Remineralizacija zuba: Šta je i kako obaviti kod kuće?

Sveže informacije

Kako čovek stari, njegovi zubi gube minerale u procesu koji se naziva demineralizacija zuba. Slatka i kisela hrana, kao i bakterije u ustima mogu da doprinesu ovom prirodnom procesu.

Jednom kada dođe do gubitka gleđi ili kosti nema načina da se vrate bez zamene zuba, krunicama ili implantima.

Minerali kao što su kalcijum i fosfat pomažu u stvaranju zubne gleđi, zajedno sa kostima i dentinom. Takođe sprečavaju propadanje zuba i pojavi i napredovanje karijesa.

Srećom, određenim promenama životnog stila i navika, ali i ordinacijskim tretmanima moguće je uticati na sprečavanje pojave karijesa, usporavanje ili zaustavljanje procesa demineralizacije i dopunu važnih minerala u procesu koji se naziva remineralizacija zuba.

Minerali kao što su kalcijum i fosfat pomažu u stvaranju zubne gleđi, zajedno sa kostima i dentinom. Takođe sprečavaju propadanje zuba i kasnije karijes.

Demineralizacija i remineralizacija su međusobno povezane i neprekidno se smenjuju.

Remineralizacija zuba kod kuće

Redovno perite zube

Pranje zuba je važno za uklanjanje bakterija. Karijes je prvenstveno uzrokovan akumulacijom bakterije Streptococcus mutans u ustima.

Prema studiji iz 2016. godine, ove bakterije se prenose hranom i pićem. Redovno pranje zuba može ukloniti bakterije koje mogu dovesti do gubitka minerala i karijesa.

Koristite pastu za zube sa fluorom

Neće bilo koja pasta za zube delovati protiv demineralizacije, zato je važno odabrati pastu za mineralizaciju zuba.

Američka stomatološka asocijacija (ADA) preporučuje pastu za zube sa fluorom.

Pasta za zube sa fluorom može sprečiti karijes i može ojačati zube, čineći ih manje podložnim budućem gubitku minerala.

Iz ovog razloga nikako ne bi trebalo birati paste za zube bez fuora, budući da je njihova primena potpuno bezbedna, a prednosti koje donosi su veliki.

Praktično jedini način da dođe do fluoroze zube jeste prekomeran unos ovog minerala putem gutanja.

Smanjite unos šećera

Veoma veorvatno da već znate koliko dodati šećer negativno utiče na zdravlje, uključujući i zdravlje zuba. Šećer je veoma kiseo i stupa u interakciju sa bakterijama u ustima tako što razlaže zubnu gleđ.

Što je još važnije, jedna studija je otkrila da je veća učestalost konzumiranja šećera dovela do demineralizacije više od količine konzumiranog šećera.

Drugim rečima, redovno jedenje slatke hrane u malim količinama može učiniti više štete od povremenog jedenja deserta punog šećera.

Koristite žvake bez šećera

O ulozi žvakaćih guma u oralnom zdravlju raspravlja se decenijama, ali studije pokazuju da verzije bez šećera zapravo mogu da promovišu remineralizaciju zuba.

Prema starijoj studiji, žvakaća guma bez šećera pomaže u uklanjanju šećera, plaka i ugljenih hidrata iz zuba, a istovremeno podstiče vaše pljuvačne žlezde da proizvode više pljuvačke.

Žvakaća guma takođe može delovati preventivno kada je reće o gubitku minerala.

Zaslađivači kao što su ksilitol, sorbitol i eritritol spadaju u grupu alkoholnih šećera. Iako u nazivu imaju reč šećer, zapravo se ne radi o šećerima, i predstavljaju dobru zamenu koja se često nalazi u žvakama.

Umereno konzumirajte voće i voćne sokove

Iako je voće deo zdrave, uravnotežene ishrane, ono može biti i visoko kiselo. Neki od najgorih krivaca su citrusi, kao što su grejpfrut i pomorandže.

Voćne kiseline stvaraju proces helacije kalcijuma na zubnoj gleđi. To znači da se kiseline vezuju za kalcijum i uklanjaju ga. Voćni sokovi su još gori, jer su veoma kiseli i često sadrže dodatne šećere.

Najbolje je da se držite dalje od sokova i da jedete kiselo voće samo povremeno.

Unosite više kalcijuma i vitamina

Dok se kalcijum prirodno proizvodi u zubima, ovaj važan mineral se vremenom gubi zbog kiselina i bakterija. U slučaju pojave demineralizacije, mogu se javiti bele fleke na zubima.

