Čir na dvanaestopalačnom crevu: Simptomi, ishrana, lekovi

Sveže informacije

Čir na dvanaestopalačnom crevu je vrsta peptičkog čira koji se može razviti u dvanaestopalačnom crevu.

Dvanaestopalačno crevo je gornji, početni deo tankog creva koji je direktno povezan sa želucem gde se spaja sa crevima.

Čirevi na dvanaestopalačnom crevu su ranice do kojih dolazi kada se sluzokoža želuca ili creva koja ima zaštitnu ulogu istroši.

Glavni uzroci čira na dvanaestopalačnom crevu su infekcija heliko bakterijom ili prekomerna upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

U ovom članku bavimo se temom čira na dvanaestopalačnom crevu, simptomima, uzrocima, načinu dijagnostike, lečenja i ishrane, kao i mogućim komplikacijama ovog stanja.

Simptomi

Simptom čira na dvanaestopalačnom crevu koji se najčešće javlja je bol u predelu abdomena.

Obično se javlja bol u želucu, a intenzitet može varirati od slabog bola do vrlo intenzivnog. Bol se može pojačavati u toku noći, ili kada je stomak prazan, odnosno nakon što određeno vreme nije konzumirana nikakva hrana.

Pored bola, može se javiti i osećaj peckanja ili gorenja koji dolazi iz predela stomaka.

Drugi simptomi čira na dvanaestopalačnom crevu mogu da uključuju:

Drugi, ozbiljniji simptomi koji se mogu ponekad javiti uključuju:

Uzroci

Čir na dvanaestopalačnom crevu je vrsta peptičkog ulkusa, odnosno čira na želucu.

Do pojave čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu dolazi kad se zaštitni sloj sluzokože koji oblaže dvanaestopalačno crevo ošteti, pod uticajem infekcija ili određenih supstanci.

Dva vodeća uzroka oštećivanja sluzokože želuca i dvanaestopalačnog creva su:

  1. Infekcija heliko bakterijom
  2. Prekomerna upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova

Heliko bakterija je vrlo česta infekcija koja često ne izaziva nikakve simptome, pa veliki broj ljudi nije ni svestan prisustva infekcije.

Kada izaziva simptome, oni mogu uključivati bol ili osećaj pečenja u želucu, slab apetit, nadimanje, mučninu, probleme sa varenjem i često podrigivanje.

Drugi čest uzrok čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu je prekomerna upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

U ovu grupu lekova spadaju lekovi poput aspirina ili ibuprofena koji imaju izuzetno široku primenu, uključujući i pomoć kod zubobolje, snižavanje temperature, terapiju drugih bolova i smanjenje upale.

Drugi mogući uzroci uključuju:

  • Virusne i bakterijske infekcije koje pogađaju sistem organa za varenje
  • Dugotrajnu upotrebu kortikosteroida ili antidepresiva
  • Komplikacije operacija gastrontestinalnog trakta
  • Prekomerno lučenje želudačne kiseline
  • Vaskularnu insuficijenciju

Faktori rizika koji povećavaju šansu da dođe do razvoja čira na želucu ili dvanastopalačnom crevu su pušenje, redovna konzumacija alkohola, hronični stres ili konzumacija jako začinjene hrane.

Dijagnostika

Postavljanje dijagnoze čira na dvanaestopalačnom crevu počinje uzimanjem anamneze, istorije simptoma, načina ishrane i životnih navika, kao i eventualnim alergijama ili introlerancijama na hranu.

Nakon fizičkog pregleda, mogu biti neophodne dodatne dijagnostičke procedure.

Jedan od najpouzdanijih načina da se proceni stanja gornjeg dela gastrointestinalnog trakta je gastroskopija.

Pored toga, ultrazvuk abdomena, CT snimanje ili rendgensko snimanje mogu biti neophodni radi postavljanja precizne dijagnoze.

