Gorak ukus u ustima: Uzroci i rešenja

Sveže informacije

Gorak ukus u ustima može se javiti nakon jela opore, gorke ili kisele hrane, pa se gorak ukus očekuje nakon konzumacije crne kafe ili čaja.

Hronično gorak ukus u ustima, bez obzira na vrstu hrane i pića koje se konzumiraju, može biti posledica problema sa varenjem, hormonalnih promena, lošeg oralnog zdravlja, upotrebe lekova, stresa, trudnoće ili suvih usta.

Gorčina u ustima i grlu rešava se otklanjanjem primarnog uzroka ovog stanja ili izbegavanjem hrana okidača, a na raspolaganju su i različiti prirodni načini da se privremeno otkloni promenjen ukus u ustima.

U ovom članku govorićemo o najčešćim uzrocima i rešenjima za pojavu gorkog ukusa u ustima.

Simptomi

Pojava gorkog ukusa u ustima simptom je sam po sebi, no važno je pravilno proceniti da li je njegova pojava posledica zdravstvenog problema ili normalno stanje koje se javlja nakon konzumacije određenih namirnica.

Hronično izmenjen ukus naziva se disgustija, odnosno paragustija, i podrazumeva promenjen, neprijatan ukus koji može biti prisutan sve dok se osnovni uzrok ne izleči.

Pored gorkog ukusa, ljudi koji pate od disgustije mogu se susresti i sa promenjenim ukusom koji opisuju kao metalni ukus, užegao ili truo, slan ili kao ukus krvi.

Ukoliko se čudan ukus u ustima javlja bez obzira na hranu i piće koje se konzumiraju i traje duže, savetuje se stomatološki ili lekarski pregled.

Pored toga, ako gorčina u ustima remeti normalno funkcionisanje i okupira pažnju tokom dana, ometa normalan ukus hrane ili ostaje nakon pranja zuba, takođe bi trebalo porazgovarati sa doktorom.

Gorak ukus u ustima posle jela najčešće bi trebalo da nestane nakon pranja zuba, ukoliko uzrok nije drugo medicinsko stanje.

Uzroci gorkog ukusa

Mnogi uzroci gorkog ukusa u ustima nisu opasni, ali mogu smetati i stvarati nelagodu, ili smanjiti uživanje u hrani.

U nastavku slede najčešći uzroci gorčine u ustima.

Suva usta

Suva usta, poznata i kao kserostomija ili sindrom suvih usta, nastaje kada pljuvačne žlezde ne proizvode dovoljno pljuvačke.

Uloga pljuvačke je da pomogne u uklanjanju ostataka hrane, smanjenju bakterija i spiranju kiselina sa zuba.

Sva tri faktora mogu da dovedu do lošeg ukusa u ustima, pa su suva usta jedan od vrlo čestih uzroka promenjenog ukusa, ali i lošeg zadaha iz usta.

Do suvih usta može dovesti upotreba određenih lekova, disanje na usta usled zapušenog nosa ili alergija, pušenje ili nepravilan rad pljuvačnih žlezda.

Nedovoljna konzumacija tečnosti takođe može biti jedan od uzroka pojave suvih usta, pa unapređeno hidriranje i povećan unos sirovog povrća i voća predstavlja dobar prirodni lek protiv suvih usta.

Pored suvih usta, usled blage dehidriranost organizma može se javiti i gusta pljuvačka.

Loše oralno zdravlje i higijena

Loša higijena usta i zuba takođe može izazvati gorak ukus u ustima, kao i prisustvo karijesa, ili upale desni poput gingivitisa ili paradentoze.

Gingivitis je blaga upala desni, koja je često praćena krvarenjem desni nakon pranja zuba, što je prvi i osnovni simptom ovog stanja.

Ukoliko se ne leči, upala desni može prerasti u bolest desni poput paradentoze, koja ne samo što može biti uzrok lošeg ukusa, već je i glavni uzrok gubitka zuba.

Srećom, većima problema sa oralnim zdravljem mogu se sprečiti dobrim održavanjem oralne higijene, odnosno redovnim pranjem zuba i upotrebom zubnog konca.

