Ksilitol je vrsta zamene za šećer, šećerni alkohol koji izgleda i ima ukus kao šećer, ali sadrži manje kalorija i ne izaziva skok šećera u krvi.
Dodati šećeri su jedan od najnezdravijih sastojaka moderne ishrane, pa se ljudi sve češće okreću alternativama, kao što j brezin šećer kako se ksilitol još naziva.
Ksilitol osim što je manje kaloričan, može pružiti različite zdravstvene koristi, a pre svega one koje se tiču oralnog zdravlja.
Ipak, kod nekih ljudi ovaj zaslađivač može izazvati probleme sa varenjem, posebno ukoliko se konzumira u većim količinama.
U ovom članku objasnićemo šta je ksilitol, njegove nutritivne vrednosti, prednosti i potencijalne rizike.
Šta je ksilitol?
Ksilitol ili brezin šećer kako se još naziva je vrsta zamene za šećer koja spada u grupu šećernih alkohola.
Iako u nazivu sadrži termini alkohol, ova jedinjenja nisu alkoholi koji opijaju i dovode do problema sa jetrom poput masne jetre ili drugih organa, niti izazivaju zavisnost.
Ova jedinjenja kombinuju osobine molekula šećera i molekula alkohola, što im omogućava da stimulišu receptore ukusa za sladak ukus na jeziku.
Ksilitol se prirodno nalazi u velikom broju voća i povrća, te se smatra prirodnim zaslađivačem, za razliku od veštačkih kao što su aspartam, kalijum acesulfam, saharin ili sukraloza.
Neke od prirodnih namirnica koje sadrže ksilitol su jagode, maline, pečurke i karfiol.
Ovaj zaslađivač se često može naći u žvakaćim gumama bez šećera, bombonama, hranama pogodnim za osobe sa dijabetesom kao i različitim proizvodima za oralnu higijenu, poput pasta za zube ili tečnosti za ispiranje usta.
Ksilitol se može dobiti iz drveća poput breze, ili iz biljnih vlakana koje se nazivaju ksilani.
Nutritivne vrednosti ksilitola
Ksilitol je rafinisani zaslađivač, i ne sadrži vitamine ili minerale.
Ipak, ksilitol može biti bolji izbor u odnosu na običan šećer, budući da je veoma sličan po izgledu, strukturi i slatkoći kao i beli šećer, ali sadrži 40% manje kalorija, odnosno 2.4 kalorije po gramu, dok beli šećer sadrži 4 kalorije.
U tabeli koja sledi može se videti poređenje najčešćih vrsta zamena za šećer:
Zaslađivač | Glikemijski indeks | Slatkoća u odnosu na šećer | Kalorije (1g) |
---|---|---|---|
Ksilitol | 13 | 100% | 2.4 kalorija |
Eritritol | 1 | 70% | 0.24 kalorija |
Maltitol | 35 | 87% | 2.1 kalorija |
Sorbitol | 4 | 58% | 2.6 kalorija |
Kalijum acesulfam | 0 | 20,000 % (200x) | 0 kalorija |
Aspartam | 0 | 20,000% (200x) | 4 kalorija |
Saharin | 0 | 30,000% (300x) | 0 kalorija |
Sukraloza | 0 | 60,000% (600x) | 0 kalorija |
Stevija | 0 | 20,000% (200x) | 0 kalorija |
Ksilitol se može koristiti kao zamena za šećer u odnosu 1:1, budući da su gotovo iste slatkoće.
On se može koristiti za zaslađivanje kafe, čajeva i u svim receptima koji uključuju šećer.
Zdravstvene koristi
Ksilitol može pružiti nekoliko zdravstvenih koristi i prednosti u odnosu na šećer.
Nizak glikemijski indeks
Jedan od glavnih negativnih efekata dodatog šećera i fruktoznog sirupa je da izaziva nagli skok šećera i insulina u krvi.
Pored toga, velika količina fruktoze može dovesti do insulinske rezistencije i različitih metabolički problema.
Budući da ksilitol ne sadrži fruktozu, kao i da ima gotovo zanemarljiv uticaj na nivo šećera i insulina u krvi, može biti dobra alternativa kako bi se izbegli štetni efekti šećera.
