Zubni mostovi: Šta su, vrste, cena, procedura, trajanje

Za oralno zdravlje veoma je važno da se prostor nedostajućeg zuba popuni. Postoji nekoliko načina da se to uradi, a u ovom članku bavićemo se zubnim mostovima.

Zubni most je način da se popuni prostor jednog ili dva nedostajuća zuba, koji se nalazi između dva zdrava zuba ili implantata. Mostovi se mogu ugraditi na gornjoj ili donjoj vilici, kao i na prednjim zubima.

Šta je zubni most?

Kada pacijent izgubi jedan ili više zuba, važno je veštačkim zubom popuniti prostor zuba koji je nastao gubitkom zuba.

Zub se ne nadoknađuje samo iz estetskih razloga. Pacijenti koji izgube zub mogu imati problema tokom govora, žvakanja i jela, a most sprečava da se preostali zubi pomere u prostor koji je stvoren gubitkom zuba.

Zubni most, ili samo most, je vrsta dentalne proteze koja bukvalno premošćava prostor između dva zuba. Ako je pacijent izgubio jedan ili dva zuba zbog karijesa ili nezgode, most može da reši problem bezubosti.

U slučajevima kada je potrebno nadoknaditi više od dva zuba u redu, zubni most na implantatima može biti bolja opcija.

Poput zubnih krunica, mostovi izrađuju se od različtih materijala a tri osnovne grupe su:

 1. Metalni zubni mostovi
 2. Metalokeramički zubni mostovi
 3. Bezmetalni (keramički) zubni mostovi

Metalni zubni mostovi

Metalni zubni mostovi su najjeftinija solucija, i poslednjih godina se izuzetno retko ugrađuju zbog činjenice da svojim izgledom ne podsećaju na prirodan zub.

Ipak, ako je potrebno nadoknaditi neki od zadnjih zuba, a cena je važan faktor prilikom odlučivanja, metalni zubni most može biti prihvatljivo rešenje.

Bezmetalni (keramički) zubni mostovi

Bezmetalni zubni mostovi izrađuju se od materijala kao što su porcelan, keramika ili cirkonijum, i izgledaju gotovo u potpunosti kao prirodan zub, i zbog toga su sve popularniji poslednjih godina.

Po svojim karakteristikama najviše se ističe cirkonijum, koji predstavlja vrhunac savremene stomatologije.

U pitanju je izrazito čvrst materijal, koji se čak koristi u svemirskim tehnologijama, a u pitanju je biokompatibilan materijal1, što ga čini odličnim izborom za pacijente sklone alergijama.

Osim toga, kod cirkonijumskih mostova prelamanje svetla i transparentnost veoma je slična prirodnim zubima i zadovoljava najviše estetske zahteve.

Metalokeramički zubni mostovi

Metalokeramički zubni mostovi predstavljaju kompromisno rešenje između metalnih mostova koji su primamljivi zbog svoje povoljne cene, i bezmetalnih mostova koji pružaju najbolji estetski efekat.

Kod njih je na metalnu bazu naliven porcelan koji ima odlične estetske karakteristike. Ipak, vremenom se sloj keramike tanji, i metal može da počne da se vidi kroz sloj porcelana.

Osim toga, metalokeramički mostovi nisu dugotrajni i čvrsti kao bezmetalni.

Vrste zubnih mostova

Postoji nekoliko načina na koji prostor nedostajućih zuba može biti nadoknađen.

Najbolji način da se nadoknadi nedostajući zub je imedijatna ugradnja zubnog implantata, odnosno ugradnja implantata odmah po vađenju ili gubitku zuba.

Zubni implantat predstavlja veštački koren zuba koji se ugrađuje u viličnu kost, i na taj način se sprečava gubitak kosti. Na implantat se potom ugrađuje krunica.

Ovo rešenje je najbolje, ali i najskuplje, i često se pacijenti odlučuju za pristupačnija rešenja poput zubnih mostova koji ne zahtevaju ugradnju implantata.

Zubni mostovi su povoljniji, ne zahtevaju operaciju i njihova ugradnja je znatno brža u odnosu na implantate.

