11 najgorih hrana za zube i zdravije zamene

Sveže informacije

Način ishrane igra jednu od ključnih uloga u zdravlju čoveka, a kada je reč o zdravlju zuba ovo je posebno izraženo.

Svaka hrana i piće mogu izazvati karijes, budući da služe kao hrana bakterijama koje proizvode kiseline koje oštećuju zube.

Ipak, nisu sve namirnice podjednako štetne za oralno zdravlje.

Na primer, hrana i napici bogati šećerima i skrobom smatraju se nekim od najgorih hrana za zube.

Prosti ugljeni hidrati odlična su hrana za bakterije koje se nalaze u zubnom plaku, tankom, nevidljivom sloju koji čine bakterije, ostaci hrane i pljuvačka koji prekriva zube.

Kada šećer i skrob dođu u kontaktu sa plakom, nastaju kiseline koje mogu oštetiti zubnu gleđ, i stvoriti plodno tle za razvoj karijesa i upale desni.

U ovom članku objasnićemo kojih 11 hrana i pića su najgori izbor za oralno zdravlje, šta ih čini opasnim kao i koje su zdravije zamene.

Slatkiši

Slatkiši su najčešće prepuni prostih šećera što ih čini jednim od najgorih izbora kada je u pitanju zdravlje zuba.

Posebno štetni mogu biti lepljivi ili tvrdi slatkiši.

Lepljivi slatkiši kao što su karamele ili tofi bombone lepe se za zube, a posebno se zadržavaju u prostoru između zuba, što bakterijama ostavlja dugačak vremenski period da ostatke koriste kao hranu, proizvodeći pri tome štetne kiseline.

Sa druge strane, tvrde bombone se ne lepe za zube u tolikoj meri, već se polako otapaju u ustima što bakterijama ostavlja dosta vremena da ih iskoriste za razvoj.

Česta konzumacija slatkih i slanih grickalica jedan je od čestih uzroka cirkularnog karijesa kod dece.

Zdravija zamena za kupovne slatkiše: Sveže voće, domaći slatkiši sa manje šećera ili bez šećera, sa zaslađivačima poput stevije ili eritritola.

Gazirana, sportska i energetska pića

Kada je reč o napicima, nema sumnje da gazirani napici spadaju u grupu najnezdravijih, a ovo važi i za zdravlje zuba i desni.

Jedna starija studija pokazala je da konzumacija veće količine gaziranih sokova ima negativan uticaj na zube podjednako kao i upotreba nekih vrsta narkotika.

Do ovoga dolazi na više načina.

Pre svega, gazirani napici su prepuni šećera, ali i kiseli, što je kombinacija koja ima veoma negativan uticaj na oralno zdravlje, i lako dovodi do oštećenja zubne gleđi.

Pored toga, ovi napici mogu dovesti do smanjenog lučenja pljuvačke, što dodatno povećava kiselost usta, ali i otežava uklanjanje ostataka hrane i povećava rizik od pojave problema.

Neki sportski i energetski napici mogu sadržati i veće količine kofeina, koji takođe smanjuje lučenje pljuvačke.

Zdravija zamena za gazirane napitke: Voda i biljni čajevi.

Citrusno voće i sok od paradajza

Agrumi poput limuna, pomorandže i grejpfruta, ali i paradajz, svakako su deo zdrave ishrane, budući da pružaju veliki broj vitamina i minerala, a pre svega vitamina C.

Ipak, treba imati u vidu da njihova kiselost može loše uticati na zubnu gleđ, čineći ih podložnijim stvaranju karijesa.

Pored toga, kiselina iz citrusnog voća, paradajza i proizvoda od paradajza može smanjiti iritirati afte i ranice u ustima, kao i usporiti zarastanje rane od zuba posle operacija.

Naravno, ovo ne znači da bi citruse trebalo isključiti iz ishrane u potpunosti, već ih konzumirati umereno, idealno uz obrok i uz ispiranje usta vodom po konzumaciji.

