Profesionalno izbeljivanje zuba: Šta je, procedura, cena

Zubi mogu biti prebojeni ili promenjene boje iz različitih razloga. Kako bi izbeleli svoje zube, pacijenti se mogu obratiti stomatologu za profesionalno izbeljivanje zuba ili mogu iskoristiti neki od brojnih proizvoda namenjenih kućnom izbeljivanju koji su dostupni na tržištu.

U ovom članku bavićemo se detaljno ordinacijskim izbeljivanjem zuba, odnosno profesionalnim izbeljivanjem zuba od strane stomatologa.

Ukratko, ordinacijsko beljenje zuba je pravi izbor za one koji biraju sigurnost i najbolje rezultate. Na ovaj način moguće je izbeliti zube za dve do četiri nijanse.

Šta je profesionalno izbeljivanje zuba?

Kao što i samo ime kaže, profesionalno izbeljivanje zuba podrazumeva postupak koji obavlja isključivo stomatolog, u stomatološkoj ordinaciji.

Stomatolog može koristiti nekoliko različitih metoda za izbeljivanje zuba, ali najčešće se koriste sredstva na bazi karbamid peroksida, koji se razlaže na vodonik peroksin i ureu, a tokom te hemijske reakcije menja se boja zuba.

Ovaj tretman se smatra sigurnim načinom za izbeljivanje zuba, a neželjena dejstva su veoma retka i najčešće pozdrazumevaju prolaznu osetljivost zuba i desni nakon tretmana.

Profesionalno beljenje zuba se naživa i ordinacijsko beljenje, upravo zbog toga što se obavlja u stomatološkoj ordinaciji pod budnim okom stomatologa.

Ovo je neophodno zato što je koncentracija vodonik peroksida koji se koristi za profesionalno izbeljivanje veća od koncentracije u proizvodima za kućno beljenje, i potrebno je veoma pažljivo rukovati sa ovim sredstvom kako bi se sprečilo oštećivanje gleđi.

Prednosti profesionalnog izbeljivanja zuba u odnosu na kućno izbeljivanje:

  • Veoma brzi rezultati. Koriste se visokokoncentrisano sredstvo za beljenje, što dovodi do veoma brzih rezultata, a ceo tretman traje manje od 60 minuta.
  • Dugotrajniji rezultati. Rezultati tipično traju duže nego u slučaju „uradi sam“ beljenja u kućnim uslovima.
  • Ravnomerno izbeljivanje svih zuba. Gel za izbeljivanje će biti precizno i ravnomerno nanet na zuba, kako bi se sprečila pojava šarenih zuba.
  • Tokom ordinacijskog izbeljivanja, desni će biti zaštićene posebnim gelom. Na desni pacijenta će biti nanet zaštitni gel koji će sprečiti oštećivanje desni sredstvom za izbeljivanje.
  • Mogućnost izbeljivanja zuba kod pacijenata kod kojih je došlo do povlačenja desni. Stomatolog će proceniti da li je pacijent kandidat za izbeljivanje zuba ili ne.

Jedina mana profesionanog beljenja je nešto više cena u odnosu na kućno beljenje, ali dugoročno gledano ono čak može biti povoljnije zbog znatno bržih i često dugotrajnijih rezultata.

Lasersko izbeljivanje zuba

Kao što je već objašnjeno, beljenje zuba pod vođstvom stomatologa se obavlja korišćenjem sredstava za beljenje sa većom koncentracijom aktivne supstance vodonik-peroksid, što dovodi do bržih i dugotrajnijih rezultata.

Većina tretmana beljenja podrazumeva i korišćenje UV lampe ili lasera, koji pospešuje hemijsku reakciju koja dovodi do promene molekularne strukture i posledično efekta izbeljivanja, zbog čega se profesionalno izbeljivanje često naziva i lasersko izbeljivanje zuba.

Kako izgleda profesionalno izbeljivanje zuba?

Vodonik peroksid je visoko reaktivna hemikalija koja sadrži vodonik i kiseonik. U svom nerazređenom stanju, vodonik peroksid je bezboja tečnost koja postaje veoma reaktivna kada je izložena kiseoniku.

Zbog svojih antibakterijskih svojstava, vodonik peroksid ima mnogo primena uključujući izbeljivanje zuba, kose, dezinfekcija posekotina.

Kada se koristi u strogo kontrolisanom okruženju, ova metoda daje najbrže i najbolje rezultate.

