Pojačano lučenje pljuvačke: Uzroci i kako smanjiti

Sveže informacije

Pojačano lučenje pljuvačke naziva se i hipersalivacija, sijaloreja ili ptijalizam, i predstavlja stanje kod koje osoba ima previše pljuvačke u ustima, što može dovesti do balavljenja.

Pojačana proizvodnja pljuvačke može biti privremena ili hronična, kao i povremena ili stalna.

Pljuvačka je veoma važna za oralno zdravlje i pravilno varenje, ali različiti uzroci mogu dovesti do povećanog lučenja pljuvačke u pljuvačnim žlezdama.

Ovo stanje može biti veoma neprijatno i izazvati nesigurnost i uticati na samopouzdanje osobe koja od njega pati.

Neki od uzroka tegoba mogu da budu karijes, infekcije, ali i trudnoća kao i stanja poput vraćanja kiseline, Parkinsonove bolesti i drugih.

Osim medicinskih stanja i bolesti, nošenje proteze može povećati lučenje pljuvačke.

U ovom članku govorićemo o hipersalivaciji, objasniti najčešće uzroke i kako smanjiti lučenje pljuvačke.

Šta je pojačano lučenje pljuvačke?

Hipersalivacija nije bolest, već je obično simptom nekog drugog stanja koje dovodi do pojačanog lučenja pljuvačke.

Stanja koja mogu biti uzrok variraju od čestih i lako rešivih zdravstvenih tegoba poput karijesa, pa sve do retkih bolesti.

Pljuvačku proizvode pljuvačne žlezde u ustima, i ona ima različite funkcije, uključujući:

 • Uklanjanje ostataka hrane sa zuba
 • Neutralizaciju kiselina u ustima
 • Vlaženje hrane
 • Podmazivanje usta, grla i jednjaka, olakšavajući govor i gutanje
 • Varenje hrane uz pomoć enzima poput amilaze
 • Zaštitnu ulogu između usta i svega što se nađe u ustima

Uobičajeno se izluči između jednog i dva litra pljuvačke dnevno, a pljuvačne žlezde su najaktivnije tokom obroka, posebno u popodnevnim časovima, dok se najmanje pljuvačke proizvodi noću.

Previše pljuvačke može izazvati probleme sa govorom i jelom, kao i ispucale usne i infekcije kože, a može uticati i na samopozdanje osobe kod koje se javlja.

Simptomi pojačanog lučenja pljuvačke

Simptomi hipersalivacije uključuju balavost, učestalo pljuvanje i prekomerno, često gutanje pljuvačke.

Drugi simptomi povezani sa prekomernim lučenjem pljuvačke mogu da uključuju:

 • Ispucale usne
 • Omekšavanje, oštećenje i infekcije kože oko usta
 • Loš zadah
 • Dehidraciju
 • Probleme sa govorom i gutanjem
 • Slab osećaj ukusa

Pojačano lučenje pljuvačke i balavljenje mogu izazvati socijalnu anksioznost kod osobe koju pogađaju i utiču na samopouzdanje, ali i sposobnost normalnog govora i jela.

Uzroci

Uzroci koji dovode do pojačanog lučenja pljuvačke mogu biti mnogobrojni, pa utvrđivanje tačnog uzroka može biti teško u nekim slučajevima.

Hipersalivacija može biti rezultat tri osnovna uzroka:

 1. Prekomerne proizvodnje pljuvačke
 2. Nemogućnosti efikasnog gutanja pljuvačke iz usta
 3. Poteškoća sa držanjem usta zatvorenim

Prekomerno lučenje pljuvačke

Do prekomerne proizvodnje pljuvačke obično dolazi kao posledica stanja koje pogađaju usta i zube, kao što su:

Pored toga, drugi uzroci koji nisu povezani sa oralnim zdravljem mogu da dovedu do hipersalivacije.

Stanja kao što su jutarnja mučnina ili mučnina tokom trudnoće, čir na želucu, infekcije sinusa i grla, ujedi insekata i trovanje hranom, vraćanje kiseline i GERB ili teške infekcije poput besnila ili tuberkuloze mogu uticati na povećano lučunje pljuvačke.

Osim toga, jak ili iznenadni bol privremeno može izazvati povećanu aktivnost pljuvačnih žlezda.