Glikemijski indeks ksilitola iznosi od 7 do 13, dok običan šećer ima glikemijski indeks od 60 do 70.
Druga prednost ksilitola je što sadrži 40% manje kalorija od šećera, pružajući istovremeno veoma sličnu slatkoću.
Struktura i izgled ksilitola, kao i ponašanje u receptima takođe odgovaraju običnom šećeru, što ga čini vrlo popularnim izborom.
Zahvaljujući ovim osobinama, osobe sa dijabetesom, predijabetesom, gojaznošću i drugim metaboličkim problemima, ksilitol predstavlja odličnu zamenu za šećer.
Na kraju, iako studije nisu obavljene na ljudima, određena istraživanja obavljena na pacovima pokazuju da ksilitol može poboljšati simptome dijabetesa, smanjiti masnoću na stomaku i čak sprečiti povećanje telesne mase.
Unapređenje zdravlja zuba
Ksilitol je često deo žvakaćih guma, pasta za zube, tečnosti za ispiranje usta i drugih proizvoda za oralnu negu, sa dobrim razlogom.
Brojne studije su potvrdile da ksilitol može pomoći u smanjenju karijesa i unaprediti zdravlje zuba.
Za razliku od glukoze koja se nalazi u hrani, a posebno skrobnoj hrani i prostim šećerima, bakterije u ustima ne mogu koristiti ksilitol kao hranu.
Ovo dovodi do smanjene akumulacije plaka i rizika od karijesa i upale desni, odnosno gingivitisa.
Pored toga, smanjena količina plaka može značajno usporiti pojavu zubnog kamenca, koji se često brka sa karijesom, budući da u nekim slučajevima može izgledati slično.
Jedna studija je pokazala da žvakaća guma sa ksilitolom može smanjiti broj loših bakterija za 27 do 75%, istovremeno ne ugrožavajući dobre bakterije u ustima.
Druga studija na ljudima pokazala je da zamena šećera ksilitolom ili njegovo uključivanje u ishranu može smanjiti pojavu karijesa za 30 do 85%.
Pored toga, istraživanje obavljeno na životinjama pokazalo je da ksilitol može povećati apsorpciju kalcijuma u digestivnom traktu.
Kalcijum je mineral važan za zdravlje zuba i kostiju, a može smanjiti i rizik od osteoporoze zajedno sa vitaminom D.
Zamena šećera ksilitolom jedan od od veoma efikasnih vidova prevencije problema sa oralnim zdravljem.
Antioksidativna svojstva
Neke studije obavljene u epruvetama ili na životinjama pokazale su da ksilitol može smanjiti broj slobodnih radikala i oksidativni stres.
Oksidativni stres, do kog dolazi usled nedovoljne količine antioksidanasa u organizmu je faktor rizika za različite hronične bolesti, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka.
Na primer, studija iz 2014. obavljena na pacovima pokazala je da konzumacija ksilitola povećava nivo glutationa, antioksidansa koji pomaže u smanjenju broja slobodnih radikala i oksidativnog stresa.
Ipak, kako bi se doneli definitivni zaključci o antioksidativnim svojstvima ksilitola neophodno je obaviti više studija na ljudima.
Smanjenje infekcije kadidom i infekcije uha
Štetne bakterije iz usta mogu dovesti do infekcije uha, koja je posebno česta kod dece.
Istraživanja su pokazala da osim što može smanjiti broj bakterija u ustima, ksilitol može smanjiti i rizik od infekcije uha ostavljajući bakterije bez izvora hrane.
Jedna studija kod dece sa čestim infekcijama uha, svakodnevna upotreba žvakaće gume sa ksilitolom smanjila je učestalost infekcije za 40%.
Ksilitol može pomoći i u terapiji i prevenciji gljivične infekcije kandidom, pa se često preporučuje kao zamena za šećer na kandida dijeti.
Kandida u ustima ili crevima ostaje bez hrane, odnosno šećera što usporava njeno razmnožavanje.
Pored toga, ksilitol smanjuje sposobnost ove gljivice da se zalepi za površine, što dovodi do smanjenog rizika od infekcije.
