Pasta za zube bez fluora: Argumenti za i protiv, bezbednost

Sveže informacije

Pranje zuba u današnje vreme je nemoguće zamisliti bez paste za zube.

Iako spada u pomoćno sredstvo za održavanje oralne higijene, nezamislivo je da higijenu usne duplje obavimo bez ove osvežavajuće, a posebno korisne supstance.

Kako je nauka i tehnologija napredovala u poziciji smo da neretko imamo preveliki izbor različitih pasti za zube, te je važno izbor paste bude odgovarajuć i vođen stručnim smernicama pri odabiru istih.

Jedna od veoma čestih dilema je da li izabrati pastu za zube bez fluora ili sa fluorom.

U ovom članku govorićemo o fluoru u pasti za zube, njegovoj upotrebi, bezbednosti, koristima i potencijalnim rizicima.

Šta je fluor i zašto se nalazi u pasti za zube?

Hemijski element fluor se u periodnom sistemu elemenata nalazi u grupi koja se zove halogeni elementi, zajedno sa hlorom, bromom, jodom, astatom.

U pitanju je vrlo reaktivan, pa se zato oblik ovog hemijskog elementa koji se danas široko rasprostranjeno koristi zapravo vrsta njegove soli – fluorid.

Dakle, kada se pogleda sastav bilo koje aktivne paste za zube može se primetiti da sadrži određenu količinu soli fluora, odnosno fluorida.

Broj koji govori o količini fluorida je najčešće 1,450ppmF za odrasle osobe.

Šta je ppm?

Ppm je skraćenica za engleski izraz “parts per million” i govori o tome koliko se miligrama određene supstance, u ovom slučaju fluorida, nalazi u jednom litru.

Količina supstance koja se izražava ovom jedinicom veoma je mala.

U pastama za zube fluoridi se nalaze zato što pokazuju izrazito antikarijesno dejstvo i to tako što se vezuju za spoljašnju površinu zuba i sprečavaju dejstvo kiselina koje tope i razgrađuju zubnu gleđ i izazivaju karijes.

Takođe, fluoridi dokazano usporavaju rast određenih vrsta bakterija, što utiče pozitivno na oralno zdravlje.

Decenijama unazad ispitivan je mehanizam dejstva fluorida na sprečavanje karijesa i zaključeno je da lokalna aplikacija donosi najbolje rezultate.

Ovo uključuje sledeće načine aplikacije:

  • Paste za zube
  • Lakovi i gelovi u sredstvima koja se koriste u stomatološkim ordinacijama
  • Tečnosti za ispiranje usta

Lokalna aplikacija fluorida nedvosmisleno je još od pedesetih godina prošlog veka metod koji je drastično statistički umanjio broj obolelih zuba od karijesa u svim zemljama od SAD, Norveške, Finske, Švedske i mnogih drugih.

U ovim razvijenim zemljama upotreba fluorida smatra se osnovom u borbi protiv karijesa, te je stoga stanje zuba u dece i odraslih u ovim zemljama na zavidnom nivou.

Koristi fluora

Soli fluora koriste se već skoro osamdeset godina u svrhu sprečavanja nastanka karijesa.

Od kako je slučajno utvrđeno da je u mestima gde se u vodi nalazi prirodno visok nivo fluorida pojava karijesa kod dece znatno mala, započeta su istraživanja u cilju potvrde ove, tada još uvek teorije.

Povezan članak Cirkularni karijes: Simptomi, uzroci, lečenje i prevencija

Danas pouzdano znamo da je mehanizam kojim fluoridi sprečavaju karijes u potpunosti proveren, ispitan i što je najvažnije, bezbedan.

Osim smanjenog rizika od nastanka karijesa, fluoridi donosi koristi kod ljudi u sledećim slučajevima:

  • Sindrom suvih usta. Do pojave suvih usta može doći iz brojnih razloga, a nedostatak pljuvačke negativno će uticati na oralno zdravlje kroz smanjeno spiranje bakterija, kiselina i uklanjanja ostataka hrane.
  • Upala desni. Fluor smanjuje rizik od nastanka blage upale desni, gingivitisa, smanjujući količinu bakterija u ustima.
  • Krunice i mostovi. Osobe sa protetskim radovima poput krunica i mostova imaju povećan rizik od nastanka karijesa, pa je važna pravilna nega i čišćenje ovih protetskih radova.
  • Fiksne proteze. Slično kao i kod osoba sa protetskim radovima, nošenje fiksne proteze povećava rizik od nastanka karijesa, a upotreba fluora deluje preventivno.

Na kraju, zubna pasta sa fluorom može podstaći remineralizaciju zuba.

