Krunice: Šta su, vrste, procedura, cena, nega

Zubna krunica je navlaka u obliku zuba koja se postavlja preko zuba da pokrije zub i vrati mu oblik i veličinu, snagu i poboljša izgled.

Krunica se cementira na brušeni deo zuba, i tako fiksirana imitira prirodni zub koji nadoknađuje.

Kada se zacementiraju, krunice u potpunosti pokrivaju vidljivi deo zuba koji leži na i iznad linije desni.

Mogu se nalaziti preko kutanjaka, ali i na prednjim zubima kada su posebno dizajnirane da odgovaraju drugim zubima po boji, obliku i veličini.

Dentalne krunice prave se od različitih materijala, uključujući metale, keramiku i porcelan. Razlikujemo dve osnovne vrste krunica, metalokeramičke krunice i bezmetalne krunice.

Kome je potrebna krunica?

Krunice imaju široku primenu u stomatologiji. Mogu se koristiti iz sledećih razloga:

 1. Zaštita slabog zuba (na primer od karijesa) od lomljenja ili održavanje slabog zuba zajedno ako su njegovi delovi napukli.
 2. Obnavljanje slomljenog ili jako istrošenog zuba.
 3. Pokrivanje i podupiranje zuba sa velikom plombom i malo preostalog zuba.
 4. Držanje zubnog mosta na mestu.
 5. Pokrivanje deformisanih ili jako promenjenih zuba.
 6. Pokrivanje zubnog implanta.
 7. Pokrivanje zuba čiji je kanal korena lečen.

Procedura ugradnje krunice

Ugradnja krunice (ili više krunica) najčešće se realizuje u dva odlaska kod stomatologa.

Tokom prvog dolaska, stomatolog će pregledati i brušenjem pripremiti zub kome je potrebna krunica.

Ovo može uključivati izradu ortopana (rendgenskog snimka zuba), a nakon brušenja zuba i uzimanje otiska zuba ili cele vilice, kao i odabir boje i nijanse krunice.

Sledi uzimanje otiska brušenog i okolnih zuba i postavljanje privremene krunicu na zub kako bi se zaštitio.

Time se prva poseta završava. Do druge posete otisak se šalje protetičaru na izradu personalizovane krunice, što može potrajati do dve nedelje.

Kada je trajna krunica gotova, u drugoj poseti stomatologu, krunica će biti trajno zacementirana za zub pacijenta.

U slučaju da je zub vitalan odnosno živ, krunica može biti privremeno zacementirana i odloženo trajno cementiranje za pet do sedam dana, budući da zub može biti izrazito osetljiv.

Nakon definitivnog cementiranja krunice najčešće su potrebne jedne do dve posete stomatologu radi uspostavljanja povoljnog kontakta između same krunice i zuba antagoniste, odnosno zuba u kontra vilici.

Na ovaj način se obezbeđuje pravilan zagrižaj i obezbeđuje duže trajanje krunice.

Da li ugradnja krunice boli?

Mnogi pacijenti se plaše ugradnje krunica zbog bola.

Ugradnja krunice bi trebalo da bude potpuno bezbolna intervencija jer se vrši u lokalnoj anesteziji, i samim tim pacijent ne oseća nikakav bol.

Nakon zahvata može se javiti osetljivost ili bol koji najčešće nestaje nakon najviše dva dana.

Dok prirodno ne nestane, bol se kupira odnosno tretira analgeticima kao što su brufen, cofan i nimulid koji se mogu kupiti bez recepta.

Prilikom izbora analgetika, važno je birati one koji ne utiču na proces krvarenja, odnosno izbegavati analgetike koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, poput andola i aspirina.

Vrste krunica

Za izradu krunice koriste se različiti materijali, uključujući:

 • Porcelan
 • Keramika
 • Cirkonijum
 • Metal
 • Kompozitna smola
 • Kombinacija materijala

Na primer, postoje keramičke krunice koje su spojene sa metalom (metalokeramičke krunice) za razliku od krunica kompletno napravljenih od keramike (bezmatalne krunice).

U dogovoru sa svojim stomatologom odabraćete najbolji materijal uzevši u obzir faktore kao što su lokacija zuba, koliko se zub vidi kada se smejete, položaj desni, opterećenje koje zub trpi, koliko je prirodnog zuba ostalo, Vaše lične preferencije i budžet.