U zavisnosti od mesta nedostajućeg zuba i stanja okolnih zuba, stomatolog će se odlučiti za jedno od sledećih rešenja:

 • Tradicionalni (linearni) most. Ovo je najčešći tip zubnog mosta, kod koga po jedna ili više krunica sa svake strane prostora koji je potrebno nadoknaditi nose veštački zub ili više njih.
 • Cantilever most ili apendiks-viseći most. Koristi se kod pacijenata kod kojih je moguće most fiksirati samo sa jedne strane. Ne preporučuje se ovaj način ugradnje mosta jer pruža znatno manju stabilnost u odnosu na tradicionalno rešenje, i često se preporučuje ugradnja implantata koji bi dodatno podržao most.
 • Maryland zubni most. Zastereli metod koji se u savremenoj stomatologiji više gotovo uopšte ne koristi. Podrazumeva fiksiranje mosta uz pomoć metalnih kopči za susedne zube. Umesto njega, danas se ugrađuje tradicionalni most sa krunicama.
 • Most podržan implantatima. Ovaj most je veoma sličan tradicionalnom (linearnom) mostu, a razlika je što je fiksiran za implantate umesto za prirodne zube.

U praksi, mostovi koji se danas najčešće izrađuju su tradicionalni, linearni mostovi, i mostovi nošeni implantima.

Zubni most ili implantat

Za pacijente kojima nedostaje više vezanih zuba, ili čiji zubi nisu dovoljno zdravi da bi mogli da nose most, ugradnja mosta na implantatima može biti opcija.

Stomatolozi mogu ugraditi zubni implantat koji će nositi most, čime će se obezbediti stabilnost i dugotrajnost zubnog mosta.

Opcija kombinovanja implantata i mosta je povoljnija i manje invanzivna opcija od zamene svih nedostajućih zuba zubnim implatatima jer zahteva ugradnju manjeg broja implantata.

Pored toga dostupne su i druge mogućnosti koje mogu u velikoj meri smanjiti cenu koštanja nadoknade večeg broja zuba, a koji se nazivaju kombinovani protetski radovi.

Cena zubnih mostova

Kao što smo naveli u sekciji o vrstama zubnih mostova, danas po broju ugrađenih mostova ubedljivo prednjače tradicionalni odnosno linearni mostovi, koji podrazumevaju najmanje tri krunice za nadoknadu jednog nedostajućeg zuba (po jedna sa svake strane, i jedna na mestu nedostajućeg zuba).

U slučaju da je potrebno nadoknaditi dva nedostajuća zuba, potrebno je ugraditi najmanje četiri zubne krunice (po jedna sa svake strane, i dve na mestima nedostajućih zuba).

Cena mosta je zapravo cena krunica koja se ugrađuju, a na cenu krunica utiče i materijal od koga su napravljene.

U narednoj tabeli su ukupne cene za most različitih veličina i različitih materijala, uzevši u obzir prosečne cene od 100 do 150 evra po metalokeramičkoj krunici, odnosno 150 do 300 evra po bezmetalnoj krunici:

Jedan nedostajući zubTri metalokeramičke krunice300 do 450 evra
Jedan nedostajući zubTri bezmetalne krunice450 do 900 evra
Dva nedostajuća zubaČetiri metalokeramičke krunice400 do 600 evra
Dva nedostajuća zubaČetiri bezmetalne krunice600 do 1,200 evra

Cena zubnih krunica u Srbiji varira u zavisnosti od ordinacije u kojoj pacijent odluči da ugradi most, ali i od materijala.

Ukoliko je potrebno ugraditi implant, cene iz tabele iznad treba uvećati za cenu ugradnje jednog implanta (uključujući i abatment ili suprastrukturu, vezu između implantata i krunice), koja je u proseku između 450 i 600 evra, u zavisnosti od veličine i proizvođača implanta.

Prednosti zubnih mostova

Zubni mostovi pacijentima pružaju brojne prednosti, uključujući:

 • Vraćanje prirodnog izgleda usta i zuba pacijenta
 • Vraćanje sposobnosti normalnog govora, jer nedostatak zuba može ometati pravilno izgovaranje
 • Održavanje normalne stukture lica sprečavanjem gubitka kostiju vilice na mestu zuba koji nedostaje
 • Vraćanje sposobnosti normalnog žvakanja hrane
 • Sprečavanje pomeranja susednih zuba u prazan prostor, što može dovesti do brojnih komplikacija

Mane zubnih mostova

Ipak, mostovi dolaze i sa nekim manama, kao što su:

 • Buduća oštećenja zuba koji nose most mogu ugroziti i sam most
 • Ako su krunice loše postavljene, bakterije i plak mogu ući ispod krunice i izazvati karijes
 • Krunice mogu promeniti strukturu zdravog zuba, što može uticati na zagrižaj pacijenta
 • Ako zubi koji nose most nisu dovoljno jaki da podrže most, može doći do propadanja mosta
 • Noseći zubi mogu biti oslabljeni nošenjem mosta i postoji mogućnost da će morati da budu zamenjeni zubnim implantatima

Kako izgleda procedura izrade zubnog mosta?