Dakle, pasta koja u sebi sadrži određeni broj ppm-a fluorida prilagođenih uzrastu korisnika, smatra se aktivnom, korisnom i potpuno sigurnom za zdravlje svakoga ko je koristi, od dece najranije dobi do odraslih.

Takođe je neophodno znati da se fluoridi prirodno nalaze u vodi, čajevima, i namirnicama poput ribe, voća i povrća.

Potencijalni rizici

Svaki potencijalni rizik usled primene fluorida vezan je za njihovu prekomernu konzumaciju putem gutanja.

Ovakvi slučajevi kada su odrasli u pitanju dešavaju se izuzetno retko, ali je važno da se isprati upotreba paste za zube kod dece, pogotovo one koja još uvek nemaju dobro razvijen akt gutanja.

Takođe, u slučaju radoznale dece koja mogu zadesno progutati preveliku količinu paste za zube ukoliko nisu pod nadzorom, može doći do trovanja.

Ključna stavka u bezbednoj upotrebi fluorida je pravilna doza. Ukoliko se ispoštuje, komplikacije se ne mogu razviti.

Zbog toga se je najvažnije da se fluoridi koriste u odgovarajućoj količini, najbolje lokalno.

Da li je fluor opasan?

Kao što smo ranije objasnili, fluoridi mogu biti opasni, ali samo ako se unesu u organizam u abnormalnim količinama.

Zavisno od telesne mase i uzrasta, ogroman unos fluorida može izazvati i smrtan ishod.

Prema rečima naših stručnjaka, to znači da bi sa smrtnim ishodom mogla da se završi situacija u kojoj dete od dve godine pojede celu tubu paste za zube.

Naravno, jasno je da je takva situacija nemoguća ukoliko je dete pod nadzorom.

Pored situacija gde se jednovremeno unese velika količina fluorida, kontinuirani unos veće količine fluorida od preporučenih vrednosti u dužem vremenskog periodu može dovesti do pojave šarenih zuba, odnosno stanja koje se naziva fluoroza zuba.

Ovo stanje može dovesti do pojave braon, žutih ili kredasto belih mrlja na zubima, ipak pojava belih fleka na zubima češće je ranije znak pojave karijesa.

Pored toga, fluoroza može dovesti do oštećivanja i pucanja zubne gleđi.

Da bi smanjili rizik od fluoroze, roditelji bi trebalo da vode računa o sledećim stvarima:

  • Nadgledanje dece uzrasta od šest godina kako bi se sprečilo gutanje paste za zube
  • Upotreba paste za zube u količini od jednog zrna veličine graška kod dece uzrasta između tri i šest godina
  • Konsultovanje sa stomatologom o pravilnom odabiru i količini paste za zube za decu mlađu od tri godine

Uobičajena preporuka je da deca do tri godine treba da koriste pastu za zube sa nivoom fluorida od 1,000 ppm.

Deca i stariji od tri godine mogu koristiti paste za zube sa nivoom fluorida od 1,350 do 1,500 ppm.

Povezan članak Bele fleke na zubima: Šta su, kako nastaju i kako ih ukloniti?

Na kraju, internet je pun različitih teorija zavere i netačnih informacija u vezi soli fluora, pa se tako može naići na podatke da se one koriste kao otrov za pacove ili da je korišćen kao otrov u nacističkim logorima.

Ipak, bilo da je reč o neznanju ili lošim namerama, u svakom slučaju reč je o drugim vrstama soli koje sadrže fluor i koje se koriste za proizvodnju otrova.

Ove soli nisu sastojak pasti za zube, koje su potpuno bezbedne i preporučene za upotrebu od strane stomatologa, sve dok se poštuju ranije objašnjene preporuke koje podrazumevaju adekvatnu količinu i isključivo lokalnu upotrebu.

Zaključak

Savet stručnjaka je da pacijenti uvek koriste paste za zube koje sadrže fluoride, prepisane u dozi koja je prilagođena individualnom preventivnom planu pojedinca.

U praksi, ovo znači da bi stomatolog na osnovu pregleda i individualnog preventivnog plana pacijentu trebalo da preporuči vrstu paste za zube i razmotri eventualnu upotrebu dodatnih antikarijesnih sredstava poput tečnosti za ispiranje usta koje takođe sadrže fluoride.

Pasta za zube koja sadrži fluoride se naziva aktivnom, potpuno je bezbedna za upotrebu i sa dokazanim je antikarijesnim dejstvom.

Sve drugo što negira ta svojstva spada u domen teorija zavere, a komplikacije i problemi kod upotrebe fluorida vezani su isključivo za prekomernu upotrebu, koja se danas izuzetno retko sreće.