Izbeljivanje zuba kod kuće: 10 načina, iskustva, cena

Sveže informacije

Izbeljivanje zuba kod kuće je popularna metoda za dolazak do lepšeg osmeha, ali iako su neke metode delotvorne, treba biti veoma oprezan budući da neki od proizvoda ili prirodnih načina za izbeljivanje zuba mogu da oštete zub i zubnu gleđ.

Oštećenje zubne gleđi otvara put bakterijama, čije nakupljanje može dovesti do osetljivosti zuba, nakupljanja plaka, kamenca i karijesa.

Kada se govori u kućnom izbeljivanju zuba, može se misliti na jedan od dva načina izbeljivanja:

  1. Korišćenjem preparata za izbeljivanje zuba kod kuće
  2. Prirodno izbeljivanje zuba kod kuće

U ovom članku bavićemo se sa oba načina izbeljivanja zuba u kućnim uslovima, kako proizvodima koji se mogu kupiti, tako i prirodnim putem.

Objasnićemo kako koji proizvod deluje, kako se koristi i koja je njegova cena, i koji su prirodni načini i koliko su efikasni.

Na kraju, daćemo nekoliko saveta kako prevenirati ponovno prebojavanje zuba, odnosno pojavu takozvanih žutih zuba.

Zašto dolazi do prebojavanja zuba?

Mrlje na zubima i prebojavanje zuba proces je koji je nemoguće u potpunosti sprečiti, a ovo se događa kao posledica konzumacije hrana i pića.

Pića poput kafe, čaja, crnog vina i gaziranih pića ubrzavaju proces pojave mrlja i tamnjenja zuba.

Pored toga, namirnice poput borovnica, cvekle, karija, i sosova na bazi paradajza.

Reč je o namirnicama i pićima koji imaju intenzivan pigment, na šta zubi nisu u potpunosti otporni.

Pored toga, pušenje takođe u velikoj meri negativno utiče na izgled ali i zdravlje zuba.

Preparati za izbeljivanje zuba kod kuće

Na našem tržištu u slobodnoj prodaji mogu se naći brojni proizvodi za beljenje zuba kod kuće.

Preparati za kućno izbeljivanje zuba obično su na bazi aktivne supstance pod nazivom vodonik peroksid (hidrogen) ili karbamid peroksid. Reč je o veoma sličnim supstancama.

Ovi proizvodi deluju tako što molekuli kiseonika unutar peroksida stupaju u interakciju sa molekulima zuba, i u interakciji sa njima dovode do hemijskog procesa koji kao posledicu ima svetliji izgled zuba.

Često se u prodaji može naći i set za izbeljivanje koji podrazumeva gel za izbeljivanje u nekoj formi, i UV lampu.

Izlaganje ovih aktivnih supstanci svetlosti posebne frekvencije ubrzava pomenutu hemijsku reakciju i povećava efikasnost i brzinu beljenja.

Izuzetak od ovoga su paste za beljenje zuba, koje obično ne sadrže vodonik peroksid, već abrazivna sredstva poput silicijum dioksida koja mehanički uklanjaju mrlje i plak sa gleđi zuba.

Ipak, pre nego što objasnimo većinu dostupnih proizvoda i prirodnih načina za izbeljivanje zuba, treba reći da ovi proizvodi sa sobom nose rizik od oštećivanja zubne gleđi.

Iako se u postupku remineralizacije zuba može delimično obnoviti gleđ, ovo je izuzetno spor proces.

Kada dođe do oštećivanja zubne gleđi, bakterijama koje se neminovno nalaze u ustima otvoren je put za izazivanje različitih problema, od nakupljanja plaka, preko pojave karijesa do krvarenja desni i gingivitisa.

Stoga treba biti izuzetno oprezan kako, koliko često, i da li se ovi proizvodi uopšte koriste. Znatno sigurnije, ali i efikasnije rešenje, jeste profesionalno izbeljivanje zuba.

Profesionalno izbeljivanje podrazumeva da se obavlja od strane stomatologa koji je obučen i iskusan kada je izvođenje ovih procedura u pitanju.

Proizvodi koji se u ovom slučaju koriste takođe su na bazi vodonik peroksida, i najčešće podrazumevaju korišćenje UV lampe ili lasera, ali su profesionalni proizvodi znatno veće koncentracije, te samim tim i znatno učinkovitiji, a rezultati dugotrajniji.

