Prirodni lekovi za zubobolju: 17 kućnih lekova protiv bola zuba

Sveže informacije

Zubobolja je bol koji može biti blag do veoma jak i javlja se unutar ili oko zuba.

Prirodni lekovi za zubobolju mogu biti korisni kao prva pomoć protiv bola zuba, ili kao dodatak upotrebi analgetika, tj. lekova protiv bolova.

Zubobolja najčešće signalizira problem sa zubom ili desnima, kao što su karijes, bolest desni, zubni apsces ili impaktirani zub.

Bol koji počinje od zuba, može se širiti ka uhu, desnima i ostatku vilice, a može biti praćen i otokom zuba.

U ovom članku objasnićemo koji su to prirodni lekovi za zubobolju, no ako simptomi traju duže od dan ili dva, ne bi trebalo odlagati posetu stomatologu.

Trudnice, dojilje i osobe koje imaju bilo kakvo zdravstveno stanje na koje mogu uticati biljni sastojci trebalo bi da se konsultuju sa lekarom ili stomatologom pre upotrebe ovih prirodnih lekova za zubobolju.

1. Slani rastovor

Ispiranje slanom vodom može da pruži niz koristi po oralno zdravlje, i stomatolozi korišćenje slanog rastvora često preporučuju pacijentima nakon različitih stomatoloških procedura i stanja, uključujući:

Osim toga, ispiranje slanom vodom može pomoći i kod bola, budući da je slana voda prirodno dezinfekciono sredstvo i može pomoći da se uklone ostaci hrane zaglavljeni između zuba.

Ukoliko je uzrok bola upala desni ili rana od operacije zuba, ispiranje usta slanom vodom može biti od koristi i ubrzati zarastanje rane zuba.

Slani rastvor je jednostavno napraviti, mešanjem pola kafene kašike soli u čaši tople vode, nakon čega se usta ispiraju u trajajnu od 30 do 60 sekundi.

Procedura se može ponoviti više puta tokom dana, a kada se ispira operisana regija, sa ispiranjem ne treba biti previše grub kako se ne bi iritiralo operisano područje.

Ispiranje usta slanom vodom je najbolji i najsigurniji prirodni lek za zubobolju u trudnoći, a može pomoći i u smirivanju trudničkog gingivitisa.

2. Hidrogen

Korišćenje hidrogena za ispiranje usta je izuzetno popularan način unapređenja oralnog zdravlja i higijene, kao i metod kućnog izbeljivanja zuba.

Ispiranje usta hidrogenom može pomoći da se smanji bol i upala, ubiju bakterije i smanje naslage plaka i pomogne kod krvarenja desni.

Ipak, sa upotrebom hidrogena za ispiranje usta treba biti oprezan, ne koristiti ga dugo i prečesto, jer može dovesti do oštećenja zubne gleđi.

Najsigurniji način ispiranja usta hidrogenom je pravljenje rastvora troprocentnog hidrogena sa jednakom količinom vode, nakon čega se dobijeni rastvor koristi za ispiranje zuba.

Nakon ispiranja, rastvor se ne sme protugatati. Gutanje hidrogena može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

3. Hladne obloge

Hladne obloge su još jedan prirodni način za skidanje otoka zuba i desni, a osim toga, ovo je i prirodni lek za zubobolju.

Hladne obloge se apliciraju sa spoljne strane obraza, na regiju koja boli ili je otečena, u trajanju od nekoliko minuta.

Apliciranje hladnih obloga može se ponoviti više puta tokom dana po potrebi, a za pravljenje obloge može se koristiti čist peškir natopljen u hladnu vodu, ili led ili smrznuto povrće zavijeno u peškir.

Led i zaleđene proizvode ne treba aplicirati direktno na kožu, već je obavezno umotati ga u čist peškir ili krpu.

Hladne obloge mogu biti naročito delotvorne nakon stomatoloških procedura poput vađenja umnjaka i drugih hiruških zahvata.

