Svetla ili bela stolica kod dece i odraslih: Uzroci i lečenje

Sveže informacije

Svetla stolica, koja ponekad može biti boje gline, gotovo potpuno bela ili svetlo žuta, može biti posledica konzumirane hrane, infekcije, ali i bolesti žučne kese, jetre ili pankreasa.

Stolica svetle boje, naziva se i aholična stolica, i ako se javlja samo povremeno i nije praćena drugim simptomima, obično nije razlog za zabrinutost.

Ipak, ako se bleda stolica javlja često, ili su priustni drugi simptomi kao što su bol u stomaku, mučnina, groznica, žutica i drugi, neophodna je poseta lekaru.

Uobičajenu boju stolice braon boje daje žuč iz jetre, bilirubin. Kada u stolicu ne dolazi dovoljna količina bilirubina može se javiti svetla stolica.

Do smanjenog sadržaja žuči u stolici mogu dovesti problemi sa žučnom kesom, pankreasom ili jetrom.

U ovom članku objasnićemo moguće uzroke svetle stolice kao i kada je potrebno lečenje i koji su načini lečenja ovih stanja.

Pored toga, biće reči o pojavi svetle stolice kod dece i trudnica.

Uzroci svetle stolice

U nastavku slede mogući uzroci svetle stolice, prateći simptomi ovih stanja i načini lečenja kada je to potrebno.

Ponekad, uzrok promenjene boje stolice, odnosno svetle ili bele stolice je bezazlen, poput konzumirane hrane, dok u nekim slučajevima može biti znak ozbiljnijeg stanja.

Hrana

Svetla stolica, a posebno svetlo žuta stolica, može se javiti usled prekomerne konzumacije masne hrane.

Pored toga, neke namirnice koje su bogate beta karotenom, koji se u telo pretvara u vitamin A, mogu biti uzrok pojave svetlo žute stolice.

Namirnice bogate karotenom uključuju šargarepu, slatki krompir, bundevu, dinju, neke vrste zelenog lisnatog povrća i crvene paprike.

Pored toga, kurkuma je često uzrok žućkaste boje stolice.

Giardiasis

Giardiasis, lamblijaza ili giardijaza je infekcija koja može da dovede do svetle, žućkaste stolice.

Ova infekcija crevnim parazitom pod nazivom Giardia lamblia može izazvati i druge siptome, kao što su glavobolja, bol u stomaku, povraćanje, groznica i drugi.

Do infekcije obično dolazi konzumacijom kontaminirane vode, kontaktom sa zemljom ili stolicom u kojoj se nalaze ovi paraziti.

Simptomi se obično javljaju nedelju do dve dana od infekcije, i mogu trajati izmeđe dve i šest nedelja.

Pored ove infekcije, i druge vrste stomačnih infekcija, uključujući i stomačni virus mogu dovesti do promenjene boje stolice.

Ipak, stomačni virus češće dovodi do pojave zelene stolice, budući da se usled dijareje hrana ne zadržava dovoljno dugo u crevima kako bi poprimila karakterističnu braon boju.

Lekovi

Mnogi lekovi mogu dovesti do oštećenje jetre, posebno u velikim dozama ili ukoliko se koriste u dugačkom vremenskom periodu.

Ovo se odnosi kako na lekove koji kupuju isključivo na lekarski recept, tako i na one za koje recept nije neophodan, poput ibruprofena ili paracetamola.

Iburprofen je jedan od najčešće korišćenih lekova protiv zubobolje, glavobolje, i drugih bolova, za smanjenje upale i terapiju brojnih stanja, no osim oštećenja jetre, može povećati rizik i od razvoja čira na želucu.

Ukoliko dođe do komplikacija i pucanja čirana želucu, mogu se javiti povraćanje krvi, kao i pojava krvi u stolici ili crne stolice.

Antacidi, koji se koriste za smanjenje želudačne kiseline i lečenje GERB-a takođe mogu dovesti do promenjene boje stolice, budući da se u njima nalaze velike količine aluminijum hidroksida.

Barijum sulfat, koji se koristi kao kontrastno sredstvo kod nekih vrsta rendgenskih snimanja, poput snimanja jednjaka radi utvrđivanja eventualnog ezofagitisa, može privremeno biti uzrok bele stolice.

Ukoliko dođe do pojave svetle stolice trebalo bi što pre se konsultovati sa lekarom radi eventualne korekcije terapije.

