Čir na želucu, ili peptički ulkus, je otvorena ranica koja se razvija na sluznici želuca. Može se razviti i u duodenumu, prvom delu tankog, odnosno dvanaestopalačnog creva.
Nezavisno od toga da li se javlja na želucu ili duodenumu, predstavlja vrstu peptičkog ulkusa, odnosno čira na želucu.
Nekada se smatralo da su stres, pušenje i način ishrane glavni uzroci čira na želucu. Međutim, danas je poznato da je heliko bakterija (H. pilori) odgovorna za većinu čireva na dvanaestopalačnom crevu i 60% čira na želucu.
Čir na želucu nastaje kada se debeli sloj sluzokože i sluzi koji štiti želudac od probavnih sokova istanji, što omogućava probavnim kiselinama da nagrizu tkiva koja oblažu želudac, uzrokujući čir.
Iako se čir na želucu može lako izlečiti, on može postati ozbiljan zdravstveni problem bez advekvatnog lečenja, koje podrazumeva upotrebu antibiotika i lekova za suzbijanje želudačne kiseline.
U ovom članku detaljno ćemo govoriti o čiru na želucu, objasniti koji su njegovi simptomi i uzroci, kako se postavlja dijagnoza, šta je adekvatna ishrana kod ovog stanja, kao i kako izgleda lečenje i koji prirodni lekovi su dostupni.
Osim toga, objasnićemo koje su mere prevencije i kakve posledice po oralno zdravlje može izazvati ovo stanje.
Simptomi čira na želucu
Brojni simptomi su povezani sa čirom na želucu, a koliko će simptomi čira na želucu biti intenzivni zavisi od težine čira.
Najčešće su prisutni sledeći simptomi:
- Gorući bol u stomaku
- Osećaj punoće, nadimanje ili podrigivanje
- Loše varenje masne hrane
- Gorušica
- Mučnina
Najčešći simptom čira na želucu je bol u želucu, uz osećaj pečenja ili gorenja.
Želudačna kiselina pogoršava bol, kao i prazan stomak, a do ublažavanja bola često dolazi nakon konzumacije hrane koja ublažava želudačnu kiselinu ili uzimanjem lekova za smanjenje kiseline.
Obično, bol se pojačava između obroka i noću.
Međutim, mnogi ljudi sa čirom na želucu nemaju nikakve simptome.
Čirevi na želucu, sa druge strane, mogu izazvati ozbiljne tegobe ili simptome, mada znatno ređe. Oni uključuju:
- Povraćanje, ponekad povraćanje krvi
- Tamnu krv u stolici, ili stolicu koja je crna ili veoma tamne boje
- Teškoće sa disanjem
- Nesvestice
- Smanjen apetit ili neobjašnjiv gubitak telesne mase
Ukoliko su bilo koji od simptoma prisutni, trebalo bi javiti se lekaru radi dodatnih pregleda, analiza i lečenja.
Iako simptomi čira mogu biti blagi, može doći do pogoršanja ako se ne leče.
Osim toga, kad pukne čir na želucu ili krvari, može postati zdravstveni problem opasan po život.
Simptomi čira na želucu veoma često podsećaju na simptome gastritisa.
Pucanje i krvarenje čira na želucu
Pucanje čira na želucu i krvarenje predstavlja ozbiljnu komplikacija bolesti i može biti smrtonosna, posebno kod starijih osoba ili onih sa višestrukim zdravstvenim problemima.
Krvarenje iz čira na želucu je češće kod ljudi koji se leče lekovima za razređivanje krvi.
Ukoliko se pojave simptomi krvarenja, poput povraćanja krvi ili pojave krvi u stolici, potrebno je bez odlaganja javiti se doktoru.
Uzroci
Peptički ulkusi nastaju kada kiselina u digestivnom traktu nagriza unutrašnju površinu želuca ili tankog creva. Kiselina može stvoriti bolnu otvorenu ranu, čir, koja može krvariti.
Digestivni trakt je obložen sluzokožom koja ga inače štiti od kiseline, ali ako je količina kiseline povećana ili je količina sluzi smanjena, može doći do nastanka čira.
