Troponin: Šta je i koje su normalne vrednosti

Sveže informacije

Troponin test je analiza krvi koja se koristi za procenu oštećenja srca zajedno sa drugim dijagnostičkim procedurama kako bi se utvrdilo da li je došlo do srčanog udara ili procenio rizik.

Test na troponin se obavlja ukoliko se jave iznenadni bol u grudima, osećaj stezanja, kratak dah i drugi simptomi srčanog udara.

Ipak, ako su rezultati gotovi brzo, u slučaju prisustva drugih simtpoma koji ukazuju na srčani udar lečenje može početi i pre nego što rezultati budu gotovi.

Sami troponini su vrsta proteina koja se nalazi u ćelijama srčanog mišića i ulaze u krv samo usled oštećenja srčanog mišića, što ih čini izuzetno važnim u dijagnostici srčanih udara i drugih problema povezanih sa srcem.

U ovom članku objasnićemo šta je troponin, kada se provereva i koje su normalne vrednosti troponina.

Šta je troponin?

Troponin se odnosi na tri različita proteina koji pomažu u regulisanju kontrakcija srca i skeletnih mišića.

Vrste troponina su:

 • Troponin C: Troponin C vezuje kalcijum i prenosi troponin I, omogućavajući normalne mišićne kontrakcije.
 • Troponin I: Troponin I učestvuje u kontrakciji mišićnih vlakana.
 • Troponin T: Troponin T vezuje proteine za mišićna vlakna.

Nakon povrede srca, poput srčanog udara, srce oslobađa troponin I i troponin T u krvotok.

Visok nivo troponina u krvi obično znači da je osoba nedavno imala infarkt miokarda, odnosno srčani udar.

Troponin test je veoma značajan u dijagnostici budući da je nivo troponina u krvi je obično izuzetno nizak, ali povrede srca mogu dovesti do značajnog povećanja što značajno olakšava postavljanje dijagnoze.

Normalne vrednosti troponina

Nivo troponina u krvi je obično izuzetno nizak, ali čak i mala povećanja troponina mogu ukazivati na oštećenje srca.

Ovo troponin test čini veoma senzitivnim, a istovremeno i specifičnim testom kojim se može postaviti precizna dijagnoza infarkta miokarda.

Značajno povišeni nivoi troponina, posebno oni čija se vrednost menja u satima nakon pojavljivanja tegoba, predstavljaju jak indikator povrede srca.

Normalne vrednosti troponina izgledaju kao što sledi:

 • Troponin I: 0 – 0.04 ng/ml
 • Troponin T: 0 – 0.01 ng/ml

Opseg normalnih vrednosti troponina može se blago razlikovati u zavisnost od laboratorije u kojoj se obavlja analiza, kao i korišćenih testova.

Vrednosti troponina veće od 0.4 ng/ml ukazuju da je došlo do srčanog udara. Vrednosti troponina između 0.04 i 0.4 ng/ml ukazuju na problem sa srcem.

Medicinski standard za povišene nivoe troponina je da oni budu veći od 99% očekivane vrednosti kod zdrave odrasle osobe.

Kada su rezultati veći od 99% očekivane vrednosti, kao što je ranije objašnjeno, ukazuju na oštećenje srčanog mišića.

U zavisnosti od prisutnih simptoma, rezultata drugih analiza i istorije bolesti, troponin pomaže da se potvrdi ili isključi srčani udar.

Kako se obavlja troponin test?

Priprema za analizu troponina u krvi nije potrebna, a često se obavlja u hitnim slučajevima, zajedno sa drugim dijagnostičkim procedurama kako bi se utvrdilo da li je došlo do infarkta miokarda.

Nivo troponina se proverava u uzorku venske krvi, a konzumirana hrana i piće ne utiču na rezultat.

Pored testa troponina u slučaju simptoma srčanog udara obavljaju se i drugi pregledi, kao što su slušanje srca, merenje pritiska i pulsa, obavljanje elektrokardiogram (EKG) pregleda, merenje nivoa kiseonika u krvi i drugi.

Koliko se čekaju rezultati troponin testa?

