Proteze za zube: Vrste, totalne ili parcijalne, cene

Proteze za zube, ponekad nazivane i veštački ili lažni zubi, su tip dentalne proteze za ljude kojima nedostaje jedan, više, ili svi zubi.

Ugradnja proteze je zamena za nedostajuće zube i obično pomaže pacijentima da lakše jedu i pričaju. Proteze takođe čuvaju preostale zube, sprečavaju opuštanje lica i poboljšavaju samopouzdanje pacijenta.

Ukoliko tražite proteze za ispravljanje zuba, pročitajte ovaj članak.

Postoji više vrsta proteza za zube, prema različitim kriterijumima:

  • Koliko zuba zamenjuju: parcijalne ili totalne
  • Da li su fiksne ili mobilne
  • Da li stoje na desnima ili na implantima
  • Od kog su materijala napravljene

Totalna ili parcijalna proteza

Ako pacijentu nedostaju svi zubi, bilo zbog povrede, karijesa, infekcije, paradontitisa ili zdravstvenog stanja, biće mu potreban kompletan set zamenskih zuba, odnosno totalna proteza.

Veštački zubi su fiksirani na ploču koja leži preko desni i slučaju gornje proteze na gornjem nepcu.

Kod nekih pacijenata ova ploča može izazvati nelagodan osećaj, smanjiti uživanje tokom jela, ili čak izazvati iritaciju gornjeg nepca.

Ova ploča je obično napravljena od akrilnog materijala u boji gume (akrilata), ali unutrašnji deo može biti napravljen od metala.

Veštačke desni se protežu dovoljno daleko od zuba da se ivica ne vidi kada se pacijent nasmeje.

Totalna proteza u potpunosti se oslanja na desni i pravi pritisak na desni prilikom jela, i zbog toga je često veoma neprijatna za nošenje, posebno u početku.

Totalna proteza je najjeftiniji protetski rad za rešenje potpune bezubosti, ali zbog svoje neudobnosti i nepraktičnosti neomiljeno rešenje kod većine pacijenata.

Skuplja, ali neuporedivo komotnija, dugotrajnija i estetski bolja alternativa je All-On-4.

Kada se baza dobro uklopi, prirodno usisavanje ili vakum je drži na mestu, ali tokom vremena, vilična kost pacijenta menja oblik i ploča će se olabaviti.

Lepak za protezu se može koristiti da bi je neko vreme držao na mestu, ali ako se problem ponavlja, verovatno je vreme za novu protezu. Totalne proteze ponekad nazivaju se i vakum proteze.

Kada je pacijentu preostalo nekoliko zdravih, prirodnih zuba, može se napraviti parcijalna proteza koja će se naći oko prirodnih zuba.

U zavisnosti od načina izrade i kačenja na prirodne zube, razlikujemo nekoliko vrsta proteza: parcijalna pločasta proteza sa kukicama, vizil (Wisill) proteza – skeletirana proteza sa kukicama i vizil proteza – skeletirana proteza sa atačmenima.

U zavisnosti od stanja prirodnih zuba, nekada je neophodno ili preporučeno ugraditi zubni implant u zubnu kost, koji će nositi parcijalnu protezu, i time dati dodatnu stabilnost protetskom radu.

U stomatološkoj praksi, ovo se zove kombinovani protetski rad.

Da bi stomatolog procenio stanje preostalih zuba i zubne kosti, osim pregleda usta, verovatno će mu biti potreban i snimak zuba – ortopan.

Parcijalna pločasta proteza sa kukicama

Proteza se pravi na ploči sa veštačkim desnima i zubima i livenim kukicama, koje se pažljivo prave tako da se uklapaju na postojeće zube koji nose parcijalnu protezu.

Parcijalna pločasta proteza sa kukicama veoma podseća na totalnu protezu, sa tom razlikom što je pritisak na desni utoliko manji što se ona ne oslanja na desni u predelu postojećih zuba, pa je nešto prijatnija za nošenje, ali i dalje stvara nelagodu velikom broju pacijenata.

Ovaj tip proteza na zdrave zube kači se na zdrave zube uz pomoć kukica, koje se mogu videti kada se pacijent osmehne. Veštački zubi se izrađuju u obliku i boji prirodnih zuba, tako da se razlika praktično ne primećuje.

Zbog većeg komfora, pacijenti se radije opredeljuju za vizil proteze, odnosno skeletirane proteze o kojima možete pročitati u nastavku.