Upotreba čistača za jezik može poboljšati uklanjanje bakterija i naslaga sa jezika.

Na kraju, korišćenje tečnosti za ispiranje usta, posebno onih sa antibakterijskim dejstvom, može poboljšati higijenu usta i doprineti rešavanja zadaha i lošeg ukusa.

Trudnoća

Gorak ili metalni ukus u ustima je čest problem tokom prvog trimestra trudnoće.

Do ovoga dolazi pre svega kao posledica promena nivoa hormona, što može uticati na čula i dovesti do osećaja da neka hrana ima čudan ukus.

Čudan ukus u trudnoći najčešće se opisuje kao gorak, metalni ili kiseli, ali spontano nestaje tokom kasnijih faza trudniće ili nakon porođaja.

Pored hormonalnih promena, trudnice su sklone i drugim problemima sa oralnim zdravljem, a pre svega pojavi trudničkog gingivitisa, blage upale desni koji pogađa između 60 i 75% trudnica.

Menopauza

Još jedan prirodan proces koji dovodi do promene u nivou hormona, odnosno snižavanja estrogena, jeste menopauza.

Stoga ne treba da čudi da tokom menopauze žene mogu osetiti gorak ukus u ustima, ali i druge tegobe, kao što su peckanje u ustima ili trnjenje jezika.

Ovo može biti posledica hormonalnih promena ili hronično suvih usta koja se javljaju tokom menopauze.

Promene u nivou hormona mogu dovesti i do pojave afti.

GERB ili vraćanje kiseline

Veoma često, gorak ili kiseo ukus u ustima može biti uzrokovan gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB) ili vraćanjem kiseline, odnosno gorušicom.

Do ovih stanja dolazi kada mišić na vrhu želuca oslabi, što otvara put kiselini da se kroz jednjak vraća u usta.

Ovo vraćanje kiseline izaziva iritaciju i i osećaj pečenja u grudima ili stomaku, a može izazvati i gorak ukus u ustima i neprijatan zadah. Osim toga, GERB je najčešći uzrok upale jednjaka.

Budući da zadah ne prestaje ni nakon pranja zuba, osobe koje pate od ovog stanja često ovaj zadah opisuju kao zadah iz želuca.

Pored ova dva stanja, učestalo povraćanje uzrokuje vraćanje kiseline u još većoj meri, što može izazvati eroziju zuba, ali i gorčinu u ustima i grlu.

Na kraju, treba reći da želudačna kila kao svoj osnovni simptom ima upravo vraćanje kiseline, te ovo može biti jedan od uzroka gorušice i sličnih tegoba.

Oralni drozd

Oralni drozd podrazumeva pojavu belih mrlja na jeziku, unutrašnjosti obraza, promene na nepcu ili desnima.

Fleke i promene na jeziku koje se javljaju usled infekcije kandidom mogu izazvati i žut jezik.

Takođe može izazvati gorak ukus u ustima sve dok je infekcija prisutna.

Oralni drozd izazvan je gljivičnom infekcijom do koje dolazi kada se gljivica kandida previše razmnoži.

Kandida u ustima najčešće se uspešno leči antifungalnim lekovima, a popularna je i takozvana kandida dijeta.

Prekomerni rast kandide u crevima takođe može biti uzrok neprijatnog zadaha.

Stres i anksioznost

Stresan način života i anksioznost mogu imati najrazličitiji uticaj na ljudski organizam.

Ovo uključuje i promenu osećaja ukusa ili pojavu suvih usta usled smanjene količine pljuvačke pod uticajem adrenalina i kortizola koji se luče u stresnim situacijama.

Pored toga stres može povećati proizvodnju želudačne kiseline ili izazvati promene u pokretljivosti creva, što može izazvati pojavu gorušice.

Lekovi i suplementi

Neki lekovi i suplementi mogu izazvati promene ukusa u ustima, a pre svega pojavu gorkog ukusa u ustima.