Rezultati troponin testa običnu su gotovi za dva do četiri sata.

U slučaju da drugi pregledi i analize ukazuju na srčani udar, lečenje i terapija će često početi i znatno pre nego što su rezultati testa gotovi.

Ipak, troponin test ima značajnu ulogu u potvrđivanju ili isključivanju srčanog udara.

Neka od stanja koja mogu podsećati i izazvati simptome slične srčanom udaru uključuju anginu pektoris, probleme sa plućima poput pneumonije ili embolije, povrede mišića grudnog koša, probleme sa pankreasom, napad žuči i napade panike.

Drugi uzroci povišenog troponina

Nivo troponina može biti povišen u roku od nekoliko sati nakon srčanog udara, a nivo može ostati visok do dve nedelje nakon infarkta.

Međutim, povišeni nivoi troponina mogu biti uzrokovani drugim vrstama povreda srca, kao što su:

 • Kardiogeni šok
 • Hipoksija
 • Prethodne operacije srca
 • Nuspojave lekova
 • Ekstreman napor
 • Miokarditis
 • Srčani zastoj ili otkazivanje srca

Osim toga, neka stanja koja nisu povezana sa kardiovaskularnim zdravljem mogu dovesti do visokih vrednosti troponina.

Neka od njih su sepsa, otkazivanje bubrega i hronična bolest bubrega, hemoterapija, plućna embolija, ili trama srca usled jakog udarca u grudi ili upotrebe narkotika.

Simptomi srčanog udara

Test na troponin obično se obavlja ukoliko osoba ima simptome srčanog udara ili teške srčane insuficijencije.

Ponekad postoje upozorenja pred infarkt, kao što su umor ili stezanje u grudima u mesecima pre srčanog udara, ali se može javiti i bez ikakvog upozorenja. Infarkt miokarda obično počinje iznenada i brzo se pogoršava.

Indikacije za test troponina uključuju:

 • Bol, pritisak, stezanje ili nelagoda u grudima
 • Bol u ruci, ramenu, vratu, leđima, gornjem delu stomaka ili vilici
 • Kratak dah
 • Slabost ili umor
 • Mučninu ili povraćanje
 • Bledu ili plavu kožu kože ili usana
 • Pojačano znojenje
 • Lupanje i preskakanje srca
 • Ubrzano disanje
 • Konfuziju, vrtoglavicu ili gubitak svesti

U nekim slučajevima može doći do takozvanog tihog srčanog udara, odnosno srčanog udara bez uobičajenih simptoma.

Tihi srčani udar može biti praćen hladnim znojem, vrtoglavicom ili opštom slabošću.

U ovim slučajevima troponin test može biti od izuzetnog značaja.

Faktori rizika za srčani udar

Brojni su faktori koji mogu povećati rizik od srčanog udara. Na neke od njih se može uticati, poput životnih navika, dok je na druge nemoguće, poput uzrasta, pola ili genetskog faktora.

Neki od prepoznatih faktora rizika uključuju:

 • Starenje. Vremenom, srce može oslabiti ili postati kruto, pa se smatra da su osobe starije od 65 godina pod povećanim rizikom od srčanog udara ali i drugih kardiovaskularnih bolesti.
 • Porodična istorija bolesti srca. Ukoliko je neko u porodici doživeo srčani udar ili srčani zastoj, ovo se može smatrati značajnim faktorom rizika. Određene genetske mutacije i promene mogu učiniti tkiva srca slabijim ili manje fleksibilnim.
 • Loša ishrana. Nezdrav način ishrane, sa malo voća i povrća, puno hrane koja sadrži zasićene i trans masti, soli i dodatih šećera, u znatnoj meri povećava rizik od brojnih hroničnih i akutnih bolesti i stanja, uključujući i srčani udar. Nizak unos elektrolita poput kalijuma i magnezijuma, uz visok unos soli, takođe je čest uzrok visokog pritiska.
 • Nezdrave životne navike. Pušenje, prekomerna konzumacija alkohola, upotreba narkotika i nedostatak fizičke aktivnosti povećavaju šansu od infarkta miokarda i drugih bolesti.
 • Problemi sa srcem. Neke vrste aritmija i tahikardija mogu dovesti do srčanog zastoja.
 • Druge bolesti. Neke bolesti poput ozbiljnih bolesti pluća, infekcija HIV ili koksaki virusom, dijabetesa, hroničnih bolesti bubrega, anemije, bolesti tiroidne žlezde ili previsok nivo gvožđa u krvi prepoznate su kao faktor rizika.
 • Gojaznost. Prekomerna telesna masa opterećuje srce što vremenom može dovesti do njegovog slabljenja. BMI kalkulator sa godinama može se koristiti za procenu zdravstvenog statusa telesne mase.