Slični mehanizmi mogu dovesti do ovoga i usled povećanog nivoa stresa, uzbuđenja ili anksioznosti.

Na kraju, način ishrane i konzumirana hrana utiče na količinu pljuvačke koja se luči. Kisela hrana će dovesti do stvaranja više pljuvačke u odnosu na slatku, kao i hrana bogata vlaknima.

Ponekada organizam počinje da luči pljuvačku i samo usled razmišljanja, mirisanja ili gledanja hrane, kao pripreme za obrok.

Poteškoće u gutanju pljuvačke

Poteškoće u gutanju pljuvačke obično imaju uzrok ili su povezane sa nekim drugim medicinskim stanjem, kao što su Daunov sindrom, autizam, ALS, cerebralna paraliza, moždani udar i Parkinsonova bolest.

Senzorna disfunkcija, odnosno smanjena mogućnost ili nedostatak prijema, obrade, ili tumačenja čulnih informacija, može uticati na to da osoba ne prepoznaje uvek povećanu količinu pljuvačke i balavljenje.

Otežano držanje usta zatvorenim

Uzroci nemogućnosti da se usta drže zatvorenima, što može dovesti do balavljenja, uključuju lošu neuromišićnu kontrolu mišića oko usta, a cerebralna paraliza je jedan primer takvog stanja.

Drugi uzroci koji dovode do ovih tegoba uključuju:

 • Lošu kontrolu glave i usana
 • Držanje usta stalno otvorenim
 • Oštećenu taktilnu senzaciju
 • Uvećan jezik, upalu jezika ili slabu pokretljivost jezika
 • Loš raspored zuba
 • Zapušen nos

Kako smanjiti lučenje pljuvačke?

Odgovor na pitanje kako smanjiti lučenje pljuvačke nije jednostavno dati, budući da način lečenja u velikoj meri zavisi od uzroka koji do njega dovodi.

Nekada su jednostavni koraci dovoljni za rešavanje prekomernog lučenja pljuvačke, kao što su popravka zuba ili unapređenje oralne higijene, dok je u nekim slučajevima neophodno dugotrajno lečenje primarnog stanja koje dovodi do tegoba.

Lečenje nije uvek ni neophodno, budući da se pojačana proizvodnja pljuvačke često spontano javlja i samostalno prolazi, usled smanjenog nivoa stresa ili promene načina ishrane.

Pored toga, završetkom ortodontske terapije ili zamenom totalne proteze za protezu bez nepca ili druge savremenije i komfornije alternative može biti rešenje.

U nastavku slede prirodni načini koji mogu smanjiti lučenje pljuvačke kod privremenih i kratkotrajnih tegoba, kao i medicinske procedure i načine terapije hipersalivacije koji se primenjuju kod hronične hipersalivacije.

Postavljanje prave dijagnoze je ključno za uspešnost lečenja i smanjenje lučenja pljuvačke.

Prirodni lekovi

U nekim slučajevima, veoma jednostavne procedure poput lečenja zuba i karijesa, ili unapređena higijena zuba može biti dovoljna za rešavanje tegoba.

Ispiranje usta tečnostima za ispiranje usta sa alkoholom može biti od pomoći, budući da alkohol ima osobinu da isušuje usta.

Vežbe koje mogu pomoći u kontroli i poboljšanju držanja glave i vrata, kao i vežbanje tehnika zatvaranja usta, bolje kontrole jezika i gutanja, veoma su korisni kod osoba kod kojih je ovo uzrok hipersalivacije.

Osim toga, kod povreda vilice preporučuju se vežbe za vilični zglob.

Konzumacija dovoljno vode i adekvatno hidriranje može pomoći kako kod sindroma suvih usta, tako i kod prekomernog lučenja pljuvačke.

Povećan unos tečnosti, hrane bogate vlaknima, a pre svega sirovog voća i povrća smatraju se izuzetno korisnim prirodnim lekovima za suva usta, no na isti način se može regulisati i prekomerno lučenje pljuvačke u nekim slučajevima.

Lekovi

Kada prirodne metode i kućni lekovi nisu od pomoći, doktor može preporučiti adekvatan lek za pojačano lučenje pljuvačke.