Do ovoga dolazi kao posledica samog gorkog ukusa lekova ili izlučivanja određenih hemikalija putem pljuvačke.

Ljudi se najčešće žale na gorak ukus u ustima nakon antibiotika, ali i drugi lekovi mogu da dovedu do ovoga, kao što su neki lekovi za srce, suplementi sa mineralima kao što su bakar, gvožđe ili cink, ili lekovi na bazi litijuma.

Ukoliko se gorak ukus javlja nakon upotrebe određenog leka, najbolje je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Osećaj gorčine prestaje obično vrlo brzo nakon prestanka upotrebe leka ili suplementa, a korišćenje probiotika zajedno sa antibioticima može olakšati tegobe i očuvati dobar balans bakterija u crevima.

Upale sinusa i prehlada

Bakterijske infekcije gornjih disajnim puteva, kao što su prehlada, rinitis, sinusitis ili tonzilitis, mogu dovesti do pojave ovog problema.

Tokom ovih stanja, telo oslobađa protein koji proizvode različite ćelije u organizmu kako bi se upala suzbila.

Ovaj protein takođe utiče na čulo ukusa, izazivajući povećanu osetljivost na gorak ukus.

Pored toga, do gorkog ukusa u ustima, grlu i na jeziku, može doći tokom upale sinusa i prehlade zbog nusproizvoda koje proizvode bakterije.

Upala krajnika i kamenje u krajnicima još jedan je moguć uzrok zadaha i gorkog ukusa.

Povećana konzumacija vode i nezaslađenih čajeva pomoćiće u smanjenju tegoba.

Oštećenja nerava

Sva čula, uključujući i čulo ukusa, u direktnoj su vezi s nervima mozga.

Kada dođe do oštećenja ovih nerava mogu se javiti promene u načinu na koji se percipiraju različiti ukusi, pa se može javiti gorak ukus hrane u ustima.

Ova oštećenja mogu se javiti nakon povrede glave, ili drugih medicinskih stanja kao što su:

  • Epilepsija
  • Multipla skleroza
  • Tumori mozga
  • Demencija

Dijabetička ketoacidoza

Dijabetička ketoacidoza je komplikacija dijabetesa koju karakteriše visok nivo šećera u krvi sa niskim nivoom šećera u ćelijama.

Telo to pokušava da nadoknadi tako što proizvodi više ketona kako bi osiguralo da ima dovoljno energije za normalno funkcionisanje.

Zbog velike količine ketona koji cirkulišu u krvi, nivo pH se smanjuje što uzrokuje simptome kao što su gorak ukus, loš zadah, suva usta i konfuziju.

Bolesti jetre i metabolički poremećaji

Hepatitis, masna jetra ili ciroza mogu dovesti do akumulacije velike količine amonijaka, koji je toksična supstanca koju jetra normalno transformiše u ureu i eliminiše urinom.

Povećani nivoi amonijaka izazivaju promenu ukusa, na sličan način na koji to čini i konzumacije neke vrste riba, poput tune i lososa, ili belog i crnog luka.

Metabolički poremećaji mogu izazvati različite promene u ljudskom telu, a jedan od njih je i promenjen ukus.

Stanja koja mogu dovesti do ove tegobe uključuju:

  • Dijabetes
  • Hipotiroidizam
  • Bolesti bubrega

Generalno, problemi sa varenjem mogu uzrokovati i pojavu lošeg ukusa ili neprijatnog zadaha.

Ukoliko su duže priustne i druge tegobe, kao što su podrigivanje, bol u stomaku, bol u želucu ili mučnina, trebalo bi javiti se gastroenterologu radi utvrđivanja primarnog uzroka ovih simptoma.

Na primer, infekcija heliko bakterijom može dovesti do lošeg ukusa, neprijatnog daha, i drugih tegoba sa varenjem.

Nošenje proteze

Nošenje proteze za nadokanadu zuba, posebno totalnih proteza i proteza za gornje zube koje pokrivaju nepce, mogu u velikoj meri uticati na ukus u ustima.

