Prirodni lekovi za suva usta i grlo: 11 kućnih lekova

Sveže informacije

Povremena pojava suvih usta i grla je normalna, kao u slučajevima dehidratacije ili dužeg disanja na usta.

Hronična suva usta mogu ukazivati na određen zdravstveni problem, ili se javiti kao neželjeni efekat nekih vrsta lekova.

Pojava suvih usta i grla može biti vrlo neprijatno stanje, a različiti prirodni i kućni lekovi koji slede mogu dovesti do olakšanja.

Kućni lekovi za suva usta i grlo

Suva usta mogu biti vrlo neprijatna i otežati govor, jelo i uživanje u hrani.

Uobičajeni uzroci su upotreba određenih lekova, neadekvatno hidriranje, disanje na usta, kao i neka zdravstva stanja.

Bez obzira na to šta dovodi do pojave sindroma suvih usta, kao i da li je u pitanju privremen ili hroničan problem, postoje načini koji mogu pomoći.

Konzumacija vode

Uzimanje manjih gutljaja vode tokom celog dana može pomoći u ublažavanju suvih usta, ali i pomoći ukupnoj hidrataciji organizma.

Različite studije pokazale su da je dehidratacija značajan faktor koji doprinosi nastanku kserostomije.

Redovno ovlažavanje usta i povećan unos vode pomoćiće u smanjenju ovog neprijatnog stanja.

Izbegavanje određenih lekova

Smatra se da je preko 90% svih slučajeva suvih usta i grla posledica upotrebe nekih vrsta lekova.

Različite studije su se bavile uticajem lekova na razvoj ovog stanja, a jednim naučnim pregledom dostupnih studija utvrđene su najčešće vrste lekova koje dovode do osećaja suvoće usta.

U pitanju su:

 • Antihistaminici, lekovi koji se koriste kod alergija
 • Antihipertenzivi, lekovi koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska
 • Hormonski lekovi
 • Bronhodilatatori, lekovi koji dovode do širenja bronhija

Ukoliko osoba pati od suvih usta a koristi neki od lekova iz prethodnih grupa, uz konsultaciju sa lekarom može probati da prilagodi terapiju kako bi se pronašao lek koji neće izazivati ovaj neželjeni efekat.

Važno je da se sa upotrebom bilo kog prepisanog leka ne prestaje samoinicijativno, već isključivo nakon konsultacije sa doktorom.

Izbegavanje dehidratacije

Adekvatno hidriranje nije važno samo za izbegavanje suvih usta i grla, već i za opšte zdravlje.

Odgovor na pitanje koliko vode treba piti dnevno nije jednostavan, budući da zavisi od mnogo faktora, kao što su pol, uzrast, nivo fizičke aktivnosti, klima i druge.

Opšte preporuke govore o količini od 2.7 litara tečnosti za žene i 3.7 litara tečnosti za muškarce, što uključuje kako vodu, tako i hranu i bezalkoholna pića.

Kako bi se obezbedila adekvatna hidracija organizma, trebalo bi ograničiti upotrebu kofeina i alkohola, a povećati unos vode i biljnih nezaslađenih čajeva.

Česta dilema odnosi se na zeleni čaj, koji sadrži manje količine kofeina koji ima diuretički efekat.

Konzumacija zelenog čaja se preporučuje i računa u dnevni unos tečnosti, budući da je sadržaj kofeina relativno mali, a zdravstvene koristi ovog napitka ogromne i dobro istražene.

Kako bi se izbegle nuspojave preteranog unosa kofeina, konzumaciju zelenog čaja trebalo bi ograničiti na jednu do tri šolje dnevno.

Žvakaće gume i bombone bez šećera

Žvakanje žvakaće gume ili sisanje bombona može pružiti trenutnu, kratkotrajnu pomoć kod suvih usta.

Ono što je veoma važno jeste da se biraju isključivo proizvodi bez šećera, koji mogu biti zaslađeni drugim vrstama zaslađivača, kao što su stevija, sorbitol, eritritol ili ksilitol.

Najbolji izbor su žvake i bombone koje sadrže ksilitol, koji podstiče lučenje pljuvačke, ali i može pomoći u unapređenju oralnog zdravlja i prevenciji karijesa.

Žvakaće gume su dobro i efikasno rešenje i za povremenu pojavu guste pljuvačke usled suvoće usta.

Unapređenje oralne higijene

Suva usta mogu biti simptom loše oralne higijene.

Pravilno održavanje higijene usta i zuba osnovni je vid prevencije karijesa i upale desni, a podrazumeva pranje zuba dva puta dnevno pastom za zube sa fluorom.

Pored toga, upotreba zubnog konca najmanje jednom dnevno smatra se podjednako važnom, budući da se na ovaj način uklanjaju ostaci hrane iz prostora koji su teško dostupni za čišćenje četkicom za zube.

Na kraju, osobe koje imaju ugrađene protetske radove poput zubnih mostova ili nose fiksnu protezu, higijenu mogu značajno unaprediti upotrebom irigatora za zube.

Korišćenje tečnosti za ispiranje usta

Tečnosti za ispiranje usta su efikasne u unapređenju oralnog zdravlja i higijene usta, što može imati pozitivan efekat i na pojavu suvih usta.

Ipak, treba napomenuti da nisu sva sredstva za ispiranje usta ista.

Trebalo bi izbegavati tečnosti koje sadrže alkohol, koje mogu dodatno pogoršati suvoću i imati kontraproduktivan efekat.

Kao i kod izbora žvakaćih guma, dobar izbor predstavljaju tečnosti koje sadrže ksilitol, koji može podstaći proizvodnju pljuvačke.

Na kraju, sredstva za ispiranje usta koja sadrže fluor mogu pružiti dodatnu zašititu zuba i pomoći u njihovoj remineralizaciji.

