Jabukovo sirce za izbeljivanje zuba: Koristi i rizici

Sveže informacije

Jabukovo sirće je sirće od fermentisanog soka jabuka za koje se često vezuju različite zdravstvene koristi, a kada su zubi u pitanju najčešće se misli na jabukovo sirce za bele zube.

Jabukovo sirće za izbeljivanje zuba je popularan način kućnog izbeljivanja, no ono sa sobom nosi i različite rizike, pre svega rizik od oštećenja zubne gleđi.

U ovom članku bavimo se uticajem jabukovog sirća na zube, i objasnićemo koje se u potencijalne koristi, a koji rizici kada su jabukovo sirće i zubi u pitanju.

Jabukovo sirce za bele zube

Kao i druge vrste sirća, jabukovo sirće je veoma kiselo. Sirćetne kiseline imaju dokazan efekat izbeljivanja, i redovna upotreba može efikasno da pomogne kod prebojenosti zuba i pojava fleka na zubima.

Pored toga, sirće ima antimikrobno dejstvo, što znači da može pomoći u smanjenju broja bakterija u ustima, smanjujući na taj način zubni plak i kamenac, veoma česte uzroke promene boje zuba.

Iako se pokazalo kao efikasno, studija iz 2014. je pokazala da jabukovo sirće, kao i alkoholno sirće i vodonik peroksid pružaju efekat izbeljivanja, istom studijom pokazano je da ove supstance takođe smanjuju tvrdoću zubne gleđi i dovode do njenog oštećenja.

Najštetniji efekat imalo je alkoholno sirće.

Iz ovog razloga se kućno izbeljivanje zuba ne preporučuje, već je uobičajen savet da se ono prepusti stomatologu u tretmanu profesionalnog izbeljivanja zuba, kako bi se postigli najbolji rezultati uz najmanje rizika.

Jabukovo sirće protiv zubobolje

Jabukovo sirće smatra se narodnim, prirodnim lekom protiv zubobolje.

Budući da ima antimikrobne osobine, nanošenjem sirćeta na bolno mesto uz pomoć vate ili štapića sa vatom na vrhu može se potencijalno smanjiti bol.

Kako zub ne bi bio predugo izložen uticaju kiselina, nakon dvadesetak sekundi potrebno je isprati usta mlakom vodom.

Ipak, neki drugi prirodni lekovi mogu biti sigurniji izbor, kao što su beli luk, karanfilić ili ispiranje usta uljem.

Ukoliko zubobolja ne prestaje, bol se može kupirati nekim od uobičajenih lekova protiv zubobolje do posete stomatologu.

Rizici

Preporuka stomatologa je da se jabukovo sirće ne koristi za izbeljivanje zuba, kao ni druge vrste sirćeta.

Iako može pomoći da se zubi izbele, rizici u velikoj meri nadmašuju potencijalne koristi.

Izloženost sirćetnoj kiselini tokom dužeg vremena može oštetiti zubnu gleđ, dovesti do oštećenja grla ili stupiti u interakciju sa lekovima, povećavajući rizik od neželjenih efekata lekova.

Erozija zuba

Osnovni problem sa upotrebom jabukovog sirćeta za izbeljivanje zuba je njegov negativan uticaj na zubnu gleđ.

Kao i gazirana pića i kafa, i jabukovo sirće može izazvati slabljenje zubne gleđi i dovesti do erozije zuba.

Zubna gleđ je najčvršće tkivo, čvršće čak i od kostiju, no ipak nije otporno na spoljne uticaje, a pre svega na kiseline, što uključuje negativan uticaj kiselih hrana i pića, a pre svega upotrebu sirćeta ili često povraćanje.

Kada se jednom ošteti, zubna gleđ se jako teško obnavlja u procesu koji se naziva remineralizacija zuba.

Kao posledica dentalne erozije mogu se javiti različite tegobe, uključujući:

Posebno štetno može biti pranje zuba odmah nakon konzumacije sirćeta ili kisele hrane, naročito ukoliko se ne koristi mekana četkica za zube.

Iz tog razloga, zube ne bi trebalo prati odmah nakon obroka, već samo isprati usta i zube vodom, dok se zubi mogu bezbedno oprati 30 do 60 minuta kasnije.