Izrada tradicionalnog (linearnog) zubnog mosta odvija se u najmanje dve posete stomatologu. Tradicionalni most naziva se i zubni most na dva zuba, jer dva zuba sa obe strane služe kao potpora mostu.

Tokom prve posete, stomatolog će pregledati usta i zube pacijenta, i ako je pacijent kandidat za ugradnju mosta, može se pristupiti brušenju zuba koji će nositi zubni most.

Stomatolog će obično tražiti snimak zuba kao dopunsko dijagnostičko sredstvo.

Brušenje zuba podrazumeva brušenje spoljog sloja zuba, zubne gleđi i dentina, kako bi se napravio prostor za krunice, čiji su zidovi obično debljine oko 2mm.

Nakon toga, stomatolog će uzeti otisak zuba pacijenta, na osnovu koga će protetičar napraviti most od tri ili četiri krunice.

Tri krunice se izrađuju kada je potrebno nadoknaditi jedan nedostajući zub, dok se četiri krunice izrađuju kada je neophodno nadoknaditi dva nedostajuća zuba.

Nakon brušenja, moguće je ugraditi privremeni most, kako bi pacijent komfornije funkcionisao dok se trajni most izrađuje. Privremeni most se za noseće zube vezuje uz pomoć privremenog cementa, koji se jednostavno može skinuti.

Zubni tehničar izrađuje most, odnosno krunice, tako da one svojim izgledom u potpunosti odgovaraju prirodnim zubima pacijenta. To podrazumeva da su krunice istog oblika, boje i veličine kao i prirodni zubi pacijenta. U dogovoru sa stomatologom, pacijent će odabrati materijal od koga će krunice biti izrađene.

Tokom druge posete, stomatolog će ukloniti privremeni most i ugraditi trajni most. Važno je da most precizno legne na svoje mesto, i po potrebi se most može dodatno prilagoditi zubima pacijenta.

U zavisnosti od različitih faktora, ugradnja mosta može zahtevati i više od dve posete stomatologu, posebno ako je potrebno da se trajni most dodatno prilagodi zubima pacijenta.

Kada je reč o ugradnji mosta na implantatima, procedura traje dosta duže. Najpre je neophodno ugraditi zubni implantat, nakon čega je neophodno ostaviti dovoljno vremena da zubni implantat zaraste, što najčešće traje između tri i šest meseci.

Potom se pristupa izradi i ugradnji zubnog mosta prema proceduri koja je prethodno objašnjena.

Postupak ugradnje mosta obavlja se u lokalnoj anesteziji, i samim tim ne boli.

Koliko zubni mostovi traju?

Zubni mostovi mogu trajati od 10 do 15 godina i duže. Studija iz 2012. godine2, koja je obuhvatila 80 hiljada pacijenata, pokazala je da 72% klasičnih zubnih mostova traju preko 10 godina, gotovo isto kao i zubne krunice.

Nakon toga, materijali počinju da propadaju i potporni zubi su u većem riziku od karijesa. Stomatolog će redovno proveravati stanje mosta i obavestiti pacijenta kada je potrebno da se zameni.

Naravno, adekvatno održavanje zubnog mosta ima značajnu ulogu u njegovom trajanju.

Najčešće postavljena pitanja

Da li ugradnja zubnog mosta boli?

Ne, ugradnja zubnog mosta je bezbolna, i obavlja se u lokalnoj anesteziji. U slučaju da se javi bol nakon anestezije, on se tretira analgeticima iz grupe brufena.

Potporni zubi mosta me bole. Šta raditi?

Ukoliko potporni zubi (zubi ispod krunica) bole ili oseća neprijatan miris, potrebno je što pre se javiti stomatologu radi pregleda.

Ako krunice nisu dobro pričvršćene, ili je od ugradnje protekao dugačak period, potporni zubi su pod rizikom od bakterijske infekcije ili karijesa, što se može manifestovati kroz bol i neprijatan miris.

Upala desni je takođe moguć uzrok pojave bola ili čak krvarenja desni.

Koliko traje navikavanje na zubni most?

Iskustvo navikavanja na zubni most je individualno, ali najveći broj pacijenata se na zubni most navikne nakon nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Kako se održava zubni most?

