Ciroza jetre: Simptomi, lečenje, stadijumi

Sveže informacije

Ciroza je progresivno stanje koje podrazumeva ozbiljne ožiljke ili fibrozu jetre, koje se razvija dugi niz godina i predstavlja najteži stadijum bolesti masne jetre.

Kako ožiljno tkivo zamenjuje zdravo tkivo jetre, ono može smanjiti protok krvi kroz jetru i na taj način uticati na funkciju jetre, čak i dovesti do otkazivanja jetre.

Simptomi ciroze jetre mogu biti mučnina, umor ili neplanirani gubitak težine.

Do ciroze jetre, kao poslednjeg stadijuma bolesti masne jetre, obično dolazi usled zloupotrebe alkohola, virusnih infekcija, izloženosti toksinima ili dugotrajne upotrebe nekih lekova.

U ovom članku govorimo o cirozi jetre, simptomima, uzrocima, lečenju, stadijumima i mogućim komplikacijama.

Simptomi ciroze jetre

Bolest masne jetre i ciroza jetre nazivaju se tihim bolestima, budući da često ne dovode do pojave bilo kakvih simptoma, sve dok bolest značajno ne napreduje.

Simptomi ciroze jetre se obično javljaju tek kada je rasprostranjenost ožiljaka velika, što počinje da smanjuje funkcije jetre.

Ovo ožiljno tkivo koje zamenjuje normalno, zdravo tkivo jetre, dovodi do lošijeg protoka krvi i smanjuje sposobnost jetre da filtrira krv i razgrađuje toksine, ali i proizvodi proteine neophodne za zgrušavanje krvi.

Pored toga, ciroza jetre može otežati varenje masti i smanjiti apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima. Vitamini rastvorljivi u mastima su:

Simptomi ciroze jetre mogu da uključuju:

Ozbiljniji simptomi ciroze uključuju:

 • Žuticu
 • Konfuziju
 • Laku pojavu modrica i krvarenje koje je teško zaustaviti
 • Intenzivan svrab kože
 • Tamnu mokraću
 • Oticanje abdomena ili nogu

Faze ciroze jetre

Simptomi ciroze mogu se svrstati u dve faze. Prva faza naziva se kompenzovana ciroza, a druga dekompenzovana ciroza jetre.

Kompenzovana ciroza predstavlja asimptomatski stadijum ciroze jetre. U ovoj fazi, iako su ožiljci na jetri prisutni, oni nisu dovoljno uznapredovali kako bi izazvali ozbiljne simptome.

Za razliku od kompenzovane, kod dekompenzovane ciroze jetre javljaju se ozbiljniji simptomi poput žutice ili oticanja abdomena ili nogu.

Ukoliko se sa lečenjem počne na vreme, moguće je preći iz dekompenzovanog na kompenzovani oblik.

Lečenje

Rana dijagnoza i lečenje osnovnog uzroka povećavaju izglede za uspešno lečenje ciroze jetre, odnosno smanjivanje rizika od daljeg oštećenja jetre i komplikacija budući da su oštećenja do kojih je već došlo trajna.

Drugim rečima, iako jetra ima odličnu sposobnost da se regeneriše, kada nastupi ciroza, ona više nije u stanju da ove promene i oštećenja popravi.

Samim tim lečenje ciroze je pre svega usmereno na zaustavljanje napredovanja bolesti i sprečavanje komplikacija.

Lečenje ciroze zavisi u odnosu na to šta je uzrok, koji simptomi su prisutni i u kojoj meri je jetra oštećena.

Promene načina života i ishrane, lekovi i hirurške intervencije su mogući načini da se ciroza jetre leči i drži pod kontrolom.

Promene načina života

Ljudi koji pate od ciroze jetre svoje životne navike i način ishrane moraju prilagoditi tako da u što većoj meri zaštite jetru i smanje rizik od daljeg oštećenja.

Pre svega, neophodno je izbegavanje ili potpuni prestanak konzumacije alkohola. Alkohol je toksin koji jetra mora da filtrira, što dodatno opterećuje jetru.

Konzumacija sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa i morskih plodova sa sobom nosi povećan rizik od infekcije, te bi ove namirnice trebalo izbegavati.

Uobičajena preporuka je smanjenje unosa soli, masti i proteina, pa ukoliko je to savet lekara, ishranu bi trebalo korigovati u skladu sa ovim smernicama.

So može dovesti do nakupljanja vode i pojave otoka abdomena ili ekstremiteta, čestih tegoba kod osoba koje pate od ovog stanja.

Kada je reč o mastima, posebno bi trebalo izbegavati zasićene masti koje se nalaze pre svega u namirnicama životinjskog porekla, kao i trans masti.