U prošlosti, verovalo se da se čir na dvanaestopalačnom crevu ili želucu najčešće javlja kao posledica stresa, nezdravog režima ishrane i pušenja.
Ipak, doktori i naučnici su na osnovu brojnih studija promenili ovo uvreženo mišljenje, i danas je poznato da su dva najčešća uzroka bakterijske infekcije, posebno heliko bakterijom, kao i prečesta upotreba određenih lekova.
Bakterije
Heliko bakterija (helicobacter pylori) obično živi u sluzokoži i mukoznom sloju koji pokriva i štiti tkiva koja oblažu želudac i tanko crevo.
Iako infekcija heliko bakterijom često ne izaziva nikakve tegobe, ona može izazvati upalu unutrašnjeg sloja želuca, stvarajući čir.
Simptomi heliko bakterije uključuju tup bol u stomaku, nadimanje, gubitak apetita, mučninu i probleme sa varenjem.
Pored toga, jedan od simptoma je i neprijatan zadah iz usta, koji se često opisuje kao metalni ukus, ređe kiseo ili gorak ukus u ustima.
Dijagnoza heliko bakterije može se obaviti nakon testa iz krvi, stolici ili izdisajnog testa.
Česta upotreba analgetika
Određeni lekovi protiv bolova, uključujući i lekove za zubobolju, mogu da izazovu iritaciju ili upalu sluznice želuca i tankog creva.
Neki od analgetika koji mogu dovesti do ovog neželjenog dejstva su aspirin, nesteroidni antiinflamatorni lekovi poput lekova na bazi ibuprofena, naproksen natrijuma, ketoprofena i drugih.
Lekovi na bazi acetaminofena imaju manju šansu da dovedu do ovih nuspojava.
Ukoliko osoba pati od čira na želucu a ima problema sa zuboboljom, može pokušati sa prirodnim lekovima za zubobolju.
Statistike pokazuju da će do 30% ljudi koji redovno koriste nesteroidne antiinflamatorne lekove razviti čir na želucu, a smatra se da je upotreba ovih lekova uzrok do 50% svih čireva na želucu.
Drugi lekovi
Pored nesteroidnih antiinflamatornih lekova kao što je ibuprofen, uzimanje drugih lekova može povećati rizik od pojave čira.
Oni uključuju lekove kao što su steroidi, antikoagulansi, selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina, alendronat i risedronat.
Drugi uzroci
Heliko bakterija i upotreba lekova su najčešći uzroci pojave čira na želucu.
Druga stanja koja ređe mogu dovesti do njihove pojave uključuju:
- Zollinger-Ellisonov sindrom (ZES). ZES je retko stanje koje uzrokuje da stomak proizvodi previše želudačne kiseline.
- Teški fiziološki stres. Teške bolesti, opekotine ili povrede mogu izazvati čireve na želucu. Fiziološki stres menja pH ravnotežu tela, povećavajući želudačnu kiselinu. Stresni čir se razvija veoma brzo kao odgovor na stres, za razliku od normalnih čireva na želucu koji se razvijaju postepeno.
- Kancer. Kancer želuca može se javiti u formi čira na želucu, posebno kod starijih osoba.
Faktori rizika
Osim direktnih uzroka čira na želucu, povećan rizik od ovih stanja javlja se kod pušača i osoba koje redovno konzumiraju alkohol.
Pored toga, osobe koje konzumiraju mnogo jako začinjene hrane su pod povećanim rizikom.
Na kraju, stres koji se ne drži pod kontrolom može povećati šansu da dođe do razvoja čira na želucu.
Važno je napomenuti da ni jedan od ovih faktora sam po sebi neće izazvati čir na želucu, ali oni mogu da pogoršaju stanje i tegobe i da učine lečenje težim.
Ishrana
Kao što smo pomenuli, u prošlosti se smatralo da ishrana može da dovede do pojave čireva na želucu, no te teorije su pobijene i ovo mišljenje smatra se prevaziđenim.
