Gangrena zuba: Simptomi, lečenje, cena, komplikacije, iskustva

Gangrena zuba ili nekroza pulpe je nepovratno stanje koje se javlja kada meka pulpa unutar zuba umre. Najčešće, ovo je poslednja faza bolesti koja se zove hronični pulpitis.

Unutar svakog zuba nalaze se tkiva koje se nazivaju pulpa, i proteže se od korena do krunice zuba.

Ovaj unutrašnji deo svakog zuba čine krvni sudovi i nervi, a kada je zub oštećen karijesom ili povredom, pulpa se može oštetiti i na kraju odumreti što dovodi do stanja koji se često naziva mrtav zub.

U ovom članku objasnićemo šta je gangrena zuba, kako se dobija a kako dijagnostifikuje i leči, koji su simptomi i kakva iskustva pacijent koji ima gangrenu zuba može doživeti.

Simptomi gangrene zuba

Većina simptoma koji ukazuju na probleme sa zubom i pulpom javljaju se pre nekroze, odnosno gangrene ili odumiranja pulpe.

Kada dođe do nekroze, nervi najčešće prestaju da šalju signale u vidu bola i nelagode budući da je pulpa umrla.

Zubi imaju tri sloja, gleđ, dentin i pulpu. Dok je gleđ spoljašnji deo zuba, pulpa je unutrašnji sloj koji mora imati neprekidan dotok krvi.

Ukoliko dođe do problema u dotoku krvi, javljaju se dva osnovna simptoma:

  1. Bol. Bol je često prvi simptom nekrotičnog zuba, a on može biti od blagog do izuzetno intenzivnog. Bol je izazvan infekcijom i otokom unutar zuba koji pritiska nerv u dnu zuba.
  2. Promena boje zuba. Neadekvatna snabdevenost krvlju dovodi do promene boje zuba. On će najpre požuteti, a vremenom će preko sive doći do crne boje.

Drugi simptomi gangrene zuba mogu da uključuju:

  • Neprijatan ukus u ustima kao posledica infekcije, opisuje se često kao metalni, kiseo ili gorak ukus u ustima
  • Pojavu ranica, fistula ili afti, što ukazuje na apsces zuba
  • Loš miris iz zuba
  • Oticanje paradontalne membrane (desni) oko zuba

U ranim fazama problema sa pulpom, zub je najčešće osetljiv na hladna pića i hranu. Slatke namirnice takođe mogu da izazovu nelagodu. Bol traje kratko, svega nekoliko sekundi, a onda prestaje.

Ukoliko pacijent primeti ovakve simptome, trebalo bi da se što pre javi stomatologu kako bi se pristupilo lečenju i zub sačuvao.

Kako izgleda gangrena zuba?

Kao što smo prethodno objasnili, gangrena zuba najčešće podrazumeva da će zub vremenom menjati boju.

Ovo nije proces koji se događa preko noći, već će zub najpre poprimiti žućkastu boju, da bi vremenom preko sive došao do gotovo crne boje.

Srećom, mrtav zub se može izbeleti tretmanom profesionalnog izbeljivanja zuba vodonik peroksidom.

Druga mogućnost jeste ugradnja krunice ili luminira, navlake koja ne zahteva brušenje zuba, a koja će zubu vratiti prethodni oblik i boju.

Kako se dijagnostifikuje gangrena zuba?

Stomatolog će na osnovu pregleda koji najčešće obuhvata i analizu ortopan snimka zuba moći da posumnja na problem sa pulpom.

Nekada ni pacijent nije svestan da ima problem sa pulpom, a biće neophodni i dodatni testovi kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li je došlo do nekroze pulpe.

Ovi testovi mogu da uključuju aplikaciju ledenog spreja ili izvora toplote na područje oko zuba, kako bi se utvrdilo da li pacijent oseća bol ili ne.

Osim toplote ili hladnoće, za procenu stanja pulpe može se koristiti i poseban alat kojim stomatolog slabim udarima struje deluje na zub.

Ukoliko bol nije prisutan, vrlo je verovatno da je nastupila gangrena zuba.

Uzroci

U najvećem broju slučajeva, gangrena zuba počinje karijesom. Karijes nastaje nakupljanjem plaka i ukoliko se leči na vreme neće stvoriti ozbiljnije probleme.

Ipak, ako se karijes zapusti i dozvoli njegovo napredovanje i uništavanje zubne gleđi, može doći do pulpe i uzrokovati njenu infekciju.

Ovo na kraju može dovesti do odumiranje zubne pulpe.

Drugi uzrok je hronični pulpitis, koji uključuje dugotrajno zapaljenje i oticanje pulpe usled dugotrajnog propadanja, traume ili višestrukih velikih popravki zuba.

U fazi nekroze, pulpitis se smatra nepovratnim.

Lečenje gangrene zuba

Lečenje gangrene zuba nužno podrazumeva uklanjanje pulpe.

Lečenje kanala korena

Ovaj tretman naziva se i endodontska terapija, ili popularno vađenje živca.

Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji, a podrazumeva pravljenje malog otvora u zubu kroz koji će pulpa biti uklonjena, a komora očišćena kako bi se eliminisala infekcija.