Lečenje oštećenje gleđi

U zavisnosti od stepena oštećenja gleđi i tegoba koje ono uzrokuje zavisi i način lečenja oštećenja.

Kod veoma blagih slučajeva, može se pokušati sa profesionalnom remineralizacijom zuba sredstvima na bazi fluora, veoma važnog minerala za oralno zdravlje.

Ozbiljniji slučajevi mogu zahtevati protetske radove kao što su:

Najozbiljniji, nelečeni slučajevi mogu zahtevati i kompleksnije stomatološke procedure, kao što su lečenje kanala korena zuba.

Suva usta

Osim što može da ošteti zubnu gleđ, sirće može dovesti i do pojave suvih usta, što može izazvati čitav niz različitih tegoba.

Kada u ustima nema dovoljno pljuvačke, uklanjanje ostataka hrane i spiranje bakterija sa zuba je znatno lošije, pa se stvara plodno tlo za razvoj karijesa i upale desni.

Suva usta su takođe veoma često uzrok neprijatnog zadaha, ili gorkog ukusa u ustima, a mogu negativno uticati i na užitak tokom konzumacije hrane i pića.

Povrede i opekotine grla

Visok sadržaj sirćetne kiseline u sirćetu može da dovede do opekotina, pre svega jednjaka.

Osim toga, može doći i do stomačnih tegoba, kao što su gorušica, mučnina ili problemi sa varenjem.

Pored toga, sirće može da iritira digestivni trakt, posebno kod osoba koje pate od gastritisa, čira na želucu i drugih stanja koja pogađaju sistem organa za varenje.

Iritacija može dovesti do pojave bola u želucu i gorušice.

Interakcije sa lekovima

Pored potencijalnog negativnog uticaja na zube, neophodno je pomenuti i moguće interakcije sa lekovima.

Interakcije su obično blage ili umerene, dok se ozbiljni problemi retko javljaju, no sa upotrebom velike količine sirćeta treba biti oprezan.

Neki od lekova koji mogu stupiti u interakciju sa sirćetom uključuju:

  • Diuretičke lekove
  • Lekove za dijabetes
  • Lekove za srčane bolesti

Kako bezbedno koristiti sirće?

Sirće se ne smatra bezbednim za izbeljivanje zuba, niti se preporučuje njegova upotreba u veoma velikoj količini, no ovo ne znači da sirće nema svoje mesto u ishrani, kao ni da ga treba u potpunosti izbegavati.

Sirće je kao dodatak salatama i jelima je potpuno bezbedno za korišćenje, i rizik od oštećenja zubne gleđi na ovaj način, kao i drugih negativnih efekata, je veoma mali.

Rizik se dodatno može smanjiti razblaživanjem sirćeta sa vodom pre njegovog korišćenja.

Ukoliko se insistira na upotrebi jabukovog sirćeta za izbeljivanje zuba, ono bi trebalo da se koristi isključivo u razblaženom obliku, u odnosu 1:3, gde jedan deo čini sirće, a tri dela topla voda.

Dobijenim rastovorom zatim se mogu ispirati usta i zubi u trajanju od 20 sekundi, nakon čega se rastvor mora ispljunuti. Procedura je ista kao i kod upotrebe tečnosti za ispiranje usta.

Odmah po ispiranju, važno je dobro isprati usta i zube mlakom vodom, kako zubi ne bi bili predugo u kontaktu sa sirćetnom kiselinom.

Zaključak

Jabukovo sirće za izbeljivanje zuba je veoma popularan kućni metod za beljenje zuba, no sa sobom nosi znatno više rizika nego prednosti.

Izbeljivanje zuba jabukovim sirćetom je moguće, ali studije pokazuju da vrlo lako dovodi do oštećivanja zubne gleđi, koja se nakon toga veoma teško ili nikako ne može regenerisati.

Kada se zubna gleđ ošteti, osim povećanog rizika od karijesa, mogu se javiti i tegobe kao što su osetljivost ili bol na dodir i prebojenost zuba.

Pored toga, upotreba velike količine sirćeta može dovesti do sindroma suvih usta, iritacije i oštećenja grla, kao i interakcije sa određenim lekovima.

Sirće se bezbedno može koristiti u ishrani u umerenim količinama, dok je za izbeljivanje zuba najbolje obratiti se stomatologu koji će profesionalnim tretmanom dovesti do najboljih rezultata uz minimalne rizike.