1. Trakice za izbeljivanje zuba

Trake za izbeljivanje zuba kod kuće su jedan od najpopularnijih načina pre svega zbog lakoće i jednostavnosti upotrebe.

Najveći broj trakica za beljenje zuba deluje na bazi pomenutog vodonik ili karbamid peroksida, a u zavisnosti od proizvođača nose se na zubima jednom ili dva puta dnevno u trajanju od desetak minuta.

Iako se promovišu kao potpuno bezbedno rešenje, sva sredstva na bazi peroksida mogu dovesti do oštećenja zubne gleđi, pre svega ukoliko su zubi ovom supstanci izloženi duži vremenski period.

Zbog ovoga je važno pažljivo pročitati uputstvo i striktno ga se pridržavati, kako bi se izbegle neželjene posledice koje mogu ugroziti zdravlje zuba i desni.

Treba napomenuti da ova sredstva nisu efikasna kada je razlog prebojenosti zuba zubni kamenac. Skidanje zubnog kamenca moguće je samo stomatološkim tretmanom.

U zavisnosti od različitih faktora zavisi i koliko često je neophodno skidati kamenac.

Cena kućnog izbeljivanja zuba sa trakicama iznosi nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti od proizvođača i trgovca.

2. Pasta za izbeljivanje zuba

Paste za beljenje zuba najčešće ne sadrže vodonik peroksid, već određene abrazivne supstance zahvaljujući kojima se uklanjaju nakupljene nečistoće na zubnoj gleđi i ona se nežno polira.

Dugoročno korišćenje abrazivnih pasta za zube se ne preporučuje, jer može dovesti do oštećivanja zubne gleđi.

Ukoliko se pravilno i kratkotrajno koriste, posebno manje abrazivne paste za izbeljivanje zuba mogu biti korisne, uz preporuku da se biraju manje abrazivne paste.

One su manje učinkovite, ali sa sobom nose i manji rizik.

Pored toga, različiti proizvođači u paste ubacuju aktivne supstance za koje tvrde da doprinose efektu beljenja.

Sve su popularnije i paste za zube sa aktivnim ugljem, koji je takođe abrazivna supstanca i na taj način može pomoći da se uklone tragovi sa zuba, no sam aktivni ugalj nije pokazao učinkovitost kada je reč o izbeljivanju zuba.

Pažljivo proučavanje uputstva za korišćenje pasta za izbeljivanje je veoma preporučljivo, budući da nepravilnom upotrebom može doći do oštećenja i osetljivosti zuba.

Cena pasta za zube sa efektom izbeljivanja iznosi od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara, u zavisnosti od proizvođača i veličine pakovanja.

3. Olovka za izbeljivanje zuba

Olovke za kućno izbeljivanje zuba funkcionišu na sličan način poput traka i gelova, no dolaze u obliku olovke i lakše su za nošenje i korišćenje.

Ipak, njihova učinkovitost je obično manja od traka za izbeljivanje, budući da ne postoji nikakav sloj koji bi sprečio da pljuvačka relativno brzo spere naneti gel.

Ovaj gel najčešće sadrži vodonik peroksid, te su prisutni rizici od oštećenja spoljašnjeg sloja zuba, kao i u slučaju drugih proizvoda ovog tipa.

Olovke za izbeljivanje zuba koštaju u proseku nekoliko hiljada dinara, iako su dostupna i veća pakovanja koja dolaze sa nešto većom cenom.

4. Gel za izbeljivanje zuba

Različiti gelovi, koji mogu dolaziti u setu sa lampom, laserom ili štitnikom za zube, mogu se nabaviti u slobodnoj prodaji u gotovo svakoj apoteci i drogeriji.

Ovi proizvodi su u najvećem broju slučajeva na aktivnoj supstanci vodonik peroksid ili karbamid peroksid.

Izloženost ovih supstanci UV svetlu dodatno ubrzava hemijsku reakciju, te sa ovim proizvodima treba biti izuzetno oprezan i strogo voditi računa koliko su zubi izloženi njihovom dejstvu.