Parcijalna skeletirana proteza sa kukicama

Vizil proteza sa kukicama, ili parcijalna skeletirana proteza sa kukicama, je rešenje koje pacijentima pruža veću udobnost tokom nošenja zahvaljujući svojoj konstrukciji.

Naime, umesto velike ploče koja se koristi kod totalne i parcijalne pločaste proteze sa kukicama, vizil proteze napravljene su sa skeletom od metala, koji je znatno manji od standardne ploče, i obuhvata minimalnu površinu desni.

Vizil proteza sa kukicama se kači na zdrave, prirodne zube uz pomoć livenih kukica, koje se mogu videti kada se pacijent osmehne. Veštački zubi se izrađuju u obliku i boji prirodnih zuba, tako da se razlika praktično ne primećuje.

Pacijenti koji žele bolji estetski efekat, biraju vizil protezu sa atačmenima, takozvanu parcijalnu skeletiranu protezu sa atačmenima.

Parcijalna skeletirana proteza sa atačmenima

Pacijenti koji žele da reše problem većeg broja nedostajućih zuba sa protezom koja je relativno komforna, ali i estetski prihvatljiva, biraju parcijalnu skeletiranu protezu sa atačmenima.

Ova proteza, kao i vizil proteza sa kukicama, ima metalni skelet, i time je znatno povećan komfor nošenja u odnosu na pločaste i totalne proteze, jer se oslanja na minimalnu površinu desni.

Razlike u odnsu na vizil proteze sa kukicama leži u načinu kačenja proteze na prirodne zube.

Na prirodne zube pacijenta se stavljaju specijalne zubne krunice, na kojima se nalaze nastavci za unutrašnje strane zuba.

Na vizil protezi nalaze se kopče – atačmeni, koji se vezuju na nastavke na krunicama prirodnih zuba sa zadnje strane zuba, i na taj način se proteza fiksira sa prirodnim zubima.

Obzirom da se ove male veze nalaze sa unutrašnje strane zuba, veza se uopšte ne vidi kada se pacijent osmehne, i zbog toga je ovo veoma dobro estetsko rešenje.

Fiksna ili mobilna proteza

Tradicionalne proteze su pravljene kao mobilne, odnosno pacijent ih je sam mogao skinuti kada je to potrebno.

Mobilne proteze su obično totalne proteze i najčešće se skidaju noću, radi prekonoćnog čišćenja, dok se parcijalne proteze obično izrađuju kao fiksne, i mogu se prati kao i prirodni zubi.

U svakom slučaju, stomatolog će pacijentu detaljno objasniti kako da vodi računa o protezi, bila ona fiksna ili mobilna.

Mana mobilnih proteza je što samim tim što se lako mogu izvaditi, lako mogu da se pomere ili ispadnu i kada to pacijent ne želi, na primer kada pacijent jede hranu koja zahteva snažniji zagrižaj.

Zbog toga, stomatolozi preporučuju da se izbegava tvrda, lepljiva i hrana koja zahteva snažno žvakanje.

Pacijenti mogu da odluče da koriste lepak za zube koji pomaže da zubi ostanu na svom mestu. Ovo može olakšati jelo, ali može biti veoma neudobno i teško za održavanje higijene.

Proteze na implantima

Zubni implantati su trajan i svestran način da se zameni bilo koji broj nedostajućih zuba. Sam implantat predstavlja veštačku zamenu za koren zuba i najčešće je napravljen od titanijuma i ugrađuje se u viličnu kost.

Nakon ugradnje može da nosi krunicu, most ili protezu.

Iako se implanti često koriste za zamenu jednog ili više nedostajućih zuba, u ovom članku fokusiraćemo se na rešenja koja podrazumevaju trajne proteze na implantatima.

Proteze na implantatima eliminišu jednu od velikih briga pacijenata, da će totalna proteza da sklizne, posebno donja, koja nema veliku površinu nepca na koju se oslanja.

Kod ovog rešenja proteza uopšte ne dodiruje nepce, što je čini značajno udobnijom za nošenje. Proteze na implantima su vrsta zubne proteze bez nepca.

Da bi se rešila kompletna bezubost vilice, tradicionalna procedura zahtevala bi osam do 10 implantata po vilici, što je prilično skupa opcija.

Zbog toga, pacijenti se često odlučuju za kombinovani protetski rad, odnosno za proteze na implantatima.

U tom slučaju, koristi se smo četiri do šest implantata po vilici, a proteza je vezana za te implante.

