stanju koje zahteva hitnu medicinsku negu.

Ipak, ukoliko je praćen simptomima kao što su potpuni prestanak pražnjenja creva, povraćanje krvi ili pojava krvi u stolici ili urinu, bol u grudima, vratu ili ramenima, otežano disanje ili tvrd stomak, trebalo bi neodložno potražiti medicinsku pomoć.

Pored toga, ako je bol izuzetno jak ili se rapidno pogoršava, kao i ukoliko se bol pojavačava na dodir ili pritisak, trebalo bi hitno se javiti doktoru.

U slučaju da bol traje duže od 48 sati, ili su prisutne i druge tegobe, kao što su mučnina i povraćanje, nadimanje, bol ili nelagoda tokom mokrenja, povišena telesna temperatura ili dijareja, trebalo bi posetiti doktora, iako se ne radi o stanju koje zahteva hitnu medicinsku negu.

Zaključak

Bol u donjem delu stomaka može se javiti iz različitih razloga, no u većini slučajeva ne radi se o ozbiljnim stanjima.

Najčešće bol u donjem delu stomaka kako kod muškaraca, tako i kod žena, javlja se usled nakupljanja gasova ili zatvora.

Ipak, i druga, ozbiljnija stanja mogu biti uzrok, a neka od njih zahtevaju i hitnu medicinsku negu, kao što je upala ili pucanje slepog creva.

Lečenje i terapija koja će dovesti do olakšanja i prestanka bola u donjem delu stomaka zavisi od uzroka koji do njega dovodi, a ponekada bol prestaje i spontano, kada se akumulirani gasovi oslobode.

Najbolji gastroenterolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg gastroenterologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.