• Home
  • Ishrana
  • Zeleni čaj i oralno zdravlje: Saveznik ili neprijatelj?

Zeleni čaj i oralno zdravlje: Saveznik ili neprijatelj?

Sveže informacije

Zdravstvene koristi zelenog čaja dobro su poznate, no često se postavlja pitanje da li je zeleni čaj dobar i za oralno zdravlje, odnosno da li koristi nadmašuju potencijalne rizike.

Najčešće se zabrinutost u vezi zelenog čaja i zuba odnosi na moguće prebojavanje zuba, do kog dolazi usled konzumacije čajeva, kafe, gaziranih i drugih sličnih napitaka.

U ovom članku biće reči o koristima i potencijalnim negativnim stranama zelenog čaja za zube i desni, kao i koliko zelenog i matcha čaja je optimalno konzumirati.

Da li je zeleni čaj dobar za zube?

Zdravstvene prednosti zelenog čaja su dobro istražene, i brojne studije potvrđuju njegova lekovita svojstva.

Neke od koristi koje pruža redovna konzumacija zelenog čaja uključuju:

  • Visok sadržaj antioksidanasa
  • Smanjenje rizika od nekih vrsta kancera
  • Prevenciju srčanih bolesti, smanjenjem krvnog pritiska i unapređenjem lipidnog profila
  • Unapređenje kontrola šećera u krvi
  • Pomoć kod mršavljenja i smanjanja masnih naslaga
  • Unapređenje kognitivnih sposobnosti
  • Podsticanje autofagije

Veliki broj ovih benefita zelenog čaja po zdravlje čoveka dolazi od različitih vrsta polifenola, mikronutrijenata koji imaju snažna antioksidativna svojstva, a koja se nalaze u izobilju u zelenom čaju.

Pored toga, zeleni čaj sadrži umerenu dozu kofeina, kao i fluora, veoma važnog minerala za zdravlje zuba.

Preporučeni dnevni unos zelenog čaja je jedna do tri šolje. Budući da sadrži kofein, ne bi trebalo konzumirati više od šest do osam šoljica dnevno.

U nastavku slede potencijalne koristi koje zeleni čaj može imati po oralno zdravlje.

Poboljšano zdravlje desni

Studija koja je obavljena na preko hiljadu muškaraca pokazala je da je grupa koja je svakodnevno konzumirala zeleni čaj imala zdravije desni od kontrolne grupe.

Analizirani su različiti simptomi koji ukazuju na bolest desni, kao što su dubina parodontalnog džepa ili krvarenje desni.

Pretpostavlja se da su do ovakvog rezultata dovela protivupalna svojstva zelenog čaja.

Budući da su bolesti desni najčešći uzrok gubitka zuba, konzumacija zelenog čaja može biti jeftin i ukusan način da se ono prevenira, ali i koristi kao dodatni vid kućnog lečenja gingivitisa, blage upale desni.

Pored toga, zeleni čaj se smatra prirodnim lekom za zubobolju, a apliciranje prohlađene kesice nakon stomatološke operacije može ubrzati zarastanje rane od zuba i dovesti do smanjenja otoka.

Zeleni čaj se može koristiti na ovaj način nakon različitih procedura, poput vađenja zuba, režanj operacije ili ugradnje zubnih implanata.

Smanjen rizik od karijesa

Do smanjenja rizika od nastanka karijesa konzumacija zelenog čaja dovodi na različite načine.

Pre svega, polifenoli smanjuju količinu bakterija u ustima, što dovodi do smanjenja zubnog plaka i karijesa.

Osim što smanjuje količinu bakterija, zeleni čaj sadrži fluor, mineral koji pomaže u remineralizaciji zuba i koji se nalazi u sastavu pasta za zube i tečnosti za ispiranje zuba.

Na kraju, zeleni čaj dovodi do smanjenja kiseline u ustima, zahvaljujući regulaciji pH vrednosti pljuvačke.

Znajući da su kiseline zajedno sa bakterijama glavni uzročnici karijesa, ovo može biti od izuzetne koristi i lak način da se unapredi oralno zdravlje.

Svež dah

Bakterije su najčešći krivac za pojavu neprijatnog zadaha i lošeg ukusa u ustima.

Budući da neutrališe bakterije u ustima, redovna konzumacija zelenog čaja može dovesti do smanjenja neprijatnih mirisa, ali i pomoći u adekvatnoj hidrataciji i sprečavanju pojave suvih usta, čestog uzroka halitoze.

Interesantno je da se većina bakterija koje izazivaju loš dah zapravo nalazi na jeziku, pa osim zelenog čaja i korišćenje čistača za jezik može pomoći da se njihov broj smanji.

Akumulirane bakterije i ostaci hrane na jeziku osim neprijatnog zadaha mogu dovesti i do belog ili žutog jezika.