Zbog toga su savremenije proteze bez nepca daleko bolji izbor i sve popularnije, budući da osobama koje ih nose pružaju daleko bolji osećaj.

Osim što pokrivaju nepce, proteze otežavaju održavanje dobre higijene zuba i usta.

Osobe koje nose proteze ili druge protetske radove, savetuje se upotreba irigatora za zube.

Drugi uzroci

Drugi, ređi uzroci koji mogu dovesti do gorkog ukus u ustima uključuju:

  • Lečenje raka. Hemoterapija i zračenje mogu uticati na čulo ukusa i dovesti do promenjenog ukusa u ustima.
  • Sindrom sagorevanja usta. Nije tačno jasno zašto do njega dolazi, no kada do njega dođe izaziva različite osećaje peckanja u ustima, a može uključivati i gorak ili truo ukus u ustima.
  • Sindrom pinjola. Kod nekih ljudi konzumacija pinjola može izazvati gorak ukus do kog dolazi između jednog i tri dana od jela, a nestaje nakon nekoliko nedelja.

Rešenja za gorak ukus u ustima

Trajno rešenje i lečenje gorkog ukusa u ustima obično uključuje lečenje osnovnog uzroka.

Dijagnoza se često postavlja tako što doktor uzima anamnezu koja podrazumeva i prisustvo drugih simptoma, nakon čega se obavljaju neophodni testovi.

Prirodni lekovi i promene ponašanja mogu pomoći kao privremeno rešenje, no možda neće svaki od metoda da pomogne svakoj osobi.

Pre svega, redovno održavanje higijene zuba, korišćenje stomatološkog konca i tečnosti za ispiranje usta najčešće će biti od velike koristi.

Pored toga adekvatno hidriranje tokom dana, konzumiranjem pre svega vode i nezaslađenih čajeva, pomoćiće da se izbegne sindrom suvih usta.

Pitanje koliko vode treba piti dnevno je jednostavno, precizan odgovor je teško dati, budući da individualne potrebe zavise od brojnih faktora.

Aktuelne preporuke podrazumevaju unos 2.7 litara tečnosti za žene i 3.7 litara za muškarce.

Kod izbora tečnosti za ispiranje usta, važno je birati one bez alkohola, koji može dodatno da dovede do isušivanja usta.

Govoreći o suvim ustima, povećan unos hrane bogate vlaknima takađe može biti od pomoći, kao i žvakanje žvakaćih guma bez šećera, koje su najčešće zaslađene poliolima, kao što su eritritol, sorbitol, maltitol ili ksilitol.

Budući da je vraćanje kiseline jedan od čestih uzroka ovog stanja, izbegavanje faktora koji mogu do nje dovesti doneće višestruke koristi.

Ovo podrazumeva izbegavanje prejake, masne i začinjene hrane, i konzumaciju više malih obroka tokom dana.

Eliminisanje ili smanjena upotreba duvanskih proizvoda i alkohola, kao i ispiranje usta slanim rastvorom ili rastvorom sode bikarbone takođe može pomoći.

Zaključak

U ovom članku objasnili smo šta znači gorak ukus u ustima i koji su njegovi najčešći uzroci.

Srećom, najčešće uzroci koji dovode do ovog stanja nisu ozbiljni i relativno lako se mogu tretirati, no kod hronične gorčine u ustima uzrok može biti medicinsko stanje koje zahteva lečenje.

Najčešći razlozi gorkog ukusa u ustima su konzumirana hrana i napici, loša oralna higijena ili bolesti zuba i desni i suva usta.

U nekim slučajevima ozbiljnija stanja poput vraćanja kiseline, kandidijaze ili hormonalnih promena mogu uticati na pojavu promenjenog ukusa u ustima.

Na kraju, korišćenje nekih lekova i suplemenata može privremeno uzrokovati pojavu neprijatnog, gorkog ukusa u ustima. Gorčina u ustima često se javlja i od antibiotika.

Rešavanje gorčine u ustima podrazumeva rešavanje njenog uzroka, izbegavanje namirnica okidača i poboljšano održavanje oralne higijene.