Međutim, iako hrana koju osoba konzumira neće izazvati ili izlečiti čir na želucu, zdrav način ishrane doneće koristi kada je u pitanju digestivno zdravlje i zdravlje uopšte.
Uobičajena preporuka je da se u ishranu uključi što više voća, povrća i vlakana.
Budući da je veliki broj čireva na želucu izazvan infekcijom heliko bakterijom, savetuje se povećan unos namirnica koje će pomoći u borbi protiv ove bakterije, kao i uticati povoljno na povećan broj dobrih bakterija.
Ove namirnice uključuju:
- Kupusnjače. Kao što su brokoli, karfiol, kupus, rotkvice.
- Zeleno lisnato povrće. Kao što su spanać, rukola, kelj, blitva.
- Hrane bogate prebioticima. Kao što su kiseli kupus, miso, kombuha, jogurt, ostala fermentisana hrana.
- Voće. Kao što su jabuke, zelene banane, trešnje, kruške.
- Bobičasto voće. Kao što su borovnice, maline, kupine, jagode.
- Povrće. Kao što su šargarepa, beli i crni luk, paprike.
- Dobri izvori biljnih masti. Kao što su maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi, semenke.
Pored toga, osobe koje imaju čir na želucu često imaju i problem sa vraćanjem kiseline, odnosno gorušicu.
Hronično vraćanje kiseline kiseline simptom je ozbiljnijeg stanja koje se naziva gastroezofagealna refluksna bolest, i ona zahteva lečenje kako bi se sprečile moguće komplikacije.
Zbog toga je dobro ograničiti unos začinjene i kisele hrane dok se čir ne izleči, kako se simptomi ne bi pogoršali i usporili lečenje i terapiju.
Namirnice i napici koji mogu da povećaju količinu želudačne kiseline i pogoršaju problem sa gorušicom osim začinjene i kisele hrane su čokolada, alkohol, kafa i drugi napici sa kofeinom.
Lečenje
Lečenje čira na želucu zavisi od uzroka koji je doveo do njegove pojave.
U najvećem broju slučajeva, čir na želucu leči se lekovima, no u retkim slučajevima može biti neophodna operacija.
Važno je blagovremeno lečiti čir, kako bi se sprečile komplikacije i eventualno krvarenje i pucanje čira.
Kao što smo objasnili, čirevi mogu da zarastu ako se uklone uzroci koji su njih doveli. Terapija najčešće podrazumeva kombinaciju lekova iz sledećih grupa:
- Antibiotici. Ako je prisutna infekcija heliko bakterijom, ona će biti tretirana kombinacijom antibiotika.
- Inhibitori protonske pumpe (IPP). IPP pomažu u smanjenju želudačne kiseline i štite sluznicu želuca.
- Blokatori histaminskih receptora (H2 blokatori). Ovi lekovi smanjuju želudačnu kiselinu blokiranjem histamina koji podstiče njenu proizvodnju.
- Antacidi. Antacidi pomažu u neutralizaciji želudačne kiseline. Iako mogu doneti smanjenje tegoba, sami po sebi nisu dovoljni da izleče čir, a mogu imati smanjiti efekat nekih antibiotika.
- Citoprotektivni agensi. Ovi lekovi pomažu u oblaganju i zaštiti sluznice želuca.
- Bizmut subsalicilat. Bizmut subsalicilat takođe može pomoći u oblaganju i zaštiti čira od želudačne kiseline.
Simptomi obično nestaju brzo nakon početka lečenja, no važno je da se terapija završi onako kako je propisana, čak iako tegobe više nisu prisutne.
Ovo je posebno važno kod primene antibiotika kod heliko bakterije, jer prerano prekidanje terapije neće u potpunosti ubiti bakterije.
Pored lekova koji su pomenuti, uključivanje probitotika, naročito tokom primene antibiotika, može biti od koristi i povećati efikasnost terapije.
U slučaju uzimanja bizmut subsalicilata može doći do prebojenosti jezika, koji može dobiti crnu boju. Ovo je prolazno i bezopasno stanje.