Cirkonijumska krunica

Bezmetalne su vrhunac današnje stomatologije, i najčešće se proizvode od cirkonijuma, materijala koji je estetski veoma zahvalan jer je prelamanje svetla i transparentnost veoma slična prirodnim zubima.

Pored toga, cirkonijum je biokompatibilan materijal1. Ovaj izrazito tvrd materijal se koristi i u svemirskim tehnologijama.

Za razliku od metalokeralmičkih krunica koji u retkim slučajevima mogu izazvati alergijske reakcije, cirkonijum je prepoznat kao hipoalergenski materijal, što ga čini potpuno bezbednim za pacijente sklone alergijama.

Klinička studija iz 2017. godine2 poredila je životni vek metalokeramičkih i bezmetalnih cirkonijumskih krunica, i zaključila je životni vek ovih vrsta gotovo jednak.

Kada se uzme u obzir dugovečnost, estetika i hipoalergenske karakteristike, ne treba da čudi što su bezmetalne cirkonijumske krunice sve češći izbor pacijenata.

Privremene krunice

Kao što i samo ime kaže, privremena krunica će u Vašim ustima biti samo kratko vreme, dok trajna krunica nije gotova.

Sama privremena krunica ima ulogu pre svega zaštite zuba kada se radi o vitalnom (živom zubu), ali i estetsku ulogu.

Ugradnja privremene krunice je opciono rešenje, odnosno nije obavezni korak tokom obavljanja ove procedure.

Privremene krunice se postavljaju preko Vašeg prirodnog zuba lepkom koji se lako uklanja, tako da neće biti jaka kao trajna krunice.

Zbog toga je neophodno da se privremena krunica što manje opterećuje kako ne bi otpala ili da ne bi čak došlo do oštećenja prirodnog zuba.

 • Izbegavajte lepljivu hranu koja se žvaće (na primer žvakaće gume, karamel) jer lako može da se zalepi i povuče krunicu.
 • Smanjite upotrebu strane usta sa privremenom krunicom. Prebacite veći deo žvakanja na drugu stranu usta.
 • Izbegavajte žvakanje tvrde hrane (kao što je sirovo povrće), koja bi mogla da pomeri ili slomi krunicu.
 • Povucite umesto da vadite konac za zube na gore kada čistite između zuba kako biste izbegli skidanje privremene krunice.

Tokom pranja zuba, perite i privremenu krunicu ali vrlo nežno. Ako se privremena krunica rasklima ili otpadne pozovite svog stomatologa koji će je ponovo zalepiti ili napraviti novu.

Kada je trajna krunica gotova, stomatolog će skinuti privremenu i na njeno mesto zacementirati trajnu krunicu.

Nega krunice

Nega i higijena zuba sa krunicom mora se održavati na visokom nivou, kako bi se sačuvalo zdravlje prirodnog zuba, a samim tim i produžio životni vek krunice.

Ukoliko dođe do kvara na prirodnom zubu koji nosi krunicu, može doći do pucanja zuba ili krunice, pojava infekcije i skratiti životni vek krunice.

Redovna higijena uključuje pranje zuba dva puta dnevno i čišćenje koncem najmanje jednom dnevno, posebno oko područja krunice gde se desni sastaju sa zubom.

Upotreba aparata za ispiranje zuba može biti od koristi kod pacijenata sa protetskim radovima poput krunica.

Takođe, potrebno je izbegavati griženje tvrdih hrana sa keramičkim krunicama (na primer, žvakanje leda ili neiskokanih kokica) da bi se sprečilo pucanje keramike.

Koliko traju krunice?

Životni vek krunice je uobičajeno između pet i 15 godina. Neke krunice su tvrđe od drugih, pa traju duže.

Životni vek krunice zavisi od količine „habanja“ kojoj je krunica izložena, održavanja oralne higijene i ličnih navika poput škrgutanja i stiskanja zuba, grickanja noktiju, žvakanja leda i korišćenja zuba za otvaranje ambalaže.

Materijali koji su korišćeni za izradu krunice takođe igraju važnu ulogu u trajanju krunice.

Studija iz 2016. godine3 poredila je ponašanje tri različite vrste monolitnih krunica kada su izložene visokim silama ugriza, i otkrila da je najmanja verovatnoća da će se monolitne krunice od cirkonijuma polomiti ili napuknuti.

Kada se o njima brine, krunice mogu trajati mnogo godina.

Koja je cena krunica?

Cena krunica zavisi pre svega od materijala od kog je izrađena.