Ipak, ne preporučuje se samostalno kućno beljenje jer može doći do preterane osetljivosti zuba ili čak oštećivanja zubne gleđi ukoliko je koncentracija u rastvoru previše velika, ili je zub izložen preparatu za izbeljivanje predugo.

Pre samog izbeljivanja zuba, stomatolog će obaviti pregled usta i zuba pacijenta. Ukoliko pacijent ima upaljene ili povučene desni, ili neko drugo paradontalne oboljenje, postoji mogućnost da neće biti kandidat za izbeljivanje.

Ukoliko je pacijent kandidat za izbeljivanje zuba, pacijent će se u konsultaciji sa stomatologom odlučiti za željenu nijansu.

Profesionalno beljenje zuba može da posvetli zube pacijenta za dve do četiri nijanse.

Povezan članak Izbeljivanje zuba kod kuće: 10 načina, iskustva, cena

Stomatolog će zaštititi desni pacijenta posebnim sredstvom, i otpočeti sa procedurom izbeljivanja – na zube će naneti rastvor vodonik peroksida i uz pomoć UV lampe ili lasera aktivirati reakciju.

Vodonik peroksid se nanosi u jednom, dva ili tri ciklusa, i izlaže svetlu UV lampe ili lasera u trajanju od oko 15 minuta, u zavisnosti od nijanse za koju se pacijent odlučio.

Izlaganje vodonik peroksidu u kontrolisanim uslovima (pravilne koncentracije i u tačno određenom trajanju) je potpuno bezbolno i ne oštećuje zubnu gleđ.

Kao što je ranije objašnjeno, vodonik peroksid se u kontaktu sa UV zracima razlaže na slobodne radikale koji reaguju sa hromatogenim nezasićenim organskim supstancama, menjajući njihovu molekularnu strukturu.

Stvaraju se manji molekuli koji reflektuju svetlost na drugačiji način čime se ostvaruje efekat izbeljivanja.

Nakon neposrednog izbeljivanja, neki stomatolozi će iskoristiti gel za remineralizaciju koji će sprečiti pojavu ili barem smanjiti osetljivost zuba nakon tretmana.

Konsultujte stomatologa da li koristi gel za remineralizaciju nakon tretmana.

Izbeljivanje veštačkih zuba?

Veoma često pitanje je da li je moguće izbeliti veštačke zube, odnosno zubne krunice, fasete, vinire, luminire, proteze i kompozitne nadogradnje zuba kao ni kompozitne fasete.

Nažalost, aktivna supstaca koja se koristi za izbeljivanje ne može se iskoristiti za beljenje veštačkih zuba, odnosno deluje samo na prirodne zube, tako da zubne krunice, plombe, fasete ili zubne proteze neće promeniti bolju nakon procedure.

Ovo se odnosi na sve vrste krunica, na dentalnim implantima i prirodnim zubima, od svih materijala; metalo-keramičkih, keramičkih i cirkonijumskih.

Više o sličnostima i razlikama između navlaka bez brušenja i krunica možete pročitati u odvojenom članku.

Ukoliko je pacijent zainteresovan za kompletnu transformaciju osmeha, rešenja kao što je Hollywood Smile mogu biti najbolji izbor, a profesionalno izbeljivanje je procedura koja se često koristi u svim kozmetičkim zahvatima.

Sa druge strane, izbeljivanje prirodnog, ali mrtvog zuba je moguće.

Do mrtvog zuba najčešće dolazi kada unutrašnji sloj zuba, zubna pulpa, odumre, u stanju koje se naziva nekroza pulpe ili gangrena zuba.

Do odumiranja najčešće dovodi nelečen karijes ili oštećenja zuba usled trauma, kada dođe do zapaljenja zubne pulpe.

Cena profesionalnog izbeljivanja zuba

Cena profesionalnog izbeljivanja zuba varira od ordinacije u kojoj se obavlja, kao i od tehnologije koja se koristi.

Uobičajena cena profesionalnog izbeljivanja zuba je između 120 i 200 evra.

Profesionalno izbeljivanje zuba pre i posle

Ljubaznošću stomatološke ordinacije Apex Premium, u mogućnosti smo da podelimo tipičan rezultat pre i posle profesionalnog izbeljivanja zuba.

Na slici levo možete videti zube pacijenta pre profesionalnog izbeljivanja, dok se na slici desno može videti efekat nakon beljenja, zube svetlije za tri nijanse.

