Sinusitis i zubobolja: Veza između bola u sinusima i zuba

Budući da se sinusi nalaze blizu usta, upala sinusa tj. sinusitis, može dovesti do pojave bola u gornjim zubima.

Šta više, bol u gornjim zubima je jedan od čestih simptoma upale sinusa, do koje dolazi kada se tkivo koje oblaže ove šupljine ispunjene vazduhom smeštene unutar kostiju lica upale i oteku.

Pritisak koji nastaje usled infekcije sinusa vrlo često izaziva bol u gornjim, i to pre svega zadnjim zubima.

U ovom članku govorimo o vezi između upale sinusa i zubobolje, kako razlikovati zubobolju usled sinusitisa i kvara zuba, kao i kako se mogu smanjiti tegobe.

Sinusitis i zubobolja

Mnogi simptomi uobičajene zubobolje odgovaraju onima kod zubobolje izazvane upalom sinusa, pa je važno znati kako razlikovati zubobolju od sinusa i uobičajenu zubobolju.

Bol izazvan problemima sa sinusima prvenstveno se oseća u gornjim zadnjim zubima, čiji se koreni nalaze veoma blizu sinusa, i obično je prisutan bol u više zuba istovremeno.

Sa druge strane, zubobolja izazvana karijesom ili oštećenjem zuba obično pogađa samo jedan zub.

Zubobolja izazvana upalom sinusa obično se javlja u zadnjim zubima gornje vilice, a ređe u prednjim zubima ili zubima donje vilice.

Povećan pritisak u sinusima takođe može dovesti i do bola u vilici.

Osim zubobolje, sinusitis je obično praćen i drugim simptomima o kojima će biti reči u nastavku, pa u slučaju njihovog prisustva zubobolja je vrlo verovatno posledica upale sinusa.

Na kraju, bol uzrokovan infekcijom sinusa može se pogoršati usled određenih pokreta, poput skakanja ili savijanja, budući da se pritisak u sinusima menja tokom kretanja.

U mirovanju, bol u zubima izazvan sinusima je obično manji.

Simptomi upale sinusa

Simptomi upale sinusa slični su simptomima prehlade ili nekih alergija. Upala i otok dovode do povećanog pritiska i zapušenosti, što stvara bol u licu i zubima.

Simptomi sinusitisa mogu da uključuju sledeće simptome:

 • Zapušen nos ili curenje nosa
 • Kašalj, upaljeno grlo i promuklost
 • Pritisak ili osetljivost oko nosa, očiju ili čela
 • Gustu sluz ili gusta pljuvačka
 • Loš zadah
 • Bol i nelagodu u ušima
 • Groznicu
 • Umor
 • Gubitak čula mirisa i ukusa
 • Zubobolju

U zavisnosti od težine, infekcija sinusa obično traje do četiri nedelje, a simptomi se tokom ovog perioda mogu ublažiti lekovima ili prirodnim putem, o čemu će biti reči nešto kasnije u ovom članku.

Hroničnim sinusitisom smatraju se infekcije koje traju duže od 12 nedelja.

Uzroci

Upala sinusa obično je posledica virusne infekcije.

Drugi uzroci koji mogu dovesti do sinusitisa su alergije, bakterijske ili gljivične infekcije, astma ili iritacija određenim hemikalijama.

Još jedan veoma čest uzrok upale sinusa je hladnoća ili velika promena dnevne temperature.

Osobe koje imaju oslabljen imuni sistem mogu biti pod povećanim rizikom od nastanka upale sinusa.

Lečenje sinusitisa

Osobama koje pate od upale sinusa na raspolaganju su različiti načini lečenja, kako prirodni, tako i korišćenjem lekova koji se mogu kupiti bez ili na lekarski recept.

Uobičajeno je da se najpre počne sa prirodnim načinima lečenja infekcije sinusa, te da se ukoliko oni ne dovedu do smanjenja tegoba pređe na lekove.

Prirodni lekovi za sinusitis

Prirodni, kućni lekovi koji slede mogu pomoći da se smanje simptomi izazvani upalom sinusa i ubrza oporavak.

Hidriranje

Dovoljan unos tečnosti je izuzetno važan za zdravlje, a tokom upale sinusa i zapušenih nazalnih puteva ovo posebno dolazi do izražaja.

Dodatna količina tečnosti, pre svega vode i nezaslađenih čajeva, pomoćiće da se sluz razredi, smanji pritisak u sinusima, ali i da se otpuše disajni putevi.

Posebno korisne mogu biti tople tečnosti, poput supa ili čajeva, kao što su zeleni čaj, kamilica, nana, đumbir i kopriva.

