Promene boje stolice, pa i žuta stolica, relativno se često javljaju kod ljudi, i najčešće su povezane sa promenama u ishrani, koje utiču i na boju stolice.
Ipak, žuta stolica može ukazivati i na neki zdravstveni problem, kao što su celijakija, problemi sa žučnom kesom, pankreasom ili jednostavno povišen nivo stresa.
Zahvaljujući bilirubinu i žuči, stolica je obično smeđe i braon boje.
Bilirubin je supstanca koja je proizvod razgradnje starih crvenih krvnih zrnaca, a žuč je supstanca tamno smeđe ili zelene boje koja se proizvodi u jetri, i koja pomaže u varenju masti.
Nakon što se ove dve supstance pomešaju u žučnoj kesi, odlaze u creva gde se razgrađuju i izbacuju u obliku stolice ili urina.
Privremeno i povremeno promenjena boja stolice, obično nije razlog za brigu, no ukoliko je ovo stanje prisutno duže vreme, može biti simptom nekog ozbiljnijeg stanja.
U ovom članku objasnićemo moguće uzroke žute stolice kod odraslih, dece, beba i starijih osoba, koje su moguće komplikacije i kada se treba obratiti doktoru.
Šta znači kad je stolica žuta?
Kao što je u uvodu pomenuto, uzroci žute stolice mogu biti različiti, od potpuno bezopasnih i prolaznih, poput promena u ishrani, pa sve do ozbiljnih stanja koje zahtevaju lečenje.
U nastavku su najčešći uzroci koji dovode do pojave stolice različitih nijansi žute boje.
Ishrana
Način ishrane i konzumirane hrane u velikoj meri utiču na boju stolice.
Neke namirnice koje su intenzivno žute ili narandžaste boje, lako mogu dovesti do pojave žute stolice.
Neke od ovih hrana uključuju šargarepu, slatki krompir ili batat, kurkumu i boje za hranu.
Pored toga, intolerancija na neku hranu može dovesti do promenjene boje stolice, pa i pojave stolice žute boje.
Najčešće intolerancije na hranu su intoleranacija na različite vrste žitarica, jaja, laktozu, kazein, morske plodove, soju i neke vrste orašastih plodova, poput kikirikija.
Intolerancija na gluten je česta, no intoleranciju na gluten ne treba mešati sa celijakijom, bolešću koja dovodi do oštećenja tankog creva, a o kojoj će biti reči nešto kasnije u ovom članku.
Pored toga, ishrana koja je izuzetno bogata mastima, a posebno lošim mastima, može biti jedan od uzroka.
Naime, prerađena i pržena hrana, kao i hrana sa velikom količinom zasićenih i trans masti, može proći veoma brzo kroz digestivni trakt, čak i kod ljudi sa zdravim sistemom organa za varenje.
Ovo ne ostavlja dovoljno vremena za pravilno varenje i formiranje stolice, i može dovesti do pojave žute dijareje.
Na kraju, u slučaju trovanja hranom ili infekcija koje dovode do dizenterije, promenjena boja stolice, uključujući i žutu stolicu, mogu biti jedan od simptoma.
Stres
Stres i anksioznost mogu imati značajan uticaj na ljudski organizam, a veoma često se odražavaju i na probleme sa varenjem i njegovo ubrzavanje.
Kao posledica prebrzog prolaska hrane kroz digestivni trakt, telo ne može da apsorbuje sve hranljive materije iz hrane i pravilno je svari, što može dovesti do dijareje ili žute stolice.
Stres je često uzrok nervoznih creva, sindroma koji ne podrazumeva fizičke promene organa sistema za varenje, ali može dovesti do različitih tegoba i u velikoj meri uticati na kvalitet života.
Neki od simptoma mogu biti dijareja ili zatvor, nadimanje, osećaj sitosti, mučnina, povraćanje i brojne druge tegobe sa varenjem.
Celijakija
Celijakija je autoimuna bolest koja izaziva oštećenje sluzokože tankog creva nakon konzumacije glutena kod ljudi koji od nje pate, usled nepravilnog imunog odgovora organizma.
Gluten je biljni protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, kao i svim proizvodima koji sadrže ove žitarice.
Takođe, osobe koje pate od celijakije moraju biti oprezne i kada je reč o drugim namirnicama koje su mogle biti u kontaktu sa glutenom, a koje prirodno ne sadrže gluten.