Druge koristi
Dodatne prednosti koje ksilitol može pružiti uključuju:
- Povećanu proizvodnju kolagena, proteina koji se nalazi u koži i vezivnom tkivu, što može usporiti starenje kože
- Smanjen rizik od osteoporoze, zahvaljujući povećanju zapremine kostiju i boljoj apsopciji minerala, a pre svega kalcijuma
- Povećanje broja dobrih bakterija u crevima, budući da se ksilitol ponaša kao rastvorljvo vlakno koje dobre bakterije mogu koristiti kao hranu
Nuspojave i rizici
Ksilitol se smatra bezbednim, no kod nekih ljudi može izazvati probavne tegobe.
Pre svega, do ovoga dolazi usled većeg unosa ili kod ljudi čiji sistem organa za varenje nije naviknut na unos ksilitola.
Šećerni alkoholi mogu da povuku vodu u creva, a bakterije ga mogu fermentisani, što ponekad dovodi do gasova, nadimanja, podrigivanja ili dijareje.
Ljudski organizam se prilagođava ksilitolu, pa postepenim povećanjem unosa čime se ostavlja vremena digestivnom traktu da se adaptira, najverovatnije neće dovesti do neželjenih efekata.
Ksilitol se takođe smatra bezbednim za dugoročnu upotrebu.
Jedna studija posmatrala je ljude koji su konzumirali 1.5 kilogram ksilitola mesečno, sa maksimalnim dnevnim unosom od čak 400 grama, i zaključila da nema negativnih efekata po zdravlje.
Ipak, osobe koje pate od sindroma nervoznih creva ili intolerancije na FODMAP grupu namirnica, trebalo bi da ograniče ili isključe iz ishrane šećerne alkohole.
Ksilitol je veoma toksičan za pse
Ksilitol se kod ljudi apsobruje sporo i gotovo da nema efekta na proizvodnju insulina.
Psi ksilitol vare na potpuno drugi način, proizvodnjom izuzetno velike količine insulina, što dovodi do hipoglikemije, odnosno niskog nivoa šećera u krvi.
Ovo može trajno oštetiti jetru kod pasa ili čak dovesti do otkazivanja jetre i smrti.
Izuzetno male količine ksilitola mogu biti toksične za pse. Količina od samo 0.1 grama ksilitola po kilogramu telesne mase psa je dovoljna da izazove probleme, stoga je neophodan poseban oprez.
Alternative ksilitolu
Ksilitol nije jedina zamena za šećer koja sadrži manje kalorija i niži glikemijski indeks.
Alternative ksilitolu mogu uključivati druge zaslađivače iz grupe šećernih alkohola, steviju ili veštačke zaslađivače.
Neki od mogućih alternativa uključuju:
- Eritritol
- Maltitol
- Sorbitol
- Steviju
- Veštačke zaslađivače kalijum acesulfam, aspartam, saharin i sukralozu
Cena
Ksilitol se može naći u prodavnicama zdrave hrane, robe široke potrošnje ili prodavnicama sportskih suplemenata i dodataka ishrani, kao i specijalizovanim radnjama za osobe sa dijabetesom.
Cena ksilitola zavisi od veličine pakovanja i proizvođača, a najveći broj pakovanja je u rasponu od 100 grama do jednog kilograma.
Cena je po pravilu niža za veća pakovanja, pa se tako pakovanje ksilitola od 150 grama može kupiti za oko 400 dinara, dok pakovanje od jednog kilograma košta oko 1,500 dinara.
Zaključak
Ksilitol je vrsta šećernog alkohola, niskokalorične zamene za šećer, koja je podnednako slatka kao i šećer, ali sadrži 40% manje kalorija i ne izaziva skok nivoa šećera ili insulina u krvi.
Osim po slatkoći, ksilitol šećeru odgovara i po svom izgledu i strukturi, te je veoma popularna zamena za šećer.
Dodatne prednosti ksilitola su pozitivan uticaj na oralno zdravlje, nizak glikemijski indeks, pomoć u prevenciji infekcija uha i gljivičnih infekcija, kao i moguća antioksidativna svojstva.
Iako se smatra izuzetno bezbednim, ksilitol može izazvati blage tegove sa varenjem, posebno kada se konzumira u većoj količini.