Hrana bogata vlaknima, voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke mogu pomoći da se unapredi zdravlje jetre i obezbede svi potrebni vitamini, minerali i drugi nutrijenti neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

Gojazne osobe ili osobe sa viškom kilograma trebalo bi da rade na dostizanju i održavanju zdrave telesne mase.

BMI kalkulator može biti od koristi u određivanju zdravstvenog statusa telesne mase.

Na kraju treba pomenuti da različiti tretmani navodnog čišćenja jetre treba u potpunosti izbegavati, budući da nemaju utemeljenje u nauci, a sa sobom nose brojne rizike.

Lečenje osnovnih uzroka

Pored promena životnih navika, lečenje može da se razlikuje u zavisnosti od toga šta je uzrok koji je doveo do razvoja ciroze jere.

Neki od čestih uzroka i preporuka uključuju:

 • Bolest jetre povezana sa alkoholom: Potpuni prestanak ili značajno smanjenje konzumacije alkohola je neophodno kako bi se sprečile dalje komplikacije.
 • Hepatitis B ili C: Budući da su u pitanju virusne infekcije, doktor će prepisati antivirotike.
 • Nealkoholna masna bolest jetre: Masna jetra koja nije izazvana zloupotrebom alkohola zahteva pre svega promene u ishrani i održanje zdrave telesne mase.

Lek za masnu jetru i cirozu jetre ne postoji, niti se ovo stanje može izlečiti, budući da su ožiljci trajni i nepovratni.

U slučaju razvoju ovog stanja radi na sprečavanju daljeg oštećenja jetre i razvoja komplikacija.

Ukoliko se ne drži pod kontrolom, ciroza jetre može da dovede do otkaza jetre i biti stanje opasno po život.

Lečenje simptoma

Kada bolest jetre uznapreduje, mogu se javiti različiti simptomi, pa je neophodna simptomatska terapija kako bi se tegobe smanjile.

Pored toga, ciroza jetre vrlo često dovodi do komplikacija koje je neophodno lečiti.

Neka od mogućih pratećih stanja koja zahtevaju terapiju uključuju:

 • Portalnu hipertenziju: Lekovi mogu smanjiti visok krvni pritisak u portalnoj veni koja snabdeva jetru krvlju.
 • Varikse jednjaka: Prošireni krvni sudovi jednjaka mogu da puknu, uzrokujući povraćanje krvi, svežu krv u stolici ili crnu stolicu. Ukoliko dođe do ovih simptoma, neophodno je potražiti hitnu medicinsku pomoć, budući da je pucanje krvnih sudova opasno po život.
 • Infekcije: Za lečenje bakterijskih infekcija mogu biti korišćeni antibiotici.
 • Hepatičnu encefalopatiju: Lekovi mogu pomoći u snižavanju visokog nivoa toksina u krvi.
 • Nakupljanje tečnosti u organizmu. Ishrana sa niskim sadržajem soli i lekovi protiv nakupljanja tečnosti mogu biti od koristi kod otoka abdomena ili nogu.

Osobe sa cirozom jetre su pod povećanim rizikom od razvoja raka jetre, pa se preporučuju redovni skrining pregledi poput analize krvi, ultrazvuka abdomena ili radioloških pregleda.

Transplantacija jetre

Najteži slučajevi ciroze jetre, koji dovode do otkazivanja jetre i ugrožavaju život mogu zahtevati transplantaciju jetre.

Procedura transplantacije jetre je poslednja opcija kojoj se pribegava isključivo kada je osoba životno ugrožena, a ni jedan drugi način lečenja i terapije nije dao rezultate.

Uzroci

Do ciroze jetre može doći iz različitih razloga. Najčešći uzroci uključuju:

 • Infekciju virusom hepatitisa B ili C
 • Prekomernu konzumaciju alkohola u dužem vremenskom periodu
 • Nealkoholu masnu bolest jetre
 • Izloženost toksinima, uključujući i dugotrajnu upotrebu nekih lekova
 • Genetske bolesti

Takozvana alkoholna ciroza jetre, odnosno ciroza jetre do koje dolazi usled zloupotrebe alkohola ima tri stadijuma:

 • Masna jetra ili steatoza povezana sa alkoholom: Masti se akumuliraju u jetri i prelaze 5% njenog sadržaja.
 • Fibroza ili hepatitis povezan sa alkoholom: U jetri je prisutan upalni proces, što izaziva njeno oticanje. Ova faza se može lečiti i jetra se i dalje može oporaviti, no neophodno je lečenje i prestanak konzumacije alkohola.
 • Ciroza: Oštećenje jetre je nepovratno, i može doći do komplikacija opasnih po život i ozbiljnih simptoma.

Za razliku od alkoholne bolesti jetre, nealkoholna masna bolest jetre nema jasne uzroke.