Pranje zuba odmah posle jela citrusnog voća nije dobra ideja, budući da je gleđ mekša, te je rizik od oštećenja veći, pa bi trebalo sačekati barem 30 do 60 minuta.

Slična dilema javlja se i u vezi jutarnjeg pranja zuba, odnosno da li je bolje prati zube pre ili nakon doručka, o čemu smo govorili u posebnom članku.

Konzumiranje limunade ili soka ceđene pomorandže na slamčicu može pomoći da se smanji rizik, budući da se na ovaj način zubi u potpunosti zaobilaze.

Zdravija zamena za citrusno voće: Hrskvo povrće poput celera ili šargarepe, kao i upotreba slamčice za konzumaciju ceđenih sokova od citrusnog voća.

Slane grickalice

Različite slane grickalice, kao što su čips, grisine, flips, krekeri i druge, bogate su skrobom i rafinisanim ugljenim hidratima koji se u ustima brzo pretvaraju u šećere.

Pored toga, ostaci grickalica lako se zadržavaju između zuba, što bakterijama omogućava napredovanje i potencijalno izaziva različite probleme sa oralnim zdravljem.

Umereno konzumiranje slanih grickalica, ispiranje usta i zuba vodom posle jela, kao i čišćenje prostora između zuba zubnim koncem ili interdentalnom četkicom, dobra je prevencija problema sa oralnim zdravljem.

Zdravija zamena za slane grickalice: Sirovo povrće, neslani orašasti plodovi i semenke, integralni krekeri ili pirinčane galete.

Alkohol i napici sa kofeinom

Alkohol dovodi do pojave suvih usta, što povećava rizik od zubnog kamenca, karijesa, upalnih procesa mekih tkiva, ali i neprijatnog zadaha.

Prekomerni unos kofeina može izazvati sličan efekat, pa bi kafu i napitke sa kofeinom trebalo konzumirati u umerenim količinama.

Zdravija zamena za alkohol i napitke sa kofeinom: Preporučuje se potpuno isključivanje alkohola, kao i ograničavanje unosa kofeina. Dobra zamena za kafu mogu biti kafa bez kofeina, biljni čajevi uključujući i zeleni čaj.

Suvo voće

Suvo voće sadrži značajno veće količine šećera u odnosu na sveže voće, a pored toga neke vrste suvog voća su veoma lepljive, kao što su suve kajsije, šljive, smokve ili grožđe.

Ovo ne znači da bi suvo voće trebalo u potpunosti izbegavati, već ga konzumirati umereno, uz ispiranje usta vodom i čišćenje koncem nakon jela.

Suvo voće je često bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim hranjivim materijama.

Na primer, suve šljive smatraju se odličnim prirodnim laksativom, kako u svom prirodnom obliku, tako i za pripremu napitka protiv zatvora, zahvaljujući većoj količini vlakana ali i prisustvu sorbitola koji ima blago laksativno dejstvo.

Zdravija zamena za suvo voće: Sirovo voće.

Beli hleb i rafinisane žitarice

Kao što je ranije pomenuto, rafinisane žitarice su lošiji izbor u odnosu na integralne, budući da sadrže značajno manje vlakana i više skroba, ali i manje vitamina i minerala.

Stoga, rafinisane žitarice bolje je zameniti integralnim, uključujući i proizvode od žitarica.

Na primer, beli pirinač trebalo bi zameniti braon pirinčem, beli hleb i testenine integralnim, a u ishranu bi trebalo uključiti i žitarice poput ovsa, ječma, prosa, heljde, kinoe, pšenice i drugih žitarica celog zrna.

Zdravija zamena za beli hleb i rafinisane žitarice: Integralne žitarice i proizvodi od integralnih žitarica.

Kokice i led

Grickanje veoma tvrdih namirnica, poput leda ili neiskokanih kokica može oštetiti zub i dovesti do loma zuba.

Nekada su ova oštećenja velika, te zahtevaju nadoknadu uz pomoć kompozitnih faseta ili krunica, a nekada su u pitanju mala oštećenja koja mogu dovesti do osetljivosti zuba.