Srčani udar pogađe osobe muškog i ženskog pola, no infarkt miokarda kod mlađih ljudi češći je kod muškaraca.

Sa druge strane, srčani udari kod žena obično dovode do težih simptoma nego kod muškaraca.

Kako smanjiti troponin?

Visok nivo troponina je simptom, a ne dijagnoza, pa se snižavanje troponina postiže lečenjem osnovnog uzroka.

Veoma visok nivo troponina obično ukazuje na to da je osoba nedavno imala srčani udar.

Lečenje srčanog udara zavisi od stepena blokade dotoka krvi u srce, odnosno da li se radi o delimičnoj ili potpunoj blokadi.

Neki uobičajeni načini lečenja nakon srčanog udara uključuju:

 • Upotrebu lekova za rastvaranje ugrušaka
 • Koronarnu angioplastiku, odnosno minimalno invanzivnu hiruršku intervenciju koja podrazumeva ugradnju stenta, male metalne mreže koja sprečava zatvaranje krvnog suda usled ateroskleroze
 • Bajpas operaciju, kojom se premošćuje blokiran krvni sud i stvaraju novi putevi za krv do srca

Kako bi se smanjio rizik od ponovnog srčanog udara i drugih komplikacija, kardiolog obično preporučuje i promene u načinu života.

Uobičajene preporuke su prestanak pušenja i konzumacije alkohola, smanjenje telesne mase, povećanje fizičke aktivnosti i prelazak na zdraviju ishranu.

Za zdravlje srca, najefikasnije su aerobne fizičke aktivnosti. Ova vrsta aktivnosti je nižeg intenziteta, ali traje duži vremenski period tokom kog je puls blago povišen.

Neke od dobrih aerobnih aktivnosti uključuju brzi hod, trčanje, plivanje, vožnju bicikla i druge.

Kada je reč o ishrani, pre svega se preporučuje povećan unos voća i povrća, a smanjen unos loših masti, soli i šećera.

Ishrana bazirana na neprerađenim biljnim namirnicama pružiće velike količine vlakana, minerala i vitamina, proteina i antioksidanasa koji imaju zaštitni efekat kada je u pitanju kardiovaskularno zdravlje, ali i druge hronične bolesti.

Ukoliko je prisutan i povišen krvni pritisak, jedan od prirodnih načina snižavanja je povećan unos namirnica koje dovode do smanjenja pritiska.

Zaključak

Troponin je grupa proteina čiji se nivo najčešće proverava kada se sumnja da je došlo do infarkta miokarda, odnosno srčanog udara.

Troponin test je veoma senzitivan i specifičan test, budući da se troponin u krvi ne može detektovati osim u slučaju oštećenja srca.

Njegova koncentracije u krvi zdrave osobe je izuzetno mala, dok se nakon svakog oštećenja srca on ispušta u krvotok, što ga čini veoma korisnim u postavljanju dijagnoze.

Provera nivoa troponina u krvi obavlja se analizom venske krvi, a rezultati su gotovi relativno brzo, za nekoliko sati.

Imajući u vidu da je infarkt miokarda hitno medicinsko stanje opasno po život, često se sa otpočinjanjem lečenja počinje i pre dobijanja rezultata, koji se potom koriste za potvrdu dijagnoze i praćenje stanja srca u satima i danima nakon srčanog udara.

Najbolji kardiolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg kardiologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.