Usled nepravilnog imunog odgovora i oštećenja tankog creva, može se javiti svetla ili žuta stolica, ali i drugi simptomi, kao što su dijareja ili zatvor, mučnina i povraćanje, nadutost stomaka, umor, glavobolje i drugi.
Osobe koje pate od ovog stanja moraju se pridržavati ishrane koja podrazumeva konzumaciju isključivo hrana bez glutena.
Stanja koja pogađaju pankreas
Poremećaji pankreasa mogu dovesti do steatoreje, odnosno previše masti u stolici, usled nedovoljne proizvodnje enzima koji su potrebni za varenje masti u hrani.
Mast u stolici može da se manifestuje kao penasta i žuta stolica. Stanja koja mogu dovesti do masne stolice uključuju:
- Hronični pankreatitis
- Cističnu fibrozu
- Blokadu kanala pankreasa
- Kancer pankreasa
Osim masne stolice, simptomi koji ukazuju na problem sa pankreasom mogu da budu iznenadan, oštar bol u stomaku koji se može širiti ka ležima i pogoršava se nakon jela, mučninu i povraćanje, groznicu, ubrzan puls i stomak koji je tvrd na dodir.
Bol pankreasa kod akutnih stanja može biti izuzetno intenzivan, i smatra se jednim od najjačih bolove koje čovek može doživeti.
Problemi sa pankreasom najčešće zahtevaju hitno lečenje, pa ukoliko dođe do pojave ovih simptoma ne treba odlagati posetu doktoru.
Stanja koja pogađaju jetru
Bolesti jetre, poput uznapredovale bolesti masne jetre odnosno ciroze i hepatitisa, mogu dovesti do smanjenog nivoa ili potpune eliminacije žučne soli u organizmu ili do akumulacije žuči u jetri.
Žučne soli su neophodne za varenje masti i apsorpciju hranjivih materija, pa njihovo smanjenje dovodi do pojave masne stolice, koje može biti penasta, žuta ili se može primetiti sluz u stolici.
Osim toga, akumulacija žuči u jetri može pogoršati upalu, što negativno utiče na normalnu funkciju ovog organa.
Drugi simptomi koji ukazuju na probleme sa jetrom mogu biti bolovi u stomaku, žutilo očiju i kože odnosno žutica i drugi.
Stanja koja pogađaju žučnu kesu
Žuč koja se proizvodi u jetri, skladišti se i po potrebi otpušta iz žučne kese.
Kada dođe do upale žučne kese, pojave kamena u žučnoj kesi i drugih stanja koja pogađaju ovaj organ, varenje masne hrane je otežano, pa se veća količina masti ne apsorbuje i završava u stolici.
Kao posledica nesvarene masti u stolici, ona može dobiti žutu ili bledu boju.
Pored toga, može se javiti i refluks žuči i povraćanje ove žute tečnosti.
Lečenje žučne kese najčešće podrazumeva operaciju uklanjanja žučne kese, a simptomi koji ukazuju na problem sa žučnom kesom ili napad žuči mogu biti bol u stomaku, ubrzan rad srca i pad krvnog pritiska, žutica i drugi.
Ukoliko dođe do operacije žučne kese, odnosno njenog vađenja, osoba se privremeno mora pridržavati specifične ishrane tokom prvog perioda oporavka nakon operacije.
Pre svega, ishrana nakon operacije žučne kese je niskomasna, sa povećanim unosom voća i povrća, kao i hrane bogate vlaknima kako bi se sprečila dijareja.
Gilbertov sindrom
Gilbertov ili Žilbertov sindrom je nasledna bolest stanje jetre koje karakteriše nemogućnost jetre da u potpunosti obradi jedinjenje koje se naziva bilirubin.
Statistike govore da ovo stanje pogađa između 3 i 7% stanovništva, a u trećini slučajeva ne izaziva nikakve simptome.
Najčešće se ovo stanje uočava zahvaljujući umereno povećanoj vrednosti bilirubina u krvi, koje ukazuje na problem sa jetrom. Međutim, kod osoba sa Gilbertovim sindrom, jetre ja zapravo potpuno zdrava.
Gilbertov sindrom najčešće ne zahteva lečenje, a neki ljudi čak nisu ni svesni da pate od ovog stanja.
Kada izaziva simptome, oni mogu da uključuju žuticu, mučninu, dijareju, tegobe sa varenjem, umor i bledu ili žutu stolicu.
Lamblijaza (Giardiasis)
Lamblijaza ili Giardiasis je česta crevna infekcija izazvana parazitom u crevima pod nazivom giardia.