Operacija čira na želucu
U veoma retkim slučajevima, komplikovani čir na želucu može zahtevati operaciju. Najčešće je reč o čirevima koji se vraćaju ili ne reaguju na terapiju lekovima.
Pored toga, čirevi koji krvare mogu da zahtevaju hitnu operaciju i mogu biti opasni po život.
Na kraju, ukoliko položaj i veličina čira na želucu ometa ili sprečava da hrana prelazi u tanko crevo, operacija može biti potrebna.
Sama operacija može da obuhvata uklanjanje celog čira, presađivanje tkiva sa drugog dela creva preko čira, vezivanje arterije koja krvari ili operaciju nerava u želucu kako bi se smanjila proizvodnja želudačne kiseline.
Prirodni lekovi
Kao dodatak dobro oprobanim i efikasnim vidovima lečenja antibioticima i drugim lekovima, istraživanja su pokazala da neke namirnice mogu da pomognu u lečenju i budu dobar dodatak uobičajenoj terapiji.
Važno je napomenuti da prirodni neće dovesti do izlečenja bez adekvatne terapije, te da se oni koriste kao dodatak a ne zamena za propisanu terapiju.
Prirodni lekovi za čir na želucu uključuju:
- Flavonoide. Flavonoidi su jedinjenja koja se prirodno nalaze u velikom broju voća i povrća, poput soje, mahunarki, crvenog grožđa, kelja, brokolija, jabuka i zelenog čaja.
- Med. Med u zavisnosti od vrste može sadržati preko 200 elemenata, uključujući polifenole i druge antioksidanse koji pomažu u ubijanju heliko bakterije.
- Beli luk. Beli luk je jedan od najjačih prirodnih antibiotika, a pokazalo se da ekstrakt belog luka pomaže kod sprečavanja rasta heliko bakterije.
- Brusnice. Studije pokazuju da sveže brusnice, sok ili suplementi na bazi brusnice mogu da pomognu kod urinarnih infekcija, ali i heliko bakterije.
- Voće, povrće i integralne žitarice. Ishrana bazirana na ovim namirnicama poboljšaće opšte zdravlje, a ishrana bogata vitaminima i mineralima pomoćiće organizmu da se bori protiv čira.
- Glutamin. Ova aminokiselina može pomoći u lečenju čira na želucu, a dobri izvori iz hrane su piletina, riba, jaja, spanać i kupus.
- Začini. Kardamon je izuzetno cenjen začin zbog svog ukusa, ali i zdravstvenih koristi. Jedna od njih je i prevencija i lečenja čira na želucu. Drugi začini koji mogu biti od koristi su cimet, beli luk, đumbir ili kurkuma.
Osim namirnica koje bi trebalo uključiti u ishranu, iz iste bi trebalo izbaciti ili u velikoj meri smanjiti ljutu, kiselu i začinjenu hranu, kofein, čokoladu, prerađene, slane i pržene namirnice, kao i alkohol.
Dijagnostika
Dijagnoza čira na želucu postavlja se nakon kliničkog pregleda, uzimanja anamneze, prisutnih simptoma i istorije bolesti, načina života, upotrebe lekova, kao i različitih testova i analiza.
Da bi se isključila infekcija heliko bakterijom mogu se obaviti test krvi, stolice ili daha.
Ostali testovi i procedure koje se koriste za dijagnozu čira na želucu uključuju rendgensko snimanje i endoskopiju, odnosno gastroskopiju.
Rendgensko snimanje podrazumeva snimanje gornjeg gastrointestinalnoh trakta nakon ispijanja barijuma, koji omogućava dijagnostiku i precizan pregled želuca i tankog creva.
Endoskopski pregled, odnosno gastroskopija, je procedura tokom koje se tanka cev na čijem se kraju nalazi kamera i lampa uvodi kroz usta sve do želuca i početka tankog creva.
Ovim testom se otkrivaju čir, krvarenja i sve promene na tkivu, a tokom ovog pregleda moguće je uzeti i uzorak želuca koji se potom šalje na analizu (endoskopska biopsija).
Prevencija
Heliko bakterija i upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova glavni uzroci nastanka čira na želucu.