Česti su slučajevi oštećivanja zuba usled nestručnog rukovanja ovim setovima, koji su slični onima koje stomatolozi koriste u svojim tretmanima izbeljivanja.

Gelovi za izbeljivanje zuba kod kuće su dostupni u različitim varijantama, različitih proizvođača, veličina pakovanja i slično. Setovi koji uključuju lampe ili splintove za izbeljivanje su takođe dostupni.

Samim tim, cena ovih proizvoda u velikoj meri varira, i iznosi od nekoliko hiljada, do preko deset hiljada dinara.

Prirodno izbeljivanje zuba kod kuće

Iskustva sa prirodnim načinima izbeljivanja zuba kod kuće su individualna, i svakako ne treba očekivati rezultate koji su intenzivni poput korišćenja preparata za beljenje ili profesionalnog izbeljivanja.

Sa druge strane, ovi tretmani su bezbedniji i donose znatno manji rizik od oštećivanja zubne gleđi i desni.

5. Ispiranje usta uljima

Ispiranje usta uljem je tradicionalna indijska, odnosno ajurvedska metoda za unapređenje oralnog zdravlja i smanjenje bakterijskih infekcija.

Studije pokazuju da je ispiranje usta kokosovim uljem učinkovito u smanjenju broja bakterija nakon redovnog ispiranja tokom dve nedelje podjednako kao i ispiranje usta antibakterijskim tečnostima za ispiranje usta.

Nažalost naučne studije ne mogu da potvrde efikasnost izbeljivanja zuba ispiranjem usta kokosovim uljem, no smanjenje broja bakterija u ustima dugoročno je dobar način prevencije nakupljanja plaka i prebojavanja zuba.

6. Pranje zuba sodom bikarbonom

Soda bikarbona dokazano ima prirodnu osobinu da izbeljuje, zbog čega je veoma često deo komercijalnih pasta za zube.

Ova blago abrazivna supstana će blago polirati površinu zuba, a pored toga stvoriće alkalnu sredinu u ustima koja sprečava razvoj bakterija.

Efekat izbeljivanja zuba sodom bikarbonom neće doći preko noći, ali dugoročno može dovesti do pozitivnih rezultata.

Više studija je pokazalo da su paste za zube sa sodom bikarbonom učinkovitije od onih bez kada je reč o uklanjanju plaka, suzbijanju upale desni i njihovog krvarenja.

Smatra se da su paste sa sodom bikarbonom najefikasnije od svih vrsta pasta za koje se tvrdi mogu pomoći kod izbeljivanja zuba.

7. Korišćenje hidrogena

Hidrogen, odnosno vodonik peroksid, već je puno puta pomenut u ovom članku.

Mnogi komercijalni proizvodi sadrže ovu supstancu i uspešno izbeljuju zube, uz određene rizike koji su ranije objašnjeni.

Hidrogen se u kućnim uslovima može koristiti za ispiranje usta, ili se napraviti „uradi sam“ zubna pasta, u kombinaciji sa sodom bikarbonom.

Ipak, korišćenje hidrogena u kućnim uslovima, bilo za ispiranje ili pravljenje „uradi-sam“ paste za zube nije podržano naučnim studijama koje bi potvrdile efikasnost.

Oprez kod ove opcije je neophodan, a savetuje se da se uvek koristi razblažen hidrogen za ispiranje usta, kao i da se korišćenje ograniči na nekoliko puta nedeljno kako ne bi došlo do oštećenja zubne gleđi.

8. Konzumacija voća i povrća

Ishrana bogata voćem i povrćem svakako će pozitivno uticati na opšte zdravlje, ali i zdravlje usta i zuba. Neki vitamini i minerali posebno su važni za oralno zdavlje.

Konzumacija svežeg, hrskavog voća i povrća pomoći će uklanjanju plaka i ostataka hrane što može dovesti do boljeg izgleda.

Pored toga, jagode i ananas posebno su popularni kada je reč o kućnom izbeljivanju zuba.

Iako naučne studije ne mogu potvrditi da će konzumacija ovih vrsta voća dovesti do značajnih rezultata, svakako će uticati povoljno na opšte zdravlje.

9. Pranje zuba aktivnim ugljem

Aktivni ugalj ima dokazane sposobnosti da za sebe veže toksine i pomogne kod trovanja, pre svega lekovima.