Do infekcije najčešće dolazi konzumacijom kontaminirane hrane ili vode, a lečenje uključuje antibiotike i antiparazitske lekove.
Pored žute stolice, drugi simptomi mogu da ukazuju na infekciju parazitima mogu da budu grčevi i bol u stomaku, dijareja, mučnina, groznica, glavobolja, neobjašnjiv gubitak telesne mase i drugi.
Dijagnoza se postavlja analizom uzorka stolice, takozvanom koprokulturom.
Nuspojava lekova
Određeni lekovi, a pre svega oni za mršavljenje, mogu da deluju tako što smanjuju apsopciju masti u tankom crevu.
Ovo dovodi do bržeg prolaska hrane i masti kroz creva i organe digestivnog trakta, što dovodi do promenjene boje stolice, koja u zavisnosti od konzumirane hrane može biti žuta ili zelena.
Žuta stolica kod dece i beba
Kao i kod odraslih, žuta stolica kod dece ili žuta stolica kod beba su pojave do kojih može doći.
Uzroci žute stolice kod dece i beba najčešće su promene u ishrani, a ređe ozbiljnija stanja i bolesti.
Ipak, ukoliko je promenjena boja stolice duže prisutna, neophodan je lekarski pregled.
Žuta stolica kod starijih osoba
Žuta stolica kod starijih osoba može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema, kao što su gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), holestaza ili bolesti pankreasa, jetre ili žučne kese.
Starost predstavlja faktor rizika za razvoj različitih bolesti i stanja, uključući i ozbiljne bolesti poput raka, pa je svaku promenu potrebno ispratiti sa dodatnom pažnjom.
Krv u stolici jedan je od simptoma koji kod starijih osoba zahteva neodložan pregled doktora, posebno ukoliko su prisutne i druge promene, poput tanke stolice.
Iako je najčešće krv u stolici posledica hemoroida, pojava krvi može biti znak i drugih stanja koja zahtevaju lečenje.
Komplikacije žute stolice
Žuta stolica može ukazivati na stanje koje zahteva medicinsko lečenje.
Izostanak adekvatne terapije može dovesti do malnutricije, neuhranjenosti, dehidratacije, problema sa rastom i razvojem kod dece, kao i mogućnosti napredovanja bolesti i infekcija.
Simptomi koji ukazuju da je prisutan ozbiljniji zdravstveni problem koji pogađa digestivni trakt uključuju:
- Dugotrajnu dijareju ili hronični zatvor
- Mučninu i povraćanje
- Nadimanje, gasove i osećaj sitosti
- Stolicu izuzetno neprijatnog mirisa
- Oticanje stomaka ili tvrd stomak
- Grčeve u stomaku
- Žuticu
- Groznicu, umor, promene na koži ili svrab, kostobolju
Ukoliko su simptomi priustni duže vreme, neophodno je javljanje doktoru radi utvrđivanja uzroka tegoba i početka lečenja.
Za povremene epizode zatvora, prirodni lekovi i laksativi mogu biti od koristi, no njihova upotreba se ne preporučuje u dužem vremenskom periodu.
Takođe, upotreba probiotika može biti od koristi kod dijareje ili zatvora, kao i sindroma nervoznih creva ili SIBO.
Treba imati u vidu da odabir odgovarajućeg soja probiotika i kada se pije probiotik može u određenoj meri uticati na njihovu efikasnost.
Zaključak
Žuta stolica najčešće je se javlja kao rezultat konzumirane hrane ili načina ishrane. Hrane jarko žute ili narandžaste boje, poput batata, šargarepe, boja za hranu ili kurkume mogu da izazovu promenjenu boju stolice, što ne predstavlja nikakav zdravstveni problem.
Osim toga, ishrana koja podrazumeva preteran unos masti, a posebno prerađenih proizvoda i pržene hrane, kao i hrane bogate trans mastima, može izazvati pojavu masne stolice koja je penasta, blede ili žute boje.
Pored ishrane, neka stanja koja pogađaju jetru, pankreas, žučnu kesu i druge organe za varenje mogu izazvati promenjenu boju i oblik stolice.
Ukoliko se žuta stolica javlja samo povremeno, najverovatnije da nema razloga za brigu.
Ipak, ukoliko su priustni i drugi simptomi, ili je žuta stolica dugo prisutna, trebalo bi posetiti lekara kako bi se isključili mogući zdravstveni problemi ili počelo da adekvatnom terapijom.