Masna jetra: Simptomi, uzroci, ishrana i lečenje

Sveže informacije

Masna jetra ili steatoza jetre je stanje kod kog dolazi do nakupljanja masnoća u jetri.

Jetra uobičajeno sadrži malo masti, ali kada dođe do prekomernog nakupljanja dolazi do bolesti masne jetre.

Bolest masne jetre može smanjiti funkciju jetre i uzrokovati bol, gubitak težine, umor i otok u abdomenu.

Ukoliko se ne leči, upalni proces koji se javlja usled akumulacije masti može stvoriti ožiljke, a u kasnijim fazama bolesti i do ciroze ili otkazivanja jetre.

Postoje dve osnovne vrste masne jetre:

  1. Alkoholna bolest jetre, koja se javlja kod osoba koje prekomerno konzumiraju alkohol.
  2. Nealkoholna masna bolest jetre, koja se javlja kod osoba koje konzumiraju veoma malo ili ni malo alkohola.

Masna jetra je veoma često stanje, koje pogađa čak 25 do 30% ljudi.

U ovom članku objasnićemo koji su uzroci i simptomi masne jetre, kao i kako izgleda postavljanje dijagnoze i lečenja.

Pored toga, biće reči o tome kako treba da izgleda ishrana za masnu jetru i koji prirodni lekovi mogu biti od koristi.

Simptomi masne jetre

Masna jetra često ne izaziva nikakve tegobe, čak ni kada se stanje pogorša, što otežava dijagnostiku i pravovremeno otkrivanje ovog stanja.

Iz ovog razloga, bolest masne jetre ponekad se kolokvijalno naziva i tiha bolest.

Bolest masne jetre može dovesti do njenog uvećanja, što izaziva bol ili nelagodu u gornjem desnom delu abdomena, između kuka i grudi.

Budući da jetra nema receptore za bol, bol može biti i nelokalizovan, te se javiti u ramenu ili leđima.

Drugi rani znaci mogu da uključuju gubitak apetita, mučninu, povraćanje, umor ili neplanirani gubitak težine.

Kako bolest napreduje, mogu se javiti i drugi ozbiljniji simptomi, uključujući:

Svi ovi simptomi zahtevaju neodložnu posetu lekaru.

Simptomi se mogu menjati kako bolest napreduje i prolazi kroz različite faze. Postoji ukupno četiri faze bolesti masne jetre:

  1. Masna jetra: Prva faza bolesti u kojoj se u jetri akumulira višak masti, i obično nije opasno ukoliko ne napreduje.
  2. Steatohepatitis: Druga faza podrazumeva zapaljenje jetre usled previše masti.
  3. Fibroza: Faza u kojoj je došlo do pojave trajnih ožiljaka usled hronične upale, no jetra i dalje može da funkcioniše normalno.
  4. Ciroza: Kada ožiljci na jetri postanu brojni i široko rasprostranjeni dolazi do oslabljene funkcije jetre. Ciroza jetre je najteža i nepovratna faza bolesti masne jetre.

Za razliku od prvih faza bolesti koje često ne izazivaju nikakve tegobe ili su one blage, ciroza jetre je izuzetno ozbiljno stanje koje može dovesti do otkazivanja jetre i biti stanje opasno po život.

Oštećenja jetre nastala usred ciroze su trajna, zbog čega je izuzetno važno da se učini sve da do nje ne dođe.

Simptomi ciroze jetre mogu da uključuju:

  • Bol u predelu abdomena
  • Gubitak apetita ili težine
  • Slabost, umor i malaksalost
  • Mučninu i povraćanje
  • Svrab kože
  • Žuticu
  • Lako pojavljivanje modrica ili krvarenje
  • Tamnu mokraću
  • Blede stolice
  • Nakupljanje tečnosti u stomaku
  • Oticanje nogu
  • Konfuziju

Bolest masne jetre često je praćena nervoznim crevima, stanjem koje može izazvati različite probavne probleme, uključujući nadimanje, dijareju, grčeve ili rektalne tenzeme.

Uzroci

Kod bolesti masne jetre, višak masti se skladišti u ćelijama jetre, gde se taloži. Masna jetra je stanje kada sadržaj masti u jetri postane veći od 5%.

Različiti faktori mogu dovesti do prekomernog akumuliranja masti u jetri, a zatim i bolesti masne jetre.