U slučajevima kada se sumnja na infekciju heliko bakterijom, može biti obavljen test kojim se utvrđuje prisustvo bakterije, najčešće korišćenjem izdisajnog testa.

Na kraju, analize krvi ili stolice, izdisajni SIBO test i druge analize mogu biti potrebne radi pronalaženja uzroka tegoba.

Lečenje

Lečenje čira na dvanaestopalačnom crevu zavisi od uzroka koji je doveo do njegovog razvoja.

Uobičajeni tretmani lečenja uključuju lekove i promenjen režim ishrane. Lekovi koji se najčešće koriste uključuju:

  • Antibiotike. Ukoliko je uzrok pojave čira infekcija heliko bakterijom ili druga bakterijska infekcija, u terapiju se uključuju antibiotici koji će sprečiti rast i uništiti bakterije.
  • Inhibitore protonske pumpe. Inhibitori protonske pumpe smanjuju lučenje i akumulaciju želudačne kiseline.
  • H2 blokatore. Blokatori histamina H-2 pomažu u smanjenju količine želudačne kiseline i na taj način omogućavaju oporavak.
  • Antacide. Antacidi smanjuju kiselost u želucu te mogu biti olakšati zarastanje čira i smanjiti tegobe.

Pored toga, promena ishrane i životnih navika može ubrzati i podstaći oporavak.

Ishrana

Iako ne postoji precizno definisan način ishrane kod čira na dvanaestopalačnom crevu, pravilnim izborom namirnica mogu se smanjiti tegobe.

Neke namirnice, poput bobičastog voća i grožđa, mogu pomoći u zarastanju oštećenog tkiva.

Sa druge strane, ljuta hrana i alkohol mogu dodatno iritirati i oštetiti sluzokožu i na taj način dovesti do pogoršanja simptoma.

Ishrana za čir na dvanaestopalačnom crevu ima za cilj smanjenje tegoba, podršku oporavku i sprečavanju ponovne pojave čira.

Namirnice koje se preporučuju će smanjiti rizik od nutritivnih nedostataka i pružiti dovoljno proteina i drugih hranjivih materija potrebnih za oporavak.

Pored toga, ovaj režim ishrane može pomoći kod Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, celijakije ili bakterijskih infekcija.

Više o ishrani kod Kronove bolesti, kao i ishrani kod heliko bakterije može se pročitati u posebnim člancima.

Namirnice koje bi trebalo konzumirati:

  • Voće
  • Povrće
  • Mahunarke, poput pasulja, leblebija, sočiva i soje
  • Integralne žitarice
  • Nemasne vrste mesa, poput piletine bez kože, ribe i morskih plodova
  • Jaja
  • Fermentisane mlečne proizvode, kao što su kefir i jogurt, ili fermentisane proizvode od biljnih mleka
  • Dobre izvore masti, poput avokada, orašastih plodova i semenki, maslina i maslinovog ulja
  • Zeleni čaj

Blagi začini, kao što su peršun, bosiljak, origano, kurkuma, đumbir, cimet, i drugi su dozvoljeni i preporučeni.

U članku koji se bavi korišćenjem kurkume u prahu može se pročitati više o načinima na koji se može unaprediti biodostupnost kurkumina, supstance koja pruža brojne koristi po zdravlje.

Određene studije pokazuju da pečurka lavlja griva može biti od koristi u lečenju čira na želucu i drugih problema sa digestivnim traktom.

Namirnice koje bi trebalo izbegavati i koje mogu dovesti do iritacije želuca i pogoršanja tegoba su:

  • Alkohol
  • Kafa, uključujući i kafu bez kofeina
  • Napitke i namirnice sa kofeinom
  • Mleko, pavlaku i šlag
  • Masno meso
  • Prženu i masnu hranu, posebno prerađene proizvode koji sadrže trans masti
  • Jako začinjenu i slanu hranu
  • Citrusno voće i sokove
  • Paradajz i sok od paradajza
  • Čokoladu

Preporučuje se konzumacija češćih, manjih obroka. Obilni obroci dovešće do povećane proizvodnje želudačne kiseline, koja može dovesti do iritacije i pogoršanja tegoba.