Kokice, čak i dobro iskokane, mogu se lako zaglaviti između zuba i služiti kao hrana lošim bakterijama duži vremenski period.

Grickanje leda i neiskokanih kokica posebno je opasno za osobe sa protetskim radovima i zubnim implantima, budući da može dovesti do njihovog otkaza.

Zdravija zamena za led i kokice: Neslani orašasti plodovi i semenke, korišćenje leda samo za hlađenje pića.

Zaslađeni mlečni proizvodi i proizvodi od biljnih mleka

Mlečni proizvodi, a posebno fermentisani proizvodi poput jogurta i kefira, su dobar izbor kada je zdravlje zuba u pitanju.

Oni sadrže kalcijum, jedan od minerala važnih za zdravlje zuba, proteine, ali i dobre bakterije, probiotike.

Ipak, zaslađeni mlečni proizvodi i zaslađena biljna mleka i proizvodi od biljnih mleka, mogu imati suprotan efekat, te dovesti do pogoršanja oralnog zdravlja.

Ovo uključuje:

  • Voćne jogurte sa dodatim šećerom
  • Milk šejkove
  • Zaslađena biljna mleka
  • Čokoladna mleka i mleka sa ukusima
  • Proizvode na bazi mleka sa kafom

Zdravija zamena za zaslađene mlečne proizvode i proizvode od biljnih mleka: Običan jogurt, nezaslađena biljna mleka, samostalno pripremljeni napici poput milk šejkova i čokoladnih mleka bez dodavanja šećera.

Sokovi

Čak i sokovi bez dodatog šećera su izuzetno bogati šećerima, a siromašni vlaknima što ih čini lošim izborom.

Konzumacija celog voća ili ceđenih sokova je značajno bolji izbor, budući da se na ovaj način unosi značajno manja količina šećera, koja je praćena vlaknima i hranjivim sastojcima.

Pored toga, mnogo je lakše popiti sok od nekoliko jabuka, nego pojesti nekoliko jabuka, te je lako prekomerno konzumirati sokove i na taj način u kratkom vremenskom periodu uneti ogromnu količinu šećera.

Zdravija zamena za sokove: Celo sveže voće ili ceđeni sokovi.

Žvakaće gume sa šećerom

Žvake sa šećerom su loš izbor, upravo usled činjenice da se na ovaj način nepotrebno unose dodati šećeri i takozvane prazne kalorije.

Ipak, žvakaće gume zaslađene ksilitolom ili eritritolom mogu biti odličan izbor.

Ovi šećerni alkoholi ne služe kao hrana lošim bakterijama, već upravo suprotno. Upotreba ksilitola dovodi do smanjenja broja loših bakterija od 27 do 75%, pokazuju studije.

Istovremeno, broj korisnih bakterija u ustima se ne smanjuje usled njegove upotrebe, a istraživanja pokazuju da zamena šećera ksilitolom dovodi do smanjenja rizika od razvoja karijesa za 30 do čak 85%.

Pored toga, žvakaće gume mogu pospešiti lučenje pljuvačke i pomoći uklanjanju zubnog plaka i ostataka hrane, te imaju dodatnu ulogu u prevenciji stomatoloških problema.

Zdravija zamena za žvakaće gume sa šećerom: Žvake bez šećera, idealno sa ksilitolom ili eritritolom.

Zaključak

Redovno, pravilno i temeljno održavanje oralne higijene uz redovne stomatološke kontrole osnovni je način prevencije stomatoloških problema.

Ipak, način ishrane i konzumirana hrana igra značajnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja karijesa i upalnih procesa desni.

Neke namirnice, a posebno one bogate prostim šećerima, mogu značajno povećati šansu da dođe do oštećenja zubne gleđi, što otvara put za razvoj karijesa.

Ograničavanjem unosa ovih namirnica ili njihovom zamenom u velikoj meri mogu se prevenirati brojni problemi sa oralnim zdravljem.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.