Ispiranje i mućkanje ulja u ustima, uljima kao što su kokosovo ili susamovo ulje, pružiće gotovo iste efekte po oralno zdravlje kao i korišćenje komercijalnih tečnosti, pokazale su različite studije.

Jedina razlika je što upotreba ulja u ovu svrhu zahteva nešto dužu proceduru, budući da je usta njima potrebno ispirati najmanje dva minuta, što je nešto više u odnosu na preporučenih 30 sekundi kod komercijalnih tečnosti za ovu svrhu.

Izbegavanje disanja na usta

Disanje na usta može biti uzrok ili dovesti do pogoršanja suvoće usta i grla. Pored toga, disanje na usta, posebno noću, može izazvati i pojavu privremenih belih fleka na zubima.

Do disanja na usta obično dolazi usled prehlade, upale sinusa, uvećanih krajnika, alergija i drugih stanja koja utiču na otežan protok vazduha kroz nos.

Nazalna opstrukcija, kako se ovo stanje još naziva, iako znatno ređe, može imati i uzroke kao što su polipi u nosu, tumori ili genetske anomalije koje pogađaju nos i nazalne disajne puteve.

Pored suvih usta, simptomi koji mogu da ukazuju na disanje na usta tokom noći su hrkanje, neprijatan zadah, bele fleke na zubima, jutarnja promuklost i drugi.

Izbegavanje suvog vazduha

Vlažnije okruženje smanjuje rizik od pojave suvih usta i može dovesti do olakšanja prisutnih tegoba.

Korišćenje sobnih ovlaživača vazduha je jednostavan način da se postigne veća vlažnost, a drugi načini uključuju:

 • Više sobnog bilja
 • Sušenje veša u sobi umesto na otvorenom ili upotrebom mašina za sušenje
 • Stavljanje posude sa vodom na radijator ili peć
 • Redovno provetravanje prostorija

Veća vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj se spava može biti naročito važna, budući da osoba tokom sna ne može svesno disati na nos umesto na usta.

Povećan unos voća i povrća

Sirovo voće i povrće može doneti trenutno olakšanje i smanjiti osećaj suvih usta i grla na nekoliko načina.

Pre svega, sirovo voće i povrće je obično veoma bogato vodom, što će osvežiti i ovlažiti usta i smanjiti suvoću.

Voće i povrće koje se može konzumirati sirovo najčešće je bogato vlaknima, koja pored ostalih zdravstvenih koristi koje pružaju, podstiču i lučenje pljuvačke.

Na kraju, konzumacija voća i povrća će pomoći da organizam ostane adekvatno hidriran i uticati na smanjenje kserostomije.

Pored voća i povrća, i druge namirnice bogate vlaknima bogu biti od koristi, kao što su integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi i semenke.

Papaja i dodaci ishrani koji sadrže papain, enzim iz ovog voća, mogu biti od koristi, budući da ovaj enzim dokazano stimuliše lučenje pljuvačke i pomaže u varenju proteina.

Upotreba začina i čajeva

Određene biljke koje se mogu koristiti kao začin ili za pripremu čaja mogu pomoći u rešavanju problema suvog grla i usta.

Od koristi mogu biti slatka paprika, đumbir, koren belog sleza, kamilica, ehinacea, muskatni orah, nana i aloe vera.

Umerena konzumacija zelenog čaja takođe može biti od koristi kod sindroma suvih usta.

Veštačka pljuvačka

Različita pomoćna medicinska sredstva za vlaženje suvih usta, popularno nazvana veštačka pljuvačka, mogu pomoći kod poremećaja lučenja pljuvačke.

Ipak, treba imati u vidu da ova sredstva neće trajno rešiti problem i otkloniti uzrok, već samo smanjiti tegobe.

Sredstva za vlaženje suvih usta mogu se kupiti bez lekarskog recepta, a najčešće se kupuju u obliku gela, spreja ili praha kome se dodaje voda.

Kada se javiti lekaru

Suva usta su retko simptom ozbiljnog zdravstvenog problema i najčešće se javljaju usled blage dehidratacije.

Ipak, ukoliko ovo stanje traje dugo i prirodni lekovi za suva usta ne pomažu, trebalo bi javiti se lekaru ili stomatologu.

Osim toga, ukoliko se suva usta javljaju tokom primene lekova, trebalo bi razgovarati sa doktorom radi eventualne korekcije terapije.

Suva usta ponekad mogu biti simptom ozbiljnih zdravstvenih stanja, pa ukoliko su prisutne i druge tegobe, trebalo bi javiti se doktoru.

Stanja koja mogu dovesti do suvih usta uključuju:

 • Dijabetes tipa 2
 • Bolesti bubrega
 • Parkinsonovu bolest
 • Autoimune bolesti
 • Anksioznost i depresiju
 • Anemiju
 • Nedostatak određenih hranjivih materija

Zaključak

Suva usta obično nisu razlog za brigu, već prolazno stanje do kog dolazi usled blage dehidriranosti organizma.

Osim dehidriranosti, upotreba određenih vrsta lekova i disanje na usta česti su uzroci kserostomije.

Različiti prirodni lekovi mogu pomoći kod suvih usta, a neki od njih su povećana konzumacija tečnosti, žvakanje žvakaće gume bez šećera, unapređenje oralne higijene, povećan unos vlakana, a pre svega sirovog voća i povrća, kao i upotreba nekih biljnih začina i čajeva.

Ukoliko je problem suvih usta i grla hronično prisutan, a prirodni lekovi ne olakšavaju tegobe, trebalo bi javiti se lekaru kako bi se utvrdio uzrok koji dovodi do ovog neprijatnog stanja.