Fluoroza zuba: Šta je dentalna fluoroza, simptomi, uzroci, lečenje

Fluoroza zuba, odnosno dentalna fluoroza, je stanje koje rezultira belim ili smeđim mrljama na zubima, a do ovog stanja dovodi prekomerno izlaganje fluoru u ranim godinama života, kada se razvijaju stalni zubi.

Fluoroza je kozmetički problem i nije štetna po zdravlje, a dostupni su i različiti tretmani koji mogu rešiti ovaj problem.

U ovom članku objasnićemo šta je fluoroza zuba, zašto nastaje, kako prepoznati ovo stanje i koji su dostupni tretmani dentalne fluoroze.

Šta je fluoroza zuba?

Fluoroza zuba predstavlja endemsko oboljenje tvrdih zubnih tkiva koje se karakteriše stvaranjem porozne tj. oslabljene zubne gleđi.

Kao što sam naziv već nagoveštava, dentalna fluoroza nastaje kao posledica prekomernog unosa fluorida, u periodu razvoja zametaka stalnih zuba, i to u najvećem broju slučajeva između sedme i osme godine života.

Samim tim, odrasla osoba koja već ima formirane sve zube ne može oboleti od fluoroze.

Drugim rečima, fluoroza će se manifestovati tek kada zubi koji su njom pogođeni, niknu u usnoj duplji.

Da li je fluor bezbedan?

Koristi koje donosi upotreba sredstava sa fluorom, uključujući paste za zube, sredstva za ispiranje usta i profesionalna stomatološka sredstva mnogostruko su veća u odnosu na rizike.

Ovaj važan mineral ima snažno antikarijesno dejstvo, pa kod dece može pomoći u prevenciji pojave kvarova, uključujući i teške forme poput cirkularnog karijesa.

Do ovoga dolazi kao posledica činjenice da se fluoridi vezuju za spoljašnju površinu zuba i sprečavaju dejstvo kiselina koje negativno utiču na zubnu gleđ i sprečavaju rast određenih vrsta bakterija.

Osim smanjenog rizika od nastanka karijesa, fluor može pomoći u prevenciji sindroma suvih usta, kao i kod upalnih procesa desni, poput gingivitisa.

Potencijalni rizici primene fluorida vezanu su isključivo za njihovu prekomernu konzumaciju putem gutanja, samim tim ne treba izbegavati proizvode koji ga sadrže.

Uzroci

Najčešći razlog nastanka fluoroze zuba je konzumiranje vode za piće koja prirodno sadrži visok nivo fluorida i to u periodu kada se zubi razvijaju unutar vilica.

Najčešće je u pitanju bunarska voda, koja se u domaćinstvima koristi za piće, pripremu hrane, zalivanje bašte i druge namene, što u dužem vremenskom periodu dovodi do prevelikog unosa fluorida u organizam.

Da li upotreba paste za zube sa fluorom može dovesti do fluoroze?

Temom fluora u pastama za zube detaljno smo se bavili u posebnom članku, no važno je napomenuti da pravilna upotreba pasta za zube sa fluoridima ne može dovesti do pojave fluoroze.

Pravilna upotreba podrazumeva upotrebu adekvatne količine paste, koja odgovara zrnu veličine graška za decu uzrasta od tri do šest godina, kao i sprečavanje gutanje paste za zube.

Ukoliko roditelji imaju bilo kakvih dilema u vezi odabira paste za zube i količine paste, savetuje se konsultovanje sa dečjim stomatologom.

Simptomi

U zavisnosti od toga u kom periodu života osoba unosi viši nivo fluorida od preporučenog, fluoroza zuba se može različito manifestovati.

Fluoroza zuba kod dece se može javiti i na mlečnim zubima, ali je teže uočljiva i slabije izražena.

Povezan članak Slani rastvor za ispiranje usta i grla: Upotreba i recept

Kada su stalni zubi u pitanju, tu je slika fluoroze veoma različita.

U najblažim formama fluorotične promene se na zubima vide kao tanke beličaste linije koje se pružaju duž gleđne površine zuba, pa same ivice zuba ili vrhovi kvržica imaju te beličaste promene koje se u literaturi opisuju kao „snežne kvržice“.

U ovom stadijumu je što kvalitet gleđi nije narušen, zubi su otporni na karijes i promene u estetskom smislu ne zahtevaju bilo kakvu terapiju.

Ova forma fluoroze je, srećom, najčešća.