Terapija kanala korena zuba može zahtevati više poseta stomatologu i upotrebu antibiotika za upalu zuba i drugih lekova.

Iako je u najvećem broju slučajeva lečenje zuba uspešno, ponekada terapije na da željene rezultate.

Tada je moguće obaviti resekciju vrha korena zuba, odnosno apikotomiju, i na taj način sprečiti gubitak zuba.

Vađenje zuba

U nekim slučajevima nije moguće uspešno obaviti lečenje kanala korena zuba i eliminisanje infekcije, i jedino što preostaje jeste esktrakcija odnosno vađenje zuba.

Naravno, kada god je moguće prva opcija jeste endodontska terapija, a vađenju zuba pristupa se samo kada je to neophodno.

Nakon operacije vađenja zuba, pacijent prolazi kroz period oporavka tokom kog konzumira isključivo mekanu hranu za zube, a u nekim slučevima neophodna je i upotreba antibiotika i drugih medikamenata kako bi se suzbila upala.

Zarastanje rane nakon vađenja zuba obično traje sedam do 10 dana.

Po oporavku, prostor izgubljenog zuba trebalo bi nadoknaditi kako bi se sprečila razgradnja vilične kosti i kako se opterećenje ravnomerno rasporedilo na sve zube.

Idealan način nadoknade zuba podrazumeva ugradnju zubnih implanata.

Sam implant predstavlja veštačku zamenu korena zuba, koja se potom opterećuje krunicom ili drugim protetskim radom.

Nekada implant može biti ugrađen odmah po ekstrakciji zuba, a ova metoda naziva se imedijatna ugradnja implanata.

Alternativno, zub može biti nadoknađen zubnim mostom.

O prednostima i manama ova dva rešenja detaljno smo se bavili u drugom članku, koji se bavi poređenjem ova dva rešenja i omogućava pacijentima da donesu informisanu odluku o tome da li žele da ugrade implant ili most.

Lečenje gangrene zuba prirodnim putem

Veoma često pacijenti traže prirodne načine lečenja gangrene zuba.

Nažalost, u praksi ovako nešto nije moguće i lečenje gangrene zuba moguće je obaviti samo od strane stomatologa na prethodno opisane načine.

Dobra prevencija, koja obuhvata redovno pranje zuba, stomatološke preglede, konzumaciju hrane koja doprinosi zdravlju zuba i generalno zdrave životne navike mogu u dobroj meri pomoći da do stomatoloških problema ne dođe.

Primena stomatoloških probiotika sve je popularnija, i iako je potrebno dodatno istražiti ovu oblast, inicijalne studije pokazale su potencijalno veliki broj koristi upotrebe oralnih probiotika u očuvanju i unapređenju oralnog zdravlja.

Gangrena zuba u trudnoći

Lečenje i terapija gangrene zube u trudnoći je moguća, i najčešće se preporučuje da se obavi u drugom trimestru trudnoće.

Ipak, stomatolog i doktor koji vodi trudnoću trebalo bi da u međusobnoj komunikaciji zajedno donesu odluku o tome da li pristupiti endodontskoj terapiji ili vađenju zuba, ili je bolje ove procedure ostaviti za period nakon porođaja.

Zdravstveno stanje trudnice i bebe je uvek na prvom mestu, te je dodatan oprez u ovim slučajevima neophodan.

U drugom trimestu trudnoće najčešće se javlja i trudnički gingivitis, odnosno upala desni, koja se javlja kod preko 60% trudnica.

Zbog ove činjenice i velike učestalosti preporučuje se stomatološki pregled u tom periodu.

Moguće komplikacije

Ukoliko se ne leči, gangrena zuba može da dovede do komplikacija, kao što su:

Osim toga, i sam tretman gangrene zuba može izazvati određene komplikacije, kao što su infekcija, povišena telesna temperatura i groznica ili otok zuba i vilice.

Pojava bola u vilici koji se može širiti na druge delove lica i glave je takođe relativno uobičajena pojava kod nelečene gangrene zuba.

Stoga, redovne kontrole stomatologa, kao i one vanredne u slučaju da se jave bilo kakvi problemi sa zubima su neophodni kako bi se sprečilo napredovanje bolesti povezanih sa zdravljem zuba i desni.

Zaključak

Gangrena zuba ili nekroza pulpe nije izdvojen zdravstveni problem, i javlja se kao posledica upale desni ili karijesa na zubima.

Ovo stanje se nažalost ne može lečiti, već je neophodno da se pulpa ukloni u proceduri koja se naziva terapija kanala korena zuba.

Na ovaj način se čuva zub, i sprečava napredak bolesti i propadanje zuba do stanja u kome neće biti moguće sačuvati.

Kada je bolest uznapredovala, jedina preostala solucija je vađenje zuba, koje je je nažalost neophodno.

Prevencija gangrene zuba je najbolji način za sprečavanje njenog nastajanja, a podrazumeva pre svega održavanje dobre oralne higijene i redovne stomatološke preglede, najmanje dva puta godišnje.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.