Osim nakon ekstrakcije, hladne obloge su jedan od načina kako smanjiti bol tokom rasta umnjaka.

4. Kesice čaja od nane

Čaj od nane pruža različite zdravstvene koristi, a jedna od njih je i smanjenje zubobolje i umirivanje osetljivih desni.

Ovaj prirodni lek protiv zubobolje podrazumeva da se korišćena kesica čaja prohladi a zatim naneste na zub koji boli.

Kesica bi trebalo da bude prijatno mlake temperature. Previše visoka temperatura može samo pogoršati stanje.

Na isti način, kesica se može se koristiti i kao hladna obloga.

Najpre je potrebno kesicu ohladiti u frižideru ili zamrzivaču, nakon čega se ona aplicira na potrebno mesto.

5. Beli luk

Beli luk ima dokumentovanu istoriju upotrebe koja je stara hiljadama godina, a njegova antibakterijska svojstva su dobro ispitana i potvrđena.

Osim što može da ubije štetne bakterije koje dovode do zubnog plaka, pojave zubnog karijesa i upalnih procesa mekih tkiva usta, beli luk može pomoći i kao sredstvo protiv bolova.

Ovaj kućni lek popularan je za olakšanje noćne zubobolje, posebno kada nisu dostupni lekovi za zubobolju.

Za korišćenje belog luka protiv zubobolje potrebno je zgnječiti čen belog luka kako bi se stvorila pasta koju je potrebno naneti na zahvaćeno područje.

Drugi način je žvakanje belog luka zubima u delu vilice gde je prisutan bol.

Beli luk se pokazao kao efikasan i kao pomoćno sredstvo u borbi protiv heliko bakterije, jednog od glavnih izazivača čira na želucu.

Ipak, budući da beli luk može uticati na zgrušavanje krvi, osobe koje pate od čira na želucu trebalo bi da budu oprezni kada je reč o konzumaciji belog luka.

Prevelike količine mogu dovesti do komplikacija, kao što su pucanje čira na želucu ili njegovo krvarenje.

6. Ekstrakt vanile

Ekstrakt vanile sadrži alkohol koji može pomoći u ublažavanju bolova, uključujući i zubobolju.

Pored toga, vanila je bogata antioksidansima koje mogu doprineti olakšavanju bola. Kako bi se iskoristile sve potencijalne koristi vanile, potrebno je koristiti ekstrakte sa prirodnom vanilom, a ne veštačkim imitacijama.

Ekstrakt vanile protiv zubobolje koristi se tako što se mala količina ekstrakta stavi na prst ili vatu i nanese direktno na bolno područje.

Zahvaljujući prijatnom ukusu, ovo je popularan prirodni lek za zubobolju kod dece, posebno kod slučajeva cirkularnog karijesa koji može biti vrlo bolan.

7. Karanfilić i ulje od karanfilića

Poput belog luka, i karanfilić ima dugačku istoriju upotrebe protiv bola zuba.

Njegovo ulje može efikasno ublažiti bol i upalu desni, zahvaljujući antiseptiku u karanfiliću pod nazivom eugenol.

Osim antiseptičkih i antibakterijskih svojstava, ulje karanfilića ima i antifungalno i antiupalno dejstvo.

Ulje karanfilića može se aplicirati direktno na područje koje je pod bolom uz pomoć vate ili śtapića za uši, ili ga rastvoriti u jestivom ulju i koristiti za ispiranje usta.

Rastvor za ispiranje može se napraviti i sa malo vode umesto ulja.

Pored karanfilića, antiupalna svojstva kardamona, koji se često kombinuje sa karanfilićem, takođe može biti od koristi, pa uključivanje ovog cenjenog začina može pružiti dodatne koristi.

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj poznat je po svojoj osobini da smanjuje upalne procese u organizmu.

Osim toga, njegova antimikrobna svojstva mogu pomoći kod ublažavanja bola i lečenja infekcija.