Ovo rešenje najčešće se naziva All-On-4 ili All-On-6, u zavisnosti od broja implantata koji nose protezu.

Bočni implantati ugrađuju se pod specifičnim uglom, tako da je moguće ugraditi veći implant, koji će pružiti veću stabilnost protezi, što omogućava ugradnju manjeg broja implantata u odnosu na tradicionalna rešenja.

Iako su protetski zubi fiksirani na veštačke desni, ovo pokriva znatno manju površinu prirodnih desni u poređenju sa protezama. Spoj je skriven dovoljno daleko iza usana da se neće videti kada se osmehnete.

O ovom rešenju detaljno smo pisali u ovom članku.

Privremene proteze

Ako treba da pacijent izvadi nezdrav zub, može biti neophodno da se sačeka nekoliko nedelja ili meseci pre nego što se počne sa izradom trajne proteze ili drugih protetskih radova.

Ovo vreme je neophodno kako bi mesto ekstrakcije zaraslo, a desni se oporavile.

Kada je pacijent bez zuba na vidljivom mestu, često želi da se izradi privremena proteza, kako ne bi bio bezub do izrade trajnog rešenja.

Stoga je moguće dobiti privremenu protezu koja se postavljaja odmah nakon vađenja, takozvanu trenutnu protezu.

Postoje i privremene proteze, takozvane žabice, koje se koriste kod nedostatka manjeg broja zuba (dva do tri zuba), i služe kao umetak i čuvar prostora u regiji bezubosti do izrade finalnog, trajnog protetskog rada.

Materijali savremenih proteza

Sami zubi na protezi mogu biti napravljeni od akrilata, metala prekrivenog akrilatom ili porcelana. Akrilat je najčešće korišćen zbog svog veka trajanja.

Porcelan izgleda prirodnije, ali je skuplji i nije lak kao akrilat.

Kada je reč o bazi proteze, kompletna totalna proteza je obično napravljena od 100% akrilata, iako može biti ojačana metalom.

Parcijalne proteze češće koriste metalne delove u ramu, koji mu daje snagu i dugotrajnost. Metalni delovi su sakriveni iza postojećih zuba, osim u slučaju proteza sa kukicama koji se kače na postojeće zube.

Silikonske proteze za zube

Jedna od popularnih alternativa konvencionalnim materijalima su Valplast proteze. Ove fleksibilne silikonske proteze nisu toliko krte kao akrilatne, i manje su.

Samim tim komfornije su za nošenje i ređe prave probleme prilikom govora.

Neke od glavnih prednosti Valplast silikonskih proteza su njihova dugotrajnost, mekoća materijala koji je nežniji prema desnima, nemaju metalne kukice, nije potreban lepak i veličina i lakoća.

Valplast fleksibilne proteze su skuplja alternativa klasičnim protezama, ali i dalje jeftinije rešenje od implantata i ne zahtevaju operaciju.

Glavna mana ovih proteza je što one mogu da budu napravljene samo kao parcijalna proteza, ne mogu da zamene akrilatnu totalnu protezu.

Alternative protezama

Kao što ste mogli da pročitate, postoji jako veliki broj mogućnosti kada su proteze u pitanju.

Kada je potrebno zameniti sve, ili većinu zuba, onda su opcije samo totalna proteza ili implantati u nekoj verziji. Totalne proteze su koštaju manje od proteza na implantatima, ali su kraćeg životnog veka i znatno su manje komforne.

U slučajevima kada nedsotaje samo jedan ili dva zuba, može se razmisliti o zubnom mostu.

Ovo rešenje je poput trajnog veštačkog zuba, ali bez potrebe za implatatom. Most je fiksiran na svoje mesto uz pomoć zuba koji ga okružuju, ili krunicama ili sa spojnom metalnom vezom.

Mana zubnih mostova vezanih sa krunicama je što krunice zahtevaju da spoljni sloj zdravog zuba bude izbrušen da bi krunica mogla da dođe na svoje mesto.

Ako pacijent bude želeo da na mesto nedostajućeg zuba ugradi implantat, krunice će morati da se ponovo izrade.

Zubni mostovi su protetsko rešenje koje izgleda prirodno i dugo traje, a može da zameni nedostajući zub, ili čak dva nedostajuća zuba.

Detaljno poređenje mostova i proteza može se pročitati u posebnom članku posvećenom ovoj temi.

Kako se prave proteze

Kompletna procedura pravljenja i ugradnje proteze može da traje nekoliko nedelja, i uključuje nekoliko odlaska kod stomatologa.