U Srbiji je moguće ugraditi metalokeramičke krunice i bezmetalne krunice, a u zavisnosti od ordinacije do ordinacije cenovnik je drugačiji.

U većini ordinacija cene se kreću od 100 do 150 evra za metalokeramičku krunicu, i od 150 do 300 evra za bezmetalnu krunicu.

Najskuplje, ali sve traženije krunice su izrađene od cirkonijuma.

Potencijalni problemi sa krunicama

Postoji nekoliko problema koji se mogu javiti u vezi sa krunicama, uključujući:

 • Nelagodnost ili osetljivost. Zub na koji je ugrađena krunica može biti osetljiv odmah nakon zahvata jer anestezija počinje da nestaje. Ako zub na koji je ugrađena krunica i dalje ima živac u sebi, može se javiti osetljivost na toplotu i hladnoću. Stomatolog može preporučiti pranje zuba pastom za zube dizajniranom za osetljive zube. Bol ili osetljivost koja se javlja kod zagrižaja obično znači da je kruna previsoko na zubu. U slučaju da se javlja bol na zagrižaj, neophodno je posetiti stomatologa, no ovo je problem koji se lako rešava.
 • Pucanje krunice. Može se desiti da krunica pukne. Ukoliko je pukotina mala verovatno je moguće sanirati je, u suprotnom biće potrebno da se izradi nova krunica.
 • Klimanje krunice. Ponekad se cement ispire ispod krune. Ovo ne samo da omogućava da se krunica olabavi, već omogućava i da bakterije procure unutra i izazovu karijes na preostalom zubu. Ako se krunica olabavi, potrebno je obratiti se stomatologu.
 • Otpadanje krunice. Razlozi za otpadanje krunice uključuju propadanje osnovnog zuba i popuštanje cementnog materijala koji se koristi za postavljanje krunice. Ako se to desi, potrebno je očistiti krunicu i prirodni zub.

  Potrebno je odmah kontaktirati stomatologa koji će dati uputstva o tome kako da se brine o zubu i krunici do pregleda. Stomatolog će možda moći da ponovo zacementira krunicu, u suprotnom biće potrebno napraviti novu krunicu.

 • Alergijska reakcija. Metali koji se koriste za izradu krunica obično su mešavina metala, pa može doći do alergijske reakcije na metale ili porcelan koji se koristi u krunicama, ali to je izuzetno retko. Za pacijente sklone alergijskim reakcijama preporučuje krunica napravljena od cirkonijuma, koji je hipoalergenski materijal.
 • Tamna linija na zubu sa krunicom pored linije desni. Tamna linija pored linije desni zuba sa krunicom je normalna, posebno kod metalokeramičkih krunica. Ova tamna linija je jednostavno metal krunice koji se vidi. Iako nije problem sama po sebi, potamnili deo zuba je kozmetički neprihvatljiv za neke osobe i stomatolog će možda morati da zameni krunicu bezmetalnom.

Najčešća pitanja

Da li se krunice na implantima razlikuju od običnih krunica?

Krunice se mogu ugraditi na prirodni zub, prethodno pripremljen brušenjem spoljnog sloja, ili na zubni implant sa abatmentom koji ima ulogu obrušenog zuba (patrljak).

Same krunice se ne razlikuju, i mogu biti metalokeramičke ili bezmetalne, a jedina razlika predstavlja korišćenje abatmenta ili suprastrukture prilikom montiranja na zubni implant.

Naime, dok se krunica cementom pričvršćuje za prirodni zub, u slučaju zubnih implanata ona se cementira za abatment, mali deo koji se vezuje za sam implant i imitira ulogu obrušenog zuba.

Krunice ili fasete?

Faseta ili vinir je veoma tanki sloj porcelana ili drugog materijala, debeo oko 1mm, koji se vezuje na prednji deo postojećeg zuba.

Krunica je oko 2mm debela i pokriva ceo zub.

Zubne fasete od keramike su manje invanzivno rešenje, jer nije potrebno izbrusiti ceo zub, ali nije primenjivo ako zub ima veliku ispunu, lečen koren zuba, ili je znatno istrošen ili polomljen.

U slučaju da je zub gotovo netaknut i tretman se vrši u estetske svrhe, fasete mogu biti bolja opcija.

U zavisnosti od stanja zuba koji je potrebno tretirati i cilja tretmana zubar će preporučiti jedan od ova dva rešenja.

Da li je moguća ugradnja krunice bez brušenja zuba?