Najefikasniji način je korišćenje ekstrakta zelenog čaja koji je potrebno naneti na zub koji boli.

9. Pšenična trava

Pšenična trava donosi izuzetne koristi po opšte zdravlje, zahvaljujući snažnim antiupalnim svojstvima i osobini da poboljša imunitet.

Bogata je različitim vitaminima i mineralima, uključujući i veliku količinu hlorofila koji pomaže u borbi protiv bakterija.

Pšenična trava se najčešće pije, a ređe se koristi i kao sredstvo za ispiranje usta.

10. Majčina dušica

Majčina dušica je još jedna od biljaka koja ima snažna antibakterijska i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u lečenju zubobolje.

Esencijalno ulje majčine dušice potrebno je pomešati sa jestivim uljem poput kokosovog ili maslinovog ulja, a zatim ga naneti na bolno područje.

Apliciranje majčine dušice može pomoći i u borbi protiv bakterija koje doprinose karijesu.

Kap ulja može se dodati u manju čašu vode i napraviti domaća tečnost za ispiranje usta.

11. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je popularan narodni lek za zubobolju, ali i broja druga stanja zahvaljujući svojim antiseptičkim i antiupalnim svojstvima.

Ono može da ubije bakterije koje uzrokuju zubobolju i tako olakša bol.

Korišćenje jabukovog sirćeta za ublažavanje bola je jednostavno i potrebno je samo aplicirati ga na zub koji boli uz pomoć vate ili štapića sa pamučnim vrhom.

Ispiranje usta nerazblaženim sirćetom nikako nije preporučljivo, budući da je u pitanju izuzetno kisela namirnica koja može dovesti do demineralizacije i oštećenja gleđi.

Jabukovo sirće za izbeljivanje zuba je takođe jedan od popularnih prirodnih metoda beljenja zuba, no sa sobom nosi više rizika nego koristi, te se ne preporučuje.

12. Cimet

Cimet ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, pa pravljenje paste od cimeta može da bude od koristi.

Dodavanjem cimeta običnoj pasti, ili mešanjem sa kokosovim uljem i korišćenje ovako dobijene paste može olakšati bol.

Alternativno, uključivanje cimeta u ishranu može pružiti različite benefite.

13. Soda bikarbona

Slično jabukovom sirćetu, soda bikarbona ima brojne upotrebe i popularan je narodni lek, a često se koristi za izbeljivanje zuba, kao deo uradi sam rešenja ili komercijalnih pasta za zube.

Soda bikarbona ima antiuplana svojstva koja mogu pomoći kod bola i otoka, dok će antibakterijske osobine dovesti do dezinfekcije.

Ova popularna alternativa komercijalnim tečnostima za ispiranje usta pravi se mešanjem dve kafene kašike sodebikarbone u čaši tople vode.

Rastvor dobijen na ovaj način se koristi za ispiranje usta, koji je neophodno ispljunuti nakon ispiranja od tridesetak sekundi.

Ovo može biti korisno tokom infekcija uzrokovanih rastom umnjaka, kao što je na primer perikoronitis, i ublažiti i skratiti trajanje simptoma.

14. Kokosovo ulje

Ispiranje usta kokosovim uljem može biti od koristi kod ublažavanja zubobolje, a ispiranje usta uljem pomoćiće u svakom slučaju i kod uklanjanja bakterija.

Ulje vezuje bakterije za sebe i pomaže u njihovom izbacivanju, a kokosovo ulje samo po sebi poseduje antibakterijska i protivupalna svojstva.

Ispiranje uljima, uključujući i kokosovo, podrazumeva uzimanje kašike ulja i ispiranja u dužini od 30 sekundi, nakon čega je ulje potrebno ispljunuti.

Kokosovo ulje u kombinaciji sa kurkukom je navodno način za izbeljivanje zuba, no efikasnost ovog metoda nije naučno potvrđena.