Kod ovog stanja takođe dolazi do pojave masne jetre, stanja kada se mast nakuplja u jetri i čini preko 5%.

Nealkoholna masna bolest jetre može biti praćena različitim metabiločkim problemima, poput gojaznosti, dijabetesa, visokog holesterola ili visokog krvnog pritiska.

Druga stanja koja mogu povećati rizik ili dovesti do ciroze jetre uključuju:

 • Cističnu fibrozu
 • Primarni sklerozirajući holangitis
 • Galaktozemiju
 • Šistosomijazu
 • Bilijarnu atreziju
 • Hemohromatozu
 • Rak žučnih puteva ili pankreasa

Dijagnoza

Simptomi masne jetre i njenih kasnijih faza, fibroze i ciroze, se retko javljaju dok bolest nije značajno uznapredovala, pa se ova stanja često otkrivaju slučajno, prilikom dijagnostike nekog drugog stanja.

Procedure koje mogu biti obavljene ukoliko se sumnja na cirozu jetre su pre svega fizički pregled i traženje otoka u gornjem delu stomaka, kao i uzimanje detaljne anamneze.

Ovo uključuje podatke o prisutnim tegobama, životnim navikama i načinu ishrane, konzumaciji alkohola, istoriji bolesti i porodičnoj istoriju bolesti.

Ukoliko smatra da je potrebno, doktor može tražiti dodatne analize krvi koji pokazuju funkciju jetre, poput enzima AST i ALT.

Pored toga, ultrazvučni pregled abdomena, rendgensko snimanje, CT skeniranje ili magnetna rezonanca mogu biti neophodni za postavljanje definitivne dijagnoze.

Biopsija jetre, koja se obavlja umetanjem igle i uzimanjem malog uzorka tkiva može se proveriti stanje jetre i težina stanja, odnosno uznapredovalost bolesti.

Komplikacije

Variksi jednjaka su jedna od čestih komplikacija ciroze jetre.

Kada krv ne može da normalno prolazi kroz jetru, ona može stvarati povećan pritisak u venama jednjaka, koje nisu sposobne da podnesu ovaj povećan protok.

Usled toga one postaju uvećane i može doći do njihovog pucanja, stanja opasnog po život.

Druge komplikacije koje se mogu javiti kod osoba koje pate od ciroze jetre uključuju:

 • Česte bakterijske infekcije, naročito urinarnog trakta
 • Povećan rizik od krvarenja i usporeno zarastanje rana
 • Preosetljivost na lekove, budući da ih jetra lošije prerađuje
 • Lošu apsorpciju vitamina
 • Insuficijenciju bubrega
 • Hepatičnu encefalopatiju
 • Kamen u žuči
 • Uvećanu jetru ili slezinu
 • Rak jetre

Iako retko, ciroza jetre može dovesti do prekomerne razgradnje eritrocita te pojave hemoglobina u urinu.

Prevencija

Upražnjavanjem sigurnog seksa uz upotrebu kondoma može smanjiti rizik od infekcije hepatiticom B ili C.

Pored toga, osobe koje su pod povećanim rizikom mogu razmotriti vakcinaciju protiv hepatitisa B.

Ograničavanje ili potpuno uzdržavanje od alkohola u značajnoj meri može smanjiti rizik od alkoholne bolesti jetre, ali i drugih stanja poput hemangioma na jetri.

Kada je reč o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre, apsolutna prevencija nije moguća, budući da uzroci koji do nje dovode nisu jasni.

Kao opšte preporuke koje će sačuvati zdravlje jetre, ali i opšte zdravlje, su izbegavanje alkohola, pridržavanje zdrave, raznovrsne ishrane sa puno voća i povrća, održavanje zdrave težine, fizička aktivnost i adekvatno hidriranje.

Zaključak

Ciroza jetre je ozbiljno stanje kod kog je došlo do nepovratnog oštećenja jetre.

Simptomi ciroze javljaju se tek u kasnijim fazama, a mogu uključivati hronični umor, mučninu ili neplaniran gubitak telesne mase.

Uzroci koji dovode do ciroze su zloupotreba alkohola, infekcije hepatitisom B i C ili izloženost toksinima, uključujući i dugotrajnu upotrebu nekih lekova.

Lek za cirozu jetre ne postoji, već se životnim navikama i promenom režima ishrane, kao i lečenjem uzroka koji do nje dovode, ova bolest stavlja pod kontrolu i sprečava ili usporava dalje oštećenje jetre i komplikacije.

Pored toga, simptomatskom terapijom mogu se smanjiti prisutne tegobe i lečiti komplikacije.

Prevencija podrazumeva smanjenje rizika od infekcije hepatitisom B ili C, prestanak konzumacije alkohola i pridržavanje zdravog načina života.