Lekovi na bazi glikopirolata su često prvi izbor leka za pojačano lučenje pljuvacke. On deluje što tako blokira nervne impulse do pljuvačnih žlezda, što dovodi do smanjene proizvodnje pljuvačke.

Ipak, ovaj lek može izazvati i ozbiljne neželjene efekte, kao što su suva usta, pojava lepljive pljuvačke, problema sa mokrenjem, zatvor, zamagljen vid ili hiperaktivnost i razdražljivost, pa se ne savetuje samoinicijativno korišćenje ovog leka.

Druga opcija može biti skopolamin, dostupan u obliku tablete ili flastera, koji ima slične mehanizme dejstva, ali takođe može izazvati neželjena dejstva.

Ona uključuju vrtoglavicu, ubrzan rad srca, probleme sa mokrenjem, pospanost i druge.

Injekcije

Injekcije botoksa mogu biti neophodne kod konstantne, hronične hipersalivacije.

Botoks se ubrizgava u jednu ili više glavnih pljuvačnih žlezda, čime se smanjuje njihova aktivnost.

Ovaj toksin parališe nerve i mišiće u području u kom se nađe, pa kada je ubrizgan u žlezde zadužene za stvaranje pljuvačke smanjuje se njihova sposobnost funkcionisanja, što dovodi do olakšanaj ili prestanka tegoba.

Efekat botoksa na smanjenje pljuvačke traje nekoliko meseci, nakon čega je potrebno ponoviti apliciranje ukoliko je potrebno.

Hirurške intervencije

Kod najtežih slučajeva hipersalivacije, operacija glavnih pljuvačnih žlezda može biti rešenje.

U zavisnosti od težine stanja, pljuvačne žlezde mogu biti u potpunosti uklonjene ili premeštene na drugo mesto.

Kod operacije pljuvačnih žlezda koja podrazumeva premeštanje, one se pomeraju u zadnji deo usta, gde se pljuvačka lakše može progutati.

Dijagnoza

Postavljanje dijagnoze hipersalivacije može biti zahtevan proces, imajući u vidu da veliki broj stanja i bolesti mogu dovesti do ovog simptoma.

Ipak, kod hronično povećanog lučenja pljuvačke ovo je veoma važno, budući da neki od potencijalnih uzroka mogu biti ozbiljna stanja sa potencijalno ozbiljnim komplikacijama ukoliko se ne leče.

Osnovni pregled doktora ili stomatologa podrazumeva klinički pregled, koji uključuje pregled usta, zuba i okolnih tkiva, kontrolu jezika i sposobnosti gutanja, stabilnosti vilice, kao i pregled krajnika i disajnih puteva.

Pored toga, procenjuju se i hidriranost, način ishrane, držanje glave kao i emocionalno stanje osobe koja pati od prekomerne proizvodnje pljuvačke.

Druge informacije koje doktoru mogu biti od korisiti za postavljanje ispravne dijagnoze su i postojeći zdravstveni problemi i upotreba lekova, da li je problem stalno prisutan ili se javlja i prestaje, koliko je intenzivan i kada se javlja i slično.

Zaključak

Pojačano lučenje pljuvačke može biti privremeno ili hronično, i stalno ili povremeno stanje koje u velikoj meri može uticati na samopouzdanje osobe.

Do prekomerne proizvodnje pljuvačke mogu dovesti brojni uzroci, od lako rešivih, poput karijesa i neadekvatne higijene zuba, pa sve do hroničnih bolesti koje mogu zahtevati dugoročnu terapiju.

Odgovor na pitanje kako smanjiti proizvodnju pljuvačke zavisi od uzroka koji do njega dovodi, pa se lak odgovor ne može dati bez postavljanja dijagnoze.

Preporuka je da se najpre otklone najjednostavniji mogući uzroci, kao što su problemi sa zubima i poboljšanje oralne higijene, te da se ukoliko do smanjenja tegoba ne dođe poseti doktor radi utvrđivanja uzroka koji dovodi do hipersalivacije.

Neka od stanja koja mogu biti uzrok su ozbiljne bolesti koje mogu imati ozbiljne komplikacije, pa je pravilna dijagnoza veoma važna.

Najbolji stomatolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg stomatologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.