Upravo ovo svojstvo navodi mnoge ljude da veruju da će sličan efekat imati i po izgled zuba, vezujući bakterije i nečistoće i na taj način pomoći da se zubi izbele.

Aktivni ugalj za izbeljivanje zuba može se koristiti tako što će se napraviti domaća pasta za zube sa kokosovim uljem ili vodom. Druga opcija je korišćenje komercijalnih pasta za zube koje sadrže aktivni ugalj.

Nažalost, nauka ne može da potvrdi učinokvitost upotrebe aktivnog uglja kada je beljenje zuba u pitanju.

Šta više, smatra se da aktivni ugalj za pranje zuba može da nanese više štete nego koristi, budući da je u pitanju abrazivan materijal, kao i da se lako može zaglaviti između zuba.

Zbog ovoga je generalna preporuka izbegavati paste za zube sa aktivnim ugljem i upotrebu aktivnog uglja na druge načine za pranje zuba.

10. Drugi načini

Neki od popularnih načina koji takođe nisu dokazani, i najverovatnije neće doneti rezultate beljenja zuba uključuju:

  1. Jabukovo sirće. Istraživanja efekata ispiranja usta jabukovim sirćetom je pokazalo da ono dovodi do efekta beljenja, no takođe da lako može oštetiti zubnu gleđ.
  2. Trljanje kore od citrusnog voća. Neki ljudi tvrde da trljanje i pranje zuba korom od citrusa poput limuna, pomorandže ili grejpfruta može biti od koristi.
  3. Pranje zuba kurkumom. Još jedan od popularnih metoda je pranje zuba kurkumom, no studije ne mogu potvrditi efikasnost ove metode.

Kako sprečiti mrlje i žute zube?

Održavanje odlične oralne higijene je glavni vid prevencije pojave mrlja i prebojavanja, odnosno žutih zuba.

Redovno pranje zuba, koje podrazumeva pranje dva puta dnevno u trajanju od dva minuta, i čišćenje zuba stomatološkim koncem mogu u velikoj meri da pomognu u sprečavanju ove negativne pojave, ali i nakupljanja plaka, kamenca i karijsa.

Pored toga, korišćenje tečnosti za ispiranje usta može takođe pomoći u prevenciji prebojavanja.

Kada je reč o hrani i piću, ukoliko je prioriret očuvanje beline zuba, preporučuje se izbeljivanje narminica i pića poput bobičastog voća, čajeva i kafe, gaziranih sokova, soseva na bazi paradajza, karija, soja sosa, cvekle i crnog vina.

Umesto toga, konzumacija vode i voća i povrća bogotog vodom i vlaknima, poput jabuka, celera, šargarepe, citrusa, jagoda i sličnih može pomoći da se održi belina zuba.

Najbolji način za izbeljivanje zuba

Najbolji način za izbeljivanje zuba zavisi od nekoliko faktora i ličnih preferenci, očekivanja i budžeta.

Dobar broj ranije objašnjenih metoda može biti efikasan za izbeljivanje zuba kod kuće, uključujući ispiranje usta uljem, korišćenje sode bikarbone ili preparata na bazi vodonik peroksida.

Neki tretmani su potpuno bezbedni ali sporiji, dok drugi dolaze sa većim rizikom od oštećivanja zubne gleđi ali su i rezultati obično brži i vidljiviji.

Ukoliko je moguće, uvek se preporučuje profesionalno ordinacijsko izbeljivanje zuba, koje će obaviti stomatolog koristeći proverene preparate.

Zaključak

U ovom članku izneli smo 10 načina kako izbeliti zube kod kuće, koristeći sredstva za izbeljivanje zuba kod kuće ili prirodne načine.

U zavisnosti od izabranog načina, zavisi i koliko traje kućno izbeljivanje zuba, kao i njegova cena, ali i efikasnost i bezbednost.

Preporuka stručnjaka je da ukoliko žele da dođu do svetlijih zuba i lepšeg osmeha, pacijenti treba da se jave stomatologu koji će proceniti uzrok prebojenosti zuba i preporučiti adekvatan tretman.

Najčešće to je profesionalno izbeljivanje zuba, koje je je najbezbednije i najučinkovitije, no dolazi sa nešto većom inicijalnom cenom.