Osim ovih čajeva, priprema čaja od kurkume ili dodavanje kurkume kao začina u jela može pomoći da se ubrza oporavak i lečenje, zahvaljujući snažnim antiupalnim svojstvima koje ova biljka poseduje.

Inhalacija

Udisanje vrućeg, vlažnog vazduha može pomoći da se zapušeni disajni putevi otpuše i da se smanji pritisak u sinusima, koji dovodi i do zubobolje.

Za inhalaciju kod kuće nije potrebna posebna oprema već je dovoljno sipati ključalu vodu u veliku posudu, nakon čega je potrebno postaviti lice iznad vode i pokriti glavu peškirom.

Duboko disanje u trajanju od nekoliko minuta pomoćiće da se pročiste nazalni prolazi.

U vruću vodu može se dodati i nekoliko kapi ulja za inhalaciju, što će dodatno poboljšati efekat. Za ovu svrhu mogu se koristiti esencijalna ulja eukaliptusa, mente, origana, ili unapred pripremljene mešavina ulja za inhalaciju.

Iako ima znatno blaži efekat, tuširanje vrućom vodom nekoliko puta dnevno može dovesti do olakšanja.

Ispiranje sinusa

Ispiranje sinusa slanim rastvorom jedan je od jednostavnih i efikasnih kućnih lekova za upalu sinusa.

Za ispiranje nosa i sinusa može se koristiti gotov fiziološki rastvor ili se on može pripremiti korišćenjem kuhinjske soli i prokuvane ili destilovane vode.

Samo ispiranje sinusa slanim rastovorom obavlja se uz pomoć pumpica i prskalica koje se mogu kupiti u apotekama i drogerijama.

Za samostalnu pripremu rastvora trebalo bi uvek koristiti destilovanu vodu ili vodu sa česme koja je prethodno prokuvana.

Rastvor se dobija mešanjem jedne kašičice soli sa pola litra vode.

Sprejevi za nos

Na tržištu su dostupni različiti sprejevi za nos koji mogu kratkotrajno pomoći kod zapušenih sinusa, no ne bi ih trebalo koristiti duži vremenski period.

Upotrebu ovih proizvoda trebalo bi ograničiti na do tri uzastopna dana.

Prekomerna upotreba sprejeva za nos, koja podrazumeva upotrebu duže od sedam do 10 dana, može stvoriti toleranciju i smanjiti njihovu učinkovitost.

Osim toga, produžena upotreba može dovesti do pogoršanja tegoba i zapušenosti.

Lekovi za sinusitis

Kada prirodni i kućni načini da se smanje tegobe izazvane sinusitisom i suzbije upala ne daju željene rezultate, upotreba lekova može biti od koristi.

Neki od lekova koji imaju primenu u lečenju upale sinusa uključuju:

 • Kortikosteroidne sprejeve za nos
 • Lekove za razređivanje sluzi
 • Lekove za ublažavanje alergija, ukoliko je alergija uzrok
 • Antibiotike

Antibiotike bi trebalo koristiti isključivo kada su prepisani od strane doktora, i to u slučaju kada ni jedan drugi način lečenja nije dao rezultate ili ukoliko se sumnja na bakterijsku infekciju.

Lekovi za zubobolju izazvanu sinusitisom

Bol zuba izazvan upalom sinusa tretira se na sličan način kao i bol izazvan usled oštećenja zuba ili karijesa, a on će u potpunosti prestati kada se upala sinusa suzbije i izleči.

Najefikasniji način predstavlja upotreba lekova za zubobolju, kao što su ibuprofen, paracetamol ili aspirin.

Ipak, sa upotrebom nesteroidnih antiinflamatornih lekova poput ibuprofena treba biti oprezan, budući da je njihova upotreba u dužem vremenskom periodu jedan od najčešćih uzroka pojave čira na želucu.

Pored toga, osobe koje već pate od čira ili drugih bolesti koje pogađaju digestivni trakt, trebalo bi da izbegavaju lekove iz ove grupe kako bi izbegli komplikacije poput pucanja čira na želucu.

Prirodni lekovi za zubobolju koji mogu dovesti do smanjenja tegoba usled sinusitisa uključuju primenu hladnih obloga i ispiranje usta slanim rastvorom.

Zaključak

Upala sinusa može imati različite simptome, uključujući i zubobolju, koja se oseća pre svega u zadnjim zubima gornje vilice.

Lečenjem sinusitisa rešava se i problem zubobolje izazvane infekcijom, najčešće u roku od jedne do dve nedelje.

Za to vreme bol u zubima se može smanjiti upotrebom analgetika ili prirodnim lekovima poput apliciranja hladnih obloga ili ispiranjem slanim rastovorom.