U srednjem stepenu fluoroze navedene beličaste linije na zubima su izraženije i udruženije, pa se uočavaju i promene poput oblaka na površini zuba.

Spoljašnja površina zuba može u potpunosti imati kredastobelu boju.

Ova forma takođe ne zahteva drugu vrstu terapije osim u estetskom smislu, i to samo ukoliko pacijentu smetaju flekice koje se vide na spoljašnjoj površini zuba.

Kada govorimo o jačem stepenu fluoroze, uočavaju se žute ili braon jamice na površini zuba koje su posledica gubitka gleđi u tim delovima.

Nekada se te jamice spajaju, pa se mogu uočiti znatno veći defekti u gleđi.

Kod najjačeg stepena fluoroze, defekti zuba toliko su veliki da je morfologija samog zuba u potpunosti izmenjena, porozna i krta.

Na našim prostorima, ovaj stepen fluoroze ekstremno je redak.

U prilog tome ide i činjenica da u našoj zemlji nema mnogo endemski fluorotičnih područja tj. područja gde se u vodama nalazi prirodno izrazito visok nivo fluorida.

Takvi slučajevi mogu se sresti u Africi i nekim delovima Azije, a na tlu Balkana endemska fluorotična područja postoje u okolini Vranja, blizu Beograda (naselje Ritopek) i dr.

Lečenje

Terapija fluoroze zavisi od toga u kom stepenu je izražena.

Najčešće je to blag do umeren stepen, pa u tom slučaju nije potreban nikakav tretman.

Ukoliko pacijent doživljava promene kao estetsku smetnju, one se mogu sanirati jednostavnim konzervativnim zahvatima poput izbeljivanja zuba.

Izraženiji stepen fluoroze može se sanirati izradom kompozitnih faseta ili keramičkih vinira (faseta, ljuskica), ili pak izradom zubnih krunica.

Prevencija

Prevencija fluoroze zuba predstavlja jednu zasebnu oblast koja se još uvek izučava.

Najbolji način za prevenciju ovog stanja je praćenje nivoa unosa fluorida u organizam.

Danas se za praćenje unosa koriste prirodne tečnosti poput pljuvačke, krvi i urina jer se u njima jasno vidi nivo fluorida i može se pravovremeno reagovati prepisivanjem suplementa selena koji sprečava vezivanje viška fluorida za mineralna tkiva.

Povezan članak Skidanje kamenca sa zuba: Cena, prirodni načini, iskustva

Naravno, ovaj vid praćenja ima smisla raditi u područjima za koja je jasno utvrđeno da imaju prirodno visok nivo fluorida u vodi.

U gradskim sredinama sa sistemom vodovodne mreže za ovim vidom praćenja nema potrebe, obzirom na to da je nivo fluorida u ovoj vodi izrazito nizak.

Osim toga, sredstva koja sadrže fluor, kao što su paste za zube, tečnosti za ispiranje usta ili suplemente trebalo bi držati van domašaja male dece kako bi se sprečilo gutanje ovih sredstava.

Ako dete unese veliku količinu fluorida u kratkom vremenskom periodu, to može izazvati različite simptome, koji uključuju:

  • Mučninu
  • Dijareju
  • Povraćanje
  • Bol u stomaku

Kao što je prethodno navedeno, važno je da deca koriste pravilnu količinu paste za zube tokom redovnog održavanja higijene zuba, koja odgovara veličini zrna graška.

Pored toga decu je neophodno naučiti da ne gutaju pastu za zube.

Zaključak

Fluoroza zuba je retka pojava nastala kao posledica prekomernog unosa fluorida u organizam u periodu razvitka, odnosno nicanja zuba.

Danas, fluoridi se u cilju prevencije karijesa koriste lokalno, pa je mogućnost njihovog unosa u organizam u tako velikoj količini da izazove flourozu ili druge komplikacije i neželjena dejstva veoma mala.

Sa druge strane, fluoridi imaju značajnu preventivnu ulogu kada je reč o nastanku karijesa, i ni u kom slučaju se ne preporučuje upotreba pasta za zube bez fluora.

Šta više, dostupni su stomatološki tretmani kojima se vrši fluorizacija zuba, čime se deluje preventivno na pojavu karijesa i remineralizaciju zuba.

Osnovne mere prevencije podrazumevaju sprečavanje gutanja paste za zube i korišćenje istih u neadekvatnim količinama.