Samim tim, prevencija peptičkog ulkusa pre svega podrazumeva uticaj na ova dva faktora.
Da bi se sprečilo širenje bakterija koje mogu izazvati čir na želucu, poput heliko bakterije, savetuje se redovno pranje ruku sapunom i vodom, kao i pravilno pranje hrane pre upotrebe i temeljno kuvanje po potrebi.
Sa druge strane, prestanak ili ograničenje upotrebe nesteroidnih antiinflamatornih lekova dovešće do znatnog smanjenja rizika od pojave čira na želucu.
Ukoliko je neophodno da se uzimaju lekovi iz ove grupe, obavezno je pridržavati se preporučene doze i strogo izbegavanje alkohola tokom njihove primene, uz hranu i adekvatno hidriranje.
Pored ovoga, izbegavanje faktora rizika poput pušenja, konzumacije alkohola, visokog nivoa stresa i nezdrave ishrane mogu dodatno smanjiti šansu za razvoj čira na želucu.
Čir na želucu i oralno zdravlje
Zdravlje probavnog trakta i oralno zdravlje blisko su povezani, a problemi sa probavnim traktom mogu izazvati različite stomatološke probleme.
Infekcije heliko bakterijom često su praćene pojavom afti u ustima, a pojava neprijatnog zadaha je takođe jedan od simptoma infekcije.
Ova vrsta zadaha se često opisuje kao zadah iz želuca, budući da pranje zuba i korišćenje tečnosti za ispiranje usta često ne pomažu, iz razloga što ne leži u lošoj higijeni usta i zuba.
Loš zadah može biti izazvan i drugim stanjima, uključujući i čir na želucu. Budući da se hrana lošije vari ona počinje da se raspada što uzrokuje neprijatan miris.
Pored toga, povećano prisustvo kiseline u želucu koje se često javlja kod ovog stanja, i na druge načine može izazvati neprijatan dah.
Vraćanje kiseline može da dovede do sindroma suvih usta, koje je često praćeno nelagodom i neprijatnim zadahom, kao i povećanim nakupljanjem plaka.
Ukoliko se redovno ne uklanja, plak može dovesti do pojave kamenca ili zubnog karijesa.
Zubni kamenac se stvara kada plak očvrsne i veže se za zub. Skidanje kamenca može da obavi samo stomatolog, a ukoliko se ne uklanja redovno, može doći do povlačenja desni i njihove upale.
Upala desni, ili gingivitis je još jedno od stanja koje se često javlja kod osoba sa heliko bakterijom, čirom na želucu, ali i drugih stanja poput celijakije, Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.
Na kraju, povećano lučenje i vraćanje kiseline u usta može da dovede do ubrzanog propadanja zubne gleđi i erozije zuba.
Zbog ovoga, osobe koje pate od problema sa digestivnim traktom trebalo bi da se pridržavaju dobrog održavanja higijene usta i obavljaju redovne stomatološke kontrole.
Zaključak
Čir na želucu može se javiti na sluznici želuca ili na početku tankog creva i predstavlja malu otvorenu ranu.
Glavni uzročnici ovog stanja su infekcija heliko bakterijom i upotreba određenih lekova, a pre svega analgetika iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lekova.
Faktori rizika uključuju stres, pušenje i loše navike u ishrani, no ovi faktori neće sami dovesti do pojave čira.
Glavni simptomi čira na želucu su bol, problemi sa varenjem i gorušica, koji se obično pogoršavaju između obroka i u toku noći.
Lečenje je u najvećem broju slučajeva veoma uspešno, a simptomi nestaju brzo po uzimanju terapije. Samo mali broj teških slučajeva zahteva operaciju.
Dijagnozu čira na želucu doktor postavlja na osnovu pregleda, priusutnih simptoma i dijagnostičkih alata koji uključuju testiranje na heliko bakteriju i gastroskopski pregled.
Pored problem sa varenjem, osobe sa čirom na želucu mogu biti sklone različitim stomatološkim problemima, kao što su upala desni, suva usta, neprijatan zadah i povećan rizik od nastanka kamenca i karijesa.