U svakom slučaju, uključivanje kurkume u svakodnevnu ishranu može pomoći kod prevencije upale desni i doprineti opštem zdravlju, zahvaljujući snažnim antiupalnim i antioksidativnim svojstvima ovog začina.

15. Kajenska paprika

Kajenska paprika ili kajenski biber sadrži kapsaicin, sastojak koji pomaže u ublažavanju bola i otoka.

Kapsaicin eliminiše različite vrste bolova u telu i blago umrtvljuje nervna vlakna.

Sa upotrebom kajenske paprike i kapsaicina treba biti oprezan, budući da je u pitanju izuzetno ljuta namirnica, koja može iritirati desni.

Zbog toga najpre treba probati sa malom količinom kako će desni reagovati.

Kajenska paprika se može koristiti za ispiranje usta u kombinaciji sa kokosovim uljem, ili pomešati kap ili dve ekstrakta kapsaicina u čaši vode, nakon čega ovim rastvorom treba isprati usta i ispljunuti ga.

16. Ulje origana

Ulje origana smatra se jednim od najjačih prirodnih antispektika i zahvaljujući tome ima veoma široku primenu.

Kada je reč o upotrebi u svrhu poboljšanja oralnog zdravlja, ulje origana može pomoći kod sprečavanja karijesa, a njegova antiinflamatorna i antioksidativna svojstva pomažu i u ublažavanju bolova.

Ulje origana je veoma koncentrisano, i potrebno je naneti samo nekoliko kapi na zub koji boli.

Drugi način na koji ulje origana može pomoći protiv zubobolje je da se pomeša kap ili dve ovog ulja sa kokosovim ili drugim jestivim uljem, nakon čega se ovako dobijena smeša nanosi na deo desni koji je upaljen ili zub koji boli.

Ulje origana se može koristiti dva puta dnevno.

17. Lišće guave

Žvakanje lišća guave može da pomogne kod zuba koji boli, budući da ova biljka ima antibakterijska i dezinfekciona svojstva, a pruža i efekat koji olakšava spazam.

Lišće je potrebno polako žvakati dok ne puste sok, ili napraviti tečnost za ispiranje usta od svežih listova skuvanih u vodi.

Pre ispiranja zuba, tečnost se mora ohladiti.

Zaključak

Zubobolja može biti izuzetno neprijatno stanje, no iako korišćenje prirodnih, kućnih i narodnih lekova može biti od koristi, oni ne treba da zamene stručnu stomatološku pomoć.

Bol u zubu najčešće je izazvan karijesom, upalnim procesom, rastom umnjaka i slično, a većina stanja zahteva pravilno lečenje kako ne bi došlo do pogoršanja stanja i još intenzivnijeg bola.

Na kraju, sa upotrebom nekih od prethodno navedenih prirodnih lekova protiv zubobolje treba biti oprezan jer njihova dugotrajna primena može doneti više štete nego koristi.

Sirće i soda bikarbona mogu izazvati opekotine i oštećenje zubne gleđi, dok se eterična ulja poput ulja origana, cimeta i drugih smeju koristiti isključivo u veoma malim količinama.

Takođe, gutanje hidrogena, njegovo dugoročno korišćenje ili korišćenje prejako koncetrisanih rastvora može dovesti do oštećivanja gleđi i drugih zdravstvenih problema.

Treba istaći da su prirodni lekovi često znatno slabiji i manje efikasni od farmaceutskih lekova za zubobolju, pa ukoliko prirodna rešenja ne daju rezultata treba razmotriti i uključivanje njih.

Imajući to u vidu, prirodne lekove treba primenjivati kratkotrajno, a ukoliko se simptomi ne povuku nakon nekoliko dana, obavezno je potrebno posetiti stomatologa.

Ovo se posebno odnosi na trudnice i dojilje, decu, osobe sklone alergijama ili sa prisutnim stanjima kod kojih biljni sastojci mogu izazvati problem ili pogoršanje primarnog zdravstvenog problema.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.