Ovakvog režima ishrane trebalo bi pridržavati se do potpunog izlečenja i oporavka.

Po oporavku, pridržavanje zdravog načina ishrane sa puno voća i povrća može značajno smanjiti rizik od ponovnog razvoja čira.

Komplikacije

Nelečen čir na dvanaestopalačnom crevu može izazvati komplikacije, čije lečenje može biti kompleksnije i dugo.

Kolokvijalno nazvano pucanje čira na dvanaestopalačnom crevu predstavlja komplikaciju koja podrazumeva krvarenje unutar gastrointestinalnog trakta.

Ovo krvarenje može biti blago krvanje koje izaziva anemiju, ali i obilno krvarenje koje može zahtevati hitnu hospitalizaciju i transfuziju krvi.

Obilna krvarenje mogu se prepoznati po povraćanju krvi ili pojavi tamne ili crne stolice.

Pored toga, može doći do perforacije crevnog zida, odnosno pojave rupe u zidu želuca ili tankog creva, kroz koju bakterije i druge materije mogu curiti u ostatak abdomena.

Ovo može biti veoma opasno stanje koje dovodi do peritonitisa i potencijalno opasno po život.

Još jedna od komplikacija nelečenog čira na dvanaestopalačnom crevu je opstrukcija creva.

Čir može blokirati prolaz kroz digestivni trakt, što dovodi do stalnog osećaja sitosti, povraćanja ili gubitka težine.

Prevencija

Sprečavanje pojave čira na dvanaestopalačnom crevu ili njegovog vraćanja nakon lečenja je u velikoj meri moguće smanjenjem faktora rizika.

Kao jedan od najčešćih uzroka čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, smanjenje rizika od infekcije heliko bakterijom jedan je od osnovnih vidova prevencije.

Apsolutna prevencija nije moguća, no redovno pranje ruku nakon odlaska u toalet, kao i pre pripreme i konzumacije hrane je od velikog značaja.

Pored toga, pravilnom termičkom obradom hrane i konzumacijom isključivo vode koja je potvrđeno bezbedna za piće dodatno se smanjuje rizik od infekcije heliko bakterijom, ali i drugih virusnih i bakterijskih infekcija, uključujući i trovanje hranom i stomačne viruse.

Upotrebu nesteroidnih antiinflamatornih lekova trebalo bi ograničiti, i koristiti ih samo onda kada je to neophodno, prema priloženom uputstvu.

Korišćenje drugih vrsta lekova umesto ibuprofena ili aspirina, poput paracetamola, može smanjiti rizik od razvoja čira na dvanaestopalačnom crevu.

Druge preporuke uključuju smanjenje ili prestanak pušenja i konzumacije alkohola, održavanje zdrave telesne mase, kao i redovnu fizičku aktivnost.

Na kraju, pridržavanje zdravog, izbalansiranog režima ishrane koji sadrži voće i povrće, pružiće organizmu vitamine, minerale i biljna vlakna neophodna za pravilno funkcionisanje i smanjiti rizik od velikog broja zdravstvenih problema, uključujući i peptičke ulkuse.

Zaključak

Čir na dvanaestopalačnom crevu je vrsta peptičkog ulkusa, odnosno čira na želucu, koji se javlja na samom početku tankog creva.

Glavni simptom čira na dvanaestopalačnom crevu je pojava bola ili osećaja pečenja u predelu želuca.

Najčešći uzroci koji dovode do ovog stanja su infekcija heliko bakterijom i prekomerna upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

Lečenje obično uključuje primenu različitih vrsta lekova, a promenjen način ishrane može ubrzati zarastanje čira i smanjeniti prisutne tegobe.

Nelečen čir na dvanaestopalačnom crevu može dovesti do komplikacija koje uključuju unutrašnje krvarenje, perforaciju crevnog zida ili blokadu creva.