Povezan članak Luminiri, navlake za zube bez brušenja: Šta su, cena, iskustva

Zaključak

Za pacijente koji žele brze rezultate, profesionalno, ordinacijsko izbeljivanje zuba je verovatno najbolji izbor. Nakon tretmana koji traje kraće od jednog sata, zubi pacijenta će biti do četiri nijanse svetliji.

Iako inicijalno skuplje nego kućno izbeljivanje, profesionalno izbeljivanje je znatno bezbednije, a ponekada i jeftinije ukoliko se uzme u obzir ukupna cenu preparata za kućno izbeljivanje koje bi bili potrebni za postizanje istog efekta.

Efekti ordinacijskog izbeljivanja mogu da traju do tri godine, nakon čega se tretman može ponoviti. Trajanje zavisi od životnog stila pacijenta i hrane koju jede.

Pušenje, kao i konzumacija kafe, čaja, vina, gaziranih pića, slatkiša i čokolade mogu da ubrzaju ponovno prebojavanje zuba.

Najčešće postavljena pitanja

Da li je profesionalno izbeljivanje zuba bezbedno?

Da, profesionalno izbeljivanje zuba je bezbedno. Tretman izbeljivanja zuba izvode doktori stomatologije najsavremenijom tehnologijom.

Istraživanja i kliničke studije govore da je izbeljivanje zuba najbezbednija kozmetička stomatološka procedura. Tokom beljenja ne oštećuje se zubna gleđ.

Koliko traje prodecura profesionalnog izbeljivanja?

Ceo tretman traje najviše jedan sat.

U zavisnosti od željene nijanse koju je potrebno postići izbeljivanjem, izbeljivanje se vrši u dva do tri ciklusa od po 15 minuta, sa pauzama od nekoliko minuta – za manje od jednog sata kompletan tretman je završen.

Za koliko nijansi se mogu izbeleti zubi?

Ordinacijski tretman izbeljivanja zuba omogućava izbeljivanje zuba za dve do četiri nijanse. Pre početka tretmana uz pomoć stomatologa pacijent će se odlučiti za željenu nijansu.

Koliko traju rezultati?

Rezultati su individualni i zavise od nege nakon izbeljivanja. Rezultati najčešće traju šest meseci do godinu dana, nakon čega se tretman izbeljivanja može ponoviti.

Kod pacijenata koji ne puše, ne piju u velikim količinama kafu, čajeve i gazirana pića, rezultati mogu trajati i do tri godine.

Koja tehnologija se koristi?

Ordinacijsko izbeljivanje zuba podrazumeva korišćenje visoko koncentrovane aktivne supstance vodonik peroksid, koji se u kontaktu sa UV zracima razlaže na slobodne radikale koji reaguju sa hromatogenim nezasićenim organskim supstancama, menjajući njihovu molekularnu strukturu.

Stvaraju se manji molekuli koji reflektuju svetlost na drugačiji način čime se ostvaruje efekat izbeljivanja.

Da li je tretman profesionalnog beljenja bolan?

Ne, beljnje je bezbolno, dok se nakon tretmana može javiti prolazna osetljivost zuba i desni.

Osećaj preosetljivosti nestaje u roku od nekoliko sati do najviše nekoliko dana nakon izbeljivanja.

Nakon tretmana na Vaše zube i desni nanećemo gel za remineralizaciju, koji će smanjiti ili potpuno sprečiti nastanak preosetljivosti nakon tretmana.

Da li tretman izvode stomatolozi?

Da, tretman profesionalnog izbeljivanja po pravilu izvode stomatolozi, koji bi pacijentima trebalo da budu na raspolaganju za sva pitanja pre, tokom i nakon tretmana.

Nakon tretmana dobićete savete kako da efekat izbeljivanja zuba bude što dugotrajniji – kako pravilno negovati zube i koju hranu i pića treba izbegavati.

Preporučujemo da izbeljivanje zuba obavljate isključivo u stomatološkim ordinacijama i pod vođstvom stomatologa, a ne u različitim kozmetičkim salonima, salonima lepote i slično, kako bi sprečili oštećivanje zubne strukture.

Da li je moguće izbeliti veštače zube?

Ne, nažalost aktivna suspstaca koja se koristi ne može se iskoristiti za beljenje veštačkih zuba, tako da zubne krunice, plombe, ili fasete neće promeniti bolju nakon procedure.

Kome se ne preporučuje izbeljivanje zuba?

Izbeljivanje zuba (bilo profesionalno ili kućno) nije preporučljivo za osobe koje imaju paradontalna oboljenja, povučene desni i trudnicama.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.