Kalcijum možete nadokaditi jedenjem hrane bogate kalcijumom. Na primer, studija iz 2003. godine otkrila je da konzumiranje sira bogatog kalcijumom može da spreči efekte konzumiranja šećera.

Ako u vašoj ishrani nedostaje kalcijuma, vredi razmisliti o suplementaciji.

Studija iz 2012. pokazala je da uzimanje suplemenata vitamina D može pomoći u zaštiti od karijesa.

Razmotrite probiotike

Kada razmišljate o probioticima za remineralizaciju, važno je odabrati sojeve koji se prirodno proizvode u ustima.

Na taj način zamenjujete dobre bakterije bez unošenja potencijalno štetnih sojeva.

Sledeći probiotici su potencijalno korisni u oralnom zdravlju i remineralizaciji:

  • Bifidobacterium
  • Reuteri
  • Rhamnosus
  • Salivarius

Probiotike možete pronaći u obliku suplementa, a određeni brendovi jogurta takođe sadrže probiotike.

Preporučuje se dugotrajna i svakodnevna upotreba za najbolje rezultate, a na tržištu su dostupni različiti proizvodi koji sadrže oralne probiotike.

Izbegavajte suva usta

Suva usta se javljaju kada nema dovoljno proizvodnje pljuvačke. Pljuvačka ne samo da je važna u održavanju udobnosti u ustima, već takođe pomaže u sprečavanju karijesa.

Prema istraživanju iz 2016. godine, pljuvačka je sastavni deo remineralizacije. Pljuvačka ne samo da sprečava suva usta, već sadrži i fosfat i kalcijum.

Ako imate suva usta, razgovarajte sa svojim stomatologom o žvakaćim gumama i sredstvima za ispiranje koja možete da koristite kako bi povećali lučenje pljuvačke.

Smanjite hranu bogatu skrobom

Hrana bogata skrobom, kao što su krompir, pirinač i hleb, puna je prostih ugljenih hidrata. Oni povećavaju količinu fermentabilnih šećera u ustima, što može negativno uticati na kvalitet zuba.

Međutim, prema studiji iz 2003. godine, rizik od karijesa obično je veći kada se jede hrana bogata skrobom u kombinaciji sa šećerom.

Na primer, zaslađeni pirinač je problematičan za zube, ali običan pirinač nije.

Pijte više vode

Voda se smatra najzdravijim pićem. Ne samo da prirodno ne sadrži šećer, već pomaže i u uklanjanju štetnih supstanci iz tela.

Ispiranje usta vodom takođe može pomoći u smanjenju demineralizacije kada nemate četkicu za zube pri ruci. Ova tehnika može biti posebno korisna nakon jela kisele ili slatke hrane.

Iako kafa i čaj nisu potpuno zabranjeni, oni doprinose remineralizaciji zuba. Osim toga, ove supstance mogu biti kisele, posebno kafa. Dodavanje šećera može pogoršati ova pića kada je u pitanju oralno zdravlje.

Gazirane pića su takođe kisele i često sadrže šećer, pa ih takođe treba ograničiti.

Ordinacijska remineralizacija zuba

Nakon nekih procedura poput profesionalnog izbeljivanja zuba, ali i korišćenja preparata za kućno izbeljivanje zuba, može doći do demineralizacije.

Zbog toga se uvek preporučuje izbeljivanje pod budnim okom stomatologa, koji će nakon tretmana izbeljivanja naneti poseban gel za mineralizaciju kako bi sprečio negativne posledice izbeljivanja.

Osim gelova za mineralizaciju, postoje i suplementi za remineralizaciju i očuvanje zdravih zuba, koji sadrže važne minerale, vitamine, probiotike i ostale sastojke koji mogu da pomognu da se demineralizacija zaustavi i zapravo podstakne remineralizacija zuba.

Nažalost, većina ovakvih specifičnih suplemenata još uvek nisu dostupni na našem tržištu.

Zaključak

Gubitak minerala je neizbežam imajući u vidu čemu su zubi izloženi svakog dana.

Od jela i pića do pljuvačke i bakterija, zubi se vremenom troše. Iako su napravljeni da se odupru ovim uticajima, ubrzana demineralizacije će vremenom dovesti do problema i pojave karijesa.

Remineralizacija zuba i redovne posete stomatologu su osnovni načini prevencije pojave karijesa i drugih problema.