Alkoholnu bolest jetre izaziva prekomerna konzumacija alkohola, koja utiče na brojne telesne funkcije i metaboličke procese.

Proizvodi izmenjenih metaboličkih procesa mogu se kombinovati sa masnim kiselinama, što dovodi do stvaranja vrste masti koje se talože u ovom organu.

Uzroci masne jetre sobe kod osoba koje ne konzumiraju alkohol u prekomernim količinama su manje jasni.

Mogući uzroci mogu biti prekomerna proizvodnja masti u telu ili loš metabolizam masti, što dovodi do njihovog taloženja.

Faktori koji mogu povećati rizik od nealkoholne masne bolesti jetre uključuju:

Ređe, nealkoholna bolest jetre može se javiti u trudnoći, kao posledica upotrebe određenih vrsta lekova, infekcija poput hepatitisa C, ili usled retkih urođeni genetskih stanja.

Lečenje

Nažalost, trenutno ne postoji lek za lečenje masne jetre.

U velikom broju slučajeva moguće je zaustaviti napredak bolesti, a zatim je i lečiti, promenama načina života i ishrane.

Ovo uključuje:

  • Značajno smanjenje ili potpuno uzdržavanje od konzumacije alkohola
  • Smanjenje težine
  • Promene u režimu ishrane, o kojima će biti reči kasnije u ovom članku
  • Izbegavanje lekova i suplemenata koji mogu imati negativan efekat na zdravlje jetre

U slučajevima alkoholne bolesti jetre, uobičajeno je da se od pacijenta očekuje potpuni prestanak konzumacije alkohola.

Kada se bolest masne jetre razvije u cirozu jetre, može doći do komplikacija koje zahtevaju dodatno lečenje, kako upotrebom lekova, tako i hirurškim intervencijama.

Neke od komplikacija ciroze mogu uključivati portalnu hiptertenziju, povećan rizik od infekcija ili rak jetre. Teški slučajevi ciroze mogu dovesti do otkazivanja jetre i zahtevati transplantaciju.

Prirodni lekovi za masnu jetru

Budući da ne postoje lekovi ili medicinska sredstva koja će izlečiti masnu jetru, kao i da tretmani čišćenja jetre nisu efikasni niti bezbedni, promene životnog stila i načina ishrane su osnovni način lečenja bolesti masne jetre.

Promene životnog stila

U zavisnosti od zdravstvenog stanja i životnih navika, preporuke mogu da se razlikuju.

Smanjenje ili uzdržavanje od alkohola je osnovna preporuka, nezavisno od toga da li je uzrok koji dovodi do ove bolesti zloupotreba alkohola ili ne.

Alkohol je toksin koji jetra mora da filtrira, što u svakom slučaju stvara dodatno opterećenje i oštećuje je.

Pored toga, preporučuje se postizanje i održavanje zdrave telesne težine. Zdravstveni status telesne mase može se proveriti korišćenjem BMI kalkulatora.

Pridržavanje zdravog režima ishrane, koji se bazira na celovitim namirnicama bogatim hranjivim materijama povoljno će uticati na oporavak jetre.

Ishrana bi trebalo da sadrži veću količinu biljnih vlakana, a što manje zasićenih masti i trans masti.

Preporuka koja važi za sve, uključujući i potpuno zdrave ljude, je da bi unos trans masti trebalo svesti na apsolutni minimum ili ih u potpunosti isključiti iz ishrane.

Fizička aktivnost u trajanju od najmanje pola sata svakog dana takođe će biti od koristi za opšte zdravlje, a pomoćiće i kod bolesti masne jetre i održanja zdrave telesne mase.

Na kraju, neka istraživanja pokazala su da upotreba suplementa koji sadrži vitamin E može pomoći u smanjenju nivoa enzima ALT i AST, kao i smanjenju upale i količine masti u jetri kod pacijeta koji pate od nealkoholne masne bolesti jetre.

Ipak, pre uključivanja bilo kog leka, suplementa ili dodatka ishrani neophodno je konsultovati se sa lekarom. Neki od ovih proizvoda mogu samo dodatno pogoršati stanje i opteretiti jetru.

Ishrana za masnu jetru

Ishrana kod bolesti masne jetre gotovo da je podjednako važna kao i promene životnih navika.

Ishrana za masnu jetru je jednostavna i nije striktno definisana, a može pomoći lečenje i smanjiti rizik od komplikacija.

Ishrana bi trebalo da bude uravnotežena, raznovrsna i bazirana na namirnicama biljnog porekla.

Ovo uključuje voće i povrće, integralne žitarice, nemasne izvore proteina, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti i izvore zdravih masti.

Banane, kao jedna od najpopularnijih vrsta voća, posebno su korisne kada se konzumiraju manje zrele. Više o bananama i jetri može se pročitati u odvojenom članku.

U nemasne izvore proteina spadaju piletina, riba i biljni izvori proteina koji čine mahunarke, kao što su pasulj, sočivo, grašak, leblebije, soja i proizvodi od soje.

Dobre masti nalaze se pre svega u biljnim namirnicama, pre svega u orašastim plodovima i semenkama, avokadu, maslinama i maslinovom ulju.

Neke vrste masne ribe, poput lososa, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje mogu biti od koristi.

Ovakvim režimom ishrane, koji se ponekad naziva i dijeta za masnu jetru, osigurava se adekvatan unos vitamina i minerala, ali i biljnih vlakana koji mogu pomoći u pravilnom funkcionisanju jetre i smanjiti rizik od brojnih hroničnih bolesti.

Sem toga, preporučuje se ograničen unos kalorija i biranje namirnica koje će dati energiju i stvoriti osećaj sitosti, a koje ne sadrže veliki broj kalorija.

Voće, povrće, integralne žitarice i nemasni izvori proteina su i u ovom pogledu odličan izbor.

Određene namirnice trebalo bi isključiti iz ishrane, ili značajno smanjiti njihov unos.

Pre svega, trebalo bi smanjiti upotrebu kuhinjske soli, koja se može zameniti drugim začinima koji će jelima dati prijatan ukus bez negativnog uticaja na zdravlje jetre.

Dobri začini za zdravlje jetre i ujedno zamena za so mogu biti kurkuma, beli luk, đumbir, sladić, crni kumin i običan kumin, korijander, komorač i drugi.

Pored toga, trebalo bi izbegavati dodate šećere i rafinisane ugljene hidrate, kao što su slatkiši, beli pirinač, beli hleb, paste od belog brašna i drugi proizvodi od rafinisanih žitarica.

Zasićene masti koje se nalaze u crvenom mesu, punomasnim mlečnim proizvodima i prženoj hrani, trebalo bi unositi u što manjoj meri, dok je trans masti najbolje u potpunosti isključiti iz ishrane.

Budući da je jedan od osnovnih uzroka bolesti masne jetre, konzumiranje alkohola neophodno je smanjiti na najmanju moguću meru, idealno u potpunosti prestati sa konzumacijom.

Adekvatno hidriranje, odnosno unos tečnosti, uticaće pozitivno na celokupno zdravlje, ali i olakšati funkcionisanje jetre.

Kada je ljudsko telo pravilno hidrirano, krv nije gusta, te se proces filtriranja u jetri obavlja lakše.

Na kraju, zeleni čaj kod masne jetre može biti od velike koristi, zahvaljujući svojim antioksidativnim i antiupalnim svojstvima, ali i potencijalnoj podršci u postizanju zdrave težine i smanjenju masti u krvi.

Dijagnoza

Dijagnoza masne jetre počinje lekarskim pregledom, koji podrazumeva fizički pregled i uzimanje anamneze, odnosno svih podataka o prisutnim simptomima i njihovom trajanju, porodičnoj istoriji, lekovima koji se koriste, životnim navikama i slično.

Dijagnostičke procedure koje prethode postavljanju dijagnoze masne jetre uključuju:

  • Fizički pregled. Upaljenja jetra može biti uvećana, pa će doktor blagim pritiskanjem stomaka, takozvanim palpiranjem, proveriti njenu veličinu i osetljivost.
  • Analize krvi. Bolest masne jetre često je praćena povećanim enzimima jetre, kao što su alanin aminotransferaza (ALT) i aspartat aminotransferaza (AST). Drugi testovi krvi takođe mogu biti od koristi.
  • Ultrazvučne i radiološke preglede. Ovo uključuje ultrazvuk abdomena, rendgensko snimanje, CT ili magnetnu rezonancu.
  • Analize urina. Iako retko, problemi sa jetrom mogu izazvati do prebrzu razgradnju eritrocita, što dovodi od pojave hemoglobina u urinu.
  • Biopsija jetre. Biopsija jetre je najbolji način za određivanje težine bolesti jetre. Biopsija se obavlja umetanjem igle u jetru i uzimanjem malog uzorka tkiva za pregled, u lokalnoj anesteziji.

Krvna slika kod masne jetre

Veoma često, osnovni pokazatelj bolesti masne jetre su povišeni jetreni enzimi alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaza (AST).

Povišene vrednosti ovih enzima su znak upale jetre, a masna jetra je samo jedan od mogućih uzroka.

Kako bi se postavila precizna dijagnoza, mogu biti neophodne i druge dijagnostičke procedure, a pre svega ultrazvučni ili radiološki pregled, ili u nekim slučajevima biopsija jetre.

Pored toga, mogu biti potrebne i analize kojima se procenjuje kompletna krvna slika, gvožđe, testovi na hepatitis A i C, celijakiju, nivo šećera u krvi ili hemoglobin A1C za procenu prosečnog nivoa šećera u krvi, kao i lipidni profil, odnosno nivo masnoća u krvi, poput holesterola ili triglecerida.

Faktori rizika

Glavni faktor rizika za alkoholnu bolest jetre je konzumiranje prevelike količine alkohola.

Pored alkohola, faktori koji mogu dodatno povećati šansu za razvoj ove bolesti uključuju starost, genetiku, gojaznost, pušenje ili hronične infekcije hepatitiom C.

Kada je reč o nealhokolnoj masnoj bolesti jetre, faktore rizika čine

  • Prekomerna težina ili gojaznost
  • Insulinska rezistencija
  • Dijabetes tipa 2
  • Visok holesterol ili trigliceridi
  • Visoki trigliceridi
  • Metabolički sindrom

Drugi faktori rizika su starost, porodična istorija, upotreba određenih lekova, trudnoća, infekcije, sindrom policističnih jajnika, brz gubitak težine i neke retke genetske bolesti.

Prevencija

Vođenje zdravog načina života predstavlja osnovni način smanjenja rizika od razvoja bolesti masne jetre i komplikacija ovog stanja.

Ovo podrazumeva ograničen unos alkohola i održanje zdrave telesne mase, kao i pridržavanje uravnotežene ishrane.

Izbalansirana ishrana sadrži puno voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih proteina i dobrih, nezasićnih masti.

Istovremeno, unos zasićenih a posebno trans masti, kao i rafinisanih ugljenih hidrata trebalo bi da bude veoma ograničen.

Na kraju, redovna fizička aktivnost i kretanje pozitivno će uticati na smanjenje rizika.

Određene studije su pokazale da su kafa i masna jetra u vezi, odnosno da osobe koje piju kafu imaju manju šansu od masne bolesti jetre, fibroze, ciroze i raka jetre.

Prethodno navedeni koraci ne samo da će smanjiti rizik od bolesti masne jetre, već i od brojnih drugih hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak i druge.

Zaključak

Prirodno je da se u jetri nalazi određena količina masti, no ukoliko je njen saržaj u jetri veći od 5%, dolazi do stanja koje se naziva masna jetra.

Dva osnovna oblika bolesti masne jetre su alkoholna bolest masne jetre, koja se javlja usled zloupotrebe alkohola, i nealkoholna masna bolest jetre koja pogađa osobe koje konzumiraju male količine alkohola.

Simptomi mogu i ne moraju biti prisutni čak ni kada se bolest razvije, a mogu uključivati bol u gornjem desnom delu abdomena, mučninu i umor.

Kako se bolest razvija, simptomi mogu postajati ozbiljniji.

Ukoliko se ne spreči dalje nakupljanje masti u jetri, bolest iz početne faze može koja podrazumeva samo akumuliranje masti, može preći u ozbiljnije.

U narednim fazama javlja se upala, a zatim i stvaranje ožiljaka koji su trajni i ne mogu se povući, stanje koje se naziva fibroza.

Uznapredovala fibroza, kada su ožiljci široko rasprostranjeni, dovodi do ciroze jetre, faze koja može izazvati otkazivanje jetre i biti opasna po život.

Kako trenutno ne postoje lekovi za bolest masne jetre, lečenje se fokusira na promenu životnih navika i načina ishrane.