Problemi sa žučnom kesom i žučnim kanalima

Žučna kesa ima ulogu da skladišti žuč koja se proizvodi u jetri. Ovaj organ nalazi se na gornjoj desnoj strani stomaka, pored jetre.

Žuč igra važnu ulogu u procesu varenja, posebno masti, i tokom varenja se iz žučne kese oslobađa kroz žučni kanal.

Bolesti koje pogađaju žučnu kesu ili žučne kanale mogu dovesti do promenjene boje stolice.

Najčešće je u pitanju takozvani napad žuči, kada se kamen u žučnoj kesi pokrene i blokira žučne kanale.

Drugi simptomi uključuju intenzivan bol, mučninu i povraćanje, groznicu i u nekim slučajevima žuticu.

Ovo stanje se smatra veoma ozbiljnim, i najčešće je neophodna operacija kojom se uklanja kompletna žučna kesa.

Nakon perioda oporavka i praćenja posebnog režima ishrane posle operacije žuči, osoba bez ovog organa može da živi sasvim normalno.

Takođe, period neposredno posle operacije žuči zahteva smanjenje fizičke aktivnosti.

Bolesti jetre

Različita stanja i bolesti jetre mogu da dovedu do posvetljivanja stolice.

Postoje dve vrste bilirubina u ljudskom organizmu. Jedna vrsta izlučuje se urinom ili stolicom, dok se druga vezuje za protein koji se naziva albumin, i ostaje u krvnim sudovima.

Ukoliko su prisutni problemi sa jetrom ili žučnim kanalima, bilirubin ne može da se izluči kroz stolicu, što dovodi do gubljenja boje stolice, koja postaje svetlija, najčešće siva ili boje gline.

Istovremeno, višak bilirubina se izlučuje kroz urin, što mu daje tamniju boju.

Stanja koja pogađaju jetru su brojna, a najčešća uključuju:

 • Infekcije hepatitisom A, B i C
 • Nealkoholnu masnu bolest jetre
 • Masnu jetru uzrokovanu prekomernim unosom alkohola
 • Autoimune bolesti
 • Ciste i rak jetre

Bolesti jetre obično uključuju i simptome kao što su uvećana jetra, mučnina i povraćanje, gubitak apetita, malaksalost, taman urin, sluz u stolici ili masnu stolicu, otok u ekstremitetima i svrab.

Retko, može se javiti i bol uzrokovan problemima sa jetrom, koji se može osetiti u gornjem desnom delu stomaka, ili nelokalizovano, u ramenu ili leđima.

Za postavljanje dijagnoze koriste se parametri kao što su enzimi jetre, radiološki pregledi, ultrazvučni pregled abdomena i biopsija tkiva jetre.

Lečenje zavisi od uzroka i uznapredovalosti bolesti, no najčešće uključuje promenu ishrane i načina života, a u nekim slučajevima i upotrebu lekova i hirurške intervencije.

Najteži slučajevi, poput uznapredovale ciroze jetre, mogu biti opasni po život i zahtevati transplantaciju jetre.

Problemi sa pankreasom

Pankreas je organ koji se nalazi pored želuca, koji ima ulogu da proizvodi enzime koji učestvuju u razgradnji ugljenih hidrata i masti.

Bolesti koje pogađaju ovaj organ mogu smanjiti njegovu funkciju, što dovodi do prebrzog prolaska hrane kroz sistem organa za varenje i pojave blede ili masne stolice.

Upala pankreasa, odnosno pankreatitis i rak pankreasa su neke od mogućih bolesti koje pogađaju ovaj organ.

Najčešći simptom problema sa pankreasom je žutica, ali i bleda stolica, tamna mokraća, kao i oticanje ovog organa. Pored toga, može se javiti i bol pankreasa, od srednjeg do izuzetno intenzivnog.

Do pankretitisa obično dovode infekcije, kamen u žuči, prekomeran unos alkohola ili lekova, kao i autoimune bolesti.

Hronična upala pankreasa može povećati rizik od razvoja raka ovog organa.

Svetla stolica kod dece i beba

Svetla stolica kod dece i beba nije uvek alarmantno stanje, ukoliko se javlja retko i nije u potpunosti bela.

Dojene bebe često imaju svetlo braon ili žućkastu stolicu, a sa početkom prelaska na čvrstu hranu njihova stolica postaje tamnija, smeđe boje.