Prevencija oralnog kancera

Oralni kancer je relativno retko, no svakako najozbiljnije stanje koje može da ugrozi zdravlje neke osobe, a tiče se oralnog zdravlja.

Polifenoli u zelenom čaju potencijalno mogu usporiti razvoj i smanjiti protok krvi do tumora, pa se svakodnevnim unosom ovog napitka potencijalno može smanjiti rizik od nastanka ili razvoja oralnog raka.

Rizici koje nosi zeleni čaj po oralno zdravlje

Najveći neželjeni efekat zelenog čaja po zdravlje zuba i usta jeste prebojavanje zuba.

Kao i drugi čajevi, kafa, gazirana pića i drugi tamni napici, često konzumiranje zelenog čaja može dovesti do potamnjivanja zuba i pojave takozvanih žutih zuba.

Ukoliko je estetski faktor kod neke osobe od presudne važnosti, zeleni čaj bi trebalo izbegavati.

U svakom drugom slučaju, zdravstvene koristi u značajnoj meri prevazilaze ovu negativnu stranu koju zeleni čaj sa sobom nosi.

Neki od načina da se smanji uticaj na zube i njihovo prebojavanje jeste ispiranje usta vodom odmah po konzumaciji čaja, ili korišćenje slamčice, kako bi se zubi u potpunosti zaobišli.

Osobe koje pate od čestog podrigivanja trebalo bi da razmisle o upotrebi slamčice, budući da ona može dovesti do povećanog gutanja vazduha i pogoršavanja tegova.

Zaslađen zeleni čaj

Za kraj treba pomenuti i da dodavanje šećera i zaslađivača poput meda ili agava sirupa, može poništiti potencijalne koristi koje zeleni čaj sa sobom nosi.

Šećer i sve vrste šećera, uključujući beli, braon, kokosov, trščani šećer, predstavljaju veliki faktor rizika za nastanak karijesa.

Posebno štetnim po zdravlje zube pokazali su se tečni zaslađivači kao što su med i različiti sirupi, budući da oni u potpunosti mogu obližiti površinu zuba.

Najzdravija opcija je konzumacija nezaslađenog zelenog čaja bez dodataka veštačkih aroma.

Ukoliko je čaj neophodno zasladiti, umerena upotreba alkoholnih šećera poput ksilitola ili eritritola, ili pak stevije, može biti prihvatljiva opcija.

Dodavanje cimeta, kardamona ili drugih prirodnih začina može poboljšati ukus čaja i dati mu interesantnu aromu, bez rizika od ugrožavanja zdravlja zuba.

Šta ako dođe do prebojavanja zuba zelenim čajem?

Ukoliko dođe do prebojavanja zuba, najbezbedniji i najefikasniji način da se oni izbele jeste profesionalno izbeljivanje zuba.

Iako su na tržištu dostupni različiti proizvodi za kućno izbeljivanje zuba, rizici često nadmašuju potencijalne koristi, budući da ova sredstva lako mogu oštetiti zubnu gleđ i dovesti do erozije zuba.

Do oštećenja gleđi može doći i upotrebom hidrogena za izbeljivanje zuba, kao i korišćenjem abrazivnih supstanci poput aktivnog uglja ili sode bikarbone.

Matcha čaj i zdravlje zuba

Matcha ili mača čaj je vrsta zelenog čaja, koja sa sobom nosi praktično iste koristi kao i zeleni čaj.

Treba imati u vidu da se matcha čaj često koristi za pripremu napitaka sa dodatkom šećera, mleka i biljnih mleka koja mogu sadržati šećer ili zaslađivače, kao i druge sastojke koji moju imati negativan efekat po zdravlje zuba, ali i opšte zdravlje.

Osim toga, mača sadrži veću količinu kofeina od zelenog čaja, pa bi unos ovog napitka trebalo ograničiti na jednu do dve šolje dnevno.

Zaključak

Zeleni čaj može poboljšati opšte na različite načine, sve dok se konzumira nezaslađen predstavlja dobar izbor i po zdravlje.

Prednosti zelenog čaja po oralno zdravlje su pre svega smanjenje broja bakterija u ustima i neutralisanje kiselina, što smanjuje rizik od bolesti mekih tkiva i pojave karijesa.

Osim toga, budući da zeleni čaj može imati i ometajući efekat na tumorske ćelije, on može predstavljati određenu zaštitu kada je oralni rak u pitanju.

Dnevni unos zelenog čaja trebalo bi ograničiti na jedne do tri šolje, kako bi se iskoristile sve zdravstvene prednosti, a istovremeno sprečila neželjeni efekti prevelikog unosa kofeina.

Glavni rizik zelenog čaja po zube predstavlja rizik od njihovog prebojavanja, no koristi umerena konzumacija značajno prevazilaze rizik koji se tiče isključivo izgleda zuba.

Najbolji doktori po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg doktora blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.