Šta jesti posle vađenja ili operacije zuba?

Sveže informacije

Nakon vađenja zuba ili umnjaka, sigurno Vam je stomatolog rekao da u prvom perioda oporavka jedete samo mekanu hranu, koja neće usporiti oporavak i napraviti prilikom zarastanja zuba.

Većina nas ne kuva previše često mekanu i kašastu hranu, pa ćemo u ovom članku sa Vama podeliti nekoliko mekanih hrana koje možete pripremiti i jesti posle operacije zuba.

Šta jesti posle operacije zuba?

Posle gotovo svake operacije zuba, kao što je vađenje umnjaka ili nekog drugog zuba, ugradnja implanata ili sinus lift, jedna od osnovnih preporuka stomatologa odnosiće se na ishranu tokom oporavka.

Pravilna ishrana tokom perioda oporavka je veoma važna, jer smanjuje mogućnost komplikacija, pomaže da se smanji otok, pospešuje oporavak pružajući telu potrebne nutrijente.

Osim toga, pacijentu će biti preporučeno da izbegava tvrdu hranu koja se teško žvaće kako bi se izbegla dodatna iritacija operisane regije ili pomeranje krvnog ugruška na mestu operisanog zuba, stanja pod nazivom alveolitis.

Preporučene hrane nakon operacije zuba

1. Potaži, krem supe i bistre supe

Potaži i krem supe, kao što su oni od paradajza, brokolija ili bundeve su odličan izbor nakon operacije zuba. Lako se konzumiraju i ne zahtevaju žvakanje koje bi moglo iritirati područje koje je operisano.

Osim toga, bogati su vitaminima i mineralima, što će osigurati adekvatan dnevni unos hranjivih materija koje ne mogu da se unesu na uobičajen način, konzumacijom voća i povrća.

Na kraju, treba izbegavati vruće supe, već birati mlake ili hladne, kako bi se izbegla iritacija.

Ova vrsta jela takođe će pružiti potrebnu hidrataciju pacijentu.

2. Grčki jogurt i švapski sir

Grčki jogurt i švapski sir bogati su proteinima a lako se konzumiraju. Kremasta tekstura grčkog jogurta može pomoći kod ublažavanja nelagode.

Osim proteina, ove namirnice bogate su vitaminima i mineralima poput kalcijuma i cinka, koji su poznati da pomažu kod remineralizacije zuba i oporavka.

Pored toga, nekoliko studija je pokazalo da je oporavak onih na ishrani siromašnoj proteinima imali duži proces oporavka.

Ukoliko ste na biljnoj ishrani, jogurti od soje takođe mogu biti dobar izbor, i kompletan izvor proteina koji ćete uneti tokom oporavka.

3. Krompir pire

Krompir pire može biti vrlo zgodan izbor nakon vađenja zuba.

Ova kalorijski i nutritivno bogata namirnica podmiriće povećane potrebe za energijom nakon operacije.

Krompir pire će Vam omogućiti da unesete nutrijente i energiju u samo nekoliko zalogaja, što je odlično ukoliko imate problem sa jelom ili apetitom nakon operacije.

Slično kao i kod potaža, preporučuje se konzumacija hladnog ili mlakog pirea.

4. Kajgana

Jaja su jedna od najboljih namirnica koju možete konzumirati nakon ekstrakcije zuba. Poznato je da su jaja bogat izvor visokokvalitetnog proteina i bogata mikronutrijentima.

Kajgana je posebno dobar izbor jer se izuzetno lako konzumira.

5. Kaša ili šejk od banana

Banane su jedno od najpopularnijih voća u svetu. Mekane su, posebno ako od njih napravite šejk ili samo od njih napravite kašu, biće izuzetno lake za žvakanje i gutanje koje može biti otežano nakon stomatološke operacije.

Štaviše, banane su izuzetno hranjive i pružaju širok spektar vitamina i minerala, kao što su kalijum, vitamin B6, mangan i folna kiselina.

Pored toga, banane sadrže određenu količinu inulina, vrste vlakana koje donose brojne zdravstvene koristi, pre svega po zdravlje digestivnog trakta.

6. Avokado

Još jedno u nizu mekanih voćki je avokado, specifična po tome što je za razliku od drugog voća bogata zdravim mastima, a sadrži malu količinu ugljenih hidrata i šecera.

Kremasta struktura čini ih lakim za jelo nakon vađenja zuba, a visok sadržaj vitamina K, vitamina C, vitamina E i kalijuma, kao i drugih mikronutrijenata pomoćiće oporavku.

7. Smoothie

Smoothie možete napraviti od namirnica koje volite i koje nakon operacije zuba drugačije ne bi mogli da unesete, što ih čini veoma dobrim izborom.

Dobra kombinacija za oporavak je grčki jogurt u kombinaciji sa lisnatim povrćem, povrćem i voćem. Voće je bogato šećerima, pa ne bi trebalo da bude dominantan sastojak.