Najpre je neophodno da stomatolog ili protetičar odrede koje je najbolje rešenje za pacijenta, nakon čega se pristupa sledećim koracima:

  1. Pravljenje niza otisaka vilice pacijenta, detaljna merenja
  2. Pravljenje modela od voska i/ili plastike u tačnom obliku proteze koju treba napraviti, koji će pacijent probati više puta kako bi se dodatno utvrdila boja, oblik i prianjanje
  3. Izlivanje završne proteze
  4. Fino prilagođavanje proteze ukoliko je potrebno

Cena proteza za zube

Prema našem istraživanju, ordinacije u Srbiji naplaćuju sledeće cene za izradu proteza:

Vrsta protezeProsečna cena
Totalna akrilatna proteza250 – 350 evra
Parcijalna akrilatna proteza200 – 300 evra
Parcijalna skeletirana proteza sa kukicama350 – 450 evra
Parcijalna skeletirana proteza sa atačmenima450 – 600 evra
All-On-43,500 – 6,000 evra (cena znatno varira u zavisnosti od proizvođača implantata)
All-On-66,000 – 10,000 evra (cena znatno varira u zavisnosti od proizvođača implantata)
Valplast silikonska proteza400 – 600 evra

Kao što se iz tabele može videti, cene proteza znatno variraju u zavisnosti od same vrste proteze za zube. Cene mogu biti veće ukoliko je potrebno ugraditi jedan ili više zubnih implantata koji će nositi protezu.

Takođe na cenu u većoj meri može uticati i cena izrade krunica, budući da se cena jedne zubne krunice kreće od 100 do 150 evra za metalokeramičke krunice, odnosno 150 do 300 evra za bezmetalne krunice.

Higijena proteza za zube

Totalne zubne proteze koje pacijenti mogu da izvade najčešće se ostavljaju preko noći u posudi sa vodom i sredstvom za čišćenje. Važno je voditi računa da je sredstvo za čišćenje kompatibilno sa vrstom i materijalima totalne proteze kako ne bi došlo do oštećenja.

Takođe, mobilna proteza ne sme se ostaviti na suvom, kako ne bi izgubila svoj oblik. Važno je striktno pratiti uputstva stomatologa kako bi proteza što duže trajala.

Kada je reč o fiksnim protezama, koje pacijent ne može sam da izvadi, one se moraju čistiti svakodnevno.

Ponovo, stomatolog će verovatno da pokaže pacijentu kako da ovo pravilno uradi, i preporučiće mu specijalnu četkicu i druga pomagala.

Upotreba električne četkice može da poboljša ukupno oralno zdravlje i olakša održavanje higijene zuba sa protezom.

Najčešće postavljena pitanja

Koliko proteza za zube traje?

Najčešće proteza mora da se zameni zbog pukotina ili lomljenja, opšteg habanja (krunjenje, mrlje i slično) ili zbog promena koje nastaju zbog gubitka vilične kosti što će olabaviti protezu.

Materijali koji se koriste za proteze napravljeni su da traju najmanje pet godina, nekada i duže ako se o protezi veoma vodi računa.

Ipak, ovo je veoma individualno i zavisi i od ostalih životnih navika pacijenta – koliko se zubi dodiruju tokom govora, kakva se hrana jede, škrgutanja zubima (bruksizam) itd.

Da li mogu da jedem sa protezom?

Naravno, iako će biti potrebno određeno vreme da se naviknete i uvežbate u početku. Preporučuje se da se počne sa mekšom hranom, iseckanom na male komade.

Žvaćite polako, koristeći obe strane usta. Kada se naviknete na protezu, polako dodajte drugu hranu sve dok ne dođete do svoje normalne ishrane. Proces navikavanja ovično traje nekoliko nedelja.

Da li če proteza promeniti načina na koji govorim?

Nakon ugranje proteze, možete imati problema sa izgovaranjem određenih reči. U tom slučaju, vežbajte govoreći problematične reči naglas. Vremenom uz vežbu ćete se navići da govorite normalno sa protezom.

Ako proteze „škljocaju“ dok govorite, obratite se svom stomatologu.

Koji problemi i simptomi mogu zahtevati da se obratite stomatologu?

Pojava bola ili otoka, kao i žuljanje i spadanje proteze ili pojava neprijatnog zadaha iz usta predstavljaju razloge za javljanje stomatologu.

Izvori i reference