Nažalost ne. Ugradnja krunice za zube podrazumeva brušenje spoljašnjeg sloja zuba.

U nekim slučajevima umesto krunice moguća je ugradnja fasete (vinira).

Da li je moguće beljenje krunice zuba?

Izbeljivanje zuba najčešće se obavlja preparatima na bazi vodonik peroksida i karbamid peroksida, koji ne utiču na promenu boje veštačkih zuba.

Vodonik-peroksid se u kontaktu sa UV zracima razlaže na slobodne radikale koji reaguju sa hromatogenim nezasićenim organskim supstancama, menjajući njihovu molekularnu strukturu.

Stvaraju se manji molekuli koji reflektuju svetlost na drugačiji način, a zubi izgledaju belje. Nažalost, ovo se ne odnosi na veštačke zube, jer zubi izrađeni od keramike i drugih materijala ne reaguju na ovaj način.

Najbolje je konsultovati se sa stomatologom radi pronalaženja najoptimalnijeg rešenja za izbeljivanje, što najčešće podrazumeva ordinacijsko izbeljivanje, mada su dostupne i kućne varijante.

Da li su zubne navlake isto što i krunice?

Da, u pitanju su sinonimi. Krunice ili navlake predstavljaju istu stvar.

Da li se krunice mogu ugraditi na krivim zubima?

Naravno, krunice se često ugrađuju na krive zube i time se mogu rešiti i estetiski i zdravstveni problemi u isto vreme.

Da li se krunice mogu ugraditi na prednjim zubima?

Nema prepreka u ovom pogledu. Krunice na prednjim zubima ugrađuju se podjednako često kao i na drugim zubima.

Radi boljeg estetskog rezultata, preporučuje se ugradnja bezmetalnih (cirkonijumskih) krunica na prednjim zubima.

Koja je razlika između krunica i mostova?

Krunica je navlaka za oštećen zub ili se može postaviti na zubni implant da bi se zamenio zub koji nedostaje. Mostovi se koriste isključivo za zamenu zuba koji nedostaju.

Most se sastoji od dve krunice, na oba kraja, i zamenskih zuba koji se nalaze u predelu desni gde dolazi do gubitka zuba.

Krunice na krajevima mosta mogu da budu spojene sa postojećim zubima, ili se mogu pričvrstiti na zubne implante.

Pored krunica i mostova, proteze za nadoknadu zuba se takođe mogu koristiti za nadoknadu nedostajućih zuba, posebno većeg broja zuba.

U nekim slučajevima proteza, iako manje komforno rešenje, može biti efikasniji način nadoknade većeg broj zuba koji nisu u nizu. Proteze bez nepca, poput All-On-4 rešenja ovde se izdvajaju kao jedan od najudobnijih rešenja za pacijenta.

Detaljnije o zubnim mostovima i protezama, odnosno njihovim sličnostima i razlikama može se pročitati u odvojenom tekstu koji za temu upravo ima poređenje proteza i mostova.

Da li se krunice koriste za Hollywood Smile?

Ovaj estetski zahvat podrazumeva kompletnu transformaciju osmeha.

Prednji zubi, najmanje od petice do petice, se rekonstruišu koriščenjem kruna ili faseta.

Novi zubi su najčešće izrađeni u izrazito beloj boji, a koriste se fasete ili bezmetalne krunice za najbolji efekat posle kog ćete imati novi, holivudski osmeh.

U slučaju da nedostaju zubi, koriste se krune, kao i u slučajevima kada su zubi nezadovoljavajućeg oblika ili boje.

Sa druge strane, fasete su manje invazivne i ne zahtevaju brušenje, pa se fasete koriste kada god je to moguće. Osim toga, fasete u jeftinije od kruna.

Zadnji zubi se mogu izbeliti, ali izbeljivanje neće delovati na veštačke zube, jer zubi izrađeni od keramike i sličnih materijala ne reaguju u dodiru sa aktivnim supstanama koje se koriste u ovom postupku.

Reference i izvori

1. Hyeongsoon Shin, Hyunjung Ko, Miri Kim, (2016), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4977346/
2. Carlo Monaco, Altin Llukacej, Paolo Baldissara, Antonio Arena, Roberto Scotti, (2017), https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0300571217301628?via%3Dihub
3. Yu Zhang, Zhisong Mai, Amir Barani, Mark Bush, Brian Lawn, (2016) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4764450/
4. Cleveland Clinic, (2020), https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10923-dental-crowns