Osim toga, pokušajte da birate voće bez semenki, pa je najbolje u periodu oporavka izbegavati borovnice, jagode ili kupine.

Još jedan od benefita uvođenja jogurta i drugih fermentisanih namirnica, jeste što su one ujedno i izvor prebiotika, hrane dobrih bakterija u ustima koje mogu unaprediti oralno zdravlje i pomoći da se očuva zdravlje zuba.

8. Humus

Humus je tradicionalni namaz sa Bliskog istoka, a sve je popularniji u svetu i kod nas.

Osnovu čine leblebije i pasta od susama (tahini) kao i sok od limuna i začini. Ovaj namaz bogat je dobrim mastima, vitaminima, mineralima i biljnim proteinima, i fantastičan je izbor za vegetarijance i vegane.

9. Sitne (instant) ovsene pahuljice

Ovas i ovsene pahuljice smatraju se jednim od nutritivno najvrednijih hrana. Pružaju osećaj sitosti, dobar su izvor vlakana i sadrže brojne vitamine i minerale.

Obzirom da nisu potpuno kremaste, najbolje je da sačekate nekoliko dana od zahvata pre nego što ih uvrstite u svoju ishranu, a da zatim birate sitne odnosno instant ovsene pahuljice koje imaju nešto finiju strukturu, i da ih konzumirate skuvane i ohlađene kako bi izbegli iritaciju.

Pacijenti koji pate od celijakije trebalo bi naravno da obrate pažnju da su ovsene pahuljice sertifikovano bez glutenske, budući da u procesu njihove obrade može doći do kros-kontaminacije.

Naime, iako su ovsene pahuljice bez glutena, one se često čuvaju i obrađuju u objektima gde i pšenica, a kontakt sa pšenicom i male količine glutena koje se na taj način nađu u njima mogu izazvati tegobe kod osobe sa celijakijom.

10. Losos

Loso je jedna od najzdravijih riba koje možete jesti. Takođe je mekan i lak za žvakanje, pa je odličan izbor nakon ekstrakcije zuba.

Bogat je proteinima, zdravim mastima poput omega-3 masnih kiselina, koje će pomoći u oporavku i smanjiti upalne procese, posebno kod onih koji imaju nizak nivo omega-3 masnih kiselina.

Adekvatan unos omega-3 masnih kiselina ne samo da može ubrzati oporavak od operacije zuba, već može dovesti do smanjenja krvnog pritiska i rizika od bolesti srca.

Iz ovog razloga su losos i druge vrste masne ribe dobra hrana za snižavanje krvnog pritiska na prirodan način.

Hrane koje bi trebalo izbegavati nakon vađenja zuba

Nekoliko vrsta hrane mogu iritirati ranu nakon operacije i usporiti proces oporavka i stvoriti komplikacije. Ove hrane uključuju:

  • Ljuta i začinjena hrana: Može lako izazvati iritaciju, nelagodu i bol.
  • Čvrsta i hrskava hrana: Hrane poput čipsa ili kolačića može se zaglaviti u području rane i negativno uticati na zarastanje.
  • Žitarice i semenke: Slično poput hrskave hrane, lako se može zaglaviti u rani i poremetiti oporavak.
  • Hrana koja zahteva puno žvakanja: Može povećati rizik od ujedanja obraza, usana ili jezika, posebno neposredno nakon operacije dok ste još pod anestezijom. Prestanak dejstva anestezije u slučaju kompjuterizovane anestezije može biti kraći, usled korišćenja optimalne doze.
  • Alkohol: Alkohol će iritirati ranu i može uticati na efekte prepisanih lekova, pa se savetuje da se potpuno izbegava tokom perioda oporavka.

Osim ovih hrana, treba izbegavati korišćenje slamčice jer ono može dovesti do dovođenja vazduha u regiju u koju ne bi trebalo, do kosti i nerava, što će negativno uticati na proces oporavka i može biti izuzetno bolno.

Ukoliko se javi trnjenje ili peckanje jezika nakon vađenja donjih umnjaka, potrebno je obavestiti stomatologa, budući da postoji mogućnost da je došlo do povrede jezičnog nerva.

Ukoliko je to slučaj, oporavak ovog nerva može trajati do 8 nedelja, i najčešće ne zahteva dodatno lečenje.

Zaključak

Nakon vađenja zuba, ugradnje zubnih implanata, nadoknade kosti zuba ili drugih operacija zuba, važno je birati hranu bogatu nutrijentima, i hranu koja je kremaste, mekane strukture.

Ova vrsta hrane dovešće do bržeg oporavka, ali i sprečiti bol i nelagodu.

Adekvatan unos energije, odnosno kalorija, posebno ja vazan kod pacijenata sa niskim indeksom telesne mase, što je jednostavno proveriti korišćenjem BMI kalkulatora.

Naravno, tokom perioda oporavka treba se strogo pridržavati svih smernica stomatologa, kao i korišćenja lekova za zubobolju prepisanih od strane doktora.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.