Zubni most održava se na isti način kao i prirodni zubi, redovnom higijenom zuba i usta (pranjem zuba) najmanje dva puta dnevno.

Upotreba oralnih irigatora je toplo preporučljiva radi poboljšanja higijene samog zubnog mosta.

Pacijentima se savetuje i upotreba zubnog konca, a dužina trajanja zubnog mosta u direktnoj je vezi sa kvalitetom održavanja higijene usta i zuba.

Pored toga, ispiranje usta tečnostima za ovu namenu može biti korisno kod uklanjanja bakterija sa mesta do kojih je teško doći četkicom ili koncem.

Zubni most se odlepio, šta da radim?

Ukoliko se zubni most odlepi, potrebno je sačuvati sve delove mosta, i što pre se javiti svom stomatologu. Ukoliko most nije oštećen, stomatolog će verovatno moći da ga ponovo zacementira za noseće zube.

Da li je moguće ugraditi zubni most na prednjim zubima?

Moguće je, nema prepreka za ugradnju mostova i na prednjim zubima. U nekim slučajevima preporučuje se ugradnja implantata umesto mosta na prednjim zubim, zbog boljih estetskih i funkcionalnih karakteristika, kao i dužeg životnog veka.

Prednji zubi su često mesto gde se ugrađuju mini implanti, koji su veoma slični klasičnim implantima, ali znatno manje veličine te je proces ugradnje lakši a oporavak kraći.

Da li je moguće da zubni most nadoknadi šest zuba?

Nažalost zubni mostovi se mogu koristiti za nadoknadu jednog ili dva vezana zuba, dok je za nadoknadu više zuba neophodno ugraditi jedan ili više implantata koji će nositi mostove.

Ovo je i dalje znatno povoljnija opcija od nadoknade svih zuba implantatima, jer se ugrađuje manje broj implantata.

Alternativa je ugradnja parcijalne proteze, rešenja koje je znatno manje udobno za pacijenta.

Više o prednostima i manama ova dva rešenja, odnosno odgovor na pitanje da li je bolje rešenje most ili proteza, može se pročitati u posebnom članku.

Koje su moguće komplikacije kod zubnog mosta?

Komplikacije kod zubnih mostova obuhvataju:

 • Prelom ili rascementiranje mosta. Most može da se polomi ili odlepi.
 • Bol ili problemi sa žvakanjem. Neki pacijenti imaće problema sa žvakanjem, naročito u periodu privikavanja. Ukoliko bol i nelagoda potraju duže, potrebno je javiti se stomatologu radi dorade mosta.
 • Infekcija. Zubi ispod krunica pod rizikom su od bakterijske infekcije, naročito ukoliko krunica nije dobro pričvršćena ili je protekao dugačak vremenski period od ugradnje.
 • Karijes. Zubi ispod krunica pod rizikom su od karijesa, naročito ukoliko krunica nije dobro pričvršćena ili je protekao dugačak vremenski period od ugradnje.

Zubni most ili proteza?

Stomatolog će proceniti najbolje rešenje za svakog pacijenta pojedinačno, ali postoje neke generalne smernice.

Prednosti parcijalne proteze:

 • Rešenje za pacijente koji su izgubili više zuba koji nisu u nizu
 • Povoljnija cena tretmana
 • Prirodni zubi nisu dovoljno snažni i zdravi da podrže most

Prednosti zubnog mosta:

 • Rešenje za pacijente koji su izgubili jedan ili dva zuba u nizu
 • Sigurno rešenje koje omogućava snažan zagrižaj
 • Prirodni zubi su dovoljno snažni i zdravi da podrže most
 • Prirodni izgled koji gotovo u potpunosti odgovara prirodnim zubima (naročito cirkonijumski)

Da li je bezbedno raditi magnetnu rezonancu ako imam zubni most?

Da, metal u zubnom mostu nije prepreka za magnetnu rezonancu.

Izvori i reference

1. Hyeongsoon Shin, Hyunjung Ko, Miri Kim, (2016), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4977346/
2. FJT Burke, PSK Lucarotti, (2012), https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22864053/
3. dr Christine Frank, Zawn Villines, (2021), https://www.medicalnewstoday.com/articles/327182
4. Američka stomatološka asocijacija (ADA), (2015), https://jada.ada.org/article/S0002-8177(15%2900435-3/fulltext
5. Cleveland klinika, (2020), https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10921-dental-bridges
Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.