Ipak, ukoliko je stolica bela ili veoma svetla, to može biti znak ozbiljnijeg problema, poput nekih bolesti jetre.

Kod beba, svako stanje koje pogađa jetru, žučnu kesu ili pankreas smatara se hitnim stanjem i zahteva neodložnu posetu doktoru.

Pored toga, ukoliko beba ima i druge simptome, poput žutice, ili deluje da ima bolove, neophodno je hitno javljanje lekaru.

Kada je reč o starijoj deci, uzroci i preporuke se ne razliku u odnosu na odrasle osobe.

Najbolje je sačekati sledeće pražnjenje creva, te ukoliko je stolica i dalje svetla, potrebno je javiti se doktoru.

Svetla stolica tokom trudnoće

Trudnoća predstavlja povišen rizik za razvoj stanja koje se naziva holestaza trudnoće, a koje podrazumeva pojavu masne jetre.

Pretpostavlja se da do ovoga dolazi usled promena u nivou hormona, posebno estrogena, koji se dovodi u vezu sa akumulacijom masti u jetri i razvojem masne jetre.

Drugi simptomi holestaze u trudnoći uključuju intenzivan svrab, bol ispod rebara u gornjem desnom delu stomaka, taman urin uprkos adekvatnom hidriranju, mučnina i umor.

Dijagnoza

Pregled lekara kod pojave svetle stolice obično podrazumeva obavljanje fizičkog pregleda, kao i uzimanje anamneze i podataka o svim relavantnim faktorima koji mogu uticati na pravilno postavljanje dijagnoze.

Ovo može uključivati pitanja o prvoj pojavi i učestalosti bele stolice, da li je stolica uvek svetlija ili je samo povremeno promenjene boje, korišćenim lekovima i drugim zdravstvenim stanjima, te da li su prisutni i neki drugi simptomi.

Na osnovu anamneze i fizičkog pregleda, mogu biti potrebne dalje dijagnostične procedure i pregledi, kao što su:

 • Analiza krvi, uključujući i proveru nivoa enzima jetre
 • ERCP, endoskopska retrogradna holangio-pankreatografija
 • Ultrazvuk abdomena
 • Rendgensko snimanje
 • CT skeniranje
 • Magnetna rezonanca

Prevencija

Uzroci koji dovode do svetle stolice su mnogobrojni, a iako nije uvek moguće sprečiti ovo stanje, ljudi mogu preduzeti određene korake da smanje rizik od razvoja bolesti koje mogu biti uzrok.

Izbegavanje pušenja i alkohola, kao i održavanje zdrave telesne mase osnovni prvi su i osnovni koraci.

Pored toga, preporučuje se ograničen unos masti, a posebno zasićenih i trans masti.

Pridržavanje izbalansiranog načina ishrane, sa puno povrća, voća, integralnih žitarica, nemasnih izvora proteina i dobrih izvora masti, dodatno će smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

Ovakav vid ishrane pruža organizmu potrebnu količinu vitamina, minerala i biljnih vlakana, ali i drugih nutrijenata neophodan za pravilno funkcionisanje.

Upotrebu lekova i suplemenata bi trebalo ograničiti, i koristiti ih samo onda kada je to prepisano od strane lekara ili neophodno.

Na kraju, trebalo bi pomenuti da su brojni tretmani i suplementi koji se oglašavaju kao tretmani čišćenja jetre najčešće neispitani i nedokazani, te da mogu izazvati različite zdravstvene probleme.

Zaključak

Boja stolice može puno govoriti o zdravlju, pre svega zdravlju digestivnog trakta.

Ukoliko se ponavlja, svetla stolica može ukazivati na različite zdravstvene probleme, a pre svega na one koji pogađaju jetru, žučnu kesu i pankreas.

Kada se javlja samo povremeno, obično je izazvana konzumiranom hranom ili nekim od dodataka ishrani.

Bleda stolica koja se ponavlja ili je hronično prisutna, ili kada je praćena drugim simptomima, zahteva posetu lekaru.

Lečenje zavisi od uzroka koji dovodi do pojave blede stolice, a može uključivati promenu režima ishrane i načina života, upotrebu lekova ili hirurške intervencije.

Prevencija se pre svega svodi na zdrav način života i ishrane, kao i održavanje zdrave telesne mase.