Hidrogen za ispiranje usta: Koristi i rizici

Ispiranje usta hidrogenom je vrlo popularno, a navode se različiti benefiti koje ono donosi, kao što su ublažavanje upale grla, izbeljivanja zuba i smanjenje upale desni.

Hidrogen je hemijsko jedinjenje sastavljeno od vodonika i kiseonika, a naziva se još i vodonik peroksid. Hidrogen se može koristiti na brojne načine, od dezinfekcije rana do upotrebe kao sredstva za čišćenje.

U ovom članku objasnićemo potencijalne upotrebe vezane za oralno zdravlje, koristi i učinkovitost ispiranja usta 3% hidrogenom, kao i rizike koje ono nosi sa sobom.

Kako ispirati usta hidrogenom?

Hidrogen je najčešće dostupan u koncentraciji od 3%, i u tom obliku se može naći u svim apotekama, drogerijama i prodavnicama robe široke potrošnje.

Dostupni su i rastvore veće koncentracije, koje nikako ne bi trebalo koristiti jer mogu da dovedu do oštećenja zubne gleđi, i samim tim stvoriti nelagodu, bol, i otvoriti put ka stvaranju karijesa.

Ukoliko imate hidrogen veće koncentracije, neophodno je napraviti rastvor sa vodom koji će koncentraciju hidrogena u rastvoru smanjiti na najviše 3 procenta.

Iako je samo ispiranje usta i zuba hidrogenom je veoma jednostavno, važno je koristiti ga pravilno kako bi se postigli maksimalni benefiti, a izbegla neželjena dejstva.

Pravilno ispiranje grla hidrogenom:

  • Koristite koncentraciju vodonik peroksida od najviše 3 procenta: jači rastvori će verovatno izazvati iritaciju.
  • Isperite usta, grlo i zube: ispiranje treba da traje od 30 do 60 sekundi.
  • Ispljunite rastvor: Hidrogen je namenjen isključivo za spoljašnju upotrebu ni u kom slučaju ne sme se progutati.

Normalno je da hidrogen izazove malo pene u ustima. Ukoliko je pojava pene veoma intenzivna, koristite slabiji rastvor, tako što ćete pomešati dva dela vode sa jednim delom troprocentnog vodonik peroksida.

Da biste izbegli iritaciju desni ograničite upotrebu na nekoliko puta nedeljno, ili se konsultujte sa stomatologom u vezi češće upotrebe.

Potencijalne koristi od ispiranja usta hidrogenom

U nastavku ćemo objasniti koji su potencijalni benefiti koje ispiranje usta hidrogenom može doneti.

Izbeljivanje zuba

Vodonik peroksid je glavni aktivni sastojak u mnogim proizvodima za izbeljivanje zuba.

Visokokoncentrovani hidrogen se koristi i u profesionalnim tretmanima izbeljivanja zuba, koji obavljaju stomatolozi u svojim ordinacijama.

Profesionalno izbeljivanje zuba najčešće uključuje i nanošenje gela za remineralizaciju zuba, kako bi se sprečile nuspojave primene hidrogena u visokoj koncentraciji.

Ispiranje hidrogenom može dovesti do efekta izbeljivanja nekoliko sati po ispiranju.

Ipak, studija iz 2015. godine pokazala je da za postizanje dugotrajnijeg efekata neophodno ispirati usta hidrogenom redovno tokom nekoliko meseci.

Alternativne metode izbeljivanja zuba kod kuće uključuju pastom za zube od kurkume i kokosovog ulja, ili korišćenje aktivnog uglja.

Ispiranje usta kokosovim uljem dokazano može da dovede do smanjenja broja bakterija u ustima, podjednako efikasno kao i tečnosti za ispiranje usta.

Stoga se mućkanje kokosovog ulja u ustima može preporučiti iako verovatno neće dovesti do efekta izbeljivanja.

Povezan članak Prirodni lekovi za zubobolju: 17 kućnih lekova protiv bola zuba

Smanjenje bol i upale grla

Ispiranje usta hidrogenom može pomoći kod upale grla na nekoliko načina.

Rastvor vodonik peroksida ima antibakterijska svojstva i može pomoći telu da se bori protiv bakterijskih infekcija koje često izazivaju upalu grla.

Pored toga, kada sluz u ustima dođe u kontakt sa vodonik peroksidom, stvara se pena koja je manje čini lepljivom i lakšom za izbacivanje.

Hidrogen takođe može pomoći da se omekša sluz u grlu koja može izazvati iritaciju i bol, te na taj način uticati na smanjenje bola.

Pomoć kod bolesti desni

Zbog svojih antibakterijskih svojstava, hidrogen može pomoći u lečenju bolesti desni. Jedan od simptoma bolesti desni je krvarenje desni, i hidrogen ovde može biti veoma koristan.

Vodonik peroksid oslobađa kiseonik koji pomaže u uništavanju bakterija i plaka koji se formira na zubima.

Nasumično ispitivanje iz 2017. godine podelilo je 53 učesnika u dve grupe kako bi testirali vodonik peroksid kao tretman za bolesti desni.

Jedna grupa je dobila terapiju korena zuba i koristila je vodonik peroksid, dok je kod druge grupe pacijenta obavljena samo terapija korena zuba, bez primene hidrogena.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je uzimala vodonik peroksid imala značajno manje znakova bolesti desni do kraja studije, u poređenju sa grupom kod koje hidrogen nije korišćen.

Ipak, najnovije studije pokazale su da hidrogen penjenjem vrši uklanjanje samo površinskog sloja dentinskih ostataka i bakterija, pa se ova metoda smatra prevaziđenom.

Kombinovanjem organolitika i mineralolitika, odnosno natrijum-hipohlorita u koncentracijama od 0.5 do 5%, kao i neke kiseline poput limunske i EDTA, uz završno ispiranja fizioloskim rastvorom smatra se znatno efikasnijom.

Jedna od prednosti ispiranja usta rastvorom vodonik peroksida je što može doći do zadnjeg dela usta i mesta do kojih je teško doći zubnim koncem.

Posebnu pažnju trebalo bi da obrate pacijenti sa prisustvom parodontalnih džepova, kod kojih tokom određene faze lečenja parodontopatije, hidrogen vrši mikrotrombozu malih krvnih sudova.

Iz ovog razlogase pribegava upotrebi fiziološkog rastvora umesto hidrogena, ili irigansa na bazi hlorheksidin-diglukonata.

Lečenje ranica u ustima

Zahvaljujući svojim antiseptičkim svojstvima ispiranje vodonik peroksidom može pomoći u lečenju manjih iritacija u ustima, kao što su posekotine ili afte.

Kada dođe u kontakt sa posekotinom ili ranom, vodonik peroksid stvara mehuriće ili peni oslobađajući kiseonik, što pomaže u čišćenju područja, uklanjanju mrtvih ćelija i smanjenju bakterija.

Vodonik peroksidu je potrebno vreme da deluje. Budući da ispiranje usta ne sme da traje predugo kako se ne bi oštetila zubna gleđ, on neće ubiti sve bakterije u ustima, ali može smanjiti njihov broj i ubrzati oporavak i smanjiti nelagodu.

Ipak, kod erozivnih promena u usnoj duplji poput afti, mehaničkih povreda i slično, korišćenje sredstava za ubzanje epitelizacije, odnosno zarastanja koja imaju u sebi hijaluronsku kiselinu, pokazala su se efikasnijim.

Umesto hidrogena, preporučuje se ispiranje hlorheksidin-diglukonatom, budući da on sprečava lepljenje naslaga na zube.

Na ovaj način se podstiče higijena usta, budući da je njeno održavanje otežano usled prisustva afti, stomatitisa, avitaminoze, papilitisa i drugih stanja gde je sluzokoža iritirana.

Povezan članak Afte u ustima: Šta su, kućno lečenje, lekovi, zašto nastaju, prevencija

Rizici

Hidrogen je bezbedan za većinu ljudi ako ga pravilno koriste.

Međutim, ovo jedinjenje može biti štetno ako ga osoba koristi prečesto ili ako je koncentracija prejaka, zbog čega ne treba koristiti rastvore jače od troprocentnih.

Ukoliko se proguta, hidrogen može izazvati može nagristi unutrašnje organe i izazvati unutrašnje krvarenje.

Ipak, ako se slučajno proguta mala količina razblaženog vodonik peroksida, kao što je 3% rastvor, najverovatnije će samo doći do manjeg bola i nelagode u stomaku.

Takođe, gutanje hidrogena može dovesti do povraćanja penaste tečnosti.

Ako dođe do gutanja veće količine hidrogena, ili rastvora veće koncentracije neophodno je potražiti hitnu pomoć lekara.

Zbog ovoga se ne preporučuje da ispiranje usta hidrogenom kod dece, već korišćenje druih sredstava poput slanog rastvora.

Osim što može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije ako se proguta, isparenja hidrogena ne treba udisati jer mogu iritirati pluća, a ukoliko dođe do kontakta sa očima, hidrogen može izazvati jaku iritaciju.

Ako se nakon ispiranja grla razvije iritacija ili bilo koji neželjeni efekat koji ne nestaje nakon nekoliko sati, ili je intenzivan, potrebno je obratiti se lekaru ili stomatologu, a ubuduće prestati sa upotrebom ove supstance.

Na kraju, hidrogen može da omekša zubnu gleđ, pa se tokom njegove upotrebe, ali i generalno, preporučuje upotreba mekanih četkica za zube.

na ovaj način se smanjuje rizik od povrede mekih tkiva usta i oštećivanja zubne gleđi.

Zaključak

Hidrogen je antiseptik koji ima različite primene u stomatologiji, i ispiranje usta hidrogenom može doneti različite koristi.

Ova procedura je bezbedna za najveći broj ljudi, ukoliko se koristi troprocentni rastvor i strogo vodi računa da se hidrogen ne proguta.

Koristi koje ispiranje usta hidrogenom može da donese su poboljšanje ukupnog oralnog zdravlja, smanjenje bola i upala grla, izbeljivanje zuba, a može pomoći i kod upala desni i lečenja manjih rana i afti.

Ispiranje usta hidrogenom u trudnoći je dozvoljeno, ali je važno striktno se pridržavati uputstva za korišćenje i saveta koje su ranije navedeni.

Razblažen hidrogen može pomoći kod lečenja trudničkog gingivitisa.

Na kraju, deca ne smeju koristiti hidrogen za ispiranje zuba, jer može doći do gutanja